mandag november 12 , 2018
mandag, 10 april 2017 20:54

Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat: Spesial

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

Headshell Contact-Mat

(pris 850.- pakken inneholder 2 stk)

Når det gjelder pickuper og pickuparmer så har det alltid vært et problem med hvordan man skal dempe resonancene fra pickupen. En pickup lager resonanser, lik det eller ikke, men det er fakta.

Noen produsenter forsøker å dempe resonacene internt i pickupen slik at pickupen blir mer fleksibel og dermed kan nå et større og bredere marked av kjøpere, mens andre produsenter mener at resonancer er noe armen skal ta seg av å dempe. Og enda andre produsenter mener at resonancer skal utlignes i pickuphuset FØR de når armen. Det er omtrent like mange meninger blant produsenter om dette temaet som det er produsenter.

Et par eksempler skal jeg ta med - Lyra laget for en del år siden en pickup som heter Skala. Den fant jeg veldig interessant, da den er laget i 3 forskjellige typer Pocan-plast med forskjellig viskositet for å utligne resonanser i pickuphuset. Jeg regner med at ideen bak denne lå i at resonanser jo egentlig er energi og energi avgir varme, og at de 3 forskjellige plastikkenes forskjellige viskositet opptok hverandres varme og utlignet den. Okke som, spennende var det synes jeg. Resultatet var i allfall en fleksibel pickup når det gjaldt resonanser.

En annen produsent er Linn, som har inntatt en tilsynelatende nærmest arrogant holdning til problematikken, de sier noe sånt som: Vi lager pickuper som passer til våre armer....thats it. Og det er faktisk veldig lurt, spør du meg. For det betyr at de har forstått problematikken vedrørende det å optimalisere arbeidsforholdene for pickupene. Linn's løsning er nærmest ingen demping i selve pickupen og heller overføre det hele til armen (og Linn's SE armer er meget bra armer spør du meg). Linn lager da huset/rammen til pickupen i samme materiale som selve armen, og man oppnår da en mer hel-hetlig struktur i resonasemønsteret da det på en måte blir arm og pickup i et stykke. Veldig lurt, men også veldig lite fleksibelt hvis man ønsker å mikse inn andre merker. Resultatet er jo da også at det er svært få som bruker Linn pickuper på andre enn Linn sine egne spillere. Linn's SE arm er god nok til å brukes sammen med en lang rekke pickuper, Så den er det ikke noe problem med, med mindre man på død og liv skal bruke de aller stiveste pickupene da. Skjønt det gjelder jo de fleste andre produsenter også.

 

 

Konkrete eksempler:

Noen armer som f.eks tangentialarmer og uni-picoterende armer har ofte dårlige resonans-dempende egenskaper, og på grunnlag av det bør man velge pickuper som lager lite resonanser og har relativt bløtt oppheng (høy compliance).

Spesielt kanskje for de som har valgt en arm fra f.eks Naim, Graham og spesielt Vpi så kan Dereneville Head-shell contact-mat være en god ide da denne vil hjelpe til med og dempe resonancer og gi arm/pickup comboen bedre arbeidsforhold.

På en Uni-pivoterende arm kan nok en Dereneville Contact-mat gi mer ro og bedre definering i lydbildet og ikke minst vil en slik contaktmatte øke fleksibiliteten ovenfor hvilken pickup man kan velge.

Selv på eldre armer som f'eks Infinity Black Widow og Maywair Formula 4 så kan en slik matte tildels gi en stor oppgradering lydmessig. Men altså igjen - det kommer an på hvor stiv pickup man bruker.

Jeg har prøvd ut Dereneville Contact-Mat på min Nottingham Anna-Log med Graham 2.0 arm og en Zyx 4D Ultimate pickup. Og for og si det sånn: den comboen blir værende. Det var tydelig at Zyx pickupen var stiv nok til at Graham armen ikke følte seg helt komfortabel, men med Contact Mat'en på plass så synes jeg denne kombinationen ble klart bedre.

Jeg opplevde det hele som en forbedring i oppløsning og grafikken i lydbildet.... det hele er liksom blitt et hakk klarere og mer definert.

Så på en del armer vil jeg tro at Dereneville Contact-Mat så absolutt har noe for seg, mens på armer med god demping og lav resonerende pickuper så vil forskjellene antageligvis være mer marginelle.

Når man først har kjøpt en Contact-Mat tror jeg det er viktig å tilpasse den til pickuphuset, slik at det ikke stkker en del av Contact-Mat'en på utsiden slik at den tar opp resonanser. Det vil virke mot sin hensikt, men med en saks eller skalpell vil det være gjort på et par strakser å tilpasse den.

 

 

Dereneville Magic-Mat

(1350.-)

En klebrig sort halvblank tynn matte (0,38 mm) som skal være antibakteriell, den skal være anti-statisk og ikke minst skal den dempe resonanser. Det høres nesten ut som om det er for godt til å være sant.

Tanken er at mattens klebrige overflate skal trekke til seg støvet fra platen, så i teorien er platen renere på undersiden etter at den har ligget på tallerkenen en stund enn den var før du la den på. Hvorvidt dette stemmer i praksis skal jeg la være usagt, men jeg tviler egentlig ikke. Selve matten kan man bare bruke en fuktig svamp på og rense - det fungerer faktisk helt topp. Jeg var veldig skeptisk første gangen jeg brukte denne matten, men nå etter hvert er jeg blitt veldig glad i den og den har fått fast tilholdssted på toppen av Anna Log spillerens store tunge tallerken. Jeg har alltid følt det litt ukomfortabelt og legge platene rett nedpå den "bare" Nottingham tallerken. Har liksom hatt en frykt for at vinylen skal slites eller ødelegges. Det er nok sikkert bare tull, men med Magic-Mat på så er det hele bare i orden. Nå føler jeg at platene mine ikke kunne ha det bedre under avspilling.

At den er Anti-statisk er jo bare helt topp. At den ikke bygger mer i høyden enn at jeg ikke fikk noen angstnevroser om ødelagt/u-justert VTA, er jo også en fordel.

Skal jeg være helt ærlig har jeg ikke opplevd de store lyd forskjellene med og uten denne matten, men den har så mange andre fordeler at den blir værende....... og jeg kjøper kanskje et par til også...... lyden har i alle fall ikke blitt dårligere og brukervennligheten har økt betraktelig. Det er nok for meg. Bare det med anti-statisk effekten er nok til at den får en anbefaling fra meg.

 

Rudi, April 2017

Takk til impotøren Exotic Audio for utlån av produkter.

Dereneville produktene forhandles i Norge av:

Duet Audio

daCapo hifi

Audioaktøren.

Lest 3984 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser