fredag, 24 mars 2017 21:23

AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

Skrevet av

Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

Terje Winge debuterte som konsertorganist i 1970, og har gjort en rekke plateinnspillinger. På 2L gjorde han Missa da Tromba i 2009, og har også flere innspillinger på SIMAX.

På denne andre innspillingen på 2L er Ålesund Kirke valgt som innspillingssted. Her finner vi et av Norges største orgler, og har blitt restaurert på 2000-tallet. Terje Winge har valgt ut tre verker av norske nålevende komponister, og viser dermed samtidig et tverrsnitt av nyere norsk orgelmusikk.

 

 

UTGIVELSEN

ORGANISM er en av de mange utgivelsene fra 2L som er dual-disc Blu-ray og SACD. Den er også blant de utgivelsene som har fått 3D lydspor, både med Auro 3D og Dolby Atmos. Her ligger rett og slett 2L foran alle andre, og har vel flere musikk-utgivelser med Dolby Atmos enn alle andre plateselskap til sammen! Nå er vel Auro-3D kanskje et enda mer interessant format, men er dessverre ikke like tilgjengelig på avspillingssiden.

 

 

INNTRYKK.

Musikalsk er dette veldig spennende musikk, og har samtidig en ganske stor bredde. Personlig har jeg kanskje Kjell Mørk Karlsen sitt verk De Profundis Clamavi som en favoritt, men også det Messian-inspirerte verket til Kjell Flem fascinerer. Og så er det umulig å ikke bli medrevet av den lystige Scerzoen i Trygve Madsen sitt verk.

Fremførelsen av Terje Winge er praktfull, med massevis av dynamikk og dramatikk.

 

 

Lyden er som man kan forvente av 2L i særklasse. Morten Lindberg er vel bortimot ekspert i å få det meste ut av kirkerom som innspillingssted. Ikke minst gjelder det øvelsen å finne riktig balanse mellom direktelyd og reflektert lyd. Her er det mange filosofier ute og går, og Lindberg har overveiende en tendens til å gi direktelyden mer dominans.

Dolby Atmos gir en ekstra dimensjon til lyden, selv om DTS-HD MA gir minst et like klart lydbilde.

 

Alt i alt en fantastisk orgelutgivelse fra 2L og Terje Winge.

 

Les mer om ORGANISM hos 2L

 

Lest 5312 ganger Sist redigert søndag, 26 mars 2017 07:51
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.