torsdag, 07 januar 2010 06:51

Thule Space DVA250B Digit II

Den danske produsenten Thule har helt sluttet med å produsere rene CD-spillere. Til gjengjeld er det et digert kobbel med ulike varianter av DVD-spillere. Jeg har lånt toppmodellen.

 


Sammen med Den ferske forsterkeren Thule Space IA255B har spilleren Space DVA 250B Digit II (puhh) vært på utprøving noen uker. Omtale av forsterkeren kommer i et separat oppslag, her er det DVD-spilkleren som er under lupen. Thule er forresten litt nøye med å omtale sine spillere som CD- og DVDspillere. Dette kan kanskje virke litt tøvete siden enhver DVD-spiller også er i stand til å spille CDer. Men kanskje Thule har et poeng likevel? Dette kommer jeg tilbake til mot slutten av omtalen.

Siden det er hele 6 ulike modeller innen prisspekteret syv til syttenogethalvt tusen kan det kanskje være greit med en liten oversikt over hva som skiller disse.

 

  • DVA100. 2-kanals, ubalansert.
  • DVA120. 5.1, ubalansert.
  • DVA150B. 2-kanals, balansert
  • DVA250B. 5.1, balansert.

I tillegg kan de to balanserte utgavene leveres med Thule sin oppsamplingsmodul Digit II. Denne kan også ettermonteres, en egenskap jeg vil anta at mange verdsetter. Det er en veldig positiv egenskap når et produkt kan oppgraderes, og i dette tilfellet koster det ikke særlig mye mer enn om Digit II modulen var med fra starten.  I løs vekt koster denne Digit II modulen 5.500 i Norge, mens pristillegget for Digit II utgaver av DVA150B og DVA250B er h.h.v. 4.500,- og 5.000,-.

Alle modeller kan spille DVD-Audio, selv om det da altså bare er DVA120 og DVA250B som kan servere dette i 5.1.

Når en spiller koster 17.500,- syns jeg det er viktig at det er en hyggelig opplevelse å ha daglig fysisk og visuell kontakt med den. Og på dette punktet syns jeg at Thule oppfyller sine forpliktelser fullt ut, og kanskje mer enn enkelte av konkurrentene i noenlunde samme prisleie.

Det gis inntrykk av en høy byggekvalitet, og plateskuffen gir en høyst tilfredstillende adferd i det den møter meg. Kanskje enda viktigere er det at jeg aldri i løpet av de tre ukene ble servert mekanisk støy hørbar fra min lytteposisjon.

Og spesielt oppstilt sammen med testforsterkeren IA255B ble det ekstra stas med det visuelle inntrykket fra Thule sine komponenter. Dette er kjole og hvitt…ehh….og sølv.

Spilleren har en oversiktlig oppsettmeny, med bl.a. innstillinger for 5.1-lyd via analoge 5.1-utganger. Parvis delayinnstilling med intervall på 0,3 meter er for så vidt en vanlig løsning for ”prosessoren” som er innebygget i DVD-spillere, men ikke på høyde med de beste receiverne og high-end prosessorne. Litt mer uvanlig er det at det ikke finnes innstilling for individuelt nivå på 5.1-utgangene, men dette finnes vanligvis på mottakersiden (receiver/forforsterker).

Et særtrekk på denne spilleren er at Thule har utstyrt den med en VGA-utgang. Kan være praktisk ved at det gir muligheten for tilkobling til dataskjermer uten andre innganger. Jeg vil likevel ikke legge all verdens vekt på denne finessen, men så har det neppe kostet all verden å implementere det, heller.

Jeg har bare et ankepunkt når det gjelder denne spilleren, og det er fjernkontrollen. Finishen på fjernkontrollen er vel for så vidt grei nok, men jeg syns Thule skulle lagt litt mer arbeid i knappe layouten. Egen Audio-knapp for valg av lydspor bør være en selvfølge, mens den her er skjult som en underfunksjon under ”subtitle”.

Men den gode nyheten er at Thule har en ny eksklusiv fjernkontroll på gang. Thule Sputnik vil koste ca 2.500,- og er laget i aluminium. Det bildet vi viser her er ikke av en produksjonsmodell, og kan derfor avvike fra endelig utgave.


CD
Jeg innrømmer åpent at det ved alle mine produktomtaler legges størst vekt på musikkgjengivelse, og denne er ikke noe unntak. Derfor var jeg veldig spent på hva DVA250B kunne by på i Digit II utførelse. Det er ikke til å komme fra at 5 store lapper er en del penger å spandere på en ekstra krets. Og samtidig er det faktisk ganske lite, hvis det er det som skal til for å løfte spilleren lydmessig over det store feltet av multispillere i prisområdet mellom ti og tyve tusen.

Helt fra starten av hadde jeg en veldig tydelig ”deja vu” når det gjelder lyden fra denne spilleren. Dette minnet meg svært mye om noe jeg har opplevd tidligere – nærmere bestemt for ca. to år siden, skulle det vise seg. For lydprestasjonen til DVA250B med ordinære CDer i skuffen minner svært mye om den uanstrengte og dynamiske gjengivelsen fra Arcam sin FMJ CD33. Dette er en spiller som har blitt geniforklart av Stereophile, og som har (hadde) en prislapp omtrent identisk med denne Thulespilleren. Og det må jeg si faktisk er en liten bragd av Thule. Selvfølgelig kan jeg ikke utelukke at hukommelsen fra to år tilbake kan være litt upresis, og at CD33 var enda et hakk mer raffinert i toppen, men mye kan det ikke ha vært.

Jeg oppfatter DVA250B Digit II som å være meget nøytral, der eneste tendens jeg finner er en ørliten vektlegging i mellombassen. 

DVA250B spiller også HDCD, men liker tydeligvis ikke å skryte av det. Det er nemlig ingen HDCD-lampe som tennes når den fores med HDCDer. Hadde det vært opp til meg, ville jeg vel kanskje heller ha foretrukket en slik indikator, i stedet for den småfancy plateroterende animasjonen i displayet. Men likevel er det vel kanskje en like god indikator det som skjer med lyden når en HDCD ligges inn. For maken til luftighet og uanstrengt gjengivelse fra min HDCD-samling tviler jeg sterkt på er mulig å få til med en spiller uten HDCD-dekoder. Det er mange motstridende oppfatninger om hvorvidt HDCD har noe for seg, men jeg kan ikke forstå at det kan være særlig tvil om at en HDCD drar nytte av å bli avspilt via en HDCD-dekoder. 

DVD-Audio
Thule har valgt å utstyre denne spilleren med DVD-Audo avspilling, men ikke SA-CD. Selvfølgelig hadde jeg foretrukket at den behersket begge deler, men Thule har i likhet med veldig mange andre produsenter holdt seg vekk fra SA-CD.

Men den spiller altså DVD-Audio. Og det gjør den bedre enn nesten alle andre spillere jeg har hatt i hus. Bare den over dobbelt så dyre Unidisk SC greier å tukte Thule i denne disiplinen, og det skulle vel også egentlig bare mangle.

Film
Selv om hovedfokus for meg altså er musikk, måtte spilleren selvfølgelig også gjennom noen filmer i testperioden. Og også her gjør Denne spilleren en glimrende jobb, selv om den ikke skiller seg positivt ut fra andre spillere til rundt 10-12 lapper. Enkelte vil vel gjerne savne HDMI-utgang. Selv om det altså er glimrende kvalitet på de analoge videosignalene.

Konklusjon
Det var med vaklende skritt jeg leverte tilbake denne spilleren. For her har Thule gjort en så god jobb at jeg be fristet til å beholde den.

Mange tror at alle DVD-spillere også kan å spille CD. Det stemmer ikke – de bare later som de kan det, mens de egentlig med fordel kunne latt det være. Thule derimot brillierer også som CD-spiller, og det i en så stor grad at det er veldig naturlig å kalle det en CD-/DVD-spiller.

Er så Digit II versjonen (eller oppgraderingen) verd prisforskjellen? Strengt tatt kan jeg vel ikke svare på det, siden jeg ikke har prøvd denne spilleren uten Digit II. Det eneste jeg vet at resultatet med Digit II er glimrende, og verd hver eneste krone. Og for den som greier seg med to kanaler på de analoge utgangene, er det faktisk en god del å spare, uten at dette skal gå på bekostning av kvaliteten i stereo. For DVA150B Digit II skal levere den samme kvaliteten i to kanaler til bare 13.000,-.

Hadde det vært en ren filmmaskin jeg var ute etter, ville jeg vel like gjerne lett blant Thule sine japanske konkurrenter, men så ville jeg neppe valgt en Digit II utgave heller. For denne spilleren er først og fremst et naturlig førstevalg for audiophile musikkelskere, som gjerne tar med glimrende videokvalitet som bonus.

Pris:         Kr. 17.498,-

Importør:  Hi-fi Klubben
Link til produsent
Mer informasjon

Lest 10072 ganger