lørdag oktober 20 , 2018
torsdag, 27 september 2018 19:32

Kaipa – Sattyg Spesial

Skrevet av Per Olav Bergh

Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

For de som liker progrock med et lite anslag av folkemusikk, kommer man ikke utenom Svenske Kaipa. Når jeg nevner Kaipa for kjente og ukjente er det faktisk overraskende mange som aldri har hørt om denne smått legendariske gruppen. Kaipa har en lang historie helt tilbake til 1974. Ura Kaipa som de het helt i begynnelsen, endret navn til bare Kaipa i 1974, og markerte samtidig at Roine Stolt og Ingemar Bergman ble med i Kaipa sammen med Hans Lundin og Tomas Eriksson.

Kaipa har endret sammensetning noen ganger etter 1974 og fra original besetning er bare Hans Lundin igjen. Dagens besetning har spilt sammen siden 2006 og er slik:

 • Hans Lundin – keyboards, kor (1973–1982, fra 2000)
 • Patrik Lundström – vokal (fra 2000)
 • Aleena Gibson – vokal (fra 2000)
 • Jonas Reingold – bass (fra 2000)
 • Morgan Ågren – drums (fra 2000)
 • Per Nilsson – gitarer (fra 2006)

På Sattyg er også Fredrik Lindquist på trefløyte og Elin Rubinztein på violin med på noen av kuttene.

Vinylutgaven av Sattyg kommer som dobbel utbrett, og lp’ene er av det tykke gode slaget. Inni har de lagt ved cd-utgaven, som er en mye bedre gest enn de som legger ved nedlastingskoder til noe sølete mp3 greier.

Så over til låtene:

 

A Map Of Your Secret World

Åpningslåta er ikke mindre enn fantastisk bra. Her er klare hint fra Svenske folketoner og heftige rytmeskift. Blokkfløytelyder lar oss få innblikk i trolske rytmer, før vi raser videre inn i energisk melodiøs rock med sologitarist Per Nilsson. Per Nilssons gnistrende gitarspill følger oss i partier gjennom hele låta. Denne mannen er et fynd for Kaipa og vi hører lett at denne mannen har stor kapasitet når det gjelder gitarteknikk. Med andre ord en verdig erstatter for Roine Stolt.

Vokalistene Patrik og Aleena har et særdeles bra samspill og begges stemmer og klang passer meget godt inn i musikken. Det skal noe til å fylle 15 minutter med interessant stoff, men komponist Hans Lundin har gjort en enestående jobb.

Dette er progrock på sitt aller beste, og 15 minutter med pur musikalsk glede.

 

World Of The Void

Aleena’s flotte stemme tar oss stødig igjennom låta sammen med Per Nilsson. Ikke de helt store crescendo på denne låta. Mye melodiøst gitar og keyboardspill.

 

Screwed-Upness

13 minutter lang og bygges sakte opp med vokal fra Patrik og hylende gitarer og basstrommer i bakgrunnen. Spennende mellomparti med keyboard og gitarer i flere lag. Et bra sammensatt anlegg og en god pickup bør takle disse mellomspillene bra selv om de er komplekse.

Av og til touches det nennsomt borti jazzsjangeren. Kunne gjerne etter min mening vært enda tøffere bruk av gitarer for å dra det litt lenger mot metallsjangeren.

 

Sattyg

Åpningen på denne låta er som tatt rett ut av folkemusikken med lystig fløytespill og vakre rytmer. Rytmene blander seg med violin og sologitar i harmoni etter hvert.

 

A Sky Full Of Painters

Violin åpner låta og går over i Patrik’s vokalarbeide. Per Nilsson har det lengste solopartiet også i denne låta, han briljerer rett og og slett med tirader av toner som triller lett som klinkekuler over et skjevt gulv. Låta kan minne noe om åpningssporet, og partier kan trekke litt over i jazz/fusion.

Akkurat dette kuttet kunne etter min mening hatt noen partier med litt mer fuzz på gitaren og gjerne nærmet seg metal-sjangeren. Men igjen er det mesterlig laget og mesterlig utført. Til tider melodiøst og vakkert, men også tøft og brutalt med heftig slagverk og stilige bassganger.

 

Unique When We Fall

Åpner akustisk med gitar, fløyte og vokal. Vakkert melodiøst. Både Aleena og Patrik synger strålende her. God intensitet i stemmene og oppbygging av låta, og Per tar oss som vanlig på en soloreise med en heftig rytmeseksjon arbeidende bak seg. Synes kanskje det er på denne låta at både Patrik og Aleena briljerer aller mest i sitt samspill.

 

Without Time – Beyond Time

Lett å høre Jonas traktere bass her. Litt mindre intens låt som i partier drar klart over i jazzrock sjangeren. Stilig, heftig, kult.

Aleena gjør en veldig bra opptreden. Mye følelser i vokalen og hennes vakre stemme kommer til sin rett.

 

Det er lett å høre at medlemmene i Kaipa er godt samspilte, og rytmeskift og til dels vanskelige overganger flyter svært lett. Alt høres veldig enkelt og lett ut når de spiller.

Komposisjonene er mesterlige og det er sømløse overganger fra akustisk forsiktig lek med instrumentene til full elektrisk utladning.

Jeg tar inn de svenske skoger på netthinnen, kjenner duften av morgenstemning ved skogstjern og får bilder av dramatiske svenske soloppganger i vakker natur når jeg lytter meg gjennom skiva.

Det er ofte enkelt å trekke frem soloinstrumentene når man skriver om musikk, men bassist Jonas og trommis Morgan gjør en fantastisk jobb med rytmeseksjonen. Likeså er selveste sjefen nesten umerkelig der med sine keyboards, og de er flettet så mesterlig inn i musikken at de blir omtrent usynlige.

Hele Sattyg er fylt med melodiøs prog, instrumentene leker med lyden og fyller hverandre ut i en nær perfekt harmoni. Stor pluss for svært aktiv bruk av gitarist Per. En god sologitarist er etter min mening veldig avgjørende for progrock av dette slaget.

Hans Lundin har gjort ikke mindre enn et mesterverk med låtskrivingen og komposisjonene, og i skrivende stund vet jeg ikke helt hva som kan overgå denne utgivelsen.

Sattyg er en soleklar ”må ha” plate i enhver progrock-samling.

Det skal være vanskelig å oppnå 10/10 poeng for innhold på skalaen, og det er småting som det trekkes for. Innholdsmessig kunne det på noen få plasser vært et enda litt røffere uttrykk for å skape noe mer variasjon, men dette er småplukk. Hadde jeg delt ut halve poeng kunne jeg like gjerne satt 9,5. En ren tier skal være nesten uoppnåelig.

 

Lyden

CD-utgaven virker noe flatere i lyden enn vinylutgaven. Om dette faktisk er tilfelle skal jeg ikke være 100% sikker på.

Lydmessig holder det ikke helt til øverste nivå. Lyden er mer enn grei, men det er småting å plukke på. Synes allikevel dette holder til en sterk åtter.

 

Innhold 9/10 og lyd 8/10

Lest 373 ganger
Mer i denne kategorien « ZYX Ultimate 100

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser