fredag, 28 mai 2004 23:00

Parasound Halo stereosett

Skrevet av

Noen ganger så dukker det opp produkter man blir virkelig overrasket over, og i det siste har dette skjedd meg flere ganger. Parasound Halo og Dynaudio Special 25 har de siste ukene gjort undertegnede lett euforisk og har gjenutløst musikkgleden i mange runder.

 

 

 

[oppdatering 14.juli] 
Disse to komponentene er som skapt for hverandre, ikke minst mtp. teknisk konfigurasjon og design, så derfor har jeg evaluert dette som et sett. Derfor er det ikke skilt klart mellom preamp og effekttrinn. 
[oppdatering slutt]

Jeg har i lengre tid vært på jakt etter ny elektronikk til mitt anlegg. Jeg har valgt å gå tilbake til stereo da dette gir flere kroner per kanal. Studentøkonomi tillater ikke de store investeringene, nemlig. Etter litt frem og tilbake henvendte jeg meg til Norwegian Custom Media Solution (NCMS) som er importør for Parasound og ba om å få teste et sett med forforsterkeren Parasound Halo P3 og effektforsterkeren Halo A21.

 

Etterhvert fikk jeg tilsendt et sett fra NCMS. Første overraskelsen kom da leveransen kom. Den stakkars sjåføren måtte be om hjelp for å klare å få kassen ut av bilen! For dette er ikke småsaker. Pakkevekten til A21 er på hele 33,7 kilo - meget respektabelt. Og dobbel innpakking gir stort volum i tillegg. Etter å ha slitt disse opp trappen til leiligheten så var det bare å sette i gang å pakke ut. Det første jeg legger merke til er den vanvittige finishen på disse boksene. Tykke aluminiumsplater, skikkelig terminaler, noen brutale kjøleribber i hele kompontenes lengde (A21) og lekker bruk av dioder. Forforsterkeren var noe mer normalt konstruert - men alt er relativt. Eneste jeg har å utsette på utvendig design er at de har brukt lakkert plastendestykker på fronten for å enkelt kunne skifte til rackmontering (!). Dette ser pent ut, men det står ikke helt i stil med aluminiumsfronten.

Jeg fikk pakket alt ut, satt det opp og koblet sammen med meget flotte Kimber Hero kabler, ubalansert(med WBT-terminering) fra min signalkilde til preamp og balansert mellom preamp og effekttrinn. Synet av stabelen med lekre komponenter kunne fått hvilken som helst lettsindig hifiskribent til å umiddelbart sette seg ned å skrive en meget rosende omtale uten engang å ha lyttet til oppsettet...

Parasound har tradisjonelt sett vært betraktet for å være et "mye-for-pengene"-merke som aldri helt har klart å ta steget opp i hi-end-klassen. Litt mørk, nokså fyldig amerikansk lyd med MASSE krefter har vært fellesnevneren. "There is no substitute for cubic inches" sier amerikanske motordesignere. Noe av det samme har preget amerikansk forsterkerindustri, representert ved Krell, Mark Levinson, McIntosh, Jeff Rowland, Theta og Parasound. Men med Halo-serien så ønsket Parasound å ta steget videre fra sine tidligere meritter. Den legendariske elektronikkdesigneren John Curl ble hentet inn for å konstruere forsterkeriet. John Curl står bak komponenter som den berømte Mark Levinson JC2.

Og Curl har lagt sjela si i dette. Vår teknisk redaktør, Trond Sæther, måtte vri alle sine professorale elektronikkunnskaper ut og inn timesvis med det samme fortvilede resultatet: Han fant ingenting han ville gjort annerledes i konstruksjonen.... Det er aller første gang jeg har hørt fra den karen! Arve vil vel som alltid introdusere rør, men det var nok ikke aktuelt her... ;-)

Som man ser av baksiden så er dette en solid konstruksjon. De svære håndtakene er NØDVENDIGE, forsterkeren er alt annet enn praktisk å bære rundt på. Terminalene er gode og gir god stramming, det er 12v trigger-system slik at du kan skru på komponenten ved et 12v signal, mulighet for å skru på forsterkeren ved signal og du kan brokoble den til 1x400 watt i 8 ohm.... Man har også mulighet for individuell gain-justering for hver kanal.

Mine forventninger når jeg koblet opp settet var relativt edruelige. Jeg hadde fra før en Thule PA250B mk II, en meget god effektforsterker, og forventet derfor ikke de store endringene. Forforsterkeren min er en Sony TA-P9000ES ren 6-kanals analog preamp, også av godt kaliber. Kalman Rubinson (Stereophile) gav TA-P9000ES Class-A-rating og tok den inn i sitt referanseanlegg. Så jeg hadde en slags formening om at når elektronikken var såpass bra så ville nye forbedringer være marginale. Men så feil kan man altså ta....

Lydbildet ble rett og slett større. Breden økte, dypden økte og den samlede romeffekten reetablerte min tro på stereo som gangbar musikkformidling også i 2003. Plasseringen av instrumentene var eksemplarisk. Men det mest overraskende var den vanvittige bassen. Den er virkelig dyp, men har samtidig 110% kontroll. Mine B&W Nautilus 805 spilte bass som aldri før, og Dynaudio Special 25 ble en sann OPPLEVELSE på denne elektronikken. Det basstrøkket jeg fikk med denne forsterken minner veldig om det jeg tidligere (riktignok under noe ukjente omgivelser) fikk med Burmeister og Krell elektronikk. Kontrabassene på "Superbass 2" (harry tittel, elegant innhold) fikk virkelig vist hva de er gode for! Ofte så går stålkontroll utover varmen i lydbildet - store forsterkere med god kontroll over bassen har ofte et hardere lydbildet enn de mer "myke" forsterkerne, som f.eks. Electrocompaniet. Men John Curl har klart å unngå dette. Den myke og oppløste mellomtonen fra Thule er her fortsatt, men nå kombinert med "bass to die for".

Det jeg ikke var så happy over var at støynivået økte. Støyen har sitt opphav i forforsterkeren utifra det jeg kunne bedømme. Jeg la merke til mer sus og fikk en svak 50 Hz-støy. Trond regnet litt på dette og konkluderte med at dette kom fordi forsterkeren var såpass mye kraftigere enn min forrige forsterker og at jeg derfor MÅTTE få minst 3dB ekstra støy. I tillegg kan det se ut som om at spesifikasjonene i P3 ikke matcher det som er teoretisk mulig utifra OP-ampene som er brukt. Curl må ha tatt noen valg i konstruksjonen som har gått på bekostning av signal/støy-forholdet. 50-Hz'en kommer iflg. importøren fordi at konstruksjonen er såpass transparent at den er mer følsom for brumm enn "konsumentutstyr". Greitt nok, det er umulig å høre det når man spiller musikk. Men jeg irriterer meg litt over det når anlegget ikke spiller musikk. Men iflg. våre elektronikkekspert så er dette uungåelig med så store forsterkere. Så jeg får leve med det ;-)

Hva skal man si? For 35 000 kroner så er dette settet svært mye moro for pengene. Det er på ingen måte billig - å si at 35 000 kroner på forsterkeri er billig får jeg meg ikke til å gjøre... men er du ute etter et forsterkersett som kan drive bortimot hva som helst, som gir deg flott dypde og bredde i lydbildet og som kan gi deg dynamikk som lokker frem "vegg-til-vegg"-smilet - lytt til Parasound Halo. Jeg returnerte aldri settet...

testet med:

Thule PA250b mk II
Sony TA-P9000ES
Sony DVP-NS900
Sony DVP-NS999ES
B&W Nautilus 805
Dynaudio Special 25
Kimber Hero (signal)
Kimber 4VS (ht)

P 3 Features:
6 line inputs, one input switchable to MM phono
Relay switched direct inputs: balanced and unbalanced
External processor send and receive loop
Balanced XLR and unbalanced RCA outputs
Vacuum fluorescent status display
Defeatable bass and treble controls
Enormous encapsulated toroid power transformer
Dual layer glass epoxy circuit boards
High resolution stereo headphone circuit
RS-232 control port
External IR input and loop output jacks
Two 12v triggers; 1 input and 1 loop output
Gold-plated RCA jacks
Remote control also operates T 3 Tuner
Robust 2u Chassis, rack mounting adapter available
P 3 Specs
: Frequency response: 5 Hz - 55 kHz, +0/-1 dB, full output
Total harmonic distortion: < 0.01% 1 kHz; < 0.03% 20 kHz
IM distortion: < 0.03%
Maximum output: > 8 V before clipping
Input impedance: line input 30 kW; phono 47 kW
Output impedance: 60 W
Input sensitivity: line inputs 150 mV, +/- 5%; phono 2 mV
Max input level: 10.5 V before clipping
S/N ratio:
line input > 92 dB, A-weighted, ref 1 V output
line input > 84 dB, unweighted, ref 1 V output
phono > 72 dB, ref .5 mV input
Crosstalk: > 55 dB, 20 kHz
Channel level matching: < 0.1 dB
Voltage: Switchable for 110V - 120V or 220V – 240V operation
Dimensions: 17-1/4" w x 4-1/8" h x 13-3/4" d, 3-5/8" h without feet
Net weight: 16 lbs.

Link: [ importør ]


Sist oppdatert : 29.05.2004
Lest 10669 ganger
Audiophile

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « Rotel RB03 og RC02 Linn Klimax »