lørdag, 25 april 2020 09:24

Auro-3D kommer til Arcam

Skrevet av

Arcam får støtte for Auro-3D via softwareoppdatering. Dermed melder Arcam seg inn i den eksklusive klubben sammen med Sound United-merkene Denon og Marantz.

Det er få ting i livet som er mer oppløftende enn når du helt uventet får en softwareoppdatering i fanget som gjør at den receiveren du har kjept for et år siden eller to plutselig har helt nbye egenskaper. Denne gangen er det Arcam sine AV-receivere og prosessorer som er gjenstand for en softwareoppdatering som gjør at den kan dekode Auro-3D.

Auro-3D

Auro-3D er som navnet antyder en 3D lydcodec, og må finne seg i å havne i skyggen av DTS:X og ikke minst Dolby Atmos. Men det er slett ikke noe nytt format. Som i så mange sammenhenger ellers når det gjelder innovativ lyd på plateutgivelser var det norske plateselskapet 2L ledet av Morten Lindberg først ute med utgivelser i Auro-3D. Det skjedde med utgivelsen Souvenir med Trondheimsolistene, og det var verdens første Blu-ray utgivelse med dette lydformatet.

Denon og Marantz har lenge vært ensomme som mainstream-produsenter som leverer Auro-3D i sine AV-receivere og prosessorer. Det vil si – du må i praksis opp til toppklasseproduktene for å få dette formatet.

Selv om Auro-3D primært er et lydformat for film, kan det være nærliggende å betrakte det som et lydformat for musikk, takket være 2L sin enestående innsats med 25-30 utgivelser i dette formatet.

Arcam

Nå får de hyggelig selskap av Arcam, denne tradisjonsrike HiFi-produsenten i Cambridge som utypisk har blandet seg med de japanske gigantene i å levere AV-receivere. Det er de tre ganske nye AV-receiverne AVR10, AVR20 og AVR30 i den omtrent like nye HDA-serien som får denne gleden. HDA-serien stiftet vi vår første bekjentskap med på den spennende messen Menn & Ting i Larvik for et år siden, der den integrerte forsterkeren SA20 spilte flott på de da nye JBL L100 Classic.

 

Også flaggskipet av AV-produktene får selvfølgelig denne oppdateringen med Auro-3D. Det dreier seg om prosessoren AV40.

Les mer om HDA-serien hos Arcam

Sist redigert lørdag, 25 april 2020 10:11
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.