onsdag, 23 januar 2019 20:16

Nye Jelco-armer. Spesial

Skrevet av

Mange har kanskje allerede fått med seg at den Japanske storprodusenten av tonearmer. Jelco har fornyet og utvidet programmet sitt med bla helt nye armer.

Jelco er jo viden kjent som en produsent som produserer armer for mange andre produsenter og Jelco armene finnes også til salgs rundt omkring under andre navn. Selv på Electrocompaniets platespiller sitter det en Jelco arm. Det hele har med å gjøre at Jelco lager forholdsvis rimelige armer med høy kvalitet. Jelco lager også mye accessories som headshell og tonearmskabler i både rca og xlr utgaver til meget hyggelige priser.

 

Nye modellnavn

I mange år nå har SA 750 armen vært toppmodellen og bestselgeren til Jelco, og den har vært å få i både 9", 10" og 12" utgave, i både sort og sølv utgave. Den fortsetter og bli produsert, men heter nå plutselig TS550 L/S, L er 12" utgave og S er 9" utgaven. 10" utgaven er gått ut og fås altså ikke lenger.

Hvorfor Jelco har forandret nummeret fra 750 til 550 vet jeg ikke, men armene ser ut til å være identiske. Men nå heter den nye toppmodellen TK950 L og S, altså igjen L utgaven som er en 12" utgave og S modellen som er 9" utgaven av samme arm. Så mellom toppmodellen og den degraderte 750 modellen har en ny mellom-modell dukket opp, nemlig TK850 L/S, som til forveksling ligner 950 serien utvendig. Greide du å følge med?

Pr i dag finnes altså:

  • TK 950 L som er 12 toms utgaven
  • TK 950 S som er 9 toms utgaven
  • TK 850 L som er 12 toms utgaven av mellom nivået
  • TK 850 S som er 9 toms utgaven av samme arm.
  • TS 550 L som er 12 toms utgaven av den gamle SA750 armen
  • TK 550 S som er 9 toms utgaven av samme arm.

 

 

Jelco TK 950 prøvd ut

Jeg fikk tilsendt et eksemplar av topp modellen TK 950L tidligere i vinter for å finne ut av forskjellene fra den gamle toppmodellen. Som sagt så gjort, og den nye TK 950L armen tok plass på Dr. Feikert Blackbird spilleren hvor den erstattet min Jelco SA 750 12’ arm. Alt passet rett inn. Ikke noe hokus-pokus med nye skruehull eller andre mål etc - neida, bare rett inn. De samme pickuper ble benyttet som i SA 750 armen, det dreier seg om en Ortofon SPU Silver Meister GM MKII og en nær tre ganger så dyr Zyx Ultimate Dynamic, bare sånn for å teste yttergrensene litt. Men først kan jeg kanskje ta litt om den nye armen. Den har kniv-lagere, og man kan justere den for statisk balanse eller dynamisk balanse. Det jeg kan si til nå er at lydmessig er ikke forskjellene store i mine ører, men det er ting man kan teste ut for hva man liker best selv. TK 950L har litt mer masse enn f.eks SME sin M9 utgave og vil derfor lettere kunne tilpasses pickuper med litt mer krevende compliance (les stive pickuper). 

TK 950L er også et ypperlig valg til Ortofon sine SPU pickuper fordi den har innebygget nok kontravekter til at det hele blir uproblematisk, og armen er dempet nok i seg selv til at den får disse relativt stive pickupene til å oppføre seg bra. Dette med den nye kontravekten på TK950 armene liker jeg veldig godt, det er to vekter hvorav den ene sitter utenpå den andre og kan skyves frem og tilbake for økt vekt. Fiffig og elegant løsning, og ikke som tidligere at man måtte bytte motvekt hvis man ønsket å bruke f.eks en tung SPU pickup. Den nye løsningen tar pickuper opp til 35 grams vekt uten besvær. Slikt får pluss i margen fra meg. Men noen VTA løsning/justering har de ikke kommet opp med, der må man bruke den vanlige tungvinte metoden med å løsne en skrue og heve/senke og skru til igjen. Når det er sagt så finnes det nå nye VTA-justerere laget til Jelco armer for en fornuftig penge, så dette problemet har en løsning. Men jeg hadde gjerne sett at Jelco kom med en elegant løsning på VTA justering ala f.eks hva Graham leverer på sine armer. VTA justering mens man spiller burde være påbudt på alle audiofile armer etter min mening, da mange dyrere pickuper er særdeles følsomme på riktig VTA. Faktisk kan lydforskjellene være såpass store at man får nærmest hakeslipp når det først er korrekt justert. Det jeg skriver her om Jelco armen er ikke ment direkte som noen test, men i stedet en lett omtale av armen og hvordan jeg synes den lyder i forhold til den forrige toppmodellen til Jelco. Som riktignok i sannhetens navn koster nær 1/3 del av hva den nye armen koster, og således kanskje ikke helt blir fair...... men jeg forsøker alikevel.

 

 

Som sagt tok TK 950L-armen over for en SA 750 arm, også denne i 12’ utgave, og som er en arm som jeg synes spiller veldig godt på Dr.Feikert Blackbird spilleren. Det bare lyder godt!

Så først ut var TK 950L sammen med den tidligere nevnte Ortofon SPU pickupen. Og med engang kunne jeg høre at her var lyden annerledes. Lyden var renere, det var litt sånn som når man bytter fra en gammel Monster kabel til en ny sølvkabel - det hele blir litt lysere og MYE mer gjennomsiktig. Kanskje kan man kalle det mer analytisk, men TK 950L lyder et hakk lysere, og man kan nesten få på følelsen at den har kvittet seg med en god del harmonisk forvrengning. Antakeligvis kommer det hele av bedre demping og bedre lagere i armen slik at forvrengningen er ytterligere dempet i forhold til den eldre armen, og man sitter igjen med renere og mer analytisk signal. SPU pickupen viste i alle fall en side av seg selv med en rett så oppegående diskant. Jeg har alltid syntes at denne SPU’en hele tiden har balansert på grensen til litt piggtråd høyt opp i frekvensene. Nå kan det se ut til at det rett og slett har vært på grunn av feil arm.

 

 

Merker også at mellomtonen i SPU pickupen har blitt mer veloppløst og kanskje litt slankere. Så kan man jo stille seg spørsmålet hvorvidt det er veien man ønsker at lydbildet på en SPU skal gå. Skjønt for noen SPU pickuper er det helt klart veien å gå, men hver sin smak. Når det gjelder lyden via den mye dyrere Zyx pickupen så blir det hele et stort steg opp i HighEnd-land når det gjelder lyd, hvor Zyx-pickupen sammen med Jelco-armen lager et enormt lydbilde. Bredden er helt rå, og punktgrafikken kan knapt bli bedre tror jeg. Via den «gamle» SA 750 armen ble lydbildet litt maskert med et lett romantisk slør, men med TK 950L snakker vi om et rent hvitt lerret. Det aller meste står frem rent og forvrengningsfritt. Jeg vil si at TK 950 armen vokser med oppgaven når man setter på dyrere eksklusive pickuper, og jeg gleder meg til en dag å sette den opp med en virkelig dyr pickup/trafo combo. Selv om det kanskje blir litt unfair - men det får vi ta en annen gang. Jeg skal komme med en update senere. I mellomtiden vil jeg anbefale alle å ta en titt på de nye Jelco armene om du skulle være på utkikk etter en ny arm. Selv om prisen har blitt mye høyere på de nye Jelco-armene så har performancen blitt vesentlig høyere også. Jeg liker de nye Jelco-armene meget godt. De har alt jeg ønsker meg foruten enkel VTA justering, men en ny VTA on the fly justerer skal bestilles. Det må prøves ut også, og virker den godt så har man en ganske så komplett og fleksibel arm til en fornuftig penge. Det blir jo ikke bedre enn det.

 


VTA on the fly

 

Norsk utsalgspris for TK 950L er 16,000.-.
 
Forhandlere i Norge er: daCapo hifi, Moss, Audioaktøren og Duet Audio.
 
Takk for utlån av arm til Exotic Audio.
 
Rudi. Januar, 2019
Lest 9091 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.