fredag, 06 mai 2005 23:00

HIGH-END 2005 Munchen: Rør og hornmusikk

Skrevet av

Den aller beste lyden fant vi innerst i en mørk avkrok i første etasje. Her satt det to kvinnelige audioprodusenter fra Polen og Tsjekia. Kvinnelige audioprodusenter er ikke daglig kost på slike messer, så dette måtte sjekkes opp nærmere.

Trond Sæther 10 mai 2005

De to damene viste seg å være Polen’s og Tsjekia’s svar på Eveanna Manley, og kunne by på messas desitert mest oppløste lyd med et enormt stort ”rom” og dybe i lydbildet.  

Dr Eunice Kron (til høyre) eier og driver KR Audio Electronics i Praha. KR Audio Elektronics produserer ”gourmet” rør etter den originale, snart 100 år gamle Marconi-prosessen. Dette betyr fantastisk gode (og pene) rør med levetid på rundt 15000 timer. I tillegg til å produsere rør har KR Audio et lite sortiment av håndbyggde rørforsterkere, den største, Kronzilla single ended triode, er på 2X42 watt.  

Alicja Unterschuetz driver høyttalerfabrikken Acuhorn i Gdansk i Polen. Acuhorn har en serie dipol-horn basert på fulltonedrivere fra Tesla-fabrikken. Kabinettene var utført i nydelig møbelkvalitet, og kan bestilles i en lang rekke ulike treslag.  

Jeg hadde trodd at det skulle være komplett umilig å greie å dekke hele audioområdet med et enkelt fulltoneelement med med dommel konsentrisk membran, slik vi kjenner det fra den bamle rørradioen til oldefar.  

2X42 watt Singel ended triode

Både rørforsterkeren og høyttalerne er bygget på nesten 100 år gammel teknologi, men det som kom ut av høyttalerne var i høyeste grad High-End lyd, faktisk den beste jeg hørte på hele messa. Riktignok var musikkkilden en ultramoderne Audio Aero CD-spiller med upsampling til 24 bit 192kHz. Likevel var det helt utrolig det som denne kombinasjonen kunne prestere, kanskje aller mest imponerende det høyttalerne med de enkle fulltoneelementene  presterte.  

De slanke 1.5 meter høye hornhøyttalerne var oppgitt til å ha en virknings-grad på 100dB ved 1 watt, og da blir 42 watt SET effekt mer en nok til å gi både skikkelig dynamikk og masse trøkk.  

Det ble lyttet til utelukkende klassisk og akustisk musikk, og lydbildet var enormt stort i både bredde og dybde, og kombinasjonen hadde en utrolig evne stil å skille ulike stemmer og instrumenter fra hverandre uten at det ble skap kunstig skarpe konturer. Forsterkeren er oppgitt til å ha en dempings-faktor på i underkant av 3, noe som gjør meg rimelig skeptisk på hvilken kontroll det vil bli over bassen på annen type musikk musikk med kraftigere lavfrekvensinnhold.  


Billett merket ”høy prisklasse”

Forsterkeren ble oppgitt til å koste 19000 Euro, og bytterør ca 15000 Euro pr stykk. Dette skulle gi en pris tett oppunder 200 000 kroner i Norge, så det skulle bare mangle at det ikke skulle låte bra! Andre og langt dyrere kombinasjoner evnet ikke å skape samme entusiasme hos skribenten.  

Både KR Audio Electronics og Acuhorn ønsker forhandlere i Norge, så dersom noen skulle være interessert i å representere det ene eller begge merker, så er det bare å ta kontakt med undertegnede som vil formidle kontakten videre.  


Trond Sæther fra High-End i Munchen 7 mai 2005.

Lest 10195 ganger Sist redigert lørdag, 29 februar 2020 06:55
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.