mandag oktober 15 , 2018
mandag, 25 desember 2017 08:12

Trilogy 906 riaa Spesial

Skrevet av

Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

Det er Engelske Nic Poulsen som er Trilogy's designer og sjef, og hans sin filosofi har alltid vært kvalitet foran kvantitet. Dette har medført en rekke produkter som går utenpå det meste av andre. Alt virker svært godt gjennomtenkt på forhånd og man bruker diskrete komponenter valgt fra øverste hylle. Sjefen selv, altså Nic Poulsen er en driftig kar som har designet mangt og meget, og er kjent for å ha designet og lager blant annet Isol8 strømrensingsutstyr. Han designer landingslys og landingssystemer for fly til flyplasser, og sikkert mye mer.

Med tanke på hva han har laget av strømrensingsutstyr så borger jo det for at konstruksjonene i Trilogy produktene nok har en særdeles velgjennomtenkt strømforsyning vil jeg tro, noe som ble godt bevist i storebror riaa'en 907 som var meget tyst selv ved høyeste forsterkningsinnstilling.

Med tanke på hvor godt jeg likte storebror 907 var det med en viss skepsis jeg skred til verket med å lage en test av lillebroren. Det å skulle «hoppe etter Wirkola» har aldri vært lett. Og har man nylig testet noe som koster mye mer og er toppmodellen fra et firma kan man ofte ha lett for å være litt ekstra skeptisk og kritisk. På den annen side borger det kanskje ekstra godt når det gjelder å få frem alle eventuelle svakheter ved produktet. Men samtidig kanskje litt unfair i og med at man sammenligner med et langt dyrere produkt. Men anyway - jeg gikk til verks med oppgaven.

Trilogy 906 har en max forsterkning på rundt 60db, noe som kanskje er litt for lite for de aller svakeste pickupene, men er egentlig uproblematisk for de fleste pickuper da støygulvet er lavt. Og jeg synes selv at pickuper med kun 0,15mw ut går helt fint. Selvfølgelig må du kanskje skru litt opp volumen, men støymessig var det aldri noe problem hos meg. Trilogy selv mener at pickuper med 0.25mw burde gå bra.

Trilogy 906 har i motsetning til storebror 907 innebygd strømforsyning i kabinettet, og har vanlig apparat strømbrønn slik at man selv kan velge gjerne en nettfilterkabel el lign hvis man måtte føle behov for det. Jeg brukte i testen en gammel EC nettfilterkabel, og også den originale medfølgende kabelen, uten at jeg opplevde noen forskjell på de to lydmessig.

Riaa'en har forøvrig gode mulighet for impedans-innstillinger og følgende settings er lett tilgjengelige på undersiden av riaa'en;

 • 70
 • 100
 • 250
 • 300
 • 1k
 • 47k

M.a.o kan de fleste MC pickuper tilbys bra arbeidsforhold vedrørende impedans, men også MM delen av riaa'en er i varetatt med 4 forskjellige capacitance settinger. Så alt i alt burde Trilogy 906 kunne tilpasses til de fleste pickuper.

Et par ting verd å nevne er at denne riaa'en som så mange andre alltid burde være slått på. Den bruker kun 4 watt, så noen stor ekstra lysregning får man ikke ved å la den stå tent. Mens de lydmessige gevinster er store synes jeg, da den som kald slett ikke yter sitt beste. Den er nesten litt Dr Jekyll og Dr Hyde. Som varm lyder den sprudlende og friskt, mens den som kald er heller tilbakeholdende og nærmest litt matt i lyden. Så den bør så absolutt få lov til å stå tent.

En annen ting er at den bør få lov til å stå på minst en uke før man setter seg ned for å lytte på den. Den kommer seg betraktelig lydmessig når den har stått på +/- 200 timer. Det er liksom et virkelig løft i lyden som kommer da. Jeg opplevde noe lignende på storebroren også.

 

 

Det viktigste - lyden.

Jeg har tidligere vært inne på dette med å skulle prestere etter at en ener nettopp har vært ute og vist seg frem. Det er ikke alltid så lett, men det tar ikke mange minuttene med lytting for å høre at slektskapet med storebror 907 helt klart er til stede. Den nøytrale men likevel rause fyldige mellomtonen er der, og diskanten er vel oppløst og ren. Kanskje ikke fullt så oppløst i toppen som storebroren, men likevel langt i fra så mye dårligere som jeg fryktet den skulle være. Bassegenskapene er der i fullt monn, selv om jeg synes kanskje ikke 906 klarer voldsomme dynamiske utskeielser like godt som storebror. Men det skulle da bare mangle også.

Noe som overrasker med veldig positivt er hvor veloppløst mellomtone denne vesle riaa'en presenterer. Selv med bruk av superoppløste pickuper i pluss 20.000 kroners klassen føler jeg aldri at «proppen» ligger i riaa'en. Lydbildet hjemme hos meg er veldig bredt og med gode 3D-egenskaper. Punktgrafikken er klar og presis, og det er lett å oppfatte de forskjellige instrumenters plassering i lydbildet. De står tydelig og klart frem, nærmest med sin egen ramme og atmosfære i lydbildet. Og dette er noe jeg bare opplever med langt dyrere riaa'er.

Når det gjelder 3d egenskapene – dybden - så kommer det aller meste frem i lydbildet. Selv om det som foregår på 3de og 4de rad kanskje ikke blir hentet like godt frem som det storebror 907 klarer, så vil jeg likevel si at jeg synes 906 presterer over pari. Jeg hadde nesten trodd at de dynamiske resursene skulle lide kraftig, men faktisk er det slik at ved lytting til den vanlige musikken jeg spiller merker jeg ikke noe negativt. Jeg synes lydbildet er sprudlende og levende og jeg føler at denne riaa'en klarer å gjengi det aller meste av hva pickuper i 10-15000 kroners klassen klarer å hente og prestere av lyd.

Den senere tiden har jeg brukt den siste platen til Leonard Cohen mye som testplate, og da selvfølgelig førstekuttet. På det sporet er det jo veldig viktig at Cohen's rustne og fyldige stemme virkelig kommer ut av høyttalerne og nærmest «tar deg», og da må hele systemet klare å formidle dette. Og en god riaa må helt klart være med på denne jobben, og faktisk så er Trilogy den rimeligste riaa'en som har vært med på å klare det i anlegget mitt. Jeg har forsøkt med flere andre riaa'er og også krysstestet dette, og faktisk så er 906 riaa'en den første av de litt rimeligere riaa'ene jeg har testet som får klart bestått karakter av meg på dette området.

Jeg bruker jo en god del forskjellige plater når jeg tester utstyr og en av favorittene er 1959 Decca utgaven av Griegs Peer Gynt....... dette er en innspilling som egentlig krever en «mann» av en pickup for å spore riktig. Og om man har en sådan vil den levere en dynamikk ut av en annen verden, og da er det om å gjøre at riaa'en klarer å følge opp. Nettopp det vil jeg påstå at 906 riaa'en klarer meget godt uten at jeg føler at den begrenser særlig dynamisk sett. I det hele tatt er jeg imponert hvor nært den følger sin storebror på dette området.

Når jeg noen netter etter at resten av familien for lengst har krøpet til køys bruker hodetelefoner, og benytter riaa'en koblet rett i SOA II hodetelefonforsterkeren min via sølvkabler og spiller av noen gamle INXS plater som ikke har vært ute av coveret på sisådær 20-25 år, blir jeg raskt minnet på at disse gamle 80-90 tall's platene faktisk kan låte ganske så bra, selv om de ofte har et litt frynsete rykte og mange av innspillingene var helle dårlige. Men du verden og bra mange av de låter bare avspillingsutstyret er riktig og ikke minst hvor mange ting som ble lagt inn i lydbildet og som man rett og slett ikke hørte den gangen platene var nye fordi man rett og slett ikke hadde bra nok utstyr, men nå i den senere tiden har jeg hørt på mange av disse eldre innspillingene, og Trilogy riaa'en er god nok til å være med på å hente frem alle disse små detaljene og hente frem energien og drivet som ligger i disse innspillingene.

 

 

En form for konklusjon:

For meg og i mine ører er Trilogy 906 en meget kompetent liten riaa med mange innstillingsmuligheter. Den er støysvak og nøytral nok i lyden til å være med og hente frem nerven i de fleste innspillinger uten å maskere lydbildet. Alt i alt må dette være en av de beste riaa'ene jeg har testet under 15.000.- og er du på riaa jakt vil jeg anbefale deg en lytt på denne før du bestemmer deg.

 

Rudi

Desember 2017

Takk for utlån til Exotic Audio.

Forhandlere i Norge er daCapo hifi i Moss, Audioaktøren og Duett Audio.     

Lest 2400 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser