søndag, 28 september 2003 23:00

Hjemmekino i Gourmet-klassen: Parasound Halo C2/A5

Skrevet av

Denne gangen har jeg kastet med over et surround-sett i virkelig high-end klasse. Forventningene var store etter at NCMS (Link til NCMS) lovet oss et sett Halo C2/A51 på prøve. Det vil også vise gjennom denne omtalen at forventningene ble innfridd til fulle og litt til. Så egentlig er det bare å slutte å lese, det er bare å begi seg til nærmeste Parasound forhandler for å bestille.

 

 

av Trond Sæther, 29.august 2003

At dette virkelig er "tung-hifi" ble understreket av at settet ankom med "linjegods" fordi effektforsterkeren A51, med sine 40 kilo inklusive emballasje er den alt for tung til å sendes med posten.Design
Alle produkter i Halo-serien har matchende design og finish. Utførelsen i børstet blank aluminium er meget pen og forseggjort. Det er ingen skarpe kanter alt er fint avrundet, og med det spesielle blå "Halo-lyset" rundt alle betjeningsknapper, gir dette settet et gedigent preg, og oser formelig av kvalitet. Spesielt effektforsterkeren A51 med sine rundt 40 kilo, fire millimeter tykke aluminiumsplater og enorme kjøleribber, er noe av det flotteste jeg har sett.

Vekten av effektforsterkeren gjør at man må være meget forsiktig med plassering i hyller og rack for å unngå merker i treverk. Det er en fordel å ha hjelp fra en person til når "beistet" skal på plass i stereobenken.


 

Betjening
I tillegg til å kunne betjenes manuelt, kan A51 settes opp slik at den slår seg selv på når det kommer signal fra forforsterkeren. Det mest elegante er å benytte den medfølgende kabelen slik at A51 kontrolleres fra prosessoren C2 slik at på/stand-by styres fra C2's fjernkontroll.

Halo C2 kommer med en Home Theater Master MX700 (link til MX700 web) programmerbar fjernkontroll. Dette er meget avansert fjenkontroll der du kan laste ned fra WEB koder til de mest kjente merker av TV, DVD, CD, Tunere, VCR .... MX700 kommer ferdig programmert for å kunne styre alle produkter i Halo-serien. Fra Parasounds WEB-side kan man laste den et PC-program, MX-Editor, som gjør det mulig å programmere og å designe egne funksjoner, knapper og macroer til å styre hva som helst inklusive prosjektoerer og motorisert lerret.

Fra Parasounds WEB kan man i tillegg laste net et Windows-program som gjør det mulig å foreta all setup og konfigurering av C2 fra en bærbar eller stasjonær PC. Dette gjør det svært enkelt og oversiktlig å sette opp alle audio og video kilder, navngi disse med inntil fem tegn, sette opp høytalerkonfigurasjon, forsinkelse, nivå etc.

Med C2 følger også en målemikrofon med lang kabel. Dette gjør det meget enkelt å sette opp forsinkelse og nivå for alle hyttalere. Man kobler til mikrofonen på fronten av C2, setter seg i godstolen og velger Autocalibrate Level og Autocalibrate Distance fra menyen. Hele prosedyerne tar to-tre minutter, så er alt klart for å se film eller spille musikk.

Denne autokalibreringen håndterer også forsinkelse i LFE kanalen. Dette gjør at du har full kontroll over fase og nivå på LFE, slik at subwooferen blir helt integrert med de andre høyttalerne uansett hvor du har plassert den. Jeg har aldri hørt så godt integrert sub-woofer noen gang, som etter at C2 var ferdig med auto-kalibrering.

At C2 er laget for bruk i en virkelig kinosal skjønner man når man ser at maksimum avstand mellom høyttalerne kan være 24 meter. De færreste har så stor stue !

Etter nedlasting av koder til MX700 for din favoritt TV, DVD, videospiller, CD-spiller etc. og konfigurering av C2 via PC-program eller via on-screen display på TV, ligger alt vel til rette for å nyte film og musikklyd fra godstolen. Det hele er meget enkelt og stort sett selvforklarende. Du kan legge bort alle andre fjernkontroller og klare deg utelukkende med MX700.

Lydformater
C2 håndterer "alt" som finnes av lydformater og litt til. C2 er I utgangspunktet en 12-kanalsprosessor og har ferdig oppsett for 5.1 6.1 og 7.1 format. I tillegg er det fire programmerbare utganger som kan programmeres til nesten hva som helst. Det er f.eks mulig å sette opp et ekstra sett med sidekanaler i spesielt store rom der man kan mikse inn et variabelt nivå fra front og bakkanaler etter smak og behag. Det er også mulig for spesiellt brede rom å sett opp to ekstra frontkanaler på utsiden av L/R frontene, eller man kan kjøre med tre senterkanaler der man mikser inn litt fra høyre kanal i høyre senter, og tilsvarende for venstre senter. Man kan til og med trekke ifra litt fra motsatt kanal om man ønsker at de ekstra senterkanalene skal fremtre tydeligere.

