lørdag, 31 oktober 2020 16:16

TEST: Huawei Frebuds Pro – A Star Is Born Spesial

Skrevet av

Huawei presenterte sine nye flaggskiptoppmodeller av øreplugger i slutten av september. Jeg har hatt disse toppmodellene på test noen uker, og er imponert over det Huawei har fått til her.

Huawei lanserte FreeBuds Pro sammen med en rekke andre spennende nyheter i midten av september, deriblant den oppsiktsvekkende trådløse høyttaleren Sound X som vi også har inne til en test som blir publisert i løpet av den kommende uken. De trådløse ørepluggene FreeBuds Pro er de tredje modellene som lanseres fra Huawei i løpet av et år, og vi har testet dem alle.

Terrenget

Det er en overraskende stor forskjell på disse tre modellene, selv om de også har noen klare likhetstrekk. Og de åpenbare likhetene er at de alle har «stang-konsept». Det vil si at selve ørepluggene er montert på en stang med variabel lengde og fasong. Men der stopper vel også likhetene. For mens FreeBuds 3 har et helt åpent konsept, litt tilsvarende de opprinnelige AirPods og AirPods 2, har de etterfølgende FreeBuds 3i et lukket konsept tilsvarende AirPods Pro. Og etter å ha testet begge foretrakk jeg den opprinnelige FreeBuds 3 på grunn av høyere komfort, og i mine ører bedre lyd til tross for en åpen konstruksjon.

Ser vi utenfor Huawei sine rekker er det i løpet av de siste to årene dukket opp utallige konkurrenter i ulike prisklasser. Apple er det selvfølgelig vanskelig å komme utenom, og AirPods Pro er en åpenbar konkurrent til FreeBuds Pro, selv om Apple sine konkurrenter koster 50% mer enn Huawei sine flaggskipmodeller. Sennheiser Momentum TW 2 er også en konkurrent som FreeBuds Pro må finne seg i å bli målt mot selv om de koster enda litt mer enn Apple sine toppmodeller. 3.190,- er prisen for TW 2, og hvordan FreeBuds Pro hevder seg mot disse kommer vi tilbake til mot slutten av testen.

Etui

Første møte med enhver helt trådløs øreplugg er etuiet. Og i motsetning til HiFi-komponenter flest inklusiv trådløse hodetelefoner er etuiet en viktig del av hele settet som vi er i daglig kontakt med, og som også har viktig funksjonalitet.

Og her tenker jeg å lire av meg det eneste ankepunktet jeg har funnet med FreeBuds Pro. For den rektangulære utformingen av stengene gjør at du ikke kan ty til det samme trikset som på FreeBuds 3 med å vri litt på ørepluggene for å nærmest skru de ut av etuiet. Så i kombinasjon med at plugger og stenger har en glatt overflate med liten friksjon kreves det litt trening for å kunne ta de ut uanstrengt. Det krever at du helst tar grep i neoprenproppen med en av fingrene, og da går det rimelig greit. Det er også en del av historien at du delvis frigjør fra det magnetiske grepet ved å presse pluggene mot den ene siden. Som sagt, det dreier seg bare om litt trening.

Etuiet har ellers en god premiumfølelse, og har et eget led-lys både utvendig og innvendig for å markere batterinivå på henholdsvis etui og plugger.

Batteri og lading

For det er etter hvert en selvfølge at pluggene kan lades opp i etuiet selv om dette ikke er tilkoblet strøm via den medfølgende USB-C-baserte laderen. Batterikapasiteten i ladeetuiet er på 580 mAh, og i hver øreplugg er den på 55 mAh. Dette gir en nominell spilletid for musikk på 3,5 timer med ANC aktivert, og 7 timer uten. For bruk under telefonsamtaler er de tilsvarende tallene 2,5- og 3 timer. Ved gjentatte oppladinger i etuiet er total spilletid oppgitt til 30 timer.

Ladetiden for pluggene i etuiet er 40 minutt, men selve etuiet blir ladet på en time. Etuiet har i tillegg til USB-C også mulighet for trådløs lading med en effekt på 2 watt, og da blir ladetiden det doble i forhold til kablet lading.

Forbindelser

Huawei har gått til det skrittet å utstyre alle høstens nyheter med kompatibilitet med nyeste versjon av Bluetooth, versjon 5.2. Foreløpig er det svært få andre enheter som er kompatible med 5.2, men de kommende mobilene i Mate 40-serien har dette på plass.

Det er ellers et stort pluss at FreeBuds Pro har mulighet for å være tilkoblet to enheter samtidig. Dette gir mulighet for smidig veksling mellom avspilling fra disse to enhetene.

Finish, design og farger

Det elementet som gjør at FreeBuds Pro skiller seg mest fra andre øreplugger med stang er fasongen på sistnevnte. Den er betydelig kortere enn stenger flest, og så er den rektangulær der andre stenger har et rundt tverrsnitt. Det fremstår som åpenbart at Huawei sin begrunnelse for denne fasongen er hensyn funksjon. For denne formen gir helt andre muligheter for touchbetjening enn det de tidligere modellene har hatt. Og potensialet er også utnyttet godt.

Men kanskje like interessant er det at den nye fasongen gir et elegant særpreg som de andre mangler. Og til dette gjelder kanskje spesielt i kombinasjon med fargevalg. Den helt nye fargen som heter Silver Frost skiller seg klart ut fra alle andre farger. Og med den glossy overflaten som kan gi assosiasjoner til crome blir dette ganske elegant, selv om det kan være delte oppfatninger om hva som tar seg best ut. Personlig foretrekker jeg denne fargen og hadde et håp om at testeksemplaret skulle ha nettopp Silver Frost. Dette håpet gikk i oppfyllelse. Men for de som har andre preferanser finnes FreeBuds Pro også i de mer tradisjonelle utførelsene sort og hvit.

 

Komfort

De første ørepluggene fra Huawei jeg testet var også de desidert mest komfortable jeg noen gang har prøvd. Kombinasjonen av at de er nesten umerkbart til stede og at de likevel føltes ganske sikkert på plass utgjør en vinnende kombinasjon for FreeBuds 3.

FreeBuds Pro når ikke helt opp til den umerkbare følelsen til lillebror, men det jammen ikke langt unna. Og de er de mest komfortable lukkede ørepluggene jeg har prøvd. Og når dette kombineres med en enda sikrere plassering i øret enn FreeBuds 3, har vi en ny vinnende øreplugg i øvelsen brukskomfort.

 

Betjening

I testperioden har FreeBuds Pro blitt brukt sammen med 2 Windows laptoper. I tillegg til at de har blitt brukt sammen med mobilene iPhone 11 og Samsung Galaxy S10, og med nettbrettet Huawei MatePad T8.

For styring og konfigurering av er det appen AI Life som gjelder. Dette er Huawei sin egenutviklede App for styring av lydprodukter, inklusive alle øreplugger og de nye høyttalerne i Sound-serien. Også brillene Eyewear II kan konfigureres i denne appen.

Hvis du bare har tilgang på en iOS mobil- eller nettbrett har jeg en god og en dårlig nyhet. Vi tar den dårlige først: AI Life finnes ikke for IOS-enheter, så du må nøye deg med å styre ørepluggene fra enheten. Den gode nyheten er at dette er ganske brukervennlig og gir utstrakt funksjonalitet. Det du går glipp av er å konfigurere hvilken variant av ANC og Awareness mode du vil aktivere – dette krever AI Life-appen. Vanlig bruk er derimot helt uten begrensninger også på en iPhone, og likeverdig med bruk på en Huawei eller annen Androidbasert mobil.

Har du derimot en hvilken som helst Android-mobil har du tilgang på full funksjonalitet via AI Life. Pass bare på at du ikke gjør den samme feilen som jeg gjorde innledningsvis. For hvis du laster ned appen fra en Google Store får du ikke nyeste versjon som er oppdatert for bruk med FreeBuds Pro. Går du derimot til Huawei sitt AppGallery som også er tilgjengelig på vanlige Android-mobiler, får du seneste versjon som i skrivende stund er 11.0.3.308. Da får du også tilgang til siste softwareversjon på FreeBuds Pro, som for øyeblikket er V1.9.0.140.

Betjeningen på ørepluggene består av en blanding av å stryke på stengene, og å trykke inn en mikrobryter på siden av de samme stengene. Denne betjeningen fungerer bedre enn på øreplugger flest, og Huawei skryter til og med av at det er en kunstig intelligens som etter hvert lærer å tolke fingerbevegelsene.

Holder du inne den nevnte mikrobryteren noen sekunder skifter du mellom tre ulike modus for støykansellering. Dette følges av en verbal tilbakemelding. Og også her har jeg en god og en dårlig nyhet. Og siden det gikk så bra forrige gang starter jeg også denne gangen med den dårlige. Tilbakemeldingen er på kinesisk, og til tross for iherdige ransakelser av menyene i AI Life og melding om at dette skal være mulig å endre, lyktes det meg ikke å forandre språket. Den gode nyheten er at dette er de mest behagelige verbale tilbakemeldingen jeg har fått fra noen hodetelefoner. Ikke minst den silkemyke «Tsiang Sau» (eller der omkring) er forførende, på grensen til sensuell. Og så er det litt ok å kunne tilføye på CVen at man har lært seg å forstå tre ord på kinesisk….

Bruker du FreeBuds Pro i kombinasjon med en Androidbasert mobil og en Smartklokke fra Huawei har du i tillegg den bonusen at du kan styre musikken fra klokka. Det gjelder både volum og start/pause, samt neste-/ forrige spor. Og du får også opp info om musikerne på klokka.

Tilpasning

Huawei har gått en ekstra mil også når det gjelder tilpasning til ditt øre. Nei, jeg sikter ikke til at de legger ved gummipropper i tre ulike størrelser, men at de har laget en funksjon som tester hvor god tilpasningen for hver enkelt av de tre proppene er. Du må prøve alle tre, og funksjonen inne i AI Life tester for lekkasje. For få år siden hadde dette fremstått som ganske spooky.

ANC

ANC har blitt obligatorisk på Premium trådløse hodetelefoner og øreplugger. Jeg har fått fornøyelsen av å følge med på den utviklingen som har vært både hos konkurrentene, og på de tre siste modellene fra Huawei på dette området. Og det har vært en ganske formidabel utvikling, ikke minst hos Huawei. På FreeBuds 3 var støykanselleringen heller minimalistisk, mens den var tydelig forbedret på FreeBuds 3i.

På FreeBuds Pro har Huawei lanser det de kaller Intelligent Dynamisk ANC. Dette er enda et eksempel på at AI (Artificial Ingtelligence) er tatt i bruk. Normal støykansellering har fire ulike modus, og i testperioden foretrakk jeg å bruke den heftigste – Ultra.

I den Awareness-mode som heter tilstedeværelse kan du velg en som fremhever stemmer i omgivelsene og slipper disse ekstra godt gjennom.

Det er en ganske imponerende fremgang og effekt i støykanselleringen på FreeBuds Pro. Den er nå på et nivå der jeg tviler på at noen av konkurrentene er særlig mye bedre, og der FreeBuds Pro er bedre enn flertallet av konkurrentene.

ANC og lydkvalitet

Det er en stående «sannhet» at ABC i variabel grad reduserer kvalitet og gjennomsiktighet i lydgjengivelsen. Dette er et fenomen du må glemme på Freebuds Pro. Jeg merket dette fenomenet hos Huawei for første gang da jeg testet de rimeligere FreeBuds 3i i sommer, og var egentlig såpass overrasket at jeg ikke utelukket at dette var en form for avvik med akkurat mine testeksemplar. Nå når fenomenet gjør seg gjeldende også på FreeBuds Pro er all tvil lempet over bord. Det eneste som fremdeles forundrer meg er at jeg ikke har registrert at noen andre tester har rapportert om dette fenomenet.

Og det fenomenet jeg snakker om er at lydbalansen i mine ører er overlegent bedre med støykansellering aktivert. Mellomtonen får den fyldigheten den skal ha, og det hele blir svært behagelig å lytte til. Og det er litt likegyldig om det er vanlig ANC eller Awarenessmode som er aktivert. Slår du derimot støykanselleringen helt av får du et lydbilde der vokaler mangler kropp, og det hele blir altfor slankt etter min smak.

I den etterfølgende vurderingen av lyden på FreeBuds Pro er disse derfor benyttet i kombinasjon med ANC i modusen Ultra.

Vi spiller musikk

Jeg har lagt meg til den uvanen at Kari Bremnes sin Norwegian Mood er en obligatorisk del av testløypa når jeg skal gjøre meg kjent med nye komponenter. Fordelen er at jeg kjenner utgivelsen veldig godt, og at den i tillegg kan være litt krevende i forhold til klangbalanse.

FreeBuds Pro imponerer i første omgang med å være så godt balansert som de er. Mange andre øreplugger blir fort ubehagelige i toppen, mens FreeBuds Pro mestrer dette elegant, samtidig med at de har en fyldig mellomtone, og en bassgjengivelse jeg knapt har opplevd før på øreplugger.

Vi må en tur innom Hyperborean også, et av mine favorittalbum med Arild Andersen i velkjent ECM-kvalitet, utgitt i 1997. Og det er ikke bare fyldigheten til strykerne i åpningen av Patch of Light 1, eller den nesten vektløse luftigheten i Paolo Vinaccia sine trommestikker der de lekende fabulerer over Arild Andersen sin kontrabass. Det er også den kjensgjerningen at man slipper å lure på om det er en Cello han står der og spiller på.

Eric Friedlander sitt Oscalypso er et annet album der FreeBuds Pro overbeviser. Den flotte dynamikken og luftigheten i åpningssporet Bohemia After Dark blir godt ivaretatt.

Og så er det krevende å styre unna You Want It Darker på testløypen. Like viktig som at bassen gjengis godt er det at Leonard Cohen sin magiske stemme blir gjengitt på en over bevisende måte.

Vi tar også med oss det helt ferske albumet Elegy of Skies, som gikk til topps som Ukens Album i siste Platesmaking for noen uker siden. Også her gjør ørepluggene en god figur, overbeviser med luftighet der lydbildet og musikken veksler mellom melodiøse jazz og mer fabulerende improvisasjoner.

Konklusjon

Før vi tar helt av er det viktig å roe litt ned, og minne om at trådløse øreplugger aldri helt kan bli det samme som lyden fra et godt stereoanlegg. Eller fra virkelig gode over-ear hodetelefoner for den del.

Men med Pro har Huawei plassert seg helt i tetsjiktet for Premium øreplugger. Og selv om støykanselleringen er overraskende god, er det den imponerende lydkvaliteten som gjør at jeg trekker frem de helt store superlativene.

Det kan tenkes at noen vil foretrekke lydgjengivelsen til Sennheiser Momentum True Wireless 2 som koster 60% mer, fremfor FreeBuds Pro. Men det er kanskje like sannsynlig at FreeBuds Pro foretrekkes. Disse to spiller i samme liga, men med litt ulik karakter. Og så har Sennheiser et etui som er litt mer elegant, men betydelig mer ruvende i lommen. Og komforten til FreeBuds Pro er helt overlegen, i hvert fall inne i mine ører.

Dette gjør at FreeBuds Pro for tiden er mine klare favoritter blant helt trådløse øreplugger, uansett pris. Og når de samtidig er betydelig rimeligere enn aktuelle konkurrenter med omtrent samme lydegenskaper er det game over.

Veil. pris for Huawei FreeBuds Pro er kr. 1.990,-

Les mer om FreeBuds Pro hos Huawei

Lest 12354 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.