onsdag, 31 desember 2003 23:00

Marantz DV-6400

Skrevet av

Marantz har i en mannsalder levert solid hifi til både audiofile og den alminnelige konsument.

Spør du de over 50 så blir øynene store og våte når de får snakke om Marantz' gedigne rørkonstruksjoner fra 70-tallet. Her er noe ganske annet. Et meget mainstream produkt, priset og produsert for de store massene. Men hvordan overlever et slikt produkt i møtet med topp komponenter og kresne ører?

Faktaboks

 • DVD Video, SA-CD, DVD Audio, DVD-R/RW,
  Video CD, Audio CD, CD-R/RW, MP3,
  JPEG CD, WMA, Picture CD playback
 • Dolby Digital and DTS decoders
 • Pure direct (video off, FL display off)
  for enhanced audio performance
 • 192 kHz Audio and 54 MHz Video DAC
 • Bass Management
 • Virtual Surround Supports wide screen
  and 4:3 film formats
 • OSD and front panel navigation

 

Jeg har tidligere hørt mange Marantz-produkter, blant annet den glimrende DVD-spilleren DVD8300 og den tilsvarende gode CD-spilleren CD-17. Disse produktene er godt bygget, låter mykt, men samtidig oppløst og har en innebygget spilleglede som mange setter pris på. Jeg var derfor spent på hvordan det skulle gå når Marantz skulle nedskalere 15 000-kronersproduktet DVD8300 til 5000 kronersproduktet DVD6400. Jeg kan begynne med å se det så enkelt at det gikk ganske bra. Heldigvis (?) for oss som ikke har mer kritisk sans enn at vi gjerne bruker 10-15 000 på en DVD-spiller så er det da også noe som har falt av sammen med 10 000 kroner i prisforskjell....

Dette er virkelig en kompakt enhet. Med sine 2,2 kilo og bare 21 centimeter dybde så er det ikke noen mastodont vi har med å gjøre akkurat! Byggekvaliteten er så som så, den føles litt "skranglete", men den gjør nytten. Den støyer relativt lite, men det kommer litt "tikking" fra drivverket som kan være sjenerende om du sitter veldig nært (<2 meter) spilleren.

imageDet var en periode inntil for ett år siden at det var mindre interessant å omtale lydkvaliteten på DVD-spillere. De aller fleste brukte kun digitalutgangen for å overføre lyd, og da var det kun kvaliteten på drivverket som hadde betydning. For anlegg i denne klassen så er drivverket av marginal betydning vanligvis. Men nå når DVD-Audio og SA-CD-kompabilitet er i ferd med å bli standardutstyr så tar flere og flere i bruk 6-kanals analogutgang på DVD-spillerne for å høre på SA-CD og DVD-Audio. Dermed blir DVD-spillerens lydegenskaper stadig viktigere. Den gamle tesen om at DVD-spillere er dårlige CD-spillere må igjen testes i hvert enkelt tilfelle.

Og nettopp CD-gjengivelsen er noe av det som har gått ut med badevannet når Marantz skulle lage en rimelig universalspiller. For CD'ene låter rett og slett ikke godt på denne spilleren. Gjengivelsen virker livløs og kornete, og bassen mangler fundament. Sammenlignet med min referanse for DVD-spillere, Denon DVD2900, så har denne tildels store mangler. Ja, den koster 4000 mindre, men det er virkelig forskjell! Kunne vært svært interessant å sammenlignet DVD6400 med Denons DVD2200 som er i samme prisklasse, men det ble det dessverre ikke mulighet for under perioden jeg haddde denne. 

På SACD er spilleren hakket bedre. Spyro Gyras "In Modern Times" låt friskt og lekent, men manglet litt i bassen. Lydbildet var stabilt og brukbart stort og mellomtonen var hakket bedre enn på CD. På DVD-Audio låt det også noe bedre enn på CD, men om dette skyldes formatet eller forskjellige prosessering i spilleren er vanskelig å si. Man skulle tro at DVD-Audio og CD ble behandlet på noenlunde samme måte siden de er samme formatet, PCM, bare med forskjellig bitdypde og samplingsfrekvens.

Alle spillere like gode på bilde?
Det begynner å bli smått uinteressant å skrive DVD-spiller-omtaler på bildesiden nå. Stort sett alle spillere i denne klassen gjør jobben uten å ha noe spesielt å sette fingeren på. Det blir veldig marginale forskjeller. Iallefall på min 32" Panasonic Quintrix TV som jeg bruker til å teste bildekvalitet på. Mesteparten av forskjellene (fargemetning, kontrast, lysstyrke) kan man justere bort med bildeinnstillingene i DVD-spillerne. Marantz DV6400 er intet unntak. Den gir gode bildeopplevelser, skarpt uten å bli ubehagelig og det virker som om bildeprosesseringen klarer det aller meste. Scener med mye bevegelse i regnvært er ofte en utfordring for bilde-DAC'er, men det er intet problem her.

Min tese er at på spillere over 4000 kroner så er det stort sett bare for de med prosjektør at bildekvaliteten er avgjørende. For oss som fortsatt sitter med vanlige TV'er så er det veldig små forskjeller ute og går.

image


Betjening og brukervennlighetimage
Noe av det som skiller mye mellom DVD-spillere er brukervennlighet og hvordan de er å sette opp. Marantz DV-6400 får ikke full pott på dette feltet. Fjernkontrollen er klumpete og smått merkelig sammensatt - det som ser ut som pilene for menystyring er faktisk play, stop og forward/backwards! 

Menyene kunne også gjerne vært hakket bedre. Noe treige, dårlig respons og litt ulogisk sammensetning. Her kunne mange DVD-produsenter lært av Sony!

Det er også verdt å legge merke til at man får hverken SACD eller DVD-Audio ut på stereoutgangene. Du må koble til på 6-kanals utgangen for å få lyd - selv om du kun bruker spilleren i stereo.

Hvem er dette spilleren for?
Dette er ikke spilleren for den som er ute etter kompromissløs lydkvalitet. Og den er nok heller ikke tiltenkt denne målgruppen. Dette er en god allround-spiller, på nivå med Denon DVD1400, men litt dyrere. For den ekstra tusenlappen får du litt bedre lyd. Denne spilleren passer fint i mellomkasse hjemmekinoanlegg, for deg med høyttalere i klasse med f.eks. B&Ws 600-serie eller tilsvarende. Skal du ha godlyd på CD så vil jeg anbefale deg å kjøpe en CD-spiller til 4000 kroner for å matche denne - så har du en meget habil kombinasjon til en ok pris!

Konklusjon

Mer informasjon

Gjør alt greitt, ingenting glimrende. Kunne vært mer brukervennlig, særlig fjernkontrollen. Et godt kjøp for deg som er ute etter "one dings to play them all". produsent: www.marantz.com

importør: www.nebyhifi.noNB: Vi har i etterkant av omtalen fått feedback fra lesere som har problemer med avspilling av enkelte kopibeskyttede plater på denne spilleren. Hvorvidt problemet da ligger i spilleren eller i platen er diskuterbart...

Lest 6799 ganger
Audiophile

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.