fredag, 18 januar 2019 22:26

AUDIOFILT INNTRYKK: Jan Gunnar Hoff Group featuring Mike Stern – en musikalsk åpenbaring

Skrevet av

Jan Gunnar hoff er en av gigantene i norsk jazzliv og har både en uvanlig stor musikalsk spennvidde og en enorm produksjon bak seg. På denne LPen utmeisles et av hans pilarer.

Senest i Juni ga Jan Gunnar Hoff ut det uhyre spennende albumet Barxeta II på Losen Records, sammen med Per Mathisen og Horacio Hernandez med fusionmusikk med latininspirerte rytmer. Og i mars kom det glitrende, akustiske albumet Polarity med Hoff ensemble som jeg lot meg begeistre av her. Et annet av høydepunktene Quiet Winter Night har også satt dype spor hos meg. Og for å gjøre spennvidden komplett har han servert duoinnspillingen Terra Nova sammen med mezzosopranen Marie Beate Kielland. Og så går det ikke an å unnlate å nevne at Jan Gunnar Hoff også har hatt et prosjekt sammen med Jan Akkerman – gitaristen fra det legendariske nederlandske bandet fra 70-tallet med det enda mer legendariske albumet Live At the Rainbow.

Denne kvartetten består ellers av Per Mathisen på bass og Audun Kleive på trommer – to velkjente nestorer i norsk jazz.

 

Mike Stern

Og så har vi selvfølgelig Mike Stern på gitar – giganten som jeg hadde mitt første musikalske møte med i Blood Sweat & Tears på midten av 70-tallet. I tillegg til de to albumene More Than Ever og Brand New Day var han en av tre stjernegitarister på Blood Sweat & Tears In Consert – tidenes desidert beste BS&T-album!

Men enda viktigere for Mike Stern sin karriere var nok hans tid sammen med Miles Davis på begynnelsen av 80-tallet. Etter en tur innom Billy Cobham var han med på å dra Miles ut av det ødelandet han var i praktisk talt hele 2. halvdel av 70-tallet, etter at han i mange sin oppfatning hadde kjørt seg inn i et musikalsk spor det var vanskelig å komme videre i. I 1980/81 var det team som skapte et helt nytt musikalsk spor for Miles Davis, og Mike Stern var en av dem, sammen med størrelser som Marcus Miller, Al Foster og saxofonisten Bill Evans. Mike Stern var med på studioalbumene The Man with the Horn og Star People, før han etter hvert ble erstattet av John Scofield. Men som så ofte ellers var det live-albumene som var høydepunktene. We Want Miles og flere bootleg-album fra 81/82 er glitrende musikk, med Miles Davis på høyden musikalsk selv om han fremdeles var litt rusten rent teknisk.

Kombinasjonen Jan Gunnar Hoff og Mike Stern er ikke ny. De møttes første gang i 2006, og dro på turne og lagde platen Magma som kom ut i 2008.

 

 

Side A

Some day gir en litt rolig og melodiøs start på albumet. Mike Stern slår an tonen først, men følges opp av Jan Gunnar hoff på akustisk piano. Låten følges av City Z - kanskje min desiderte favorittlåt. Her er stemningen som tatt ut av Miles Davis fra første halvdel av 80-tallet. Veldig funky og med en gitarsound som kjennes igjen fra We Want Miles. Fantastisk! Og likevel – låten er signert Jan Gunnar Hoff, som leverer et synthspill av en annen verden!

Her Song senkes tempoet og skuldrene. En lyrisk ballade dominert av en fretless bass som later til å være inspirert av Jaco Pastorius eller Marcus Miller i det lyriske hjørnet. Mike Stern sin mer tilbakelente, glassaktige variant av gitarsound er også karakteristisk. Men faktisk er det Hoff sitt lavmælte piano som fascinerer aller mest på denne låten.

All You Need gir meg litt vibrasjoner fra Weather Report, ispedd en merkelig miks av glimt fra Lynni sitt Hot Project fra 1982. selv om vi egentlig er i et ganske annet musikalsk landskap. Låten er signert Mike Stern.

 

Side B

Mike 6/4 er vi dypt i fusionland igjen, med flotte dialoger mellom Mike sin gitar og Jan Gunnar sitt piano. Eventyrlig gitarspill av Mike Stern, og en spesielt morsom avslutning av den ene gitarsoloen. Men også Hoff briljerer stort på piano her med sine lekende lette løp.

Seven Thirty er hentet fra et av Mike Stern sine tidligere album, og har et melodisk særpreg. Medium tempo og temperatur innledningsvis, men øker på etter hvert. Og her briljerer Jan Gunnar Hoff på synth med analog karakter både sammen med Mike Stern og Solo.

Point Blank er en litt heftig låt med klar 80-talls identitet i mitt hode. Fascinerende Basspill av Per Mathisen havner i dialog med Mike Stern. En av albumets aller sterkeste låter, og den er signert JGH.

Avslutningslåten Common Ground er tilbake i et melodiøst og svært lyrisk landskap. En flott avslutning som lar roen senke seg, signert Mike Stern.

 

LPen

Jan Gunnar Hoff Group featuring Mike Stern er utgitt på 180 grams vinyl. Lyden er god på LPen, og i tillegg følger det med en CD i enkelt cover. Plata utgis også som ren CD-utgivelse.

Denne LPen er et must for den som er glad i strålende fusion fra utsøkte musikere.

 

Lest 3489 ganger Sist redigert lørdag, 19 januar 2019 07:52
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.