søndag, 28 juni 2020 12:46

Huawei presenterer FreeBuds 3i, P40 Pro+ og Huawei AppGallery

Skrevet av

Kinesiske Huawei viser frem to nye produkter samtidig som de gir en grundig presentasjon av sin satsing på utvikling av Apper. Og selv om sistnevnte tema kanskje er det viktigste både for Huawei og for flertallet av Huawei sine kunder, skal vi starte med den minste nyheten. I hvert fall er den fysisk minst.

På torsdag samlet Huawei norsk presse til en digital pressekonferanse, en form vi etter hvert har blitt vant med dette halvåret. Og selv om det ikke helt blir det samme som the real thing med fysiske møter, har digitale lanseringer den fordelen at terskelen blir litt lavere både for arrangør og deltakere. Og du verden så fleksibelt det blir med bevertningen…

På agendaen sto FreeBuds 3i og P40 Pro+. Men det som for undertegnede var den mest interessante biten var likevel den annonserte presentasjonen av utviklingen for Huawei sin appbutikk AppGallery. Men før vi fordyper oss i den skal vi ta en gløtt på de nye produktene.

 

Huawei FreeBuds 3i med In-ear Design

 

Forløperen til FreeBuds 3i er en gammel kjenning fra en test tidligere i år. FreeBuds 3 uten «i» til slutt gjorde en god figur i februar, og har vært en øreåpner for at dette konseptet som først ble lansert med Apple sine AirPods og deretter med AirPods 2 kan ha noe for seg til tross for at den helt åpne konstruksjonen gir naturgitte begrensninger for bassresponsen.

Med Freebuds 3i følger Huawei nok en gang i Apple sine fotspor som ble tråkket opp med AirPods Pro. For på FreeBuds 3i har også Huawei fått den ideen at de kombinerer stangbaserte ørepods med lukkede plugger. Dette gir selvfølgelig et annet potensiale for bassrespons. Og samtidig blir den aktive støydempingen som var på plass også i de opprinnelige Freebuds 3 også supplert med den passive støydempingen som godt tilpassede propper gir.

FreeBuds 3i har et kjegleformet design, som ifølge Huawei skal gi god brukskomfort. Og her skal det sies at FreeBuds 3 fra før har den beste brukskomforten jeg har erfart med ørepropper. FreeBuds 3i har også en Aware-modus som gir deg mulighet for å følge med på hva som skjer i omgivelsene. Dette er selvfølgelig ekstra viktig med den passive støydempingen.

Driverne i Freebuds 3i er de samme som i Freebuds 3, og det er også den samme Kirin A1 prosessoren som sitter i disse ørepluggene. Den skal gi FreeBuds 3i en batteritid på 3,5 timer, som suppleres med 14,5 timer ladetid i smartetuiet.

Vi kommer tilbake med en test av FreeBuds 3i senere i sommer.

Veil. pris for FreeBuds 3i er kr. 1.299,-

Les mer om FreeBuds 3i hos Huawei

 

Huawei P40 Pro+

P40 Pro+ er Huawei sitt ultraflaggskip, og første digitale møte med denne modellen fikk vi på årets store produktlansering fra Huawei i slutten av mars. Da ble den nye P40-serien lansert, og det som for de aller fleste kom som en overraskelse var at de allerede mye omtalte lekkasjene og spekulasjonene om P40 og P40 Pro ville bli supplert med nyheten om en enda høyere modell.

Men mens lanseringstidspunkt for P40 og P40 Pro var kjent denne tidlige vårdagen, var det mer uklart når- og hvor dette ekstreme flaggskipet skulle komme. Derfor var det en hyggelig nyhet at Huawei nå bekreftet at også denne mobilen er på vei til Norden.

P40 Pro+ er begrenset til to farger, og har et kabinett laget i et keramisk nanomateriale som skal gjøre den ekstra motstandsdyktig mot riper og skader. Overflow Display gir kurver på alle fire sider av mobilen med et 3D-kurvet glass, som gjør at det 6,58 tommer store displayet blir minimalt forstyrret av kanter. Fingeravtrykksensor er innebygget i skjermen, og den er 30% raskere enn den sensoren som har vært på Huawei sine tidligere modeller. 