Videre har man mulighet for å sette opp en egne kanal for sub-woofer for bakkanalene. Det er også et ferdig program for bruk av såkalte "floor shakers" som bare gjenngir signaler under 20 Hz.

Følgende sitater er hentet fra manualen til C2 og viser den store fleksibiliteten i oppsett:

"If your home theater has more than a few rows of seats, the left surround and right surround speakers can't provide adequate coverage for all listeners. With Channels 9 and 10, you can add extra surround/side speakers, as in commercial movie theaters, and separately adjust the added speakers' delays. If the added speakers are very near your room's front seats, you could mix a bit of the left and right front and signals in with the left surround and right surround signals feeding them."

For de med popcorn-maskin og sminkerom:

"All channels can be mixed into a mono channel to feed a speaker in your bar, powder room, or out in the hall by the popcorn machine, so your guests can follow the action and dialog when they leave the room."

Hjemmekino på ekte amerikansk vis. Helt rått !

Standard lydformater:

o Mono: Down-mix
o Stereo: Down-mix
o Direct: Kilden bestemmer format
o 7.1: analog
o Stereo96: "pure audio"
o Dolby Pro Logic:
o Dolby Pro Logic II Movie:
o Dolby Pro Logic II Music:
o Dolby Digital EX:
o Dolby 2/0:
o THX:
o THX Cinema:
o THX Surround EX:
o THX Ultra2 Cinema:
o THX Music Mode:
o DTS-ES
o DTS 96/24:
o DTS Neo:6 Cinema:
o DTS Neo:6 Music:
o DTS Neo:6:.
o DTS Neo:6 / Matrix:
o DTS 2/0:

Så til lyden
A51 er en femkanals versjon av A21 som Stian har omtalt tidligere på audiophile.no, så det Stian har sagt om A21 gjelder også for A51. Min egen opplevelse var ganske overveldende første gang jeg lyttet til A51. Aldri har jeg hørt lyden fra mine B&W Nautilus 803 på denne måten. Her var det med en gang klart at det var krefter i massevis, uten at det på noen måte ble brutalt. Nautilusene fikk plutselig en mer fyldig og kraftfull lyd med vesentlig bedre kontroll over de nedre oktaver. Taransientgjengivelsen var fremragende lyden startet og stoppet når den skulle uten antydning til svulmende bass som ofte kan være et problem med kraftige forsterkere.

Når jeg koblet opp C2 var jeg litt nervøs på forhånd om de store kreftene skulle gå ut over det fandastiske stereoperspektivet og den store dybden jeg hadde i stereobildet, men også her greide A51 testen med glans. Faktisk var lydbildet på gode akustiske opptak, ennå en tanke mer oppløst, som om et tynnt slør ble fjernet foran høyttalerne. A51 gir en fantastisk fin balanse mellom brutale krefter, men kan også være silkemyk når det trengs.

Komponentvalg
Kunne ikke dy meg å kikke oppi boksen. Dette er profesjonell elektronikk bygget av entusiaster for entusiaster. I effektforsterkeren A51 sitter det 40 Sanken bipolare effekttransistoerer 8 på hvert kort. Dette er noe av det beste som finnes idag, de er vanvittig dyre, og har seks stjerner av fem mulige, i "michelin-guiden" for transistorer.

Bildet viser A51 med toppdekselet tatt av. I midten ser vi den enorme 2400 watt innkapslede rinkjernetransformatoren i "Parasound-rød". Rundt denne sitter de fem identiske effektkortene med de dyre Sanken effekttransistorene. På hver side sitter henholsvis fremre og bakre kanaler, og i midten bak sitter senterkanalen. Alle kanalene har separat strømforsyning og separat vikling på transformatoren. I praksis er A51 byggd opp som fem monokanaler der bare primærsiden på transformatoren er felles. Et slikt syn får tennene til å løpe i vann på en lidenskapelig elektronikkingeniør. Oppbygging, kretskort og intern kabling noe av det aller beste jeg har sett. Her er det så pent og ryddig at det burde vært glasslokk. Her er det ikke mye, nei faktisk ingen ting, å sette fingeren på.

