søndag, 26 november 2006 23:00

Sølvguttene – Julemesse

Skrevet av

Sølvguttene har kommet med en juleplate litt uten om det vanlige. Plata spenner vidt med komposisjoner tilbake fra 900-tallet og helt frem til vår tid. Innspilingen er gjort i Uranienborg kirke og i Oslo Domkirke og er produsert av Lindberg Lyd AS. Utgivelsesdato er 22. november.

 

 

Musikk ****
Lyd *****
Plateselskap: 2L  

Kjøp SA-CDen her:

 

Av Trond Sæther 27.11.2006

 

 

 

Det var ikke uten en stor grad av skepsis at jeg putta ei juleplate i spilleren i midten av november. Dette er ny ”rekord” for meg, da jeg er motstander av julemusikk før julehøytiden, og selv da mest som bakgrunnsmusikk. Likevel ble jeg sittende å høre på hele plata. Det som gjøre denne plata spesiell er det store spennet i tid, med over 1000 år mellom eldste komponist, og de yngste, Kjell Mørk Karlsen og Wolfgang Plagge. Sangen fremføres av Sølvguttene, viden kjent for sin stemmeprakt langt ut over Norges grenser.

En annen spesiell ting med denne plata er at det er et 5.1 surround opptak av meget høy kvalitet, og er utgitt som en hybrid SACD, og kan derfor spilles på vanlig CD-spiller også. Etter å ha hørt surround sporet, blir stereosporet bare en blek sammenligning. Multikanalsopptaket er ”stort” og flott, og du får følelsen av at taket åpner seg over deg, og du føler deg plassert i et stort kirkerom med en fantastisk akustikk. Morten Lindberg har maktet å få med seg kirkerommet på en flott og balansert måte, også på stereoversjonen, men 5.1-miksen er bare så vanvittig mye flottere. Et av platens høydepunkter er Julefantasi, en harpeimprovisasjon av Ellen Sejersted Bødtker.

Det flotteste blir likevel en fantastisk utgave av Deilig er jorden, etterfulgt av en fem minutter lang orgelimprovisasjon over Deilig er jorden av Arild Sandvold, fremført av Kåre Nordstoga på Oslo Domkirkes orgel.Her kan du høre og telle hver eneste stemme i koret, en fremførelse som gir deg gåsehud, og en stor bragd av Lindberg & Co som har maktet å få denne fantastiske fremførelsen festet til ”tapen”. Orgelimprovisasjonen krever volum og ikke minst en kapabel subwoofer. Det spilles høyt og dynamisk, og frem for alt dypt, veldig dyyyypt.

Totalt er plata musikkmessig svært variert med gammel og ny musikk, med en del kjente og kjære sanger innimellom. Fremførelsen er fantastisk og plata er nok et eksempel på fremragende opptaksteknikk og produksjon av Lindberg Lyd AS.

 

 

Sist oppdatert : 08.12.2006 14:19:53
Lest 4860 ganger Sist redigert torsdag, 23 juli 2020 05:23
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.