mandag, 05 september 2022 18:41

TEST: Huawei FreeBuds Pro 2 – en utfordrer til tronen. Oppdatert 8.10.22 Spesial

Skrevet av

Huawei lanserte oppfølgeren til FreeBuds Pro nesten to år etter at de imponerte stort med side første generasjon sensommeren 2020. VI har hatt FreeBuds Pro 2 på en grundig test.

Oppdatert 8.10.2022 om LDAC

Da jeg testet Huawei FreeBuds Pro sensommeren/høsten 2020 var det en imponerende forestilling fra disse trådløse ørepluggene. Til tross for en prislapp som plasserte dem i mellomsjiktet konkurrerte de med lydgjengivelse fra toppmodeller på den tiden, som Sennheiser Momentum TW2.

Denne gangen har Huawei gjenopptatt sitt samarbeid med franske Devialet, som først ble introdusert på blåtannhøyttalerne Sound X. Dette gir ekstra høyt forventningspress til de nye modellene FreeBuds Pro 2.

 

Terrenget

Det har rent en del vann i havet siden den tiden da FreeBuds Pro ble introdusert, og når Huawei nå lanserer oppfølgere til FreeBuds Pro er det noen nye skarpskodde kandidater den må bryne seg mot. Og dessuten har Huawei selv lansert to nye modeller i mellomtiden i en litt mer moderat prisklasse, i form av de lukkede ørepluggene FreeBuds 4i og de åpne modellene FreeBuds 4, som begge yter veldig bra i forhold til prisen, men som ikke strakk seg helt opp til den opprinnelige Pro-modellen. Jeg vil likevel fremheve FreeBuds 4 som et litt eksepsjonell par med øreplugger med fremragende komfort og uvanlig gode perspektivegenskaper til prisen.

De hvasseste konkurrentene jeg har testet i løpet av de to siste årene er nok likevel Beoplay EQ og B&W PI7. Dette er øreplugger som på lanseringstidspunktet lå godt over det doble prisen av FreeBuds Pro 2, Og der ligger Beoplay EQ fremdeles, mens B&W PI7 har fått en betydelig prisreduksjon etter hvert. Dette har til nå vært mine desiderte favoritter av trådløse øreplugger, og de eneste som kunne puste de kablede Sennheiser IE 300 i nakken, mens avstanden til de mye dyrere IE 600 har vært litt for stor.

Av samme grunn har jeg lagt opp lyttetesten til en etappevis konkurranse mot disse to favorittene – først en trekamp mot EQ og PI7, og deretter en finalerunde mot en av dem.

 

Etui

Etuiet til den nye modellen ser til forveksling ut som det gamle etuiet. Det er en anelse mer kompakt, uten at det har nevneverdig betydning. Jeg legger også mindre vekt på at nettopp vekten er redusert fra 60 gram til 52 gram, selv om det er hyggelig at det går i riktig retning.

For både det gamle og det nye etuiet er lite ruvende i lommen. Det som derimot har større betydning, er at det er betydelig mye enklere å manøvrere ørepluggene ut av det nye etuiet. For selv om også de nye ørepluggene er ganske glatte, er det et mye bedre samspill mellom geometri og friksjon med FreeBuds Pro 2.

Etuiet har ellers en god premiumfølelse, i likhet med den opprinnelige modellen, og også på FreeBuds Pro 2 er det et eget led-lys både utvendig og innvendig for å markere batterinivå på henholdsvis etui og plugger.

Og ikke minst viktig er det at også den nye modellen er forberedt for QI-lading, et grep som har stor betydning for brukskomfort.

Batteri og lading

Batteritiden ¨på FreeBuds Pro 2 er litt bedre enn på forrige modell, men er fortsatt bare middels. Batteritiden uten mellomlading er av produsenten oppgitt til hhv 6,5 timer uten ANC, og 4 timer med ANC. På. Med mellomladinger i etuiet kan du derimot utvide total spilletid til hhv 30 og 18 timer uten/med ANC, og det er en anelse over middels. Uansett må dette sies å være bra, og med 10 minutt hurtiglading kan du oppnå 30% av full batterikapasitet

 

Forbindelser

FreeBuds Pro 2 har Bluetooth 5.2, og selv om det tidligere i år ble tilgjengelig en enda nyere utgave i 5.3, er det uhyre får modeller som har implementert Bluetooth 5.3.

I tillegg til SBC og AAC støtter FreeBuds Pro 2 også kodeken LDAC, som er utviklet av Sony. Dette regnes som den beste og mest tapsfrie Blåtann-kodeken mens vi venter på aptX Lossless som ble forhåndsannonsert for et år siden, men som vi fremdeles ikke har sett materialisert.

Jeg fikk ikke LDAC til å fungere på min Samsung S10, som i teorien skal støtte LDAC. Men jeg mistenker at det er Samsung som er ansvarlig for dette. Og det skal ikke frata Huawei æren for at de har implementert LDAC i FreeBuds Pro 2. 

Oppdatering 8.10.2022:
Jeg forsøkte å koble FreeBuds Pro 2 til et testeksemplar av Google Pixel 7 Pro mobiltelefon som er inne til test, og den tar LDAC-kodeken fint.

Finish, design og farger

Designet til FreeBuds Pro 2 er temmelig likt forgjengeren, og det betyr samtidig at de har et design som skiller dem fra mengden med det man kan kalle et pianotangent-look på stengene. Stangkonseptet har vist seg å være et veldig bra kompromiss mellom komfort og sikkerhet mot at de skal falle ut, selv om de nok ikke er de ultimate sportsørepluggene. For å havne i den kategorien må det  noen sikrere mothaker eller lignende til, men jeg har personlig ikke opplevd at de har falt ut ved normal bruk.

Og skulle uhellet likevel være ute, er det veldig nyttig med den egenskapen som vi kjenner igjen fra blant annet FreeBuds 4, som gjør at du kan få høyre- eller venstre øreplugg til å avspille en lyd ved å gå inn i menyen.

Fargevalget er i likhet med forgjengeren 3 varianter, men i tillegg til Silver Frost og Ceramic White er den sorte erstattet av en farge som heter Silver Blue, en slags lys blå metallic som er en gammel kjenning fra en del bilprodusenter sin fargepalett. Jeg får litt Mitsubishi-vibrasjoner her.

 

Komfort

Komforten på FreeBuds Pro 2 er en av de virkelig styrkene til disse ørepluggene, noe de deler med forgjengeren. De er ikke helt på høyde med komforten i de åpne FreeBuds 3 og FreeBuds 4, men det er ikke langt unna. Og den overgår også med god margin det aller mest av de ørepluggene jeg har prøvd uten stangkonsept.

Jeg har faktisk sovet med FreeBuds Pro 2 på øret flere netter, og det fungerer overraskende bra selv om jeg vanligvis legger meg over på siden.

Betjening – AI Life

For styring og konfigurering av er det appen AI Life som gjelder. Dette er Huawei sin egenutviklede App for styring av lydprodukter, inklusive alle øreplugger og de nye høyttalerne i Sound-serien. Situasjonen var lenge den at AI Life bare fantes for Android-mobiler, men dette er et tilbakelagt stadium. En forsiktig introduksjon våren 2021 der det innledningsvis bare var støtte for FreeBuds Pro og Over Ear hodetelefonene FreeBuds Studio, men etter hvert ble også iOS-versjonen utvidet til å dekke alle trådløse enheter.

Og menyen for styring i AI Life har utviklet seg til å bli veldig god, med mange innstillingsmuligheter. Dual Connect støttes av FreeBuds Pro 2, og i Androidversjonen av appen finner du også en Connection Manager der du veldig enkelt velger hvilken av de tilkoblede enhetene du vil lytte til. Dette er eksemplarisk, men er dessverre det ene punktet der Android- og iOS-appen skiller lag. Vi får håpe at iOS-appen etter hvert også blir oppdatert med denne utmerkede muligheten, for det å ha styring med utallige blåtannenheter kan til tider være litt krevende.

Men det er selvfølgelig også en fysisk betjening, og den er rimelig logisk og intuitiv. Du kan klemme en gang for å starte- eller stoppe musikken eller en telefonsamtale, to ganger for å skippe til neste spor eller tre ganger for forrige spor. Holder du inne en stund på venstre stang skipper ørepluggene mellom ANC, Transparency-mode og Av. Og du får en hyggelig tilbakemelding som indikerer hva du har valgt.

Volum opp- og ned er også relativt intuitivt, men krever litt trening for å beherske sikkert. Litt av utfordringen er at «utvekslingen» når du stryker oppover eller nedover på en av stengene er så lav at du ikke alltid opplever en umiddelbar respons. Enkelte ganger kan det oppleves som å sykle ned Lierbakkene i første gir på en terrengsykkel. Men øvelse gjør mester, og det er tross alt bedre med en forsiktig utveksling, enn en utveksling som er så høy at du får et lydsjokk rett i øregangen.

Tilpasning

Huawei har gått en ekstra mil også når det gjelder tilpasning til ditt øre. Og da sikter jeg ikke til at de legger ved gummipropper i tre ulike størrelser, men at de har laget en funksjon som tester hvor god tilpasningen for hver enkelt av de tre proppene er. Du må prøve alle tre, og funksjonen inne i AI Life tester for lekkasje. For få år siden hadde dette fremstått som ganske spooky. Men den dårlige nyheten er at jeg fikk samme tilbakemeldingen med alle de tre medfølgende øreadapterne: forsøk en annen….!

Equalizer

En fantastisk nyhet på FreeBuds Pro er at du nå får en grafisk Equalizer i 10 trinn, i tillegg til de forhåndsdefinerte klangbalansene du kan velge. Dette er veldig bra, og supplerer de fire preprogrammerte klangene, der default-innstillingen er laget av Devialet.

Under lyttetesten i første runde benyttet jeg default-innstillingen laget av Devialet, mens ANC var påslått. I 2. runder derimot benyttet jeg en innstilling med et løft i bassen, og litt mindre løft i nedre mellomtone.

ANC

Støykansekleringen på FreeBuds Pro 2 er et hakk bedre enn den som var på forgjengeren, og veldig mye bedre en ANC på FreeBuds 4. Men fremdeles er situasjonen den at ANC på trådløse øreplugger ikke er på høyde med de beste over-ear hodetelefonene.

I Freebuds Pro 2 har Huawei introdusert Intelligent dynamic ANC 2.0, der det foregår en automatisk justering basert på omgivelsenes lyd:

 • Cozy Mode for rolige steder
 • General Mode for steder med støy
 • Ultra Mode for steder med ekstremt mye støy

Huawei har satset ekstra kraftig på støykansellering under telefonsamtaler, og har hele tre mikrofoner pr. øreplugg for å ivareta dette.

ANC og lydkvalitet

Jeg har nesten alltid foretrukket klangbalansen med ANC påslått fremfor av på Huawei sine øreplugger. De har gitt en varmere karakter, noe som har samsvart med mine preferanser.

Drivere

Livet har lært meg at jeg skal skygge unna forhåndsforventninger når det gjelder sammenhengen mellom størrelse på driverne på øreplugger og lydkvalitet. Jeg har ikke greid å finne noen klar sammenheng, og slett ikke en indikasjon på at større er bedre.

Så da burde jeg sikker ta med denne lærdommen også når det gjelder antall drivere – at the proof of the pudding is by the eating. For i utgangspunktet kan man fristes til å tenke at en toveiskonstruksjon i øreplugger er total overkill på grensen til det vanvittige. Men så har vi det forholdet at min favoritt til nå blant trådløse øreplugger som er Bowers & Wilkins PI7 er en toveiskonstruksjon, som en av svært få. Samsung har også hatt toveiskonstruksjoner i noen av sine flaggskipmodeller, men der stopper det stort sett.

Men nå kommer altså en annen kandidat som i utgangspunktet høres ut til å være en alvorlig utfordrer til plassen på toppen av tronen, og det er også en toveiskonstruksjon. Det kan selvfølgelig være en tilfeldighet, men det er nærliggende å anta at en toveiskonstruksjon er en medvirkende årsak til den vellykkede lyden.

PÅ FreeBuds Pro 2 er det to drivere delt med digitalt delefilter. Den ene driveren er en 11mm firemagnet dynamisk driverenhet og en stemmespoleplanarenhet som ifølge Huawei bare tidligere har blitt brukt i avanserte hodetelefoner

 

Vi spiller musikk

Første etappe – FreeBuds Pro 2 møter B&O Beoplay EQ og Bowers & Wilkins PI7

Tiden er kommet til at vi tar en skikkelig lytterunde. Og denne gangen har jeg valgt å sammenstille lytteinntrykkene fra B&W PI7 og Beoplay EQ, siden disse to duellerer i tetsjiktet blant helt trådløse øreplugger. Det er ikke direkte AB-testing med korte intervall, men basert på notater ved kontinuerlig avspilling av hele testløypa på hver øreplugg. Som tidligere nevnt er dette øreplugger som på lanseringspunktet kostet rett under 4.300,-, mer enn det doble av veil. pris for FreeBuds 2.

Jeg har tilføyd en linje med lytteinntrykkene fra FreeBuds Pro 2 til de opprinnelige notatene fra testene som ble foretatt i hhv oktober og juli 2021. I lyttetesten har jeg benyttet nøytral EQ utviklet sammen med Devialet, og ANC satt til dynamisk.

 • PI7 avspilt med AAC på iPhone 11
 • EQ avspilt med aptX Adaptive på Samsung Galaxy S10
 • FreeBuds Pro 2 avspilt med AAC på iPhone 11

Testløype

 1. KARI BREMNES. SYK PIKE – LØSRIVELSE
  B&W PI7:
  Det blir mye bass i denne rapporten, men selv om Syk Pike primært handler om alt annet enn bass er det uunngåelig å bli satt ut av den autoritære gjengivelsen av Bjørn Kjellemyr sin bass allerede i introen. Ellers fin og velbalansert gjengivelse av dette sporet.
  Beoplay EQ: Ganske balansert klang, men med fokus på de perkussive detaljene
  FreeBuds Pro 2: Dyp og presis bass, som er godt balanser. Kari sin vokal er en anelse skarp. Gjengivelsen fokuserer på melodi. Helhet og den dramatiske fortellingen.

 2. KEITH JARRETT. FOR MILES – BYE BYE BLACKBIRD
  B&W PI7:
  Sporet åpner med en luftigere og mer detaljert gjengivelse av Jack DeJohnette sine fabuleringer enn jeg har opplevd på en god stund. Gary Peacock sin kontrabass holder seg behersket i bakgrunnen mens Jarrett sitt piano har en fin balanse i klangen.
  Beoplay EQ: Veldig åpen gjengivelse av DeJohnette sin intro gjennom hele registeret, men med ekstra oppmerksomhet i diskanten. Fin pianoklang, mens Gary Peacock sin bass er litt slank.
  FreeBuds Pro 2: Veldig flott og luftig gjengivelse av Jack DeJohnette. Fin bass. Pianoet er distinkt, med en nøytral klang.

 3. KOLBJØRN FALKEID. ALT – SOLSKINNSDYPET
  B&W PI7:
  På denne perlen av en utgivelse av Kolbjørn Falkeid som dessverre gikk bort tidligere i sommer, syns jeg Arve Henriksen sin fabulerende trompet i bakgrunnen kommer ekstra tydelig frem. Det illustrerer PI7 sin evne til å skille begivenhetene fra hverandre.
  Beoplay EQ: Også på EQ er det ekstra mye oppmerksomhet rettet mot Arve Henriksen. Kolbjørn Falkeid sin stemme litt skarp i kanten
  FreeBuds Pro 2: I introen er det Ketil Bjørnstad sitt piano som får mest oppmerksomhet. Kolbjørn Falkeid sin vokal er godt gjengitt.

