onsdag, 10 januar 2007 23:00

Denon DVD A1XVA Universalspiller

Skrevet av

DVD A1XVA er Denon’s flaggskip, og kom i fjor høst i oppgradert utgave med oppskalering til 1080P. Den kan spille alt som finnes på ”a shiny disk”, unntatt de nye formatene HD-DVD og BlueRay. Etter å ha sett (og hørt) hva denne spilleren kan prestere, så lurer jeg på om dette kommer til å bli noe stort savn.

Av Trond Sæther 11.01.2007

Denon har hatt stor suksess med volummodellene DVD 29XX og DVD39XX, som nå leveres i sine respektive fjerde utgave, og heter DVD2930 og DVD3930. Begge seriene er multispillere som spiller både SACD og DVD-A i multikanal og stereo. Det gjør også den mer enn dobbelt så dyre toppmodellen DVD A1XVA. Kan det virkelig være mulig at spilleren er verdt en slik pris? De to rimeligere modellene gir svært mye for pengene, spesielt om man også verdsetter god lyd og ikke bare bra bilde.

Design og oppbygning
Designmessig er DVD A1XVA ganske lik en forvokst DVD 3930, og klokker inn på hele 19 kilo på badevekta. Betjening og frontpanel er i kjent Denon-stil, og er utført i saklig og pent børstet aluminium. På den oppgraderte modellen har Denon forlatt den gamle ”champagne” fargen, som nå er erstattet av sølv eller ”naturell” aluminium. Kabinettet er av svært solid kvalitet, med et spesielt kobberbelagt trippelskjermet kabinett. Et solid kabinett er helt nødvendig for at hele greia ikke skal falle fra hverandre når vekten er så høy.

Vekten er såpass høy fordi Denon heldigvis har valgt å putte inn en solid, støysvak og overdimensjonert strømforsyning. Dette er det viktigste punktet for å oppnå god lyd, uten en god strømforsyning, vil alle forsøk på godlyd falle i fisk. Dette har Denon skjønt for lenge siden, og det er også forventet nå man med en prislapp på nesten 28000,- plasserer seg prismessig på grensen til high-end.

 

 


Bakplaten rommer et rikholdig utvalg av tilkoblinger for både audio. Egene stereoutganer for high-end lyd i stereo fra CD, SACD og DVD-A. Hele fire (fem) ulike digitale lydutganger med SP-DIF, TOSLINK, Denon-Link og 2x IEEE1394 (og HDMI) som mulighet for tilkobling av digital lyd. Videotilkoblingene er om mulig ennå mer omfattende med SCART, DVI, HDMI, 2X Video, 2X S-VIDEO og 2X Component. Her bør det være mulighet til å få tilkoblet selv det mest svære video-display!

Signal-til-støy forholdet for lyddelen er oppgitt til 125dB, dette er langt inn i high-end land, og bare skarve 1 dB dårligere enn de innmonterte BurrBrown DSD1972 audio DACene. En helt utrolig bragd, som ikke er mulig uten totalt kontroll på strøm, spenning, og ikke minst indre og ytre skjerming. Analogdelen er i tillegg forsynt med doble 1792 DACer som forsyner de dedikerte stereo utgangene. Dette er også med på å redusere både støy eo forvrengning som med sine 0.0008% er på et rekordlavt nivå.

 

Bildet
Videodelen er bygget opp rundt den svindyre Silicon OPTIX Realta chipen med HQV-prosesering. HQV står for High Quality Video, en teknologi som normalt bare finnes i dyrt studioutstyr for kringkastingsbruk. Denon var den første til å ta i bruk denne teknikken i konsumentmarkedet. HQV hedes nærmest å kunne lage vin av vann ved å oppkonvertere standard 480/576 DVD signaler til 720p, 1080i eller 1080p. I tillegg er det implementert en hel rekke algoritmer for fjerning av støy og glatting av bevegelser slik at bildet til slutt fremstår nesten som et HDTV bilde. 

Realta Chipen har ansvaret for å konvertere videosignalene fra linjeflettet (interlaced), til progressivt format. De analoge video- utgangene: Component, SCART/RGB, S-Video og Video, forsynes direkte fra Realta chipen via et sett med high-end videokonvertere fra Analog Devices. DVI og HDMI går i tillegg gjennom en DVDO video skalerer for å enerere de ulike digitale formatene for DVI og HDMI. Begge utgangene kan brukes samtidig, men formatet må være det samme på begge.

Nå er det fysisk umulig å oppnå høyere oppløsning en det som allerede finnes på DVDen, men resultatet er likevel helt utrolig forbløffende. Du aner rett og slett ikke hva som finnes på DVDene dine før du har sett de på DVD A1XVA!

Justeringsmulighetene på bildet er meget omfattende, og du kan sitte i dagevis å tweake sortnivå, hvitnivå, fargemetning, gammakurve, ulike former for støyreduksjon etc. Du kan også lagre de ulike innstillingene i seks forvalg. Jeg så ikke skogen for bare trær etter å ha tweaket i flere timer. Jeg måtte til slutt skaffe et par test-DVDer og en kalibrert DLP projektor for å ha noenlunde styring på hva jeg gjorde.

Etter noen runder viste det seg at standardinnstillingene var bortimot helt optimale. Jeg endte opp med to ekstra gammakurver, en optimalisert for filmer med typisk mørke sener, og en ditto for filmer med kraftige høylys. Min anbefaling er å ikke gå berserk på dette området, du risikerer å rote deg bort. Standard-innstillingen, i alle fall via HDMI, er bortimot helt optimale.

Bildet er altså helt i toppklasse og ”as good as it gets” med dagens teknologi og DVD-medium. Her er det ingen over og engen ved siden. Det er ikke for ingen ting at DVD A1XVA er fast inventar på messer når det vises frem projektorer og display med 1080p mulighet.


Lyden
Men hvordan låter det? Har bildekvaliteten gått på bekostning av lyden? Har Denon brukt alle pengene på bildet? Svaret er et definitivt nei! Her er det satset minst like mye på lyden som på bildet. Denon er nøye på dette området. De har alltid vært det, Denon er et selskap som alltid har satt godlyd i høysetet.

I DVD A1XVA har Denon satt inn de antagelig beste DACene, DSD1792 fra BurrBrown, som finnes kommersielt tilgjengelig. DACene forsynes fra Denons egen patenterte AL24 prosessering. I tillegg har Dennon funnet det nødvendig å utvikle et eget multistandard drivverk for å kunne lese både DVD-A og SACD på en betryggende måte.

Videre har man for første gang i historien fått en spiller med et bassmanagementsystem som fungerer godt både på SACD og DVD-A. Oppløsingen er også forbedret fra de normale 1 millisekund, eller 30cm, til 10 cm. Dette gir større fleksibilitet i høyttalerplassering, og gjør det mulig å få til et helt optimalt lydbilde.

Sølvguttene, Immortal Nystedt og Beatles Love i multikanal SACD og DVD-A gjengitt på B&W N802D, HTM2D i front, og B&W N803D som bakkanaler, er en mildt sagt hårreisende opplevelse! Immortal Nystedt fra 2L er første gang jeg har hørt virkelig sømløs surround der lytteren totalt omsluttes av konsertsalens akustikk. En dypt rystende og svært stimulerende opplevelse. Må høres!

DVD-A låter like fantastisk som SACD, og det er ikke mulig å foretrekke det ene formatet fremfor det andre. Jeg har Diana Krall ”Girl in the other room” på både SACD og DVD-A, riktignok et nativ PCM 24/96 opptak, men det er ikke mulig å skille de to formatene fra hverandre.

Dette har Denon skjønt for lenge siden, og det er derfor de produserer multispillere. Med DVD A1XVA har Denon gjort en fremragende jobb og gitt oss en spiller som spiller begge (alle) formater, slik at man kan velge den musikken man liker uavhengig av hvilket format det er utgitt på.

Spilleren skuffer heller ikke på vanlig CD. Her gir de dobble 1792 DACene på de separate stereoutgangene, full uttelling og gir CD-lyd langt inn i high-end land.

CDen med Domnerus Arne - Live Is Life, som er en av de desidert beste liveopptak jeg kjenner, fremstår med en helt utrolig dynamikk og tredimensjonalitet. Sjekk for eksempel kuttet ”Drumboogie”. Utrolig dynamisk!


Oppsummering
Oppsummert kan det vel sies at spilleren gjør seg svært bra i sammenligning med andre spillere i ennå dyrere prisklasse, og er verdt prisen om man bare vurderer lyden alene. Konkurrentene mangler nesten alltid mulighet for både SACD og DVD-A, og mangler nesten alltid multikanalsavspilling. Slenger man på en bildekvalitet uten sidestykke fra noen annen DVD-spiller, ja da må det bare bli toppscore til DENON DVD A1XVA!    

Spesifikasjoner:
DVD-spiller

 • THX Ultra sertifisert
 • 10-bit REALTA Video Processor fra Silicon Optix
 • 10-bit Denon Pixel Image Correction (DPIC)
 • 10-bit DVDO Scaler fra Anchor Bay Technologies
 • Støtter video-oppløsninger opp til 1080p via HDMI
 • Oppgraderbar video software
 • Samtidig output for alle videosignaler (kan frakobles)
 • Støtter PAL og NTSC (PAL/NTSC-konvertering)
 • PAL Progressive Scan
 • 14-bit/216 MHz video D/A-konverter
 • 12 justeringsmuligheter for billedkvalitet
 • Formater: DVD Audio, DVD Video, DVD-R/RW (DVD Video mode), DVD+R/RW, SACD, Video CD, CD, CD-R/RW (AUDIO/MP3/WMA/JPEG), Picture CD
 • Video out: HDMI, DVI-D, 2 x komponent, 2 x komposit, 2 x S-Video, SCART (valgfri Komposit/S-Video/RGB)
 • Audio out: optisk, koaksial, HDMI 1.1, Denon Link, 2 x FireWire, analog, 5.1-kanal, SCART
 • Separate D/A-konvertere for alle audio-kanaler
 • Separat basskontroll for analog/digital audio out
 • Lyd/bilde synkronisering: -30 ms til 200 ms
 • Fjernkontroll (bakgrunnsbelyste knapper)
 • Farge: Premium Silver
 • Mål: 43,4x17,0x43,2 cm (B/H/D)
 • Vekt: 19 kg

 

Pris: 27 998,-

Importør og forhandler:

 

 

 

HIFI Klubben

Lest 6649 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.