torsdag, 27 desember 2018 11:36

TEST: Rega Brio – den musikalske minimalisten! Spesial

Skrevet av

 

 

Etter å ha blitt sjarmert i senk av forgjengeren, var det på grensen til uunngåelig å teste oppfølgeren. Og nye Rega Brio faller ikke veldig langt fra stammen.

Det var rundt årsskiftet for tre siden at skribentkollega Ole-Petter kontaktet meg og sa at jeg bare måtte høre på Rega Brio R, som han hadde hatt til test. Jeg var selvfølgelig lett å be, og resultatet ble en second opinion om Brio R fra min penn. Og selv om vi hadde enkelte nyanseforskjeller i vurdering av enkelte praktiske sider og design, delte vi begge en uhemmet begeistring for Brio R sine lydlige prestasjoner.

Dermed ble det nærmest en obligatorisk øvelse å be importøren Mono AS om en test av den nye utgaven av Rega Brio. Et testeksemplar ble innlånt sammen med nye Rega P3, som vi publiserer en test av i løpet av kort tid.

 

 

Minimalisten

Rega Brio står i likhet med forgjengeren for ekte minimalisme. Kompakte ytre mål er første element i minimalismen, og gjør at denne forsterkeren ikke ruver mer enn nødvendig i et stueoppsett. Designet innebærer en helt ny linje i forhold til forgjengeren. Avrundede hjørner i vertikalplanet er et nytt grep, og Brio var den første boksen fra Rega som har fått dette designet. I ettertid har også tre nye RIAA-trinn adoptert denne linjeføringen. Da snakker vi om Rega Fono MM, Fono MC og Aria MM/MC.

Et annet utslag av minimalisme er på utstyrsfronten. Her har vi en skikkelig old-scool integrert, uten noen tilleggsytelser av digital art. Ved første øyekast kan det til og med se ut som Rega har droppet jordingskontakten for platespillerinngangen. Og siden Rega har for vane å integrere jordingen i selve signalkabelen p sine platespillere, kunne man forledes til å tro at dette var en innsparing… Men minner fra forrige generasjon Brio fikk meg til å gløtte under kabinettet, der jordingsterminalen er behørig plassert. Trygt, og en anelse tungvint ved skifte av tilkoblet platespiller.

For selv om Brio byr på minimalisme, er det slett ikke kuttet på nødvendige fasiliteter. Fem analoge innganger, hvorav den ene er en MM phono-inngang. Og denne gangen er den merket, så man slipper å tråkke feil. I tillegg er det en Rec-out, som jeg personlig kunne foretrukket å bytte i en pre-out.

Hodetelefonutgang er det også, og den er riktig vellydende. Jeg var innom denne i min test av Denon AH-D7200, og den gjorde en svært god figur.

Effekten er den samme som på forgjengeren 2x50 watt er ikke så mye, men samtidig skal det godt gjøres at det blir for lite. Med mindre du har spesielt tungdrevne høyttalere, stor stue eller ønsker å spille ekstremt høyt. For ikke å snakke om kombinasjonen av alle tre. Mer om det senere.

Og så må vi ikke forbigå fjernkontrollen. Liten og hendig, men gjør jobben greit. Relativt god signalstyrke på sender. Eller kanskje det er mottakeren i Brioen som skal ha æren?

 

 

Testoppsett.

Digitale kilder:

Analoge kilder:

Høyttalere:

Hodetelefoner:

 

 

Lyden av Brio.

Det er ikke vanskelig å kjenne igjen slektskapet med Brio R i denne nye utgaven fra Rega. En klang som heller mot det varme, men uten at det blir påfallende. Klangkarakteristikken er ikke det punktet der den skiller seg nevneverdig fra forgjengeren, tatt etter hukommelsen.

Derimot mener jeg bestemt at det er en anelse mer detaljert gjengivelse fra den nye Brio. Men dette må ikke misforstås til at den er direkte detaljfokusert. For det som virkelig kjennetegner Brio er at den er uforskammet musikalsk. Dette er en forsterker som bidrar til å få frem nerven i musikken, og gjør det til det viktigste, selv om perspektiv og dybde er på plass.

Brio er også utpreget rytmisk anlagt. Og med høyttalere som Xavian Mia II går dette opp i en høyere enhet. Mia II er i utgangspunktet svært dynamiske, kombinert med en litt aggressiv klangbalanse. Dette gjør Brio til en ypperlig match, med måten den temmer den litt hissige toppen.

Ikke på noe tidspunkt bar Brio preg av å mangle krefter i det 45-50m2 store lytterommet. Og det selv om de tidvis ble avkrevd et nær «home-alone» nivå med både Linn Ninka og Xavian Mia II. Det bekrefter hypotesen skapt i forbindelse med 3020 om at moderat effekt ikke er noen hindring for å skape gode forsterkere – det kan til og med i enkelte sammenhenger være ne forutsetning…

Phono-inngangen har et høyt kvalitetsnivå, selv om det naturligvis er grenser for hvor høy kvaliteten kan være i denne prisklassen. Det er nærliggende å anta at den er nær lyden fra det nye Fono MM. Det fungerte uansett utmerket både sammen med Rega P3 og Onkyo CP-1050, med hhv Elys 2 og Ortofon 2M Bronze.

Og som nevnt innledningsvis var det en storslagen opplevelse å spille av Denon AH-D7200 via den itegrerte hodetelefonforsterkeren. Omtrent på nivå med tilsvarende i Linn Kinos, og med Aurate DS eller Denon DCD 2000AE som kilde overgår dette avspilling via Dragonfly Red med god margin.

 

 

Konklusjon.

Rega har greid det litt umulige – å hoppe etter Brio R, og hoppe forbi den. For her har vi en uhyre musikalsk forsterker som bærer preg av at Rega gjennomgående har foretatt de riktige prioriteringene.

Med nye Brio har Rega greid å skape en minimalistisk gigant til en uforskammet lav pris! Du greier neppe å imponere kameratgjengen med denne – ikke før du begynner å spille musikk…

 

Veil pris. på Rega Brio er kr. 6.995,-

Les mer om Brio hos Mono AS

Lest 8263 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.