Refresh Rate er på 90Hz, mot 60Hz på forrige generasjon. Et akustisk display gir lyd sendt gjennom skjermen, og gjør at man slipper å ha fysiske høyttalere på toppen av displayet.

Denne modellen deler ellers en god del av egenskapene til P40 Pro, men de skiller likevel lag på noen vesentlige punkt. Et av dem er kameraseksjonen, som består av 5 objekter i toppmodellen. Huawei har ellers fått en AllTimeHigh rating med 128 poeng for bildedelen hos DXOMARK. Huawei regner med at dette er en rekord som vil bli slått av P40 Pro+, med sin 10x optiske zoom der P40 Pro har 5x zoom. Dette gir sammen med hybrid AI-basert zoom en samlet forstørring på opp til 100x, men selvfølgelig ikke uten at det innebærer en viss kvalitetsreduksjon hvis du tar den helt ut. Det er ellers egenskapene i dårlig lys som skiller Huawei sine toppkamera tydeligst fra konkurrentene.

AI Golden Snap er en funksjon der kunstig intelligens blir utnyttet fullt ut. AI gjør at du både kan fjerne refleksjoner i bildet, eller tilfeldig forbipasserende personer. Førstnevnte kan blant annet være hendig hvis du tar bilder gjennom et vindu.

Slow Downer en videomodus som gir filming i sakte modus, og har tre innstillinger – Very Slow med 960 fps, Ultra Slow med 2640 fps og Super Ultra Slow som gir 9680fps. Til sammenligning stopper iPhone 11 Pro på 240 fps.

Hauwei fremhever ellers at toppmodellene P40 Pro og P40 Pro+ har markedets største bildesensor, en RYYB-sensor på 1/1.28 tommer.

Prosessoren er en Kirin 990 5G. Batteriet er på 4200mAh, og kombinert med en superlader på 40 watt både for kablet og trådløs lading gir det 70% lading i løpet av en halvtime. Dette skiller P40 Pro+ fra P40 Pro.

Les mer om P40 Pro+ hos Huawei

 

 

Huawei AppGallery – den tredje Appgiganten som bryter duopolet?

De aller fleste kjenner til bakgrunnen for at Huawei sitt AppGallery har blitt en så viktig faktor for Huawei sine mobiltelefoner. Det startet for litt over et år siden, da USA nektet Google å levere Apper til Huawei. Vi var mange som trodde at dette skulle gå seg til etter hvert, men nå ser det ut til at det blir vanskelig med noen løsning på denne siden av presidentvalget i november. Og av samme grunn kommer alle Huawei sine mobilnyheter uten Google Play installert.

Huawei har tatt fatt på den krevende oppgaven det er å utvikle sitte eget AppGallery til et alternativ som kan noenlunde erstatte Google Play på Huawei sine mobile enheter. De ønsker at Huawei AppGallery skal bli stedet man henter Apper til verdens tredje største økosystem for mobile enheter. De legger ikke selv skjul på at dette er en veldig krevende oppgave, men de legger også stor vekt på å vise oss at de mener at det er et realistisk mål. Og i torsdagens pressekonferanse var hovedtyngden derfor viet til å vise hvilke elementer Huawei mener gjør at de har en mulighet for å oppnå dette målet.

Siden dette faktisk er et eksistensielt spørsmål for Huawei, og siden de to uavhengige foredragsholderne hadde såpass mye interessant materiale som gir et perspektiv på en grad av realisme i Huawei sine mål som mange kanskje ikke helt har sett for seg, har vi valgt å vie inntrykkene fra denne pressekonferansen litt stor oppmerksomhet.

Kjøttvekt

Den kanskje viktigste faktoren som gjør at de har en mulighet for å lykkes er at Huawei er en tungvekter innen mobiltelefoner. I august 2018 passerte de Apple som verdens nest største produsenter av mobiltelefoner etter Samsung, og i april 2020 var Huawei ifølge Anders Bigseth for første gang verdens største produsent av mobiltelefoner. Dette til tross for at de i nesten et år hadde levd med USA sitt forbud mot at Google Store kunne integreres i mobile enheter utviklet og lansert etter mai 2019.

