lørdag, 21 mai 2022 07:53

CD 60 – ny CD-spiller med høy eleganse og moderat pris fra Marantz

Skrevet av

Marantz har lansert sitt fjerde produkt med den nye designlinjen som ble introdusert for litt under to år siden. CD 60 er som navnet mer enn antyder en sølvplatespiller, og så har den et tilleggstriks skjult i ermet.

For tre måneder siden kunne vi skrive om Marantz sin nye MODEL 40n som ble lansert, og for et par dager siden fikk vi et testeksemplar av denne lillebroren til MODEL 30 på plass i Sommerhuset i Fredrikstad. Skjønt «lillebror» er vel egentlig mest tydelig i prislappen, som har blitt markant redusert på MODEL 40n i forhold til MODEL 30. Men ellers er det ikke akkurat så mye «småen» over MODELL 40n, og på noen områder overgår den storebror.

Marantz CD 60

Men dette kan du lese mer om når testen av MODEL 40n blir publisert om noen uker – i dag er det CD 60 det skal handle om. For samme dag som vi fikk bekreftet testeksemplar av MODEL 40n tikket det inn et par pressemeldinger, og en av dem fortalte om denne nye CD-spilleren. Og at denne spilleren vil fylle et tomrom i den litt utrydningstruede rasen CD-spillere er det ingen tvil om. For mens forsterkeren MODEL 40n har en pris på snaut 80% av storebror sin prislapp, koster CD 60 bare litt over en fjerdedel av det SACD 30n koster. Og selv om vi tar det for gitt at det er en del forskjeller på kvaliteten på disse to spillerne, deriblant evnen til å spille DSD-laget på en SACD, vil CD 60 kunne ha en stor appell til kunder som ønsker seg en spiller med samme eleganse som forsterkeren, enten det er en 30 eller en 40n, mens som syns at 34 tusenlapper blir litt i overkant nå når strømming har overtatt arenaen for mange.

Navnet på denne spilleren gir også klare historiske vibrasjoner. For mange av oss husker veldig godt klassikeren Marantz CD 63 i sine utallige inkarnasjoner, som SE, Mk II og MK II KI Signature, der sistnevnte hadde vært en tur innom Marantz-legenden Ken Ishiwata for musikals tuning. For ikke å snakke om den originale Marantz CD-60 som ble lansert for mer enn 30 år siden.

Kvalifikasjoner

Studerer vi modellnavnene avsløres egentlig allerede her betydelig mer enn at CD 60 er en ren CD-spiller, mens SACD 30n er en SACD-spiller. For «n»-en i sistnevnte spiller indikerer også at dette er en nettverksspiller, og siden dette er Marantz vet vi da automatisk at det dreier seg om en Heos-maskin.

I årets produktlinje har Marantz foretatt et rollebytte, der det er forsterkeren som har overtatt strømmefunksjonen, mens CD-spilleren er en ren diskspiller. Ikke helt forresten, for på fronten sitter det en USB-C inngang, og via den kan CD 60 spille HighRes-filer. CD 60 kan spille MP3, WMA, AAC og WAV, FLAC HD, ALAC, AIFF (inntil 192-kHz/24bit), og DSD (opp til 5.6- MHz) fra en tilkoblet USB lagringsenhet

HDAM

En av spesialitetene til Marantz er den egenutviklede HDAM-teknologien. HDAM står for Hyper-Dynamic Amplifier Modules, og disse finner du både i Marantz sine forsterkere og annen elektronikk, som i dette tilfellet med CD-spillere. Og på CD 60 hevder Marantz at de har optimalisert HDAM-kretsene i forhold til de som er benyttet i tidligere modeller.

Også strømforsyningen skal være forbedret i forhold til tidligere modeller i samme prisklasse.

Fjernkontroll

Fjernkontrollen til Marantz CD 60 kan se ut til å være så å si identisk med fjernkontrollen til MODEL 40n. Og det er i så fall en god nyhet, for dette er en elegant fjernkontroll med høy materialkvalitet. Og når Marantz i tillegg ser ut til å ha forbedret kontrasten på skriften i forhold til fjernkontrollen til forsterkeren blir det hele veldig lovende.

Forbindelser

I tillegg til en USB-A inngang som vi allerede har omtalt finner vi en coax og en optisk digitalutgang, og et sett med analoge RCA-utganger. Det befinner seg også en remote-kontakt, som gir mulighet for å samordne styringen av en CD 60 og Model 40n eller MODEL 30.

Hodetelefonforsterker

På fronten finner vi også en 6,3mm hodetelefonutgang. Denne drives av en forsterker med High slew rate op-amp + HDAM-SA2. I tillegg til en dedikert volumkontroll for hodetelefonforsterkeren er det tre ulike gainsettinger for utgangen.

Design og finish

Designet er til forveksling likt det vi finner på den nesten 4 ganger dyrere SACD 30n, og har en matchvekt på 7,5 kg. Det gir en godfølelse, og er tradisjonelt et godt virkemiddel for å redusere vibrasjoner i en CD-spiller. Denne nye designlinjen til Marantz har en veldig god og kreativ miks av nostalgi og moderne uttrykk, og den elegante sidebelysningen øker premiumfølelsen flere hakk.

Av tilgjengelige farger er de sedvanlige Black og Silver, der sistnevnte kanskje like treffende kan få benevnelsen Champagne.

Veil pris for Marantz CD 60 er NOK 8.999,-

Les mer om CD 60 hos den norske importøren Neby HiFi Consept
Les mer om CD 60 hos Marantz

Sist redigert lørdag, 21 mai 2022 08:55
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler