søndag, 13 september 2020 17:41

Spennende lydnyheter og annet snadder fra Huawei

Skrevet av

 

Denne uken har det vært hektisk for markedsavdelingen til Huawei. En Norgeslansering av en oppsiktsvekkende smarthøyttaler vi har ventet lenge på kom på onsdag, og ble etterfulgt av to nye lydprodukter på torsdag, supplert av fire andre minst like spennende produkter. Og som om det ikke var nok, har vi også fått spennende softwarenyheter fra Huawei Developer Conference

3 nye lydprodukter fra Huawei

For oss audiofile er det selvfølgelig lydproduktene fra Huawei som er det som vekker den aller største interessen. Og da passer det bra at det er nettopp denne sektoren som har størst antall nyheter denne gangen. Og den primære nyheten er også et produkt som er egnet til å pirre forventningene til noen og enhver.

Huawei Sound X – Devialet PHANTOM på sparebluss?

For bortimot et halvt år siden avslørte Huawei at de hadde en oppsiktsvekkende smarthøyttaler på gang. Nå er Sound X endelig på plass i Norge, og skal være tilgjengelig i butikkene om en drøy uke. Det var under den store vinterlanseringen av Huawei sin nye serie med flaggskipmobiler i P40-serien at de også lettet forsiktig på sløret for den nye smarthøyttalere som er utviklet i samarbeid med HighEnd-produsenten Devialet. Dette var i samme åndedrett som de også lanserte en konkurrent til Bose sine musikalske solbriller Frames, og den nye smartklokken GT 2e som vi testet tidligere i sommer.

Det er ikke første gang Huawei forstår at det er god markedsstrategi å inngå samarbeid med de aller skarpeste knivene i skuffen når de skal utvikle et markedsledende produkt eller produktserie. Også når de åpenbart hadde ambisjoner om å lage verdens beste mobilkamera gjorde de et tilsvarende grep, og gikk til Leica for å hente objektiver til sine flaggskip kameramobiler. Resultatet har ikke uteblitt, og alle retter seg litt i ryggen når Huawei sine flaggskipmobiler skal vise sine ferdigheter innen fotografering. Huawei har rett og slett fått ord på seg for å ha markedets beste mobilkameraer i sine toppmodeller.

Og hva er vel mer naturlig enn å gå til franske Devialet når de skal utvikle en ny smarthøyttaler som skal spille bass på en måte som gjør at man tilsynelatende opphever naturlovene? For snart 6 år siden lanserte Devialet de trådløse kompakte høyttalerne PHANTOM, et høyttalerpar de selv hevdet ville endre musikkindustrien. Om de har oppnådd akkurat det skal være usagt, men Devaliet har i hvert fall oppnådd å bokstavelig talt ryste utallige HiFi-publikasjoner og entusiaster både med PHANTOM og etterfølgende modeller med sin kjellerdype bass i små, eksklusive kabinetter med et originalt utseende.

Og dette er bakteppet for at forventningene er skyhøye når Huawei nå lanserer modellen Sound X som er utviklet i samarbeid med Devialet, og har adoptert deler av konseptet fra PHANTOM. Vi kjenner igjen Speaker Active Matching (SAM) – en prosessorteknologi til å oppnå det Devialet kaller Heart Bass Implosion (HBI). Den sørger for et optimalt samspill mellom signal, frekvensgang og høyttaler.

Basshøyttalerne i Huawei Sound X jobber i en såkalt Push-Push konfigurasjon som også er utviklet av Devialet. Dette er en teknologi som går ut på at de to bassdriverne spiller i motsatt retning, og dermed eliminerer vibrasjoner i Kabinettet til tross for en bassgjengivelse som er dypere enn det som normalt bær være mulig i denne type kabinetter.

Nå må vi likevel helle litt kaldt vann i årene, for når prislappen for Huawei Sound X er på under en tredjedel av innstegsmodellene til Devialet og rundt 10% av det toppmodellene koster må det naturlig nok ha vært kuttet noen svinger. Og der PHANTOM strekker seg under 20Hz i bassen må Sound X gi seg ved 40Hz. Men dette er fremdeles på nivå med gode gulvhøyttalere, og bedre enn de aller fleste stativhøyttalerne for HiFi-entusiaster. Hvordan lydkvaliteten ellers er på Sound X vet vi ikke foreløpig, men vi håper at dette skal kunne bli avklart i en test med det første.

Som første høyttaler fra Huawei støtter Sound X både Bluetooth og WiFi, og kan streame musikk med UPnP. De 3,5 kg tunge høyttalerne har en bredde på 16,5cm og en høyde på 20,3cm.

Sound X skal være tilgjengelig i norske butikker fra uke 39, og prisen i Norge er satt til kr. 3.490,-

Huawei FreeBuds Pro

Huawei har vært spesielt aktive innen øreplugger i løpet av det siste året. Det startet med FreeBuds 3 som ble avslørt under fjorårets IFA-messe i Berlin, og som fikk sin egen sjarmerende Valentine-utgave i februar. Vi testet etter hvert disse modellene med godt resultat, og da FreeBuds 3i ble lansert i juni med et ganske annerledes konsept, måtte vi selvfølgelig ta en sjekk på om disse sto seg like godt som FreeBuds 3 i en test som ble publisert i slutten av juli.

Allerede før testen av FreeBuds 3i fikk vi et hint om at en ny toppmodell med navn FreeBuds Pro var på gang. Og disse modellene ble lansert denne uken, i det store lanseringsrushet på torsdag. Tilnavnet «Pro» er ellers ikke et nytt fenomen på øreplugger fra Huawei – vi kjenner det fra tidligere også på FreeBuds 2 Pro.

Det er ikke nevneverdig overraskende at FreeBuds Pro i likhet med de to forrige modellene har et konsept som øreplugg på stake, et konsept som opprinnelig ble lansert av Apple med sine Airpods, modeller som ellers ufortjent har fått æren av å være markedets aller første helt trådløse øreplugger. Men det er uansett mye som skiller FreeBuds Pro fra de to andre Huawei-modellene, også når det gjelder design.

FreeBuds Pro har i likhet med FreeBuds 3i et lukket konsept, med silikonputer i tre ulike størrelser som går inn i øregangen. Den største forskjellen sitter i «stengene», som har et kort og kubistisk design på Pro-modellen, samtidig som de er vesentlig tykkere enn alle andre øreplugger med dette konseptet. Dette skiller disse fra omtrent alle andre øreplugger på markedet, og det har også gitt plass for langt mer omfattende styringsfunksjoner på selve ørepluggene enn det vi er vant med fra tidligere modeller.  For å kontrollere volum, skru av og på støykansellering, svare på samtaler eller bytte sanger, stryker du over utsiden av øreproppene. Huawei hevder at FreeBuds Pro kjenner igjen dine personlige bevegelser slik at feilregistrerte berøringer tilhører sjeldenheten.

Fit detection er en veldig spennende nyhet på FreeBuds Pro. Det er et eget program på styringsappen som detekterer hvilke av de tre silikonproppene som passer best for nettopp ditt øre og hørsel. Dette er ikke til å kimse av, når vi vet at nettopp riktig tilpassede propper er den kanskje viktigste faktoren for god lyd og optimal bassgjengivelse for et par øreplugger.

Siden dette er Huawei sine flaggskipmodeller blant øreplugger har de selvfølgelig også satset på en videreutvikling av lydkvaliteten. Driverne er på 11mm, det samme som i FreeBuds 3i, men på Pro-modellene er det et avansert nyutviklet dynamisk fjæringsoppheng mellom drivere og kabinett som skal redusere vibrasjoner. Huawei har også utviklet en dynamisk equalizer som bruker data fra mikrofonen til å automatisk tilpasse lyden etter brukerens øretype.

Støykansellering er et annet viktig satsingsområde for FreeBuds Pro. Huawei kaller dette intelligent, dynamisk støydemping, og skal kunne dempe omgivelseslyd helt opp mot 40dB. I tillegg kan de doble mikrofonene på innsiden og utsiden av proppene identifisere støy rundt deg og bytte mellom tre forskjellige støykanselleringsmoduser – Ultra Mode, Cozy Mode og General Mode.

Huawei har også gått et ekstra steg i sin implementering av Awereness Mode. Ved hjelp av AI skal de greie skille ut relevante lyder som har ekstra viktighet for å nå gjennom, og gjør at disse bedre kan kombineres med fortsatt musikklytting. Dette ser vi frem til å utforske nærmere.

Huawei har også hentet inn en annen egenskap som vi ellers verdsetter høyt på enkelte Premiummodeller – Multipoint Connection. FreeBuds Pro har mulighet for å samtidig være tilkoblet to ulike enheter. Dette innebærer at du for eksempel kan ta imot en telefonsamtale via disse selv om du i utgangspunktet lytter til musikk fra laptoppen.

Batteritiden er spesielt god på FreeBuds Pro, og klart forbedret fra tidligere modeller. På en enkelt lading holder de i 4,5 time med støykansellering aktivert, og i 7 timer hvis du avstår fra støykansellering. Total spilletid med relading i etuiet er på 30 timer.

Etuiet på FreeBuds Pro kan gi litt assosiasjoner til etuiet vi kjenner fra FreeBuds 3, men er litt tykkere. Det er også litt bredere, men samtidig lavere enn FreeBuds 3.

FreeBuds Pro kommer i tre ulike farger. Carbon Black og Ceramic White er gjengangere på øreplugger, mens Silver Frost er ganske unik, og kanskje også den mest interessante varianten.

Huawei FreeBuds Pro er forventet å være tilgjengelig 12. oktober, og har en veiledende pris på kr. 1.990,-, en pris som plasserer dem klart over FreeBuds 3 og 3i, og minst like klart under rivalen Airpods Pro.

 

Huawei FreeLace Pro

 

Selv om helt trådløse øreplugger er det konseptet som er mest i vinden for tiden, er det mange som foretrekker den varianten med en kabel mellom høyre og venstre øreplugg, mens settet i seg selv er trådløst. Og fordelene med dette konseptet er åpenbare – i tillegg til at det gir en enklere lydoverføring der settet bare trenger å forholde seg til en mottaker, har denne ledningen også funksjon som en sikkerhetslenke dersom den ene plugge skulle falle ut av øret.

Og med FreeLace Pro har Huawei en nyskaping også innen denne kategorien. Disse blir markedsført som sportsøreplugger, og dette imaget blir forsterket av at pluggene har vinger som gir en ekstra robust forankring til øret.

I likhet med FreeBuds Pro har også FreeLace Pro fått en avansert ANC. Her er både vanlig støykansellering og Awareness Mode på plass. Og en løsning med 3 mikrofoner skal sørge for ekstra god talekvalitet ved telefonsamtale.

Driverne på FreeLace Pro er på 14,2mm i motsetning til de 11mm driverne som sitter i FreeBuds Pro. Og membranen har en legering av aluminium og magnesium.

FreeLace 3 har en batteritid på 24 timer uten bruk av ANC, og 16 timer dersom ANC aktiveres. Og som alltid ellers er dette også her avhengig av hvilket volum det spilles på. FreeLace Pro kan lades ved å plugges direkte inn i mobiler, og de har en ganske eksepsjonell hurtiglading, der du får 5 timer spilletid ved å lade i 5 minutt.

To ganske store betjeningspanel sørger for en god betjeningskomfort på FreeLace 3. Du kan enkelt velge forrige tilkoblede enhet, og også velge mellom ulike modus for ANC, i tillegg til sedvanlige transportfunksjonene og volum opp- og ned.

FreeLace Pro kommer i fargene Graphite Black, Spruce Green og Dawn White. Huawei har foreløpig valgt å ikke ta disse inn til Norge, men prisen rundt omkring ligger på ca. 60% av prisen for FreeBuds Pro.

 

To nye smarte klokker

Som en leverandør av komplette økosystem har Huawei for lengst kastet seg inn i kampen om smartklokker. Faktisk har de drevet med dette omtrent like lenge som Apple har med sine Apple Watch, og vi har allerede hatt fornøyelsen av å teste deres forrige kreasjon – Huawei Watch GT 2e, en klokke som utmerket seg med å gi svært mye for pengene.

Til nå har klokkemodellene til Huawei lagt seg tett opptil hverandre, og Watch GT 2e var egentlig en forenkling og kanskje også lett modernisering i forhold til Watch GT 2, som ble lansert for et snaut år siden, og som ikke ble direkte avløst av Watch GT 2e, men har eksistert i markedet sammen med denne.

Desto mer interessant at lanseringene denne uken inneholder to nye klokkemodeller som skiller seg sterkt fra Watch GT 2 /GT 2e i hver sin retning.

Huawei Watch GT 2 Pro

Joda, navnet avslører i seg selv hvilken retning dette bærer. Watch GT 2 Pro er den nye flaggskipmodellen blant Huawei sine klokker, og samtidig indikerer Huawei at dette er en modell som har ambisjoner om å mingle med det som gjerne regnes som de markedsledende flaggskipklokkene. Da tenker vi primært på Apple Watch, som forøvrig har en ny modell i horisonten, men også på den helt ferske Galaxy Watch3, som ble avduket under Samsung sin store sensommerlansering for en måned siden. Og uten at det har vært uttalt direkte tar vi det for gitt at Watch GT 2 Pro ikke skal erstatte de to eksisterende smartklokkene fra Huawei, men supplere disse i markedet.

For det er ingen tvil om at Watch GT 2 Pro har tatt et solid byks oppover på karrierestigen. Vi starter med ladingen, som nå har blitt trådløs. Det innebærer at du kan lade via den medfølgende donglen som nå er uten fysiske kontaktpunkt, men også via en kompatibel trådløs lader. Eller bare ved å legge den oppå en smartmobil av riktig fabrikat som gir mulighet for reversert lading.

Materialbruken er eksklusivt på Watch GT 2 Pro, og glasset er laget i safir, som gir ekstra beskyttelse mot riper. Klokkehuset er laget i titan, og har keramisk underside. Også designet har fått et skikkelig løft i forhold til tidligere modeller, og med hver klokke følger det med to alternative reimer, der den ene er i lær.

Huawei har benyttet anledningen til å lage noen helt nye urskiver for flaggskipklokken. Og skulle du foretrekke det, er det en funksjon som enkelt overfører bilder fra mobilen for å lage en personlig urskive.

Et høyt antall sportsmoduser kjenner vi igjen fra Watch GT 2e, og her har Huawei økt på enda litt, sånn at vi nå har over 100 å velge mellom. To nye er ski og snowboard. Og så er det vel ganske spektakulært at du får en demomodus for ulike sportsmode med illustrerende video.

Helsefunksjoner er også prioritert, og på den nye modellen finner vi VO2Max, SpO2, Søvnovervåking, Stressovervåking og 24-timer pulsmåling.

En ny funksjon innen navigering er at klokken automatisk lagrer dine bevegelser, og kan vise veien hjem selv om GPS-data skulle utebli på grunn av manglende dekning. Og du får også varsel om plutselig værforandring på grunn av trykkfall. Da er det tid for å søke dekning under et takoverbygg. Eller på nærmeste kaffebar.

I likhet med tidligere modeller kan du også på denne modellen lagre inntil 500 låter med musikk. Det er også en fjernutløser for mobilkamera på klokken.

Vi har blitt bortskjemt med ekstrem batteritid på Huawei sine smartklokker, og Watch GT 2 Pro er intet unntak. 24 timer er nominell batteritid, men den vil selvfølgelig være avhengig av hvilke innstillinger du har foretatt som påvirker batteritiden. Valg av Allways on Display vil normalt halvere batteritiden, noe du også får varsel om hvis du tar det valget i menyen.

Huawei Watch GT 2 Pro kommer i to ulike varianter – Classic edition og Sport edition. Begge er ventet å være tilgjengelig i Norge fra 28. september, og vil få en veil. pris på kr. 3.290,-.

 

Huawei Watch FIT

I den helt motsatte enden av skalaen i forhold til Watch GT 2 Pro finner vi Watch FIT. Og den klokken er en brobygger mot det produktspekteret vi foreløpig har underslått. For i tillegg Til smartklokkene i Watch GT-serien har Huawei også det som kalles for Sport Band. I Norge er det vel Huawei Band 4 som har vært dominerende den siste tiden, men Huawei har også en rekke andre modeller. Og dette er en produktkategori som prismessig typisk ligger på et moderat til høyt tresifret beløp hos de fleste produsentene.

Og det er her Watch FIT kommer inn og bygger en bro mellom Band-kategorien og mer konvensjonelle smartklokker. Utseendemessig er dette en klokke som har en identitet som minner mer om Band, men den skiller seg på et vesentlig punkt. For der både Huawei og andre produsenter sine fitnessklokker har en utpreget smal form, har Watch FIT omtrent doblet bredden.

Den har fremdeles en formfaktor som spiller på høyden, og totalt skjermareal er på 1,64 tommer. Dette er faktisk vesentlig mer enn både Apple Watch og Huawei Watch GT 2e, og Watch FIT har en Amoled touchskjerm med oppløsning på 456x280 pixler, og en tetthet på 326 ppi. Skjermen har også 2,5d kurvet glass, og en screen-to body ratio på 70%.

Også funksjonelt bidrar Watch FIT med å viske ut skillene mellom fitnessklokker og smartklokker, ved å tilby mer enn fitnessklokker flest, men ikke like mye som rendyrkede smartklokker i øvre prissjikt. En av funksjonene er en «privat trener» som ved hjelp av en video viser hvordan de ulike øvelsene skal utføres. Og den kan skilte med 96 workout modes. Helsefunksjoner finnes det også, med puls og SPO2.

Huawei Watch FIT er et spennende alternativ for den som ønsker seg en sporty smartklokke, men helst skulle ønske at den ikke kostet mer enn en fitnessklokke. Den finnes i fargene Mint Green, Sakura Pink, Cantaloupe Orange og Graphite Black. De vil være tilgjengelig fra 28. september, og får en veil. pris på kr. 1.290,-.

 

2 nye PCer

Huawei er dominerende også på PC-sektoren, og denne gangen ble det lansert to nye modeller. Den ene er en toppmodell som plasserer seg rett under det ultimate flaggskipet til Huawei, mens den andre er en mid-premium modell.

Huawei MateBook X

MateBook X er den nye lillebroren til MateBook X Pro, Huawei sitt flaggskip som ble lansert i februar samtidig med lanseringan av den oppgraderte brettemobilen Huawei Mate Xs. Og selv om MateBook X er mindre enn sin storebror (de fleste lillebrødre er nettopp det…) er den ikke mindre forførende. Kanskje tvert imot, vil enkelte hevde, for med sin vekt på 1 kg, største tykkelse på 13,6 mm og areal mindre enn et A4-ark til tross for at det er en 13-tommers skjerm, bør den være lett å ha med å gjøre.

I likhet med andre nyeste generasjon laptoper fra Huawei har også MateBook X en hendig funksjon kalt Huawei Share, som gjør det enkelt å dele skjermbilde og innhold mellom mobil, nettbrett og PC.

Du kan lese mer om egenskaper og spesifikasjoner for Matebook X hos Huawei.

MatBook X kommer i fargene Silver Frost og Forest Green, og er tilgjengelig fra 19. oktober fra kr. 16.990,-.

 

Huawei MateBook 14

Matebook 14 er en modell i mellomserien til Huawei, en serie som ligger midt mellom toppserien Matebook X og budsjettserien MateBook D. Denne ble under lanseringen presentert under mottoet mobil produktivitet 3.0.

MateBook 14 har som du sikkert har mistenkt en stund en 14-tommers skjerm, og en integrert AMD Ryzen 4000 H-serieprosessor med Huawei Shark Fin-fans som ifølge Huawei skal gi overlegen termisk ytelse selv under intense arbeidsbelastninger. I tillegg til ytelse har den en 2K HUAWEI FullView Display4 og støtter smarte funksjoner, inkludert samarbeid med flere skjermer for å hjelpe forbrukerne å holde seg produktive på veien. 

Du kan lese mer om egenskaper og spesifikasjoner for Matebook 14 hos Huawei.

Huawei fås i fargen Space Gray, og skal være tilgjengelig fra 12. oktober for kr. 9.990,- eller 10.990,- avhengig av spesifikasjoner.

 

Spennende softwarenyheter på gang

I tillegg til alle de produktnyhetene vi har presentert er det avslørt mange spennende nyheter innen software på gang for Huawei. Dette er primært nyheter som berører Huawei sine mobile enheter, som mobiltelefoner og nettbrett.

Huawei Develloper Conference

Den årlige Huawei Develloper Conference gikk av stabelen 10-12 september. I en tid der Huawei har hatt store utfordringer i form av handelsrestriksjoner fra USA, er denne konferansen ekstra viktig som et ledd i en mer uavhengig utvikling for Huawei.

EMUI 11

Vi starter med den mest kortsiktige nyvinningen. EMUI 11 er på ingen måte en overraskelse som fenomen, men er den årlige oppgraderingen av Huawei sitt operativsystem for mobile enheter. Dette operativsystemet avløser EMUI 10.1. Det er et system som går utenpå Android som et skall, på samme måte som tilsvarende skall-løsninger fra andre mobilprodusenter.

EMUI 11 gir et oppdatert brukergrensesnitt, og har som formål å gi en bedre brukeropplevelse. Nyheter i EMUI 11 inkluderer blant annet artistiske Allways on Display design og klokketemaer, forbedret multivindu mode glattere UI-animasjoner og bedre multiskjerm samarbeid.

HarmonyOS 2.0

Den kanskje viktigste nyheten som ble presentert på HDC var HarmonyOS 2.0. Dette er et operativsystem som ble presentert første gang i 2019.

Siden den gang har det blitt utviklet et stort utvalg av enheter til operativsystemet, som muliggjør rask oppdagelse av enheter, øyeblikkelig tilkobling, maskinvaresamarbeid og ressursdeling mellom flere smarte enheter. HarmonyOS 2.0 ble lansert i dag, og utgjør en omfattende oppgradering av de eksisterende mulighetene. Dette inkluderer programvare, datahåndtering og sikkerhet. Huawei introduserte også et adaptivt UX-rammeverk som gjør at utviklere raskt kan nå et titalls millioner nye enheter og brukere.

Alt tyder på at vi kommer til å høre mer om HarmonyOS 2.0 i tiden som kommer.

TomTom GO til Huawei App Gallery

Til slutt tar vi med en nyhet som også kom den siste uken om at TomTom GO kommer til Huawei App Gallery.

Anders Bigseth i Huawei sier at de er utrolig glade for å kunne tilby TomTom Go Navigation i Huawei AppGallery. Navigasjon er en nøkkelfunksjon og en av de mest brukte funksjonene i mobilene, og TomTom er en av verdens ledende navigasjonsselskaper.

TomTom GO Navigasjon leveres med det nye TomTom Online-søket og Ruter-funksjonen, som forenkler søket etter destinasjoner og den mest optimale ruten. Også TomTom Trafikk, en trafikkinformasjonstjeneste i sanntid er inkludert.

Sist redigert lørdag, 24 oktober 2020 16:29
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.