torsdag, 25 mai 2006 23:00

MESSERAPPORT: High-End 2006 Munchen 25 - 28 Mai

Skrevet av

Etter fjorårets opplevelse på High-End 2005, var jeg i år noe mer forberedt på det overveldende inntrykket 13500 kvadratmeter med skinnende high-end audioutsty. Første timen løp jeg bare rundt fra dn ene godsaken til den andre, før jeg fikkroa meg ned. Etter litt strukturert søken ble det klart at ”de store” hadde lite nytt å by på. Nyheten lå i et voldsomt mangfold av nye og ukjente merker.

Av Trond Sæther 26. mai 2006

Hele 600 ulike produsenter var representert på årets messe. Det var spesielt gledelig at mange av nyhetene kom  fra Norge Jeg kan bare bekrefte at High-End lever i beste velgående.


Kona takket på nytt ja til langweekend i Munchen, men denne gangen luktet hun lunta, så det ble noen heftige forhandlinger som jeg helst ikke vil komme inn på her. Jeg måtte derfor tråkke messa helt på egenhånd. Fint, tenker kanskje de fleste, men det er bare det, at Munchen er et utrolig shopping mekka for nær sagt hva som helst. Jeg ble derfor mer og mer urolig jo lenger jeg var på messa, og kona alene på shopping i sentrum. Slik er livet, noen kompromisser må man  av og til gå med på!

 


B&W kjørte i år samme mega-show som det gjorde i fjor. De hadde bytta ut live bandet med et nytt, og standen var fylt opp med enda flere nye høyttalermodeller i alle varianter og fasonger. Det satses mye på kvalitet i materialer og design hos B&W, og jeg likte spesielt godt den nye XT-serien og den nye CM-serien


På B&W standen kunne vi også se et imponerende oppbud at modeller fra Rotel. Jeg likte spesielt godt den nye 06-Serien, som hadde et svært sobert design. Den nye serien med klasse D-forsterkere fra Rotel virket også meget spennende og med ultralav byggehøyde på bare 5cm. Serien teller en multikanls effektforsterker på 5x100 watt, en stereoforsterker på 2x1000 watt of mono-blokker på 1000 watt


I den andre enden av hallen i 2. etasje prøvde JM-Lab å overgå B&W i live fremføring, vekselvis med kammerorkester eller blues-synge-dame og akustisk gitar.


De norske

Hifg-End og HiFi lever i beste velgående i Norge. Dette er noe vi vet fra stadig økende besøkstall på Audiophile.no, som ligger på nesten 100 000 pr måned. På High-End 2006 var det et imponerende oppbud av nye produkter fra norske Abrahamsen Audio, Nordic Tone, Electrocompaniet og Hegel.

Abrahamsen viste stolt frem den nye The Two Channel Amplifier, baserpå den originale Ottala 25-watteren som vi alle kjenner så godt. En matchende forforsterker er ennå ikke helt ferdig, men vil være klar i løpet av sommeren.

The Nordic Tone Model-1 er en ny norsk skapelse basert på høyteknologisk bearbeiding av aluminium. Kabinett(ene) er laget i 7mm sandstøpt aluminium, og alle flater er krumme. Dette gir et ekstremt stivt og dødt kabinett uten resonanser eller innvendig stående bølger. Høyttaleren, som er en trykkammer konstruksjon uten bassrefleks, har bass og melomtone fra norske SEAS, og diskant fra ScanSpeak.

Model-1 er et produkt med høy ytelse og høy pris, mytet på kjøpere som ikke godtar kompromiss i lyden, og som setter pris på godt design. Desverre var det ikke mulig å lytte til godsakene, men vi vil prøve å få til en omtale av denne meget spennende konstruksjonen så snart det lar seg gjøre.

Electrocompaniet er også høyst oppegående, og Mikal Dreggevik & Co, må ha tatt både for mye vitaminer, og også en god porsjon Møllers tran, for her lanseres det nye produkter og modeller raskere enn både de selv og importørene greier å følge med.

Det har lenge gått rykter om den nye multispilleren EMP-1, og tekniske detaljer som seks balanserte utganger, DVD med 1080i format, DVI og HDMI, har vært kjent en god stund. En ukes tid før messa begyndte det å svirre nye rykter, denne gangen om en oppgradert utgave av EMC-1. På messa viste det seg at begge spillerne er høst virkelige og håndfaste saker. Begge ble vist og demonstrert på messa. EMP-1 virker som å være alt det den har blitt lovet å være: en multispiller med ”greit bilde”, som takler alle formater ”on a shiny disk”. Aller viktigst for oss audiophile er at den spiller både SACD og DVD-Audio i multikanal over seks balanserte utganger. Det er det så vidt jeg vet, bare en annen spiller som gjør!