Dette er et godt utgangspunkt for å kunne lykkes med å skape et AppGallery uavhengig av Google, men det er ikke den eneste forutsetningen. Huawei karakteriserer dagens situasjon som et duopol, en situasjon der Samsung og Apple sammen har et differensiert enevelde over software for mobiltelefoner og andre mobile enheter. Dette er prinsipielt usunt, og er et hegemoni Huawei ønsker å bryte. Huawei har ambisjoner om at deres AppGallery skal bil et fundament for et tredje uavhengig økosystem for mobile enheter, som ikke er avhengig av Apple eller Google. Fremtiden vil vise om de lykkes fullt ut med dette.

Hvilke krav stilles til en god Appstore?

Senior analytiker Ben Stanton i det uavhengige medieanalyseselskapet Canalys presenterte det selskapet mener er de fire viktigste elementene en god App-plattform trenger for å lykkes i markedet.

Sikkerhet må ivareta forhold både rundt betalingsinformasjon og persondata. Det er derfor helt avgjørende at brukeren kan ha tillit til App-plattformen som selger og lever apper. I tillegg må det sikres at det ikke blir lagt ut Apper som rett og slett er fake Apps.

Utviklersupport er en viktig faktor for å gjøre det tilstrekkelig attraktivt for utviklere å jobbe med tilpasninger til en spesiell plattform. Utviklingsverktøy er essensielt, og det må deles innsikt mellom plattformens eiere, og også mellom de ulike utviklerne som jobber med å utvikle Apper for plattformen. Videre må utviklerne få støtte i markedsføringen, og ikke minst er det viktig at de får tilstrekkelig gode betingelser. På den sektoren har Apple vært en versting, kjent for å ta 30% av inntektene.

Brukeropplevelse er et tredje nøkkelord for vellykket utvikling av Apper. Brukerne må gis en HighEnd opplevelse med Appene, og Ben Stanton presenterte tre hovedelementer som brukerne ønsker oppfylt i sin brukeropplevelse:

-        «Keep me safe!»

-        «Give me Quality!»

-        «Make it easy!»

Størrelse er det fjerde og siste elementet som er viktig i en god Appstore. Eller i mer klar tekst – en stor base med brukere er avgjørende, sett både fra utviklerne og fra plattformeier sitt ståsted. Og dermed også for brukerne. Uten en stor gruppe med brukere er det umulig å tjene penger.

Dermed blir dette litt som høna og egget, eller kanskje det var catch 22? For å få mange brukere må du ha en god Appstore, og for å kunne lage en god Appstore må du ha mange brukere.

Ben Stanton trekker frem mange eksempler på at store selskap har floppet i forsøket på å etablere nye økosystem. Både Windows Phone, Blackberry OS og Google Daydream er eksempler der det ble gjort grunnleggende feil i å undervurdere et eller flere av de grunnleggende elementene som skal til for å lykkes. Disse eksemplene illustrerer at det er vanskelig å skape en ny bærekraftig Appstore. Men ikke umulig…

Hvordan jobber Huawei med utviklingen av AppGallery?

Tollef Vollan har hatt tittelen Head of Business Development i Huawei Mobile Services (HMS) siden november 2019, og definerer den tiden vi er inne i nå som en historisk epoke der vi har hatt to store økosystemer for mobile systemer i markedet – Google Play og Apple. Han jobber sammen med resten av Huawei Mobile Services for at AppGallery skal bli en likeverdig tredje Appstore i markedet.

Huawei har en base på 650 mill. brukere på verdensbasis, og 74 mill. registrerte brukere i Europa. Det mener Vollan er et godt startfundament for å videreutvikle AppGallery, ref. punktet om størrelse som Ben Stanton i Canalys omtalte som en mulig barriere.

Huawei har en veldig offensiv holdning overfor utviklere, der de hjelper disse med å utvikle appen. Og de gir også mulighet for at Appene skal kunne utbres til et større og mer internasjonalt marked.

Huawei har også en strategi om at Appene som utvikles skal kunne brukes på tvers av mange produktgrupper. Det gir en større utbredelse for hver app, og en mer sømløs integrering. Og som et sidespor kan vi fristes til å kommentere at vi så litt av den samme tendensen under Apple sin WWDC-konferanse forrige uke, der nye Apple Silicon i Mac-plattformene gir grobunn for større mulighet for integrering mellom ulike enheter i sitt økosystem.

I Norge har de vært en stor økning med brukere den siste tiden. Det er over 700.000 Huawei-enheter i Norge, og mer enn 500.00 registrerte brukere, hvorav 40% av disse er månedlig aktive brukere.

Huawei har egen video og musikktjeneste. Huawei Video er utviklet i samarbeid med Rakuten TV, og Huawei ønsker også å samarbeide med flere lokale samarbeidspartnere. Huawei Music er en del av tilbudet i AppGallery.

Huawei Map Kit er en karttjeneste som konkurrerer med de to store. Også her arbeides det med lokale tjenesteleverandører for å berike Huawei Map Kit med lokale anvisninger. El-bil lading er et eksempel på det.

Apphuset og deres erfaring med å utvikle og integrere til HMS

Huawei har tre store samarbeidspartnere innen apputvikling i Norge, og det ti år gamle Apphuset er en av disse, sammen med Shortcut og Knowit. Leiv Fasmer er CEO i Apphuset, og han hadde fått som oppgave å fortelle om Apphuset og deres erfaring med å utvikle og integrere til HMS.

Utgangspunktet for redegjørelsen til Fasmer er et begrep som Apphuset i mange år har kalt «The 3rd platform barrier», eller hindringene for å kunne lykkes med å bryte Apple og Google sitt tidligere omtalte «duopol». Og om hvordan Apphuset opplever at Huawei oppfyller kriteriene for å kunne bryte denne barrieren.

Apphuset har tidligere hatt erfaringer fra tidligere utfordrere, som Windows Phone og Blackberry, og de har sett flere hindringer som har stått i veien for utfordrere.

·        Høye opplæringskostnader, både for utviklere og designere

·        Vanskelig å rettferdiggjøre investeringer på grunn av lave markedsandeler (brukere) i forhold til høye implementeringskostnader

·        Veldig annerledes brukererfaring = behov for større designresurser, og fra sluttbrukers side blir det en større overgang å gå fra iOS/Android til Windows Phone / BlackBerry

Apphuset har opplevd at dette har vært annerledes i Huawei sitt tilfelle. Her har Apphuset opplevd:

·        Kort opplæringstid og tid for implementering, med Android som springbrett for design og utvikling.

·        Den nordiske markedsandelen til Huawei for smarttelefoner er 15%-20%, og er økende.

·        Huawei tilbyr å finansiere integreringskostnader og deler av forvaltningskostnader i en introduksjonsperiode. Dermed fjerner de investeringsblokkeringer.

·        Investering i HMS bør betraktes som en langsiktig investering, med potensiale til å videreutvikle integreringen av Apphuset sine klienters tjenester til nye Huawei produkter og brukergrensesnitt.

Apphuset sin erfaring med Huawei implementasjon

Apphuset startet arbeidet med Apputvikling for Huawei i januar 2020, og har nå 5 opplærte Huawei-spesialister. Første trinn var å tilgjengeliggjøre 19 eksisterende Apper på AppGallery, uten noen videre tilpasninger. Og i neste fase går de videre i en full HMS-integrasjon for 16 av sine kunder, og det arbeidet skal være fullført innen utgangen av juni. I snitt bruker Apphuset 3-6 dager på en slik integrering av en App.

Kort oppsummert er Apphuset sin erfaring med å utvikle Apper for HMS veldig positivt, og kan oppsummeres som vist i illustrasjonene nedenfor.

AppSearch

For få dager siden ble det lansert en ny widget kalt AppSearch. AppSearch vil komme pre-installert på P40-serien, og vil ellers kunne lastes ned fra AppGallery. AppSearch vil fremstå som en widget på hjem-siden, og har som formål å forenkle søk etter nye Apper for Huawei.

AppSearch blir den tredje metoden å legge inn Apper på en Huawei Mobil, sammen med PhoneClone og AppGallery. AppGallery er ellers fullstendig integrert i søkefunksjonen til AppSearch.

 

Du kan se opptak av hele pressekonferansen her:

 

 

Sist redigert søndag, 28 juni 2020 20:11
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.