søndag, 02 juni 2002 23:00

Brokobling av effektforsterkere (NEMO-kobling)

Skrevet av

Mange har henvendt seg til oss for å få en kokebok på hvordan dette gjøres. Og her kommer den!

 

av Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., 3.juni 2002

MEN; gjør man feil så ender man minimum opp med en avbrent forsterker, en sprengt høyttalere eller alvorlig hørselsskade. Vi gir ingen garanti på dette. Du gjør det på eget ansvar!

Lag en XLR han/hun kabel ca 50 cm lang, denne skal ha de to signalpinnene (pinne nr 2 og 3) byttet om i den ene enden.

Mange effektforsterkere, f.eks EC har link-utgang på baksiden av forsterkeren. Da er det enkelt å koble denne kabelen fra f.eks høyre link-ut til venstre inngang (omvendt går like fint).

Høytalerens pluss-ledning skal nå kobles til plussterminalen på det forsterkertrinnet som har direkte kabel til forforsterkeren. Minus ledningen til høytaleren kobles til PLUSS-terminalen til det forsterkertrinnet som har sin inngang tilkoblet link-kabelen. Minusterminalene på effektforsterkeren MÅ IKKE KOBLES TIL NOE SOM HELST !!!!!

Dersom effektforsterkeren ikke har link-utgang, så må det lages en Y-kabel med XLR-hunn i den ene enden, og to XLR-hann i den andre enden. Den ene av XLR-hann kontaktene må ha pinne 2 og 3 byttet om (NB! merk tydelig kabelens kontakter !!!)

Høytalerens pluss-ledning skal nå kobles til plussterminalen på det forsterkertrinnet som har normal kabel til forforsterkeren. Minus ledningen til høytaleren kobles til PLUSS-terminalen til det forsterkertrinnet som har sin inngang tilkoblet den polvendte XLR-kontakten. Minusterminalene på effekforsterkeren MÅ IKKE KOBLES TIL NOE SOM HELST !!!!!

Brokobling (NEMO-kobling) er ikke mulig dersom forforsterkeren ikke har balansert utgang.

Beskrivelsen er gitt helt uten noen form for ansvar. Det kan ikke understrekes godt nok at dette kun må gjøres av personer som er helt sikre på hva de driver med. En feil her vil minimum føre til en avbrent forsterker og kansje også en avbrent bass-høyttaler på kjøpet. Fare for hørselskade er også absolutt tilstede.

Delene kan kjøpes på Clas Ohlson eller Tre45 for ca 60,- pr. plugg, dette er Switchcraft-plugger (Clas Ohlson) eller Neutrik (Tre45) begge av svært god kvalitet, og faktisk de samme som brukes av flere dyre merker.

 

Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.