lørdag, 07 november 2020 22:19

TEST: Huawei Sound X – i fotsporene til Devialet Phantom Spesial

Skrevet av

Huawei lanserte den trådløse høyttaleren Sound X i Europa for et par måneder siden, etter at Huawei har lettet på sløret for lenge siden. Den har utløst høye forventninger, og nå har jeg hatt den på en grundig test.

Da Huawei lanserte P40-serien med flaggskipmobiler rett etter at korona-pandemien lukket Norge, hadde Richard Yu sine Appleinspirerte «one more thing». Og den mest spennende av dem var unektelig en smarthøyttaler utviklet i samarbeid med den franske HighEnd-produsenten Devialet. Huawei har også tidligere hatt en utsøkt teft for å finne de riktige samarbeidspartnerne når de skal erobre nye arenaer. Det demonstrerte de da de gikk til Leica for å hente optikk til sine heftigste kameramobiler i flaggskipsegmentet. Og også da de skulle ta opp kampen med Bose om å lage musikalske solbriller, og gikk til Gentle Monster.

Devialet

Og når de nå har entret arenaen for trådløse høyttalere utviste de en treffsikkerhet ved å gå til den produsenten som har imponert aller mest med å utvikle kompakte strømmehøyttalere som gir inntrykk av at naturlover ikke finnes. Ja, vi snakker selvfølgelig om Devialet med sine ulike inkarnasjoner av vidunderhøyttaleren Phantom som ble lansert for første gang for 6 år siden. De spiller bass like dypt som en gulvhøyttaler av det kalibret du sliter med å få tillatelse til å drasse inn i finstua. Både av kona og av banken…

SAM

Huawei har fått med seg flere teknologiske konsept fra Devialet inn i Sound X. SAM er en av dem, og er en forkortelse for Speaker Active Matching, og er et prinsipp vi også kjenner fra blant annet Linn sin aktive teknologi. Det går ut på at elektronikken kjenner de eksakte spesifikasjonene og egenskapene til høyttaleren, og tilpasser seg disse. Det gjør også at høyttaleren kan bremse nivået på bassen dersom lydtrykket begynner å nærme seg ytegrensene.

Push-Push

En annen teknologi Sound X har hentet fra Devialet er Push-Push. Den går ut på at de to basselementene spiller i hver sin retning, og dermed kanselleres vibrasjoner i kabinettet – vibrasjoner som ellers ville ødelagt for en god og dyp bassgjengivelse med minst mulig forvrenging. Huawei hevder at Sound X har en frekvensgang på 40Hz – 40 kHz, men uten å oppgi frekvensavvik.

360° lyd

Sound X har 6 fulltoneelementer som er fordelt i en 360° sektor. Dette gir en full spredning av lyden i alle retninger, og er et element som kan utnyttes til forbedret lydgjengivelse. For min erfaring med Sound X er at den spiller bedre med en oppstilling litt på avstand, og gjerne med god avstand til tilstøtende vegger. Det gir en bedre romlig lydopplevelse enn når den primært gjengir direktelyd på kort avstand, og øret- eller rettere hjernen skiller bedre mellom direktelyd og reflektert lyd på grunn av tidsforskjellen.

Kabinett og design

Kabinettet til Sound X har et sylinderformet volum med sterk avrunding av sideprofilen i topp og bunn. Det er ingen forstyrrende inn- eller utganger, med unntak av strømpluggen som sitter på undersiden av høyttaleren, og slipper ut fra sokkelen gjennom et spor. På toppen finner vi et touch-betjeningspanel med nærhetssensor som lyser opp når håndflaten nærmer seg.

Kabinettets sideflater er todelt, med tidsriktig stofflig struktur i nederste del. Den øverste delen som også er størst har en glossy sort overflate i plast. Og for min del tenker jeg at Huawei kanskje hadde kommet enda bedre fra designet dersom hele sideflaten hadde denne stoffstrukturen. Men det hadde samtidig gitt høyttaleren litt mindre særpreg. Med det designet de har nå er det en sterkt ikonisk virkning, noe som forsterkes av at også den nylanserte lillebroren Sound har samme design men i en enda mer kompakt utførelse

Det elementet som gir visuell karakter til Sound X er åpningene i kabinettet for basselementene. Disse åpningene eksponerer basselementene sine tydelige vandringer, selve ikonet for Sound og Sound X.

Forbindelser

Huawei har implementert både Bluetooth og WiFi for Sound X. Siden Huawei har vært veldig på hugget med å ha støtte for Bluetooth 5.2 i produktene som har vært lansert i høst kunne det vært fristende å gjette at dette gjelder også for Sound X. Men det har jeg ikke funnet bekreftelse på noe sted.

Bluetooth-paring skjer enkelt ved å trykke på den ene sonen på betjeningspanelet, og holde den inne i minst 5 sekund. Dette gir en problemfri tilkobling til enheter du vil strømme fra. Og for å koble til kan du greit benytte NFC for enkel og appfri tilkobling, forutsatt selvfølgelig at mobilen har NFC.

Sound X har ikke multipoint connection, som ørepluggene Freebuds Pro og en del andre enheter har. Men du får greit kontakt med høyttaleren via appen AI Life for styring via WiFi, samtidig som du strømmer musikk over Bluetooth via samme- eller en annen enhet.

WiFi er også med, og i første omgang er det UPnP som er tilgjengelig, og filer med oppløsning opp til 24/96 kan avspilles. I testperioden benyttet jeg Android-appen HiFi Cast på Samsung Galaxy S10 for UPnP, selv om det for det meste gikk i strømming via Bluetooth.

Appen AI Life

I tillegg til betjeningen via de fire sonene på touchpanelet på toppen av høyttaleren er det AI Life som benyttes, og som gir de mest omfattende styringsmulighetene. Og i motsetning til Freebuds Pro trenger du ikke benytte den aller nyeste versjonen av AI Life for Sound X. Det betyr at for en Android-mobil holder det fint å laste ned fra Google Play, der du for Freebuds Pro er avhengig av å hente nyeste versjon av Appen fra Huawei sitt eget AppGallery. Har du en IOS enhet går det også veldig greit å spille via Bluetooth. Men du får ikke mulighet for å foreta justeringer og andre konfigurasjoner uten tilgang til en Androidbasert enhet, for AI Life er ikke tilgjengelig for iOS.

I inngangsvinduet til AI Life får du oversikt over alle enhetene som kan styres av appen. Og går du videre til Sound X får du fem underpunkter du kan gå inn i. I Wlan setter du opp trådløst nettverk, mens Lydstrømming inneholder oppsett for OneHop via NFC, eller detaljer for UPnP. Og det er også her du kan velge Fastvareoppdatering for å oppdatere til nyeste versjon.

I Menypunktet Bluetooth kan du sette opp detaljer i Bluetoothkonfigureringen, mens du styrer volum i en egen slider. Dette kan også styres fra musikkstrømmeapper, som Spotify og TIDAL.

Ikke gjør dette hjemme….

Nå har vi kommet til den mest interessante avdelingen i AI Life, den delen der folk flest lett vil gå i baret. Ikke minst vi lydentusiaster, som selvfølgelig forstår det meste uten å sløse bort tiden med å forsøke alternativene. For går du inn i avdelingen lydeffekter får du hovedvalget mellom lydinnstillingene «HiFi» og «Tale». Og både siden «HiFi» er defaultvalget, og dessuten et så opplagt valg hvis du skal bruke høyttaleren til noe annet enn å høre på nyheter eller en eller annen sær podcast, lar vi den forbli der uten å sjekke alternativet nærmere.

Da har du allerede gått i IkkeGjørDetteHjemme – fella. For utrolig nok er det innstillingen «Tale» som gir den desidert beste innstillingen for musikklytting. Eller om du vil, for….ehhh… HiFi.

For mens gjengivelsen med innstillingen HiFi riktignok er imponerende i bassområdet, er det noe som mangler oppover i frekvensområdene. Både øvre del av mellomtonen og diskantområdet er tilbaketrukket, og gir en litt ullen og lite gjennomsiktig lyd. Endrer du på denne innstillingen til «Tale», dukker ekte HiFi opp. Og musikken får den luften og transparensen som skal til for å gi et godt lydbilde gjennom hele frekvensområdet, og med en god klangbalanse.

I tillegg til denne hovedinnstillingen er det en basskontroll, som kan reguleres fra -6dB til +6dB. Denne er veldig nyttig å ha for å fintune innstillingen både til egen smak og for å kompensere for rom- og for plassering i rommet. Da jeg brukte innstillingen HiFi stilte jeg basskontrollen på -1dB, mens jeg på den foretrukne innstillingen «Tale» valgte å stille den på +2dB, men vaklet riktignok litt mellom +1dB og +2dB.

Vi spiller Musikk

Joni Mitchell sitt dobbeltalbum Don Juan`s Reckless Daughter fra 1977 er kanskje mitt aller eldste referansealbum i forbindelse med testing av HiFI-utstyr, og var også en del av testløypa da vår alles «Ståle Krapyl» Geir Tømmervik avla min hybel på Moholt Studentby i Trondheim en visitt for å demonstrere Ess Tempest LS8 fra det som var forløperen til det som skulle bli en stor og velkjent HiFi-gesjeft i Norge. Og Jaco Pastorius sitt første bassanslag 1 minutt og 45 sekund ut i Overture til Cotton Avenue ble det hakeslepp både høsten 1978 på LS8 og på Sound X 42 år senere. Og den gang i `78 førte det il at jeg kjøpte disse ESS-høyttalerne, selv om bassen kanskje er minst like dyp og kontrollert på Huawei Sound X som på 8-tommerne med slavebass i Ess Tempest LS8. Til gjengjeld var det en egen magi i AMT-diskanten på Ess som du ikke får på Sound X. Men nå er vi nok litt for langt inn i vage minner fra memory lane…

Pianisten Kjetil Husebø har nettopp utgitt et fascinerende album med navn Live At Nasjonal Jazzscene. Her er det spennende og dynamisk musikk med perkussiv karakter, og Sound X formidler denne musikken på en veldig god måte.

Diana Krall har tradisjonelt vært element i en mye benyttet testløype de to siste tiårene, og hennes ferske utgivelse This Dream Of You er like velegnet som noe annet album fra hennes side. Vokalen gjengis flott, og lydbalansen er god. Siste ord i transparens er selvfølgelig ikke sagt med denne høyttaleren til en liten brøkdel av det et vanlig, moderat HiFi-oppsett koster.

Arild Andersen sitt album Hyperborean fra 1997 er en annen gammel kjenning på testbenken. Flott gjengivelse av bassen også her, og både Arild Andersen sin kontrabass og Paolo Vinaccia sitt trommesett litt lenger oppe i frekvensrekken blir godt ivaretatt på Sound X.

Og så kan vi vel ikke hoppe over Sire Svale Band med Blackbird når vi først har vendt blikket tilbake til tidene rundt århundreskiftet. Den dype bassen kommer godt med når Bjørn Alterhaug briljerer på kontrabassen, mens Carl Haakon Waadeland koser seg lavmælt med visper. Og Siri Gellein sin karakterfulle vokal imponerer som alltid.

Konkurenter

Huawei Sound X er en trådløs høyttaler som befinner seg ganske langt utenfor allfarvei blant de trådløse høyttalerne. Hvis vi først ser på funksjonalitet, finner vi helt åpenbart noen begrensninger. Vanlig Bluetooth i tillegg til UPnP er ikke like fleksibelt som en del av konkurrentene, som i tillegg både kan ha AirPlay 2, Sonos Connect og kanskje et eget økosystem som Chromecast / Google Cast, Heos eller Sonos sitt univers. Du kan til og med slå av en prat med en del av disse høyttalerne hvis du skulle være i stemning for det.

Og så er det ikke mulig å sette opp et stereopar dersom du kjøper to – i hvert fall ikke foreløpig. Men på en annen side er det et berettiget håp om at dette kan komme med en softwareoppdatering etter hvert, siden dette allerede er en mulighet i Kina. Det vil i tilfelle være en kjærkommen utvidelse, for Sound X fortjener virkelig å kunne få muligheten til å spille i stereo.

Overlegen lyd

Og da er vi over til det som er Sound X sin overlegne styrke. For jeg har ikke hørt noen trådløs høyttaler med en prislapp i nærheten av de tre og et halvt tusen som kan briljere like my i lydgjengivelsen (Husk bare å stille inn på «Tale»). Hvis vi for eksempel gløtter på Sonos Move til fem hundre mer er det total utklassing i lydkvalitet i favør Huawei, selv om Move har et mye større repertoar innen funksjonalitet. Heller ikke Sonos Five som koster 65% mer enn Sound X når opp til sistnevnte i lydkvalitet. Men dette blir veldig usymmetrisk konkurranse der den ene spiller i ringer rundt de andre på lydkvalitet, mens de andre er funksjonelle allroundere i et multiromoppsett.

Det nærmeste jeg kommer som kan måle seg blant mine trådløse referansehøyttalere må være B&W sin Zeppelin Air. Den går ganske dypt i bassen, og har en fin og musikalsk gjengivelse videre oppover i registeret. Men den går ikke like dypt som Sound X, og de er heller ikke i nærheten av å være like distinkte i bassen. Dette var høyttalere til rundt 6.000,- da de kom for en og del år siden.

Det blir litt spennende å se hva den nylanserte lillebroren Sound kan prestere for en tusenlapp eller vel så det mindre. Den har et mindre kabinett, og går ikke like dypt i bassen. Men til gjengjeld økes bruksområdet med en analog 3,5mm inngang. Om den byr på annen utvidet funksjonalitet vet vi ikke noe særlig om foreløpig. Kan det ligge an til en anelse kannibalisme her?

Konklusjon

Huawei Sound X har skapt høye forventninger i en periode på grunn av sitt slektskap med wonderboy Devialet Phantom. Og når disse forventningene har blitt innfridd og vel så det innebærer det selvfølgelig ikke at den overgår læremesteren, men det betyr at dette samarbeidet mellom Huawei og Devialet har vært akkurat så fruktbart som man kunne håpe når Huawei har konstruert en høyttaler til en liten brøkdel av prisen for Phantom. Og kanskje har resultatet for lyden blitt enda bedre enn man kunne håpe med et så begrenset budsjett som Huawei åpenbart har hatt.

Og når den spiller så uforskammet bra er det veldig lett å tilgi en noe begrenset funksjonalitet. Jeg ser med stor forventning frem til oppfølgende kreasjoner i denne sektoren fra Huawei!

Veil Pris for Huawei Sound X er kr. 3.490,-

Les mer om Sound X hos Huawei

Lest 9022 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.