onsdag februar 21 , 2018
mandag, 10 april 2017 20:54

Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat: Spesial

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

Headshell Contact-Mat

(pris 850.- pakken inneholder 2 stk)

Når det gjelder pickuper og pickuparmer så har det alltid vært et problem med hvordan man skal dempe resonancene fra pickupen. En pickup lager resonanser, lik det eller ikke, men det er fakta.

Noen produsenter forsøker å dempe resonacene internt i pickupen slik at pickupen blir mer fleksibel og dermed kan nå et større og bredere marked av kjøpere, mens andre produsenter mener at resonancer er noe armen skal ta seg av å dempe. Og enda andre produsenter mener at resonancer skal utlignes i pickuphuset FØR de når armen. Det er omtrent like mange meninger blant produsenter om dette temaet som det er produsenter.

Et par eksempler skal jeg ta med - Lyra laget for en del år siden en pickup som heter Skala. Den fant jeg veldig interessant, da den er laget i 3 forskjellige typer Pocan-plast med forskjellig viskositet for å utligne resonanser i pickuphuset. Jeg regner med at ideen bak denne lå i at resonanser jo egentlig er energi og energi avgir varme, og at de 3 forskjellige plastikkenes forskjellige viskositet opptok hverandres varme og utlignet den. Okke som, spennende var det synes jeg. Resultatet var i allfall en fleksibel pickup når det gjaldt resonanser.

En annen produsent er Linn, som har inntatt en tilsynelatende nærmest arrogant holdning til problematikken, de sier noe sånt som: Vi lager pickuper som passer til våre armer....thats it. Og det er faktisk veldig lurt, spør du meg. For det betyr at de har forstått problematikken vedrørende det å optimalisere arbeidsforholdene for pickupene. Linn's løsning er nærmest ingen demping i selve pickupen og heller overføre det hele til armen (og Linn's SE armer er meget bra armer spør du meg). Linn lager da huset/rammen til pickupen i samme materiale som selve armen, og man oppnår da en mer hel-hetlig struktur i resonasemønsteret da det på en måte blir arm og pickup i et stykke. Veldig lurt, men også veldig lite fleksibelt hvis man ønsker å mikse inn andre merker. Resultatet er jo da også at det er svært få som bruker Linn pickuper på andre enn Linn sine egne spillere. Linn's SE arm er god nok til å brukes sammen med en lang rekke pickuper, Så den er det ikke noe problem med, med mindre man på død og liv skal bruke de aller stiveste pickupene da. Skjønt det gjelder jo de fleste andre produsenter også.

 

 

Konkrete eksempler:

Noen armer som f.eks tangentialarmer og uni-picoterende armer har ofte dårlige resonans-dempende egenskaper, og på grunnlag av det bør man velge pickuper som lager lite resonanser og har relativt bløtt oppheng (høy compliance).

Spesielt kanskje for de som har valgt en arm fra f.eks Naim, Graham og spesielt Vpi så kan Dereneville Head-shell contact-mat være en god ide da denne vil hjelpe til med og dempe resonancer og gi arm/pickup comboen bedre arbeidsforhold.

På en Uni-pivoterende arm kan nok en Dereneville Contact-mat gi mer ro og bedre definering i lydbildet og ikke minst vil en slik contaktmatte øke fleksibiliteten ovenfor hvilken pickup man kan velge.

Selv på eldre armer som f'eks Infinity Black Widow og Maywair Formula 4 så kan en slik matte tildels gi en stor oppgradering lydmessig. Men altså igjen - det kommer an på hvor stiv pickup man bruker.

Jeg har prøvd ut Dereneville Contact-Mat på min Nottingham Anna-Log med Graham 2.0 arm og en Zyx 4D Ultimate pickup. Og for og si det sånn: den comboen blir værende. Det var tydelig at Zyx pickupen var stiv nok til at Graham armen ikke følte seg helt komfortabel, men med Contact Mat'en på plass så synes jeg denne kombinationen ble klart bedre.

Jeg opplevde det hele som en forbedring i oppløsning og grafikken i lydbildet.... det hele er liksom blitt et hakk klarere og mer definert.

Så på en del armer vil jeg tro at Dereneville Contact-Mat så absolutt har noe for seg, mens på armer med god demping og lav resonerende pickuper så vil forskjellene antageligvis være mer marginelle.

Når man først har kjøpt en Contact-Mat tror jeg det er viktig å tilpasse den til pickuphuset, slik at det ikke stkker en del av Contact-Mat'en på utsiden slik at den tar opp resonanser. Det vil virke mot sin hensikt, men med en saks eller skalpell vil det være gjort på et par strakser å tilpasse den.

 

 

Dereneville Magic-Mat

(1350.-)

En klebrig sort halvblank tynn matte (0,38 mm) som skal være antibakteriell, den skal være anti-statisk og ikke minst skal den dempe resonanser. Det høres nesten ut som om det er for godt til å være sant.

Tanken er at mattens klebrige overflate skal trekke til seg støvet fra platen, så i teorien er platen renere på undersiden etter at den har ligget på tallerkenen en stund enn den var før du la den på. Hvorvidt dette stemmer i praksis skal jeg la være usagt, men jeg tviler egentlig ikke. Selve matten kan man bare bruke en fuktig svamp på og rense - det fungerer faktisk helt topp. Jeg var veldig skeptisk første gangen jeg brukte denne matten, men nå etter hvert er jeg blitt veldig glad i den og den har fått fast tilholdssted på toppen av Anna Log spillerens store tunge tallerken. Jeg har alltid følt det litt ukomfortabelt og legge platene rett nedpå den "bare" Nottingham tallerken. Har liksom hatt en frykt for at vinylen skal slites eller ødelegges. Det er nok sikkert bare tull, men med Magic-Mat på så er det hele bare i orden. Nå føler jeg at platene mine ikke kunne ha det bedre under avspilling.

At den er Anti-statisk er jo bare helt topp. At den ikke bygger mer i høyden enn at jeg ikke fikk noen angstnevroser om ødelagt/u-justert VTA, er jo også en fordel.

Skal jeg være helt ærlig har jeg ikke opplevd de store lyd forskjellene med og uten denne matten, men den har så mange andre fordeler at den blir værende....... og jeg kjøper kanskje et par til også...... lyden har i alle fall ikke blitt dårligere og brukervennligheten har økt betraktelig. Det er nok for meg. Bare det med anti-statisk effekten er nok til at den får en anbefaling fra meg.

 

Rudi, April 2017

Takk til impotøren Exotic Audio for utlån av produkter.

Dereneville produktene forhandles i Norge av:

Duet Audio

daCapo hifi

Audioaktøren.

Lest 2984 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser