mandag juni 18 , 2018
fredag, 24 februar 2017 20:21

Dr Feickert Blackbird Spesial

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg den mellomste av "De tre bukkene bruse" til det tyske firmaet Dr Feickert, nemlig Dr Feickert sin Blackbird modell.

Som man forstår av innlednings teksten, så har DrFeickert kun 3 modeller, det starter med Woodpecker som er en spiller for ett stykk opptil 12" arm og denne spilleren har EN motor.

Så kommer Blackbird med plass til 2 armer hvorav den ene kan være opptil 10" og den andre opp til 13" lengde, Blackbird spilleren er utstyrt med TO motorer.

Topp modellen heter Firebird, og har TRE motorer og plass til EN arm opptil 12" og en arm helt opptil 13" lengde. Selve motorne DrFeickert benytter seg av er børsteløse DC motorer og selvfølgelig made in Germany.

Man kan få kjøpt batteristrømforsyning til spillerne om man ønsker å oppgradere med det.

Dr Feickert som merke er for undertegnede mer kjent som "de" med Protractorne. DrFeickert er jo det merke som har gått lengst vil jeg si med å lage innstilingsmaler for platespillere, slik at det skal blir enklere for "hvermannsen" å stille inn pickuper og armer.

En god fleksibel Protractor er hva jeg vil kalle en gave fra oven for oss som driver mye med platespillere og pickuper.

Mange synes kanskje at en Protractor er litt dyr. Men man skal huske på at med normal behandling og bruk så varer den livet ut, og den forenkler vinyl-hverdagen veldig.

DrFeickert lager også dataprogrammer for kontroll av forskjellige platespiller parametere som man kan få kjøpt, og en del andre småting som kan være kjekt å ha innenfor vinylhobbyen. F.eks drives det nå for tiden arbeide med en stabiliseringsskive til platene for å få en jevnest mulig overflate slik at arm / pickup ikke ser ut som den er på karusell-tur. Men også utviklingsarbeide for nye egne armer er på gang.

 

 

Dr Feickert som firma er Tysk og holder til i syd Tyskland nærmere bestemt i March-Bucheim og ledes av ingen ringere enn Dr Christian Feickert himself og slik har det vært siden starten i 1996, pr i dag er det 3 fulltidsansatte.

Dr Feickert selv har bla en PHD i fysikk, så grunnlaget er nok til stede.

At det DrFeickert tenker og lager er riktig når det gjelder utvikling og produksjon av platespillere, avslører suksessen hans mye om.

En av tingene som gjør DrFeickert spillerne så populære er at man kan få bygd de opp etter eget ønske. Litt som når man bestiller en ny bil får man en option liste over hvordan man vil den skal se ut. og hvilket ekstrautstyr den skal ha.

Med DrFeickert spillerne kan man velge farge på topp og bunnplate, farge/finish på treværket, med eller uten ekstra messingvekter i platetallerkenen..... i det hele tatt kan man custom bygge ens egen spiller til slik man selv vil ha den. MEGA-fordel spør du meg - altså at JEG kan bestemme hvordan MIN spiller skal se ut. Og leveringstiden på en slik spiller er som regel kun noen få uker.

Spillerne som sådan, enten man velger den minste modellen eller man har lommebok til den største modellen, så dreier det seg om spillere med solid topp og bunnplate i aluminium, med MDF i midten og med en tung vinyl tallerken oppå et presisjonslager.

Når spilleren kommer i hus, så er det i en meget godt emballert eske, og jeg tror DrFeickert er plaget med svært få transportskader for å si det sånn.

Litt tid må du ha til rådighet for oppmontering av spilleren, men i løpet av en times tid er det meste gjort med selve spilleren. Men dette avhenger selvsagt av hvor erfaren du er, og hvor innviklede armer og pickuper du skal ha på spilleren. Og selvfølgelig om du har vært lur, og kjøpte med deg en DrFeickert protractor da.

Jeg fulgte bruksanvisningen, så hos meg var spilleren klar i løpet av et par timers tid, med armer og pickuper og det hele.

En motor, To motorer, eller Tre motorer, THAT is the question ?

Når det gjelder hvorfor man har helt opptil 3 motorer på en og samme spiller så har det stort sett med vibrasjoner som overføres via driv-remmen å gjøre. Jeg kan forklare litt:

Med EN motor har driv-remmen stor kontaktflate med selve tallerkenen, med TO motorer har driv-remmen vesentlig mindre kontaktflate med tallerkenen. Og med TRE motorer har driv-remmen enda mindre kontaktflate med plate tallerkenen, hvilket da eliminerer, eller skal vi si minimerer muligheten for at vibrasjoner fra motor/rem forplantes til selve tallerkenen. En annen ting er at en spiller går jevnere med to eller flere motorer, da de utligner hverandre. Dog skal det sies at hvis ikke motorne er synkroniserte bra nok så kan nettopp dette faktisk føre til uønskede vibrasjoner. Men med DrFeickert spilleren jeg har til test finnes det ikke spor av noen nykker av noe slag, det som derimot er en stor fordel er momentet og hvor fort spilleren starter, dette tiltross for en tallerken med anselig vekt. Hvis man tar av remmen og snurrer på tallerkenen alene med håndkraft finner man fort ut av at her er det snakk om et lager av meget høy kvalitet - den snurrer leeeenge før den stopper.

 

 

Underlag:

Hva/hvor skal spilleren stå? Originalt kommer spilleren med gummiføtter, men det finnes også føtter med spikes å få kjøpt som ekstra utstyr. Hva man skal velge avhenger selvfølgelig av hvor og på hva slags underlag spilleren skal stå.

Jeg har forsøkt litt forskjellig, og er i liten tvil over hva jeg fortrekker.

Med “spikes-føttene" og tykk finerplate er lyden kjapp og superdynamisk. Med de originale føttene på samme plate opplever jeg lyden som mer laidback og ikke fullt så attack-vennlig. Så på finerplaten foretrekker jeg klart med spikes.

På Audio Magic dempeplattform så er det omvendt, der opplever jeg at lyden blir mer laidback MED spikes, og jeg opplever at de originale gummiføttene spiller bedre. Dog skal det sies at jeg fortrekker Blackbird når den står på 44mm MDF plate med spikes på. Da har jeg intet og trekke for i lyden - den spiller da forrykende dynamisk og uforvrengt, med meget hurtig og presis bassgjengivelse. Skikkelig smekk og trykk, men også særdeles kontrollert .

På glassplater i rack? Å huffameg. Vel hvis jeg absolutt må velge så må det bli med original føtter, men glassplater er det absolutt dårligste jeg har prøvd spilleren på. Så min anbefaling er styr unna glasshyller.

En solid hylle i tykk MDF eller fineer blir sjelden eller aldri feil som underlag for en platespiller. Stavlimte f.eks kjøkkenplater eller slakterblokker kan også gå bra.

En av de beste plater som finnes er hvis du får tak I 18 eller 22 mm MDF plater og silicon som ikke stivner, og du greier å få strøket/lagt ut siliconen jevnt over hele platene. Dette krever en stor sparkel og litt teknikk. Og så "limer" du 3 lag slik at du ender opp med en tykk solid plate...... DET ER UNDERLAG verdig selv den beste spiller, og med klar margin bedre enn noe annet underlag jeg har prøvd.

 

 

 

Armer og pickuper:

På "min" spiller monterte jeg først en 9" Jelco 750 arm.......... og en 12" Jelco 750 arm........ først litt for at jeg hadde veldig lyst til å sammenligne forskjellen i lyd mellom en 9" arm og en 12" arm på samme spiller. Litt senere i testperioden oppgraderte jeg til 9" SME serie V arm og en 12" SME serie V arm. Igjen for og sjekke hvordan 9" verses 12" lyder.

På Jelco armene brukte jeg i hovedsak en Ortofon SPU Silver Meister GM MKII, altså en pickup til ca 15.000.-. Mens på SME armene gikk det i all hovedsak i MySonicLab Signature Gold og i MySonicLab Signature Platinum, som er high-end pickuper til ca 84.000.- og 100.000.- pr stykk.

Armkablene jeg har brukt har vært alt fra billige Jelco kabler til Reference og Signatur serien til XLO, bare for å få best mulig inntrykk av forskjellene, og optimalisere lyden mest mulig.

 

 

Lyden da mann.... LYDEN:

JA, lyd er det. Masser av lyd, og ingen lyd. Det vil si at lyd fra driv-verket er det ikke stort av, den snurrer så fint og lydløst, og jeg har under testperioden ikke hørt en eneste lyd fra drivverket. Den starter meget hurtig og kommer opp i jevn hastighet like fort som mange direkte drevne spillere jeg har prøvd.

Det er vanskelig å beskrive lyd fra et drivverk, skjønt noen drivverk farger faktisk lyden slik at man må velge armer og pickup med omhu utifra fargingen til selve spillerne. Så ikke med DrFeickert Blackbird - den virker på meg som veldig nøytral.

Den virker å gi alle armer jeg har prøvd på den ganske så optimale arbeidsforhold, slik at armenes egenkarakter veldig lett kommer frem. Det er f.eks veldig lett å høre hvordan alt blir vesentlig bedre når jeg skifter/veksler til dyrere armer og pickuper. Lyden av Jelco 12" SA750 arm sammen med SPU pickupen er svært likandes. Den spiller med fint trykk i hele lydbildet, god definisjon i bassen og jeg opplever den som vesentlig mer detaljert i mellomtonen når den spiller via Jelco og Blackbird enn jeg har hørt denne pickupen spille på andre drivverk. Faktisk er dette en så god combo at det er noe jeg ønsker å ha fast satt opp på en spiller også i fremtiden.

Når jeg går over til de dyre SME armene og de voldsomt dyre sofistikerte MySonicLab pickupene, vokser DrFeickert spilleren med oppgaven og lager også her et solid fundament for armene. Og det hele presenterer et forrykende dynamisk og uforvrengt lydbilde.

Selv med armer og pickuper til langt over 300.000 kroner montert på spilleren, får jeg aldri på følelsen at Blackbirden er for dårlig i denne comboen. Snarere tvertimot, den bare leverer og leverer.

 

 

Konklusjon:

Har du ikke bestilt en enda ?

Fordeler:

 • Starter meget kjapt.
 • Mega fleksibel når det gjelder armer, og er et solid fundament for alle armer jeg har prøvd på den.
 • Du kan custom bygge spilleren slik du vil ha den selv.
 • Enkel å justere opp.
 • Har alle hastigheter for normale plater + 78rpm

Minus:

 • Den er fysisk stor.
 • Vel den er ikke gratis...... men du får full valuta for pengene.
 • Den har ikke lokk, så det må du lage til selv med et plexi/lexan lokk.

Utover det, intet minus fra min side. Dette er en spiller jeg selv kunne levd lykkelig med i mange år. Skal tro hva storebror Firebird kan gjøre bedre ????

 

 

Veil. Pris er kr. 59.000,- 

Takk til Exotic Audio for utlån av spiller.

DrFeickert forhandles i Norge av daCapo hifi, Audioaktøren, Duett audio.

Rudi, Februar 2017

 

Lest 2864 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser