Miriam - jakten på filteret

Miriam - jakten på filteret

Artikler om lytting, musikalsk bevissthet og ukjente lydlandskap. Det handler om musikalsk persepsjon og jakten på musikkopplevelser uten filter. Hva skjer når vi lytter? Hvor stor del av musikkopplevelsen vår er styrt av vår evne til å fokusere? Og er det mulig å trene seg opp til å få rikere musikkopplevelser?

 

- Miriam Hlavaty - The Listening Experience

 

torsdag, 07 april 2016 20:18

Jeg lytter, altså er jeg.

 

- Lytting som eksistensiell erfaring

Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

 

 

Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

lørdag, 02 januar 2016 23:10

Musikk for ører og øyne

 

Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

Forrige artikkel dreide seg om selve det materialet som komponister har arbeidet med opp gjennom tidene. Er det egentlig noen grenser for hva slags lyder som kan brukes til å skape musikk? Og ligger begrensningen i så fall i lydmaterialet som kan benyttes eller i organiseringen av det?

I møte mellom ulike definisjoner av ett og samme fenomen ligger det gjerne et stort potensial for saftige meningsutvekslinger. Innen musikkens verden har det vært flere situasjoner hvor musikk har avstedkommet de reneste opptøyer i konsertsalene fordi publikum har hatt ulike oppfattelser av om det som ble spilt kunne kalles musikk eller snarere burde sammenliknes med lyden av tannlegebor.

lørdag, 24 januar 2015 16:22

Lyd - til glede og besvær

"(..)if you think it´s too loud, it´s way too loud"

- Seth Horowitz: The universal Sense: How hearing Shapes the Mind

Støy defineres gjerne som uønsket lyd hvilket viser tydelig at det også til en viss grad er et subjektivt og situasjonsbestemt fenomen: en manns støy er en annen manns musikk, en rockekonsert kan være euforisk for en publikummer og enerverende for  naboen som prøver å sove vegg i vegg med en hjemme alene-fest. Men støy som fenomen kan fort få langt alvorligere konsekvenser enn dårlig nattesøvn. 

mandag, 08 desember 2014 14:33

Mønster

I dag skal det handle om mønster og spesielt hvordan vår lengsel etter og behov for organisering og form gjør at vi naturlig tiltrekkes av mønster både i det vi ser så vel som i det vi hører.

lørdag, 01 november 2014 06:53

Største motstands vei

"Where there is power there is resistance". - Michel Foucault

Det er lett å tenke at våre preferanser når det gjelder musikk så vel som Hi-Fi utstyr er styrt av vår personlige smak og det erfaringsgrunnlaget som vi har lagt oss opp gjennom livet. Men enkelte av disse preferansene går lenger tilbake enn vi tror. De er felles for oss som art

Musikk er kjent for å være en effektiv emosjonell trigger, men rent fysiologisk sett har hørselen vår potensialet til å gi oss multi-sanselige opplevelser og noen ganger sette oss i stand til å gjøre det tilsynelatende umulige.

onsdag, 30 juli 2014 12:19

Tensegritet

Hva harbrokonstruksjoner, tusenben og orkester-dirigering til felles? En fellesnevner som er uunværlig for alle gode musikkopplevelser.

søndag, 29 juni 2014 20:07

Jakten på filteret

Uansett hvor minutiøs gjengivelse av lydbildet du klarer å skaffe deg gjennom kvalitetsanlegg, kabler og høytalere: det største filteret mellom deg og musikken bærer du alltid med deg.