EMC-2, som kommer til å hete EEC-2, når den kommer i butikken, kom som en stor overraskelse på alle. EEC-2 er en to-kanals multispiller som tar CD, SACD og DVD-A. Navnet ble bestemt endret til EEC-2 fordi spilleren inneholder et nytt elektronisk kanselleringssystem, som er mye bedre enn de gamle mekaniske systemet som ble brukt i EMC-1. Litt enkelt fortalt, så leses disken inn i et stort internt buffer i spilleren slik at musikken ikke spilles fra plata, men fra en eksakt digital kopi inne i spilleren. Dette betyr at om det oppstår bitfeil eller unøyaktigheter som følge av feil eller ytre påvirkning, så leses plata bare inn på nytt til en feilfri kopi er lest. Dette går så fort at spilleren rekker å lese hele plata mange ganger før bufferet skulle gå tomt.

Like spennende er den nye sekskanals forforsterkeren EC4.9, og den nye RDS tuneren, og de nye multikanals effektforsterkerne, og ... og.. Hjelpe meg, hva er det de driver med disse folka uten for Stavanger, sover de ikke om natta !!?? Det blir for langt å skrive om alle forbedringer og nye modeller her, men vi har bedt Mikal om testeksemplarer så fort det lar seg gjøre. Det er lenge siden det har skjedd så mye innen Hi-Fi fra norske produsenter!

Vinyl

Det er ingen  tvil om at vinyl fortsatt står meget sterkt. Det er et stadig økende oppbud av nye og gamle vinylrigger, og på ”softwaresiden” er tilbudet større enn noen gang. Messa’s mange vinylutsalg hadde lange køer av dypt konsentrerte entusiaster på jakt etter godsaker.


Når det gjelder SACD og DVD-Audio synes løpet nå å være kjørt. Det var liten interesse for disse formatene, og med få unntak kommer det ikke nye modeller på markedet. Dette inntrykket styrkes av at både Philips og Sony nærmest åpenlyst innrømmer at SACD er dødt, i alle fall som multikanalsformat. Derimot synes det som om SACD vil overleve som high-end stereo-format. Det kommer nemlig en jevn strøm av nyutgivelser, spesielt på mindre record labels.

De nye HD-formatene

Flere viste de nye HDTV formatene, BlueRay og HD-DVD. La det bare være sagt med en gang, dette er helt utrolige bilder! Jeg fikk veldig følelsen av å se på lysbilder tatt med FujiChrome Velvia. Disse formatene gir bilder med utrolig dybde og smell i!

Lydsiden har kommet helt i bakgrunnen av bildet, men det kan nevnes at b egge kan håndtere opptil 13.1 kanaler  i high-res audio. Begge tar HD-DD og HD-DTS, og det er også mulig å kjøre DSD, i det minste på BlueRay.


Her er det duket for en ny formatkrig (sukk: will they ever learn!?) på to form ater der det tilsynelatende er få andre forskjeller enn blå og rød laser. Dersom dette løpet tar av, så tror jeg HD-DVD vinner for den leieren ligger først i løypa både med spillere og med filmer. Det finnes allerede et femtitalls filmer i HD-DVD formatet, og spillerne vil være tilgjengelig fra slutten av juni i Norge.

Toshiba HD-DVD A1 som jeg såg på messa vil være tilgjengelig i Norge for under 5000,- kroner. Med en spesifikasjon og ytelse som vi i dag må langt over 20000,- for å komme i nærheten av på en vanlig DVD, så er dette nesten dømt til å bli en suksess i high-end kretser.


Oppsummering

Etter to dager på High-End 2006 i Munchen, står det klart for meg at audiointeressen står sterkere enn noen sinne. Det er et oppbud og en stor variasjon av gode og originale produkter. Spesielt gledelig er det av det kommer så mange nye og meget gode produkter fra Norge. Det eneste som nå mangler for en perfekt weekend i Munchen, er at jeg får skaffet billetter til konsert med Santana på olympiastadion i morgen kveld. Stay tuned!

 

Lest 8395 ganger Sist redigert søndag, 14 juni 2020 10:09
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.