 4. LEONARD COHEN. HAPPENS TO THE HEART – THANKS FOR THE DANCE
  B&W PI7:
  Jeg kvepper nesten til når Leonard Cohen brått entrer lydbildet på denne utgivelsen som er produsert etter hans død. Autoritært og hudløst.
  Beoplay EQ: Litt lysere klang på EQ enn på PI7, men samme grad av nærvær
  FreeBuds Pro 2: Veldig god gjengivelse med flot klang i Cohen sin vokal.

 5. ØYVIND KRISTIANSEN, JONAS KILMORK VEMØY. FORSAKEN – HYMNS OF COMPASSION
  B&W PI7:
  Flott lydbilde. Ingen plagsomme sibilanter fra Bete S. Lech sin vokal, som jeg har opplevd med andre oppsett. Også veldig bra bassgjengivelse
  Beoplay EQ: Veldig bra bass i introen. Litt mer sibilant vokal fra Beate S. Lech enn på PI7
  FreeBuds Pro 2: Dyp og presis bass, der mange andre sliter litt. Beate sin vokal er flott, og bare et lite snev sibilans.

 6. SIRI SVALE BAND. DON`T EXPLAIN – BLACKBIRD
  B&W PI7:
  Kontrabassen til Bjørn Alterhaug står frem veldig distinkt, og med fon klangbalanse. Det samme gjelder for Carl Haakon Waadeland
  Beoplay EQ: Veldig distinkt bass, og Siri sin vokal strå utrolig flott frem.
  FreeBuds Pro 2: Veldig flott bass fra Bjørn Alterhaug. Siri sin vokal strålende.

 7. FRANK ZAPPA. RUBBER SHIRT – SHEIK YERBOUTI
  B&W PI7:
  Stadig imponerende bass, og en fantastisk transientvillighet.
  Beoplay EQ: Her er det en voldsom mikrodynamikk, selv om bassen ikke er like dyp på EQ som på PI7
  FreeBuds Pro 2: Imponerende bass og mikrodynamikk.

 8. GREATFUL DEAD. DEATH DON`T HACE NO MERCY – LIVE / DEAD
  B&W PI7:
  Dette sporet har bokstavelig tal litt variabel track record når det gjelder lydkvalitet. PI7 greier å gjengi dette litt krevende sporet utmerket, og vreng på PigPen sitt orgel fremstår som en naturlig ingrediens. Det samme gjelder tidvis på Jerry Garcia sin karakteristiske gitar.
  Beoplay EQ: Her savnes litt mer fyldig mellomtone.
  FreeBuds Pro 2: God transparens, og vreng på orgelet blir godt og klart gjengitt.

 9. ODIN STAVELAND. PARADE – SILLAJASS
  B&W PI7:
  Fin klangbalanse på et spor som ofte ellers blir preget av en litt spiss klang. Dette uten at det går på bekostning av åpenhet og perspektiv.
  Beoplay EQ: Fin klangbalanse på dette sporet. En hudløs nærhet.
  FreeBuds Pro 2: Rått som det skal være. Fin og balansert klang, og litt overraskende noe varme.

 10. ERIK FRIEDLANDER. BOHEMIA AFTER DARK – OSCALYPSO
  B&W PI7:
  En gjengivelse proppfull av detaljer og perspektiv.
  Beoplay EQ: Utrolig god separasjon av instrumentene, kombinert med ekstrem dynamikk.
  FreeBuds Pro 2: Distinkt, og med god mikrodynamikk og perspektiv

 11. NIGEL KENNEDY. VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS: SUMMER: 8 FEAR – VIVLDI: THE NEW FOUR SEASONS
  B&W PI7:
  Essensen med PI7 er at de greier å holde styr på begivenhetene også i Kennedy sine crescendoer. Og samtidig gjengis en fin og nesten romantisk klang i de mer autentiske passasjene i dette barokkstykket av mesteren fra Venezia.
  Beoplay EQ: Savner litt varme i Vivaldi-partiene, mens Kennedy-kreasjonene gjengis veldig bra.
  FreeBuds Pro 2:  Vivaldi-passasjene lyrisk, fint og balansert. Kennedy-passasjene sin vreng gjengis greit.

 12. LOUIS ARMSTRONG. ST. JAMES INFIRMARY – SATCHMO PLAYS KING OLIVER
  B&W PI7: Utrolig bra perspektiv, som få andre øreplugger er i nærheten av.
  Beoplay EQ: Et ekstremt nærvær, som nesten overgår PI7.
  FreeBuds Pro 2: Trompeten luftig og fint gjengitt, og med flott perspektiv. Louis sin vokal fin

 13. ARILD ANDERSEN. PATCH OF LIGHT – HYPERBOREAN
  B&W PI7:
  Fin og balansert varme i stryker-passasjene, samtidig som instrumentene adskilles bra.
  Beoplay EQ: Strykerne separeres godt, men jeg ønsker litt mer varme.
  FreeBuds Pro 2: Flott klang med middels varme.

 14. ARILD ANDERSEN. HYPERBOREAN – HYPERBOREAN
  B&W PI7:
  Veldig bra gjengivelse av både Arild Andersen sin bass, og av nå avdøde Paola Vinaccia sine trommer.
  Beoplay EQ: Arild Andersen sin bass ikke fullt så dyp som på PI7, mens Vinaccia kommer enda bedre frem på EQ
  FreeBuds Pro 2: Imponerende presis og distinkt bass, og luftig gjengivelse av Paolo Vinaccia

 15. FRANK ZAPPA. DEBRA KADABRA – BONGO FURY
  B&W PI7:
  Dette er litt som med Death Have No Mercy – et spor som ikke låter veldig bra på alle oppsett. Her briljerer PI7, og det må antas å være den flotte oppløsningen som har æren for det.
  Beoplay EQ: Introen litt tynn, spesielt saksen.
  FreeBuds Pro 2: Over middels bra gjengivelse av et krevende spor.
 16. FRANK ZAPPA. THE PURPLE LAGOON – ZAPPA IN NEW YORK
  B&W PI7:
  Allerede fra første note demonstreres den store klarheten og evnen til å skille instrumentene fra hverandre, sammen med en utpreget transientvillighet.
  Beoplay EQ: Dette sporet blir ikke gjengitt like bra på EQ som på PI7.
  FreeBuds Pro 2: Her briljerer FB PRO 2 i bassen - det blir en strålende forestilling

 17. DAVID OG SUSANNA WALLUMRØD. CHELSEA HOTEL – CHELSEA HOTEL (LIVE)
  B&W PI7:
  Flott. Ingen problemer mer Susanna sin vokal, som noen andre oppsett har.
  Beoplay EQ: Veldig bra luft rundt Susanna sin vokal. Og El-pianoet til David Wallumrød blir også veldig bra gjengitt, med god klangbalanse. Et spor der EQ spiller minst like bra som PI7
  FreeBuds Pro 2: Susanna står veldig klart frem i rommet, mens elpianoet er bra gjengitt

 18. GYDA VALTYSDOTTIR. UNFOLD – EPICYCLE II
  B&W PI7:
  Her er det viktig at strykerne kan skilles fra hverandre for at disse musikalske vandringene skal fremstå som en litt grå masse. Det mestrer PI7 godt.
  Beoplay EQ: En god detaljering og instrumentseparasjon går litt på bekostning av varme.
  FreeBuds Pro 2:  Flott klang, med et snev varmere strykere?

 19. HELENE GRIMAUD. SILVESTROV: BAGATELLES I – XIII: BAGATELLE I – MEMORY
  B&W PI7:
  Fin romformidling av dette flotte opptaket med Helene Grimaud.
  Beoplay EQ: Også her er det god formidling av rommet. Men pianoklangen er bedre på PI7
  FreeBuds Pro 2: Magisk gjengivelse av klaver og rom.