Bildet viser "innmaten" i C2. På toppen ser vi det fullt balanserte analogkortet. Under dette kortet skimtes DSP-kortet med den potente Motorola Symphony DSP56367,
DSPen. Helt nederst i boksen sitter DAC-kortet. Jeg turte ikke plukke C2 helt fra hverandre, selv om fristelsen var stor for å få "kloa" i DAC-kortet. Etter det jeg greier å finne ut Så sitter det AKM DAC'er og Analog-til-Digital Convertere (ADC) i C2. Dette er gode komponenter på linje med Burr Brown og Crystal.

Det balanserte analog-kortet er nydelig og ryddig utført med god skjerming. Det er brukt OPAX134 opamper fra Burr Brown. Dette har etter vært blitt en veldig populær opamp i high-end utstyr. Parasound har trukket dette ennå lengre ved å benytte OPA134 som er "monoutgaven". Dette betyr at det er minimal risiko for overhøring mellom kanalene, og nok mye av grunnen til den fantastiske ytelsen til C2.

Bildet viser et noe uvanlig syn i et produkt som C2. Dette er nemlig en switch-mode strømforsyning, og finnes normalt bare i vesentlig dyrere utstyr som Linn, Boulder, Halcro etc. En slik strømforsyning betyr at C2 vil være totalt immun overfor alt det grumset som kommer fra E-verket. Dette burde vært standard i alt hifi-utstyr. Det er tydelig at Parasound har siktet høyt når de designet C2 !

Oppsummering
Parasound HALO C2/A51 har vært vært en utrolig opplevelse. Settet spiller fantastisk veloppløst med en silkemyk mellomtone og krystallklar diskant. Likevel er det kanskje bassen som imponerer mest. Med et overflod av krefter greier A51 å få stål-kontroll på selv vanskelige høyttalere som B&W's Nautilusserie.

Med den automatiske høyttaler-kalibreringen på C2, oppnås det et fullstendig homogent lydbilde i 5.1 kanaler. Spesielt gjelder dette bakkanalene og subwoofer som ofte er svært vanskelig å integrere godt. Bakkanalene glir nesten umerkelig inn og skaper masse atmosfære uten å være påtrenende på noe tidspunkt.

Med alle de avanserte mulighetene til innstilling og programmering vil gi optimale forhold selv i svært store lokaler. Spesielt om man har råd til å koste på seg et sett ekstra bakkanaler, et sett ekstra sidekanaler og kanskje en sub ekstra. Nei jeg tør ikke tenke på hva dette vil koste til slutt !

Jeg glemte nesten den balanserte analoginngangen og den helt analoge 7.1 inngangen i all ståheien med multikanal. C2 er faktisk en meget habil analog forforsterker også, slik at det er fullt mulig å få det beste både fra stereo og multikanal i et hvert tenkelig format.

Spesifikasjon C2

C 2 Specs:

Frequency response: digital inputs 20 Hz - 42 kHz;
analog inputs 20 Hz - 22 kHz;
7.1 channel input 5 Hz - 200 kHz +0/-3 dB
Total harmonic distortion: digital inputs <.002%;
analog inputs <.002%;
7.1 channel input <.002%
Signal to noise ratio: digital inputs 102 dB;
analog inputs 98 dB;
7.1 channel input 107 dB
Maximum input levels: balanced 35 V rms;
unbalanced 3.6 V rms;
7.1 channel input 8 V rms
Maximum output levels: balanced 16 V rms;
7.1 channel outputs 8 V rms;
programmable outputs 8 V rms
Video bandwidth: composite and S-video (non OSD) 30 MHz;
component video 300 MHz
Dimensions: 17-1/4" w x 5-7/8" h x 16" d, 5-1/4" h without feet
Net weight: 18 lbs

Spesifikasjon A51

Continuous power output:
250 watts RMS x 5, 20 Hz - 20 kHz, 8 W, all channels driven
400 watts RMS x 5, 20 Hz - 20 kHz, 4 W, all channels driven
Current capacity: 60 amperes peak per channel
Power bandwidth: 5 Hz - 100 kHz, +0/-3 dB at 1 watt
Total harmonic distortion: < 0.2 % at full power
IM distortion: < 0.04 %
Slew rate: > 130 V/µsecond
Dynamic headroom: > 1.5 dB
Interchannel crosstalk: > 78 dB at 1 kHz; > 63 dB at 20 kHz
Input sensitivity: 1 V for 28.28 V, THX Reference Level
Input impedance: 47 k W unbalanced; 94 k W balanced
S/N ratio: > 112 dB, input shorted, IHF A-weighted
Damping factor: > 1100 at 20 Hz
Voltage: 110V – 120V
Dimensions: 17-1/4" w x 7-5/8" h x 20" d, 7" h without feet
Net weight: 80 lbs.

LINK: [importør]

Pris:

  • C2: 47 590,-
  • A51: 47 590,-


Sist oppdatert : 26.09.2004 17:45:49
Lest 5851 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.