onsdag, 31 desember 2003 23:00

Thule Spirit IA255B

Skrevet av

Jeg har alltid vært svak for produsenter som kommer med intelligente løsninger på klassiske problem. Thule er en slik produsent, og forsterkeren Spirit IA255B er det ferskeste eksemplet på kreative løsninger. Jeg har hatt besøk av den i tre uker.

 

 


Den klassiske problemstillingen jeg sikter til i dette tilfelle er det dilemmaet de fleste audiophile opplever, som også ønsker å forsyne seg av multikanallydens sødme. For det er tross alt musikkgjengivelse i to kanaler som dominerer menyen for flertallet i denne rasen, og da er det nærliggende å plassere størstedelen av innsatsen i denne sektoren.

 

Det konseptet Thule byr på her er egentlig ikke noe nytt. Ikke for Thule. Allerede rundt århundreskiftet lanserte Thule denne tilnærmingen, materialisert i den integrerte forsterkeren IA250B, og det separate forsterkersettet PR250B/PA250B. Og konseptet består primært i at man har en balansert forsterker som kan gi maksimal ytelse i to kanaler, men som også kan gi en multikanals gjengivelse med redusert effekt.

 

Mitt testobjekt Spirit IA255B er altså en videreføring av dette konseptet som ble startet av IA250B, men til en lavere pris. Det er en integrert forsterker som yter 2x250Watt i 8 ohm i stereo, eller 5x100 watt i 8 ohm i multikanal. Og at Thule ikke tøyser når de oppgir effekten, illustreres av at sikringene mine slo ut ved oppstart dersom jeg hadde full belastning på resten av det som er tilkoblet. Noe lignende har jeg aldri opplevd med noen surroundreceiver, selv om jeg har hatt besøk av flere flaggskipreceivere i testbenken.For øvrig kan det vel sies at IA255B er en slags videreutvikling av den rene 2-kanals integrerte forsterkeren Spirit IA252B. I mine øyne er det særdeles interessant at man bare betaler 2 store lapper ekstra for multikanalsforsterkeren IA255B sammenlignet med 252B, mens ytelsen i to kanaler skal være den samme.

 

I tillegg til en balansert inngang, er IA255B utstyrt med 4 RCA-innganger samt en analog 5.1-inngang. Og siden dette er en rent analog forsterker, finnes det selvfølgelig ingen prosessor. Konseptet her er at DVD-spiller tar seg av alt som trengs av dekoding og prosessering, og signalet overføres til forsterkeren via 5.1-inngangen. Den eneste form for innstilling som gjøres i forsterkeren, er innbyrdes nivåregulering av Thule har forresten gjort en egen vri, ved at forsterkeren er utstyrt med 2 forskjellige sub-utganger. Den ene utgangen bare videreformidler det som ligger inne på LFE-kanalen (eller sendes dit via bassmanager i DVD-spiller), mens den andre utgangen er et summert signal fra frontkanalene, og må lavpassfiltreres i subwoofer eller eksternt delefilter.

 

Høyttalerutganger for 5 kanaler, for øvrig i en praktfull utførelse som gjør det til en fryd å koble opp anlegget. Pre-out er det også for stereo-kanalene, men ikke de andre.

 

 

I min omtale av Thule Space DVA250B Digit II nevnte jeg at fjernkontrollen er en nedtur, og dette gjelder kanskje i enda større grad for forsterkeren. Like godt å ta med en Sputnik i budsjettet, i hvertfall dersom det er flere Thule-komponenter på gang.

 

 

Lyden av IA255B

 

I testperioden ble forsterkeren benyttet sammen med DVD-spilleren DVA250B, og fikk periodevis i oppgave å dra både Linn Katan og Linn Ninka. I tillegg ble IA255B i en periode også benyttet som ren forforsterker, med en Linn Chakra C6100 som effektforsterker.

 

Det første som slo meg, var hvilken praktfull synergi det var mellom forsterkeren og CD-/DVD-spilleren fra Thule. Selv om det klanglige særtrekket fra DVA-250B med en anelse framheving av mellombassen kanskje ble forsterket enda en smule når disse spilte sammen, er det en vanvittig høy musikalitet som blir prestert av duoen.

 

Og selv om det slett ikke mangler på detaljer i gjengivelsen, opplevde jeg slett ikke at det analytiske dominerte.

 

 

Sammenligner man effektforsterkeren C6100 fra Linn med effektdelen i IA255B, er det en viss forskjell ute og går. Linnforsterkeren har nok enda litt større gjennomsiktighet i lydbildet enn Thuleforsterkeren. Men til gjengjeld er det mer kraft fra IA255B enn det C6100 kan levere. Dette kom tydeligst til uttrykk på stativhøyttalerne Katan, som faktisk krever mer av effektforsterkeren enn Ninka for å yte sitt beste.

 

Sammenlignet med Aktiv drift blir bildet et helt annet, men det er ikke fair konkurranse.

 

 

Konklusjon

 

Det er vanskelig å la være å bli imponert av denne forsterkeren. For tyve tusen får man her en forsterker som har alt det trenger i et 5.1-oppsett, og som attpåtil forsvarer prislappen som ren stereoforsterker.

Og det er kanskje i kombinasjon med DVA250B at dette virkelig blir en bombe. Jeg kunne levd lykkelig med denne duoen, både for formidling av CDer og for musikk i mange kanaler. Selv om man bare konsentrerer seg om ta kanaler, skal det godt gjøres å finne en duo som danker ut dette settet fra Thule til samme pris.

 

 

Pris: kr. 19.998,-

 

Imortør: Hi-fi Klubben

Link til produsent: http://www.thule-audio.dk/

 

Lest 6297 ganger
Audiophile

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « Thule IA100 Unison Research Unico »