 20. KLEIVE, REIERSRUD, DISSING. KIMER I KLOKKER – DEN SIGNEDE DAG
  B&W PI7:
  I tillegg til alle de andre kvalitetene er det en flott tredimensjonal gjengivelse. Basstonene på Iver Kleive sitt orgelspill imponerer.
  Beoplay EQ: God romgjengivelse fra Odense Domkirke. Povl Dissing sin vokal litt skarp. Fret noise fra Reiersrud sin gitar ekstra fremtredende. Klangbalansen for mye dominert av en pågående diskant.
  FreeBuds Pro 2: Masse luft i Odense domkirke. PD sin vokal fantastiske. Crescendoet på slutten a walk in the park 

 21. REIERSRUD, KLEIVE. SPOR 12 – HIMMELSKIP
  B&W PI7:
  Veldig luftig og godt balansert gjengivelse, der detaljene kommer godt frem.
  Beoplay EQ: Dette mester EQ langt bedre enn Kimer i Klokker
  FreeBuds Pro 2: Praktfullt og magisk.. Og trafikkbrumming fra gatene rundt OD er fint med.

 22. JAN GARBAREK. MISSION: TO BE WHERE I AM – IT`S OK TO LISTEN TO THE GREY VOICE
  B&W PI7:
  Bassen til Eberhard Weber dominerer i et ellers veloppløst lydbilde
  Beoplay EQ: Eberhard Weber langt mindre dominerende.
  FreeBuds Pro 2: Fin gjengivelse

Første etappe – sammenfatning

I denne innledende runden er det to forhold som står krystallklart frem. For det første er det åpenbart at det er en kandidat som ikke går videre til finalen, og det er Beoplay EQ. Den har en veldig klar og fin gjengivelse, men klangbalansen er ikke helt i samsvar med mine preferanser for øreplugger. Der er ofte litt varme etterlengtet, og det er noe Beoplay EQ ikke lever i tilstrekkelig omfang. Her kan det godt være andre som har motstridende preferanse, men i denne testen er jeg egenrådig…

Det andre forholdet som er åpenbart er at FreeBuds 2 leverer en ytelse som er helt i klasse med de ørepluggene som har vært øverst på pallen for meg B&W PI7, og det til tross for at FreeBuds Pro 2 koster i underkant av to tusen, som fremdeles er godt under dagens pris for PI7.

Det er dermed duket for en kort finalerunde mellom FreeBuds 2 og B&W PI7 i oppgjøret om hvilke som skal være mine favoritter blant trådløse ANC-øreplugger.

Finaleetappe etappe – FreeBuds Pro 2 møter Bowers & Wilkins PI7 til et tetoppgjør

I denne finalen mellom FreeBuds 2 og B&W PI7 har jeg satt sammen en kort testløype bestående av 6 spor med ulik karakter. I motsetning til innledende runde foregår denne som en AB-test, med hyppige skiftninger mellom de to oppsettene.

Oppsettene består av:

Testløype i Qobuz, avspilt fra Roon til en gruppe satt opp med:

 • iPhone 11, avspilt til FreeBuds 2 via AAC
 • Samsung S10, avspilt til B&W PI7 via aptX
 1. DOMIQUE FILS-AIMÈ. BIRDS – NAMELESS
  FreeBuds Pro 2:
  Flott balanse, med en forventet peak i diskanten på dette sporet. Veldig transparent gjengivelse.
  Bowers & Wilkins PI7:
  En veldig bra gjengivelse også her. EN anelse mer vektlegging av vokalen, og varme i mellomtonen, samtidig med at bassen er flott gjengitt. Og kanskje en anelse dypere?
 2. JENNIFER WARNES. BALLAD OF THE RUNAWAY HORSE – FAMOUS BLEU RAINCOAT
  FreeBuds Pro 2:
  En fin og balansert gjengivelse. Noe mer analytisk enn PI7, og her må jeg innrømme at B&W foretrekkes, men det er det ikke sikkert at alle andre gjør.
  Bowers & Wilkins PI7:
  Også her er det vokalen som blir fremhevet. Og en veldig melodisk bass. Et snev av rasping i vokalen på de kraftigste partiene avsløres. Totalt sett utrolig vakkert.
 3. BILLIE EILISH. TV – GUITAR SONGS
  FreeBuds Pro 2:
  Åpen diskant, og bl.a. mye eksponert fret-noise. Litt mer analytisk enn PI7, men PI7 oppleves som litt renere
  Bowers & Wilkins PI7: Fin balanse, og transparent lyd. Bassen gjengis veldig bra.
 1. BOB DYLAN. MAN IN THE LONG BLEU COAT – OH MERCY
  FreeBuds Pro 2:
  På dette sporet som er av Dylan sine høydepunkt gjengir FB Pro 2 en veldig dyp bass, kombinert med en litt fremhevet diskant. Kanskje utpreget V-formet karakteristikk. Risliongen i diskanten er tydelig, og Bob sin vokal er også litt fremhevet i diskanten.
  Bowers & Wilkins PI7:
  Litt mer varme i gjengivelse av voikalen, selv om det ogsså er litt fremhevelse av diskanten. Litt mindre fokus på bassen enn med FB Pro 2
 2. JOHANNES MOSER. PART: FRATRES – ALONE TOGETHER
  FreeBuds Pro 2:
  Denne praktfulle tolkingen av Part sin Fratres er strålende, selv om jeg kanskje skulle ønske litt mer varme i Celloene.
  Bowers & Wilkins PI7:
  Litt mer varme i Celloene, samtidig som siste del av transparans kanskje forsvinner litt.
 3. CHIAROSCURO QUARTET. STRING QUARTET – BEETHOVEN STRING QUARTETS
  FreeBuds Pro 2:
  Litt lysere klang enn med PI7, og litt mindre varme men jeg opplever samtidig enda mer detaljfokusert gjengivelse.
  Bowers & Wilkins PI7:
  Flott varme, og samtidig god detaljgjengivelse av Beethoven String Quartets

Finaleetappe – sammenfatning

I like stor grad som det var åpenbart hvilken kandidat som måtte ryke ut i første runde, var det klart at dette var et veldig mye jevnere løp. For i oppgjøret mellom FreeBuds Pro 2 og B&W PI7 er det mer snakk om en horisontal forskjell enn en vertikal. B&W er den klart varmeste av de to, og gjengivelse av vokaler og strykere er PI7 sin livrett. Men samtidig er det som så ofte ellers noe som ofres i denne karakteren som mange vil kalle utpreget musikalsk. For jeg opplevde en enda mer transparent og åpen gjengivelse med FreeBuds Pro. Dermed blir det krevende å kåre en av dem til vinner når det kommer til lydgjengivelse. Det hele varierer fra spor til spor, og er også avhengig av preferanser og dagens humør. Jeg må kanskje likevel gi B&W en liten preferanse her, men det er viktig å huske at FreeBuds 2 har en utmerket mulighet for å justere klangbalansen via Eq-innstillinger.

Tar vi derimot med andre egenskaper i vurderingen, blir det en seier til Huawei FreeBuds 2, siden den strålende lyden blir kombinert med en utmerket brukskomfort, en veldig nyttig EQ og et flott tilkoblingssenter hvis du benytter Android-mobil. Og på toppen får du kanskje mulighet for avspilling med LDAC, hvis du har en Android-mobil som støtter denne kodeken

Konklusjon

Huawei har klart å følge opp suksessen de hadde med FreeBuds Pro med en ny vinner, og den markerer seg faktisk enda bedre blant konkurrenter enn det forgjengeren gjorde. Freebuds 2 briljerer med en 2-veiskonsruksjon som åpenbart er en lydmessig suksessfaktor, en god Equalizer, QI-lading, LDAC-kodek og en tilkoblingsmeny i Android som gir veldig komfortabel betjening av Multipoint Connection.

Og det viktigste av alt er at lydkvaliteten er i samme klasse som mine favoritter B&W PI7, bare med en litt annen karakter. Og alt dette til snaue to tusenlapper!

Veil. pris for Huawei FreeBuds Pro 2 er kr. 1.990,-

Les mer om FreeBuds Pro 2 hos Huawei

 

 

Lest 3049 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.