tirsdag, 25 mars 2003 23:00

B&W Nautilus 803

Skrevet av

N803 er en høyttaler som begynner å få noe år på "baken", like fullt er dette fortsatt en av de aller beste høyttalere i sin klasse. N803 er midt plassert i B&W's prestisjeserie, der N805 er den minste, og N800 den største og dyreste.

 


av Trond Sæther, 26.mars 2003

 

Veldesignet
N803 er en høy, slank gulvstående høyttaler, med en utrolig flott finish, som vil gli rett inn i det mest kresne interiør. N803 leveres i tre ulike tresorter: Red Cherry, Cherry og Black Ash. Kabinettet med sin ovale form er helt uten noen rette vinkler eller flater, og er utført i ekte trefiner. Konstruksjonen er utrolig solid og gir et kabinett totalt fritt for resonanser og "kasselyd". Kabinettet er laget i laminat av ekte tre, limt sammen slik at det fremstår som om det er laget i ett stykke helt uten skjøter. Her bare oser det av scandinavisk møbeldesign og kvalitet, for det er nettopp det det er, kabinettene til 800-serien er spesialfremstillt for B&W i Danmark.

Teknologi
B&W har en gedigen forskningsavdeling i Steyning, og det ryktes at denne er blant bransjens aller største. Forskningsbudsjettet burde iallefall kunne ta pusten av de fleste av konkurrentene. For noen år siden startet denne forskningsavdelingen et prosjekt som førte frem til den ekstremt dyre og avanserte Nautilushøyttaleren som ble utviklet for å demonstrere B&W's overlegne høyttalerteknologi.

Felles for alle medlemmene i 800-serien til B&W, er det karakteristiske huset til diskanthøttaleren på toppen av kabinettet. Dette huset har 800-serien arvet nettopp fra den ekstremt dyre Nautilus høyttaleren. Nautilus høyttaleren har gitt 800-serien flere unike egenskaper i form av banebrytende teknologi. Dette gjelder for eksempel Nautilus-diskanten og den spesielle FST mellomtonen. FST-mellomtonen er en kantløs mellomtone med rekordlav forvrengning. Typisk forvrengning for en høyttaler ligger rundt 1 %, men FST-mellomtone har bare 0,2% forvrenging. Dette legger til rette for mer detaljer og en mer transparent gjengivelse. Her er det virkelig snakk om mikrodetaljer!

Lyden
Nok om teknologi og møbelbeskrivelse, så til det viktigste, lyden: Det å få frem godlyden i N803 krever litt tid. Denne høyttaleren krever svært lang innspillingstid for å yte sitt beste, dette er da også nevnt i bruksanvisningen fra B&W. Det var først etter et par uker med mye og intens spilling at det hele begynnte å "løsne", for det er det det gjør, bokstavelig talt. Den spesielle FST mellomtonen i vevet kevlar er i begynnelsen veldig stiv og "lukket". Under innspilling, så merkes det en gradvis åpning av lydbildet, og etterhvert så åpenbarer det seg et ekstremt stort, bredt og dypt lydbilde. Jeg bruker mine N803 i et kombinert stereo/surroundoppsett med B&W HTM2 som senter, og B&W CDMS NT som bakkanaler. Lydbildet er så stort og dypt ved gode opptak, at flere ganger har det hendt at jeg har måttet sjekke om bakkanalene virkelig har vært avslått !

Mellomtonen og diskanten er N803's sterkeste side, med utrolig ren og klar lyd. Lyden er helt uten noen form for anstrengt karakter, og vitner om meget lav forvrengning, selv ved høyt volum under kraftige passasjer i musikken. Lyden fra spesiellt mellomtonen, er på høyde med det man finner i vesentlig dyrere elektrostat høyttalere. Dette kommer best til sin rett i vokal fremførelser og akustisk musikk. Kari Bremnes kan frembringe den helt store "gåsehud-opplevelsen" på N803. Dersom opptaket tillater det, har N803 en utrolig evne til å skille individuelle utøvere og instrumenter, og lydbildet fremstår fantastisk flott med en bredde som går fra vegg til vegg, og en dybde som forsvinner langt inn i veggen bak høyttalerne.

Plassering
N803 kan være litt kresen på plasseringen, og litt eksperimentering, prøving og feiling er nødvendig for å finne riktig plassering. Høyttaleren trives med å komme et stykke ut fra veggen bak høyttaleren. Det er først når avstanden mot bakvegg blir over 70-80 cm at man får skikkelig dybdefølelse. Jeg endte opp med en plassering ca 120 cm fra bakvegg og 70 cm fra sidevegg, og med en avstand mellom høyttalerne og lytteposisjon begge på 2.8 meter. Ulempen med en slik plassering er at høyttaleren ikke får særlig hjelp fra rommet i bassen, og når N803 i utgangspunktet er en meget nøytral høyttaler, kan det i enkelte oppsett bli en litt slank klangkarakter.

Forsterkeri
Mange har hevdet at N803 er en vanskelig og krevende høyttaler å drive. Jeg har prøvet den både med Electrocompaniet AW120 og med Thule PA350B, begge passer meget fint til denne høyttaleren. En bekjent av meg flirte rått når han såg at jeg brukte AW120 til å drive N803. Gliset forsvant fort og ble til et "jøss" når jeg spillte Marcus Miller på høyt nivå. For å sette dette på en skikkelig prøve, så koblet jeg opp mitt Marantz Eclipse microanlegg. Da var det jeg som ble sittende med haka godt nedpå brystkassa. Kominasjonen spillte som bare det ! Det var ikke snakk om diskonivå med en 20 watter, men det som kom ut fra høyttalerne var rent, pent og velkontrollert. Av dette har jeg sluttet at det at N803 skal være vanskelig å drive, må være en myte, testen med microanlegg viser det med all tydelighet.

Hovedinntrykk
Jeg har levet med N803 i over et år, jeg kjenner lyden ut og inn, og har bare blitt mer og mer glad i denne høyttaleren. N803 kan spille alle typer musikk med svært stor overbevisning. Alt fra hard rock og storslått symfonisk musikk, til stillferdig akustisk musikk fungerer like bra. Det er likevel med musikk på naturlige akustiske instrumenter og vokalfremførelser i gode akustiske miljøer at N803 virkelig skiller seg ut. Dette skyldes nok den ekstremt lave forvrengningen og den uvanlig gode spredningen i mellomtone og diskant. Gode opptak gir en fantastisk følelse av rom, men N803 er tilsvarende nådeløs på avsløring av dårlige opptak. Eneste savnet jeg sitter med er å kunne bytte ut bakhøyttalerne i surroundoppsettet mitt med et ekstra sett N803.

LINK : [ importør/forhandler ] [ produsent

Lest 8616 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.