lørdag, 04 mai 2019 08:47

Nye mellomklassereceicere fra Onkyo - en stille revolusjon

Skrevet av

Onkyo har lansert tre nye mellomklasse Av-receivere. Vi finner en del interessante nyheter ombord.

Våren er en tradisjonsrik årstid for årets nye modeller blant AV-receiverne, og Onkyo stiller opp. Etter å ha sluppet nyheter om budsjettmodellene TX-SR393 og TX-SR494 allerede i februar, har de nå sluppet nyheten om årets nye mellomklassemodeller. Først TX-NR696, en volummodell som befinner seg i nedre del av mellomklassen, og nå eksponeres øvre del av mellomklassen med nyhetene TX-RZ740 og TX-RZ840.

 

 

Onkyo TX-NR696 – en stille revolusjon

Vi starter med den miste modellen av mellomklassereceiverne. Forgjengerne til denne modellen har alltid vært den interessante modellen der du får med masse av egenskapene til toppmodellene, men i et prisleie før det begynner å ta av. En av forfedrene – TX-NR636 var i sin tid den desidert rimeligste modellen som inkluderte Dolby Atmos i denne codecen sin barndom.

Og ser vi på nyhetene i den helt ferske modellen TX-NR696 er det en liste med overraskelser. Og det interessante er at dette ikke er uvesentlige detaljer, men nyheter som har reell betydning, og som delvis har vært etterlengtet. Det er fristende å betegne det som en stille revolusjon!

 

Pre-out

Vi starter med konfigurerbar pre-out for H/V frontkanal. Det har nok lenge irritert menge at denne- og andre receivere i moderate prisklasser ikke har forsynt forsterkeren med pre-out, i det minste for frontkanalene. Og særlig når det på samme modell gjerne har vært Zone-2 utganger. Etter en gjennomågende trend blant receiverprodusentene med å droppe pre-out også i mellomklassen, ser det nå ut til at Onkyo har snudd. Det startet med modellen over, og nå har det kommet til TX-NR696. Det dreier seg om at den stereoutgangen som i utgangspunktet er satt opp som Zone 2/B nå kan konfigureres inne i oppsettmenyen til å være pre-out for frontkanalene. A small step for Onkyo – a huge conveniant pre-out for mankind!

 

Works with Sonos

Den neste store nyheten er at receiveren kan fungere som en del av et Sonos-oppsett. Det er en stor nyhet for alle som har et multiromsoppsett fra Sonos i huset, og innebærer at AV-receiveren nå kan integreres i dette. Det rever riktignok at du investerer i en Sonos Connect til tre og et halvt tusen. Og så kan du si at alle forsterkere kon kobles til en sonos Connect, men det da forutsettes det at du manuelt slår på forsterkeren og velger riktig inngang.

 

Trådløse forbindelser

Dette er en nyhet hos Onkyo, og har også blitt levert i form av softwareoppdatering til en del andre Onkyo-modeller. AirPlay 2 innebærer at du kan streame hva som helst fra en iOS-enhet, og gir en pen økning i fleksibiliteten.

Litt i samme kategori kommer at Chromecast nå er innebygget. Det er egentlig ikke en nyhet på årets modell, men det er en såpass hyggelig affære at det er verd å nevnes likevel. I tillegg til at du slipper å kjøpe og koble til en ekstern dubbeditt, har du en mye bedre betjenignskomfort ved at du også kan styre streamingen ved hjelp av forsterkerens fjernkontroll. Ingen ting er vel mer irriterende enn å måtte vekke mobilen og stupe inn i en lenke med menyer for å kunne pause avspillingen hvis noen ringer.

 

Nyheter for spesielt interesserte

Stereo assign mode er en nyhet jeg ikke så komme. Ikke fordi den ikke i og for seg kan være grei å ha med på laget, men kanskje mer fordi den er smal. For med denne modusen aktivert kan du foreta stereoavspilling på surroundhøyttalerne, eller surround back. Til og med høydekanalene kan aktiveres som stereohøyttalere, dersom du finner ut at det kan tjene en eller annen tenkelig eller utenkelig hensikt. Eneste forutsetningen er at kilden er i stereo.

Og apropos alternative høyttalerkonfigureringer – med Dolby Atmos Height Virtualizer*4 and DTS Virtual:X™*4 kan du simulere 3D-lyd uten reelle høydehøyttalere. Hvordan godt/dårlig dette fungerer gjenstår å høre.

 

 

Onkyo TX-RZ740

Med TX-RZ740 er vi oppe i den øvre delen av mellomklassen. Forgjengeren har en typisk prislapp på rundt ti tusen, og det er vel ikke overveldende dristig å anta at etterfølgeren tråkker i de samme fotsporene.

Utseendemessig er den vanskelig å skille fra den langt rimeligere TX-NR696, med nesten samme ytre dimensjoner og vekt. Men dette er en mer påkostet modell, med blant annet 9 forsterkerkanaler, og med prosessor for 11.2, som gjør at du ved hjelp av en ekstern effektforsterker kan ha et fullt 3D-oppsett i 11 kanaler – 7.2.4. Dette kom som en gladsak for første gang i forgjengeren TX-RZ730.

I tillegg til nyhetene som ble lansert på lillebror TX-NR696, er den store, vesentlige nyheten på denne modellen støtte for IMAX. Dette er riktignok ikke på plass fra start, men leveres i form av en firmwareoppdatering etter hvert.

 

 

Onkyo TX-RZ840

Det er kanskje ikke så veldig stor forskjell på inholdet i forhold til den mindre modellen i øvre mellomklasse, men du verden for en forskjell i ytre fremtoning. For der TX-RZ ser ut som nettop det den er – en mellomklassereceiver, oser det toppklasse på lang vi fra TX-RZ840. Vekten har også økt med 30%.

Denne modellen er selvfølgelig også IMAX-enhanced, og har i tillegg støtte for eARC – en forbedret utgave av Audio Return Channel.

Forgjengeren kostet typisk rundt 12.500,-, en god pekepinn på hvor vi kan forvente denne toppmodellen i mellomklassen.

 

Les mer om TX-NR696 hos Onkyo

Les mer om TX-RZ740 hos Onkyo

Les mer om TX-RZ840 hos Onkyo

 

Sist redigert lørdag, 04 mai 2019 16:07
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.