onsdag februar 21 , 2018
søndag, 04 februar 2018 20:43

ZYX 4D Ultimate. Spesial

Skrevet av

 

Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

Men nå har altså Zyx sin utvikler og designer Nakatsuka san (Hisayoshi Nakatsuka) valgt å oppgradere hele Zyx sortimentet med cryogenic behandling av enkelte komponenter og utbytting av materialet i alle cantileverne til karbon fiber. Zyx har alltid vært en produsent som hele tiden søker nye ideer og utvikling, og som alltid har tilbudt et bredt utvalg av varianter av sine pickuper. Blant annet med både high- og low-utgaver av lav outputs moving coil, men ofte også reelle high-utgaver, slik at man f.eks med den tidligere 4d serien som besto av 3 grunnmodeller faktisk fikk 9 utgaver av «samme» pickup. Nå som Nakatsuka har valgt å oppgradere hele programmet til Zyx med karbon cantilevere måtte jeg selvfølgelig gripe sjansen og se om jeg kunne finne ut av om jeg kunne oppdage hvorfor Nakatsuka går såpass drastisk til verks.

 

 

Som sagt så gjort, jeg fikk tilsendt en low outputs utgave av Zyx R100 Ultimate som kollega Morten her på Audiophile.no fikk til test (test ligger ute på www.audiophile,no) og jeg beholdt den dyrere 4D Ultimate selv til test. 4d utgaven jeg fikk var også low output utgaven bare så det er nevnt.

Jeg valgte først å montere den på en topp modell Linn LP12 med magnetic levetation og SE arm med balanserte kabler frem til riaa'en, og på den fikk 4d Ultimate lov til å tusle og gå noen uker. En stor fordel for undertegnede er at Zyx pickupene generelt synes å spille meget bra rett ut av esken, slik at man nær sagt med engang kunne begynne lyttingen og ikke slik som med mange andre pickuper som spilles på i 7 lange og fjorten brede før de begynner å oppføre seg normalt. Dog jeg kan røpe at også Zyx pickupene synes å ha litt tilspillingstid de også, men jeg vil si at etter 25 -30 timer synes det meste og være på plass og jeg følte ikke noen videre utvikling i lyden derfra og opptil 50-60 timer.

Lydmessig syntes Zyx 4d Ultimate å passe meget godt på Linn spilleren. Den spiller friskt og rytmisk, og «go-benet» begynner automatisk og gå under lyttingen. Det hele spiller solid og engasjerende med sprudlende dynamikk og solid bass. Diskanten er kanskje litt over smooth, eller skal jeg kanskje kalle den litt myk og soft? Den er i alle fall ikke aggressiv og pågående. På mange plater er det bare helt riktig, mens på andre plater kan den kanskje bli litt for snill? Alt i alt så er dette snakk om smak og behag.  Mellomtonen opplever jeg som vel oppløst med meget god dynamisk kontrast og det er lett å trekke ut enkelt stemmer og følge de i store kor. I det hele tatt spiller denne kombinasjonen veldig bra mellomtone og jeg ønsker meg sjelden noe mer enn hva denne presterer.

Perspektivmessig er Zyx generelt alltid på topp, og 4d Ultimate skuffer overhodet ikke. Den lager et breeeeedt og dypt lydbilde her hos meg, og punktgrafikken er på topp. Den sorte bakgrunnen virker ordentlig sort, og lar musikken utfolde seg forfra og dypt innover i lydbildet, og det er presisjon i lydbildet. Det er liksom ingenting som flyter utover i lydbildet eller blir grumsete og uklart.

Etter noen ukers spilling på Linn LP12 valgte jeg å montere over pickupen på Dr Feickert's  Blackbird spiller som jeg har blant annet en Jelco SA750 12 tommers arm på med et Jelco rosewood headshell og sølv kabling. Lyden gikk så inn i en Trilogy 906 riaa som forøvrig er et riktig så trivelig bekjentskap lydmessig.  Og med ett forandret lyden fra Zyx 4d Ultimate seg tildels vesentlig. Grunnlyden var nok den samme, og man skulle kanskje tro at lyden ble mye dårligere når man kobler opp en arm som bare koster 20% av hva den første armen koster. Men der tar man i så fall feil. Annerledes ja, men dårligere? Nei det går jeg ikke med på. Jeg har alltid ment at 12 tommers armer låter bedre i mellomtonen enn en 9 tommers utgavene, dette på grunn av lavere forvrengning grunnet mindre sporingsfeil. Og også her er det det første som slår meg på første kuttet med Jelco armen - mer gjennomsiktighet, og enda mer oppløsning i mellomtonen. Det hele lyder som et svakt slør er visket bort, jeg synes det rett og slett låter friskere og renere i mellomtonen. Men så er det nå slik da at med mindre forvrengning i lydbildet så får forsterkeriet mer krefter til å formidle musikksignalet og med etter min mening bedre lyd som følge. Så altså i dette tilfellet opplevde jeg mer gjennomsiktighet og altså mer oppløst mellomtone med billigere riaa og arm.

Ble så alt så mye bedre ved dette byttet? Nei det gjorde det ikke fordi den rytmen og drivet som jeg fikk med LP12 comboen ble litt mindre, på den annen side så opplevde jeg diskanten som enda mer silkemyk og smooth. Bassen var fremdeles kjellerdyp og stram og ga også et skikkelig smekk i mellombassen når det var avkrevd. Et generelt inntrykk av Zyx 4d Ultimate i 12 tommers Jelco arm med roosewood headshell var at lydbildet var et lite hakk mer romantisk, noe som jo jeg egentlig forventet. Og jeg fikk rett! Hva- og hvilken av kombinasjonene ville jeg så valgt? Tja, begge egentlig. De spiller begge såpass godt at har du ikke mulighet for direkte sammenligning hjemme som jeg har så vil du leve meget godt med en av.

 

 

En form for konklusjon:

Zyx 4d Ultimate opplever jeg som mer veloppløst i mellomtonen enn sine forgjengere. Den oppleves som mykere og mer smooth i diskanten. Bass, dybde og bredde i lydbildet er allerede av topp kvalitet i 4d serien, så også med Ultimate. Zyx 4d Ultimate er en ganske så nøytralt lydende pickup i hele toneområdet noe som bevises med at den forandrer såpass mye karakter ettersom den blir plassert i forskjellige armer. Så lenge utgangspunktet er nøytralt og godt er det lettere å tweake lyden slik man selv vil ha den med f.eks et rosewood headshell som jeg bla prøvde med.

En annen ting jeg har glemt å nevne er at Zyx har en fordel kontra mange andre pickup-merker, i og med at forventet levetid på en Zyx 4d Ultimate er oppunder 2000 timer spilletid. Mange highend pickuper takker desverre for seg ved den halve spilletiden, så slikt sett kan Zyx pickupenes total økonomi være bra, detter er slettes ikke uvesentlig når man snakker om priser på 20.000 kroner pluss.

Jeg liker hva Nakatsuka san har gjort med 4d serien. Jeg synes Ultimate serien fremstår som meget likandes og nøytrale pickuper, som vil passe inn i det aller fleste armer som finnes på markedet, og jeg kunne fint levd med slik pickup selv. Kan ikke gi den noen bedre anbefaling enn det.

 

 

Rudi Februar 2018

Takk til Exotic Audio for utlån av pickup.

Forhandler i Norge av Zyx er daCapo hifi i Moss, Audioaktøren i Horten.

Lest 896 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « Trilogy 906 riaa

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser