lørdag oktober 20 , 2018
mandag, 11 september 2017 17:38

My Sonic Lab Signature Platinum. Spesial

Skrevet av

Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

Dette er den tredje dyreste pickupen jeg har testet og man må ut med rundt omkring en meget rund og fin sum med hele seks tall i - rundt 100.000 kroner. Skal man ha den tilhørende My Sonic Lab MC trafoen og litt ordentlig kabling mellom produktene kan man fort doble denne summen. Dette altså kun frem til Riaa'en, så dette kan det fort bli litt penger ut av.

Oppgaven min denne gangen er å finne ut av om en pickup virkelig kan være verd så mye penger. Kanskje spesielt sammenlignet med MSL sin egen Signature Gold, som gir ekstremt bra prestasjon kontra pris. Jeg er så heldig å ha begge disse modeller i hus, og også noen andre toppmodeller fra andre produsenter, slik at jeg har hatt et ganske bredt test produkt/grunnlag hjemme i huset samtidig, og hatt mulighet for A – B testing der og da. En utrolig stor fordel når man tester på dette nivået. Jeg er også så heldig at jeg har flere av samme type arm på samme spiller, så utgangspunktet har vært at pickupene skal få så like arbeidsforhold som overhodet mulig, slik at testresultatene skal være så korrekte som jeg overhodet kan få til. Og mer presise enn noen annen tester som jeg selv sammenligner meg med har klart å få til frem til nå. Skal jeg påta meg oppgaven med å teste verdens beste pickuper så kreves det maksimum respekt ovenfor produktet. Og da må man gjøre sitt ytterste for å optimalisere arbeidsforholdene for produktet slik at jeg får ut så nære maksimum av hva produktet kan prestere som overhodet mulig.

Denne testen har tatt mye lengre tid enn noen annen test jeg har gjennomført. Til gjengjeld føler jeg meg trygg på at jeg har gjort en mer solid jobb enn jeg noen gang tidligere har gjort. Jeg har også oppnådd mange testresultater og konklusjoner på andre produkter under prosessen, og disse skal jeg skrive litt om utover vinteren.

 

My Sonic Lab

Firmaet My Sonic Lab skrev jeg litt om i testen av Signature Gold, og i stedet for og late som om jeg har funnet masser av ny info om dem (hvilket jeg ikke har da jeg kun har konsentrert meg fullt ut om testen av pickupen), så har jeg bare kopiert det jeg skrev i den første artikkelen. Og det går som dette:

MySonicLab som firma er det kanskje ikke så mange som har hørt om. Og faktisk så er MySonicLab et relativt ferskt firma som kun har eksistert siden 2003. Men la deg ikke forlede til å tro at grunderen Y. Matsudaira eller Matsudaira-san er noen nybegynner. Neida, han hadde solide 45 års erfaring før han startet for seg selv som bla mesterbygger, og har vært involvert i mange kjente firmaer opp gjennom årene. Deriblant i Tokyo Sound, hvor han startet i sin karriere i 1959.

Tokyo Sound var på en måte der det hele startet eller "vuggen" hvor mange i dag kjente guruer hadde sin læretid. Matsudaira-san har hatt en finger med i spillet i firmaer som bla: Supex, Entre, Haniva, Miyabi, Audio-Craft og han har laget pickuper for flere meget kjente produsenter som bla Air Tight, og ikke minst Koetsu.

Men så altså i 2003 var det på tide å sette sitt eget navn på produktene, og ikke bare la andre skinne i glansen over produkter som han selv hadde produsert (og i flere tilfeller også konstruert).

Man kan dra kjensel på historiene og lett trekke paraleller fra andre produsenter, som f.eks Air-Tight og ikke minst Miyajima, som også ville ha litt heder og ære for eget arbeid. Og eneste måten å få til det i Japan er å starte for seg selv.

Overalt blir Matsudaira-san benevnt med Y. Matsudaira. Selve den hemmelige "Y"'en står for Yoshio. Matsudaira-san's fornavn er altså Yoshio - det var det ikke mange som visste før nå.

 

 

Spesifikasjoner

Litt kalde data tar vi med før vi går videre med oppsett og lytte erfaringer:

 • Vekt ca10 gram.
 • Frekvensområde 10 - 50000 hz
 • Intern impedanse 1,4 ohm
 • Stift trykk ca 1.9 - 2.2 gram
 • Utgangsnivå 0,5 mw.

Som med Signature Gold har jeg forsøkt en del forskjellige impedanser, og vil påstå at heller ikke denne pickupen er vanskelig å ha med å gjøre i så måte. Hos meg har alt mellom 80 og 400 ohm fungert utmerket. Jeg har dog lastet med ca. 125 ohm, og vært såpass fornøyd med den innstillingen at den har blitt stående der.

Compliance data finnes ikke, men den oppleves ikke som veldig stiv og jeg tenker at den ligger i området rundt ca 12-16. Den har i alle fall ikke en compliance som gjør at den på noe tidspunkt sporer dårlig hos meg, enten jeg bruker DaVince, Graham eller SME sine armer. Videre sporer den ALLE mine plater perfekt ved 2 grams stifttrykk uten nykker av noe slag.

I det hele tatt er Signature Platinum svært lik Signature Gold i bruk, med det forbeholdet at jeg foretrekker å bruke MSL sin egen MC trafo når jeg bruker Signature Platinum. Den klarer faktisk å løfte lyden enda et hakk oppover og over hva den innebygde MC trafoen i EAR 324 riaa'en klarer. Men det skulle egentlig bare mangle da MSL trafoen alene koster vesentlig mer enn hele EAR 324 koster.

 

Testutstyr

Testutstyret har som vanlig vært :

Riaa:

 • EAR 324
 • Einstein The turntables choice
 • DP 2.2R modifisert og fullbalansert.
 • Trilogy 907
 • MSL 1030 trafo

Høyttalere:

 • Rockport Mira Grand II
 • B&W 802 Diamond (2013 mod)
 • kryss testing med bla Graham, Usher, Audio Note AN-E og ProAc høytalere.

 

Kabling:

 • Paradox Audio
 • Hovland Reference serien.
 • XLO Signature armkabling.

 

Strømrens:

 • Isol 8
 • Istoek
 • T+A.

 

Platespillere og armer:

 • Nottingham Anna log med Graham 2.0
 • Montegiro Dupplo med SME V12 og DaVinci Nobile.
 • Dr Feickert Blackbird med SME V12 og SME Serie V
 • Simply Black 330 med SME serie V

 

Forsterkere fra:

 • Einstein
 • Audio Research
 • Usher
 • Hegel
 • Hovland.

 

Lyden

Som vanlig har vi nå kommet så langt at det er lyden som skal beskrives. De som har lest noen av mine tidligere tester vet at jeg noen ganger finner det svært vanskelig å beskrive enkelte produkter, mens andre produkter er egentlig veldig lette å beskrive. Kategorien MSL Signature Platinum havner i er en kategori som er svært enkel å beskrive kategori.

Det synes litt bortkastet tid å gå inn på enkelt opplevelser annet enn å kommentere at alle plater jeg har spilt fremstår med en ikke tidligere hørt fornyet vitalitet og realisme. Det er som om alle platene har fått ultra oppløsning i forhold til tidligere. Det hele oppleves litt som om man har en gammel topp forsterker som man alltid har matet med dårlig strøm, hvorpå man plutselig gir den renset ordentlig strøm, og det med ett går opp for en selv at man har egentlig aldri hørt hva forsterkeren egentlig kan prestere. Slik er det med denne pickupen også. Man får liksom på følelsen at alt man tidligere har hørt fra Lp/vinyl mediet plutselig er foreldet, og det så til de grader foreldet. Selv på 1959 innspilling fra Decca av Peer Gynt så graver MSL Signature Platinum frem detaljer jeg ikke tidligere har hørt. Og det hele fremstår med en dynamikk og oppløsning som iallfall jeg aldri har hørt maken til. Måten denne pickupen henter frem bakgrunnsdetaljer på er helt enorm. Det er vanskelig å ikke fullstendig boble over av rosende ord for denne pickupen, men den er faktisk så bra at det egentlig bare skulle mangle.

Som du sikkert nå forstår er MSL Signature Platinum noe aldeles spesielt. Og med en pris på ca 100.000 skulle det bare mangle. Veldig ofte er det jo slik at pris og performance ikke alltid henger sammen. Faktisk vil jeg komme med påstanden at blant virkelig dyre pickuper er det langt i mellom de som jeg synes virkelig har maks performance for alle pengene. Men så en sjelden gang kommer det et produkt som fullstendig tar deg på senga, og gir deg en bakoversveis du for lengst har glemt å tro på at du kunne få oppleve igjen. Og det er nettopp en slik pickup MSL Signature Platinum er. Den gir meg noe nytt, den gir meg en performance pr krone som i 2017 er fullstendig outstanding, og dette til tross for den heftige prisen.

Etter testen av lillebror MSL Siganture Gold har jeg trodd at det rett og slett ville bli svært vanskelig å overgår denne i performance, selv om denne er noe farget i lyden vil jeg påstå. Denne «fargingen», om det er det jeg skal kalle det, er i helt riktig lydretning for meg og min smak, mens denne mangelen på helt nøytralitet selvfølgelig kan slå negativt ut for andre.

 

MSL trafo vs trafoene i EAR 324 riaa'en :

Jeg har alltid ment at EAR trafoene holder meget høyt kvalitetsnivå, og ved test mot MSL sin egen MC trafo har jeg bare ytterligere fått bevist nettopp det. Ikke at ikke MSL trafoen er bedre, men man må ta med i betraktningen at den eksterne MSL trafoen også trenger en ekstra kvalitetskabel, og at prisen da blir på minst 60.000 kroner ekstra. Jeg vil påstå at forskjellene ikke er store. Dog skal det sies at i et vel sammensatt HighEnd anlegg så er forskjellen likevel stor nok til at prisen kan rettferdiggjøres, da MSL-trafoen klarer å hente frem de siste sarte overtoner og tilfører en renhet i de øvre oktaver som EAR trafoen ikke klarer på like brilljant måte. Men merkelig nok synes MSL-trafoen å hente enda mer ut av MSL Signature Platinum enn den klarer og hente ut av MSL Signature Gold. Derfor vil min anbefaling være å vurdere den og finlytte mye på MSL trafoen før et eventuelt kjøp om man har Signature Gold. Mens hvis du har handlet Signature Platinum synes jeg nesten MSL trafoen er et must da den henter ut det siste bittelille hele tiden. Du vet den kjente prikken over «i»-en hele tiden. Akkurat det lille som gjør det hele fullkomment og som hele tiden får smilet til og komme frem, plate etter plate.

 

Konklusjon

Når jeg skal beskrive eller lage en form for konklusjon av hvordan jeg opplever MSL Signature Platinum så gjør den simpelthen absolutt alt bedre enn noen annen pickup jeg har hørt, den spiller med en renhet og dynamikk som rett og slett er vanskelig å beskrive. Dynamisk sett er det en hydrogenbombe i forhold til alle andre pickuper jeg har hatt i hus og setter klart en ny standard.

Alle andre pickuper jeg har hørt oppleves nærmest som om de har forvrengning i lydbildet i forhold til MSL Signature Platinum, men uten at den blir anemisk.

Super analytiske pickuper blir i de aller fleste tilfeller svært så anemiske i mellomtonen og låter rett og slett kaldt og umusikalske, litt som en god cd spiller. Men MSL Signature Platinum låter levende og livlig i mellomtonen. Det er som om den sprudler ut i vilden sky med ubegrenset dynamikk og oppløsning og det hele lyder bare så himla bra i mangel på noen bedre uttrykk.

Det virker som om den graver dypere i rillene og henter frem flere detaljer og ikke minst presenterer disse på en ny måte jeg ikke tidligere har hørt.

Dette med mangelen på forvrenging i lydbildet gjør at dynamikken og saften og kraften i bassen er så bra at jeg ikke kan si noe annet enn at jeg har aldri hørt det bedre, det er en vitalitet og ur-skog kraft som gjør at haken min bare dingler med et fårete flir, får så at hodet nærmest blir kastet bakover under neste dynamiske utskeielse. Det er som om hele lydbildet har fått doblet eller triplet kraftressursene sine. Det hele overgår som sagt alt annet jeg tidligere har hørt og er uten tvil den pickupen som kommer nærmest mitt lydideal. Den er som laget for meg og min smak. Den setter en ny standard på nær sagt alle områder det er mulig å sette en ny standard på for en pickup.

Om MSL Signature Platinum hadde kostet det doble av hva den gjør hadde jeg fremdeles gitt den min varmeste anbefaling, rett og slett fordi den presenterer noe banebrytende, og at det etter min mening pr i dag ikke er mulig å få fatt på en bedre pickup. Pr i dag August/September 2017 sammenlignet med alle andre pickuper jeg har testet i mitt liv så fremstår MSL Signature Platinum som nærmest billig når man sammenligner performance og pris. Den er bare så himla mye bedre enn alt annet jeg har prøvd. Et stort problem for undertegnede er at jeg må null-stille meg selv. Alt jeg har trodd har vært topp performance frem til nå må nedjusteres et hakk. Eller to. Jeg våger å påstå at de fleste pickup-produsenter nå har fått et gigantisk kanonskudd for baugen, og at de nå må levere noe eksepsjonelt hvis de skal henge med i topp klassen. Koking av suppe på gamle spiker holder iallfall ikke mål lenger.

Jeg vil faktisk påstå at med MSL Signature Platinum så starter en ny tidsregning når det gjelder performance fra pickuper. Dette er den nye referansen etter min mening, enkelt og greit.

Lest 3882 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser