søndag, 10 mars 2019 18:27

TEST: Trigon Vanguard III & Volcano III RIAA og batteri strømforsyning Spesial

Skrevet av

Det er rundt 10 år siden jeg testet Vanguard II RIAAen med den eksterne batteristrømforsynimgen Volcano fra det tyske firmaet Trigon. Jeg husker godt Vanguard II RIAAen at jeg fant veldig god til prisen, og enda bedre ble den hvis man kjøpte det eksterne batteri poweret.

Trigon Vanguard II gjorde at alle konkurrentene måtte skjerpe seg litt ekstra fordi Vanguard II satte nærmest en ny standard for lyd i prisklassen. Og det litt morsomme er at Trigon fremdeles produserer Vanguard II nå 10 år senere, og har visstnok solgt meget bra av den opp gjennom årene. Noe som gjenspeiler hva jeg mente om den for 10-11 år siden. For å si det sånn - jeg er ikke overrasket over at den har vært en salgs suksess.

Men Trigon er ikke et firma som hviler på sine laurbær. Riktig så innovative er de, og de presenterer stadig nyvinninger - så også på RIAA-kanten. Og denne gangen skal jeg altså ta en titt på Vanguard III. Man skulle kanskje tro at det er snakk om en modifisert Vanguard II, men til tross for navnet er det faktisk snakk om en ny konstruksjon.

Selv om det meste er nytt inni kabinettet, er impedanstilpasninger og justeringer likt som på MKII versjonen. Vi snakker om masser med impedansmuligheter fra rundt 25 ohm og opp til 47k ohm, og gain-justering opp til ca 66db forsterkning. Det er også muligheter for fintilpasning av MM pickuper, så altså en veldig fleksibel RIAA. Alle dip-switcher sitter montert på undersiden av kabinettet, som forøvrig er av den tunge solide typen.

Har du en pickup med ut-nivå fra rundt 0,3 mw og oppover så er gain-nivået mer enn godt nok. Har du en pickup med lavere utgangsnivå ville jeg kanskje valgt en RIAA med over 70db forsterkning. Men i dag finnes det jo preamper med justerbare innganger vedr gain, så det kan jo løses på den måten også.

Trigon Vanguard III har et lavt støygulv og jeg opplevde ikke noen støyrelaterte problemer i testperioden.

En ting som jeg husker godt fra testen av Vanguard II var at den låt hva jeg velger å kalle analogt. Jeg må kanskje utdype litt - det finnes suksessfulle RIAA-produsenter hvis mål tydeligvis er å få vinylmediet til å lyde som en god cd spiller, og jeg mener at det er fullstendig feil vei å gå.

Jeg har ikke noe imot god digital lyd, men ikke når jeg skal høre på vinyl. Hvis LPene mine skal lyde som cd plater, ja da er det mye enklere og kjøpe en cd, da. Når jeg skal lytte på vinylplater så skal det hele lyde levende og organisk, og jeg vil ha følelsen av at musikerne og musikken faktisk er laget av levende organismer, og ikke laget av en data animasjonslignende super analytisk living-dead type. Jeg husker fra tidlig 80 tall den gangen CD-spillerne inntok verden, da var det en kjent konstruktør som sa til meg at det lyder bra. Men uansett så er en cd plate som en ha et flott stykke biff i hånden og så kverner man det opp til kjøttdeig og så skal en datamaskin sette det hele til sammen til et flott stykke biff igjen. Uansett hvor god datamaskinen er, så vil du likevel alltid sitte igjen med kjøttdeig. Og jeg føler litt at sånn er det enda. CD-lyd kan låte veldig bra, men skal jeg lytte til musikk så er det analogt og vinyl som gjelder for meg. Det det nå koker ned til er at når jeg skal lytte til vinyl er det ikke med tanke på at alt skal være så forbasket korrekt. I stedet skal lyttingen foregå med senkede skuldre i en avslappet posisjon og bare la hele det organiske levende lydbildet overta sansene mine. Og det var det Trigon Vanguard II som den rimeligste RIAAen den gangen jeg hadde testet klarte å gjengi - den klarte å gjengi musikken levende og organisk.

 

 

Vanguard III

Men nå har altså den nye MK III utgaven kommet og min oppgave nå er jo å fortelle om jeg opplever den som noe nytt eller ikke.

Nå er det riktignok lenge siden jeg testet MKII varianten, men allerede fra første stund med MKIII utgaven oppkoblet, så kjente jeg igjen lyden, det er noe avslappende med denne lyden, det spiller musikk slik det skal være i mine ører.

Når jeg går gjennom alle mine testplater så er inntrykket at MKIII varianten er blitt enda bedre til å løfte opp og frem smådetaljer fra bakgrunnen, slik at potensialet også øker vedr hvor dyre pickuper man kan bruke. Den lyder rett og slett mer som hva jeg vil kalle en HighEnd riaa enn som en riaa til godt under 10k på dette området. Selv når jeg bruker en såpass nøytral og analytisk pickup som Zyx Uktimate Dynamic til over 40.000 kroner så følger bare riaa’en opp og leverer/gjengir hva jeg vil kalle rike klangfarger. Og enda mer merkbart blir nettopp dette når jeg bytter over til Miyajima Saboten L pickupen til over 50,000 kroner. Jeg vil si det sånn at jeg hadde aldri på forhånd trodd at en riaa til under 10k skulle klare å rettferdiggjøre så dyre pickuper, men faktisk går det veldig bra. Med Saboten L leverer Vanguard III fra seg en varm organisk mellomtone med et vell av overtoner og atmosfære. Bassen er av typen hvor du føler anslagene, og at det liksom er en selvfølge over hele lydbildet. Det begynner å nærme seg lyden av storhet faktisk. Kobler jeg inn Volcano batteri strømforsyningen løfter det hele seg et lite hakk, jeg får tilførsel av enda litt mer oppløsning i mellomtonen, og mer luft oppover i lydbildet. Og spesielt dette med små små detaljer får klarere konturer. Men som jeg skrev for 11 år siden så prøv riaa’en uten batteri-poweret først, og bli kjent med lyden fra den. Og så kan du få lånt deg batteri poweret, og se om du har behov det løftet jeg synes den gir eller ikke. Det er jo hele tiden slik at jo dyrere pickup man kjøper, jo mer ønsker man å få ut det maksimale potensialet fra den. Og handler man en pickup til mange tusen så kan helt klart batteri-poweret være på sin plass.

 

 

Jeg hadde i testperioden også muligheten til å prøve Hana SL pickupen til langt lavere pris enn de to andre nevnte pickupene med hva jeg vil kalle strålende resultat. Hana SL lyder litt anemisk i mellomtonen til tider, men sammen med Vanguard riaa’en må jeg bare si at lyden ble mye nærmere mitt lyd ideal med en ganske naturlig levende mellomtone. Og Hana pickupen graver dypt i rillene, og da er det kjekt med en riaa med lavt støygulv som klarer å hente fram detaljene uten at de drukner i bakgrunnsstøy. Så være seg pickupen din koster 6.500 eller den koster 50.000 så klarer Vanguard III oppgaven meget bra, og jeg har ingen forbehold mot å anbefale den. Tar vi prisen med i betraktningen så vil jeg si at den har få reelle konkurrenter lydmessig til tross for at det finnes mange riaa’er i prisklassen.

Det skal jo lyde analogt eller hva? Og ikke som en god cd spiller.

 

 

Rudi.

Mars 2019

 

Takk for utlån til Exotic Audio. København.

 

Forhandlere i Norge er: daCapo hifi i Moss, Audioaktøren og Duett Audio.

Lest 7176 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « TEST: Hana SL Moving coil pickup.