mandag november 12 , 2018
lørdag, 04 juni 2016 07:22

Head-shell, en viktig brikke i vinyl-verdenen.

Skrevet av

 

Mange, kanskje spesielt Japanske platespillere er utstyrt med armer med avtakbart pickup "shell", også kalt "Head-shell".

 

Merker som f.eks Technics, Onkyo og norske Electrocompaniet (som jo bruker Jelco arm på sine spillere) med flere har denne løsningen også i dag. Armprodusenter som f.eks SME, Jelco, Dynavector m.fl har alltid hatt denne fleksible løsningen, som jo er prefekt hvis man har flere pickuper som man veksler mellom å bruke.

Da er det bare å ha et ekstra head-shell liggende med pickup no.2 , så bytter man pickup på et par strakser, i stedet for å måtte begynne med skruer og nitidige justeringer. Med pickupshellet liggende klart med pickupen allerede montert er det bare å justere stifttrykk og antiscating, og vips så er man oppe og går igjen med en annen pickup.

Mange vinylentusiaster kan ha lange rekker med forskjellige head-shell stående med ferdig monterte pickuper, alle klare til bruk. Noen sverger jo til at akkurat DEN plata må høres på med akkurat DEN pickupen, hvis ikke blir det helt feil. Og da er et løst pickuphus med yndligspickupen ferdig montert veldig handy å ha.

Jobben til et head-shell er jo foruten å holde pickupen på plass også en tweak som kan være lyd-forbedrende på mange spillere. En god del spillere er levert med rimelige head-shell av svært varierende kvalitet og dermed også svært varierende lyd. Et head-shell kan påvirke lyden i positiv retning ved og f.eks være resonansdempende og/eller tilføre ekstra tyngde og stabilitet. Enkelte headshell tilfører jo egenlyd som f.eks hvis det er laget i tre-sorter som påvirker lyden i en spesiell retning.

Selve kablingen som jo kun er noen få cm inne i et headshell er faktisk veldig viktig. Her er signalet svært svakt og lett påvirkelig, og jeg har noen ganger blitt sjokkert over hvor stor lydforbedring man kan oppleve ved å bytte disse små kablene. Men når man tenker etter litt så er det jo der den første overføringen av signalene foregår. Er det dårlig kabling der, blir det jo ikke noe bedre lengre ut i signaleveien for å si det sånn. Så her kan det faktisk være mye å hente.

Jeg vil si det sånn at hvis du har kostet på deg en fin pickup, en bra riaa og et ellers bra stereoanlegg, så er det jo litt dumt hvis lyden aldri blir ordentlig bra på grunn av noen 3 cm lange kabler eller et rakklete headshell, eller hva ? Headshellene er noe man lett glemmer, og tenker at det originale er sikkert bra nok. Men det kan jeg skrive under på at er en illusjon. Her er det lett å lure seg selv. Intet ledd er bedre enn det svakeste punkt, akkurat det gjelder til gangs her.

 

Her under skal jeg presentere noen av de "hotteste" shell'ene nå om dagen.

 

 

OYADE HS-TF til kroner 2080.-

Den rimeligste av de to Oyade shellene jeg her presenterer.

Er et karbonfiber headshell i sølv utførelse med intern kabling i Oyades eget PCOCC-A kobber som Oyade jo også bruker i flere av sine signal kabler som undertegnede har funnet svært gode kontra pris. Selve kobberet er isolert med teflon og alle plugger/connectorer er laget i rodium, her er det ingen ting som irrer som det fort kan gjøre i gamle headshell hvor det er brukt aluminium eller annet metall i kontaktene.

 

 

OYADE HS-CF til kroner 2365.-

Den dyreste av de to:

Ser ved første blikk veldig likt HS-TF, men er laget i sort karbonfiber i stedet for sølv. Men når vi kommer til internkablingen så er det stopp på likhetene for her er kablingen i 5N sølv og ledningene er isolert i tvunnet silke med teflon strømpe utenpå. Dette er jo veldig i tråd med hva Japanske stormestere alltid har hevdet er det beste som finnes, og som regel noe man kun finner i svindyre forsterkere og lignende ultimate konstruksjoner.

Jeg innbiller meg at det svake signalet fra en pickup neppe kan ha noen bedre start i livet enn i gjennom slike ledninger. Alle kabler har en viss filter-effekt, men jeg tror filter-effekten og påvirkningen av signalet her er mikroskopisk.

 

 

JELCO HS30 Rosewood til kroner 1.675.-

Den rimeligste bukken bruse i dette celebre selskap.

Som benevnelsen på shellet røper er dette shellet laget i Rosewood...... vel ikke bare i Rosewood da, det er vel fifty-fifty Rosewood og Magnesium, dette shellet er ganske tungt i forhold til lettvekts karbonfiber-shellene fra Oyade og tilfører nok litt egenlyd vil jeg tro. Rosewood brukes ofte av pickup produsenter for og tilføre litt varme og glød i gjengivelsen. Treverk er og forblir et levende materiale og vil nok ta opp resonanser mer enn f.eks et karbonfiber, som nok igjen vil overføre resonansene mer direkte til armen. Jeg vil tro at har man en stiv pickup (les lav compliance) så kan det godt hende at denne vil ha godt av et headshell i f.eks Rosewood og at den vil lyde helt annerledes enn f.eks med et karbonfiber headshell.

Jelco HS30 Rosewood har også sølvkabling i flettet silke isolasjon, så kun øverste "creme ala creme" her også.

 

 

Hva skal man så velge hvis man skal oppgradere?

Det er ikke godt og si, men jeg tror at et av de nevnte headshellene vil være en skikkelig oppgradering versus et original headshell med dårlig kabling. Man skal huske på at det er om å gjøre å optimalisere arbeidsforholdene så godt som det bare lar seg gjøre for pickupen for å kunne oppnå maksimalt ytelse ut av den, og det starter med et godt headshell.

 

 

Takk til Exotic Audio for utlån av produkter.

Oyade og Jelco forhandles i Norge av Audioaktøren i Horten og daCapo hifi i Moss.

Lest 3844 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser