torsdag, 17 januar 2019 18:47

AUDIOFILT INNTRYKK: Jacob Young – Urban Gardening. Glitrende funky gatejazz

Skrevet av

Det er ofte sånn at for å komme utenfor komfortsonen, eller i det minste utenfor vante mønster, må det ytre krefter til. For selv om Jacob Young har en ganske stor musikalsk spennvidde, ligger musikken i prosjektet Urban Gardening godt på utsiden av noe jeg har hørt av Young før.

Jeg forbinder først og fremst Jacob Young med hans ECM-produksjoner, selv om han har gjort mye mer – blant annet duo-innspillinger med Karin Krog og med Siril Malmedal Hauge, lavmælte innspillinger der akustisk gitar dominerer. Og ECM-artister er det vel få som forbinder med lettsindige, funky jazz-koloritter med utpreget urbant preg.

Og så er det nettopp det vi får servert på denne utgivelsen som kom i november i fjor. Og det var en ytre påvirkning i form av en bestilling fra hans venn Christian Torp. Bestillingen lød etter sigende: Lag en vinyl med ny norsk jazzmusikk fra Oslo, original jazzmusikk, jazzmusikk som er groovy og «...som folk på min alder også vil digge - tenk at man bare må bevege seg til den (danse). Ta med deg noen gode sangere også. Ellers gjør du akkurat som du vil (pleier)».

 

Urban Gardening

TIl prosjektet Urban Gardening har Jacob Young samlet end gjeng med internasjonale musikere bosatt i Oslo. Vi har hele tre vokalister. I tillegg til Siril Malmedal Hauge som han har laget plate med før, finner vi Rohey Taalah og datteren Stella Young. Knut Riisnæs på tenorsax og Øyvind Brække på trombone utgjør blåserrekka.

Anders Aarum trakterer Fender Rhodes, og han er med og setter et preg på albumet, en karakter som gjør at jeg får ganske sterke 70/80-talls vibrasjoner.

Rytmeseksjonen utgjøres av Bo Berg på bass, og Sidiki Camara og Raciel Torres. Det er veldig sterk rytmeseksjon som dreier musikken i litt latininspirert retning. Eller livsbejaende rytmer, som man også kan kalle det.

Og så var det Jacob Young selv da. Han trakterer som vanlig gitarer, og på denne utgivelsen er det de elektriske som dominerer.

 

 

Side A

Åpningslåten er en av mine favoritter på LPen. En funky instrumental med islett av vokal fra Grace Young, og en sound som setter location i mitt hode til 70/80-talls New York, med litt latin-bidrag. Flott sound på gitaren, på en låt som nettopp på grunn av vokalen kan gi gir lette assosiasjoner til A Brazilian Love Afair som George Duke gjorde på tampen av 70-tallet. Men bare litt. Låten avrundes med en flott solo av Knut Riisnæs.

Everything I Do Gonna Be Funky From Now On er en suggererende og repetitiv låt. Begge de to hovedvokalistene Rohey Talah og Siril Malmedal Hauge bidrar her.

16 bars of funk / Roll the dice er kanskje den mest urbane av alle låtene. I mitt hode befinner vi oss minst like mye i Brooklyn som på Løkka. Og selvfølgelig har Rohey Taalah mye av ansvaret for nettopp dette.

Image of a man er en lavmælt ballade sunget av Siril. Og den akustiske innledningen er vel det stedet Jacob Young sine akustiske ferdigheter blir tydeligst eksponert.

 

Side B

side B fungerer en cover av OutKast sin låt Hey Ya som oppvarming til en annen av albumets desidert beste låter – Boogaloo You er en ganske streight 12 takters blues i funky innpakning. Og siden jeg nevnte en amerikansk referanse tidligere – 70-talls Tom Scott er egentlig en mye mer relevant referanse for denne typen jazz, selv om vi da må helt til L.A. Knut Riisnæs bidrar selvfølgelig til dette, men også Anders Aarum sin Fender Rhodes legger inn et ekstra gir i 70-talls følelsen. Nevnte jeg at det er et slit å holde foten i ro på denne låten.

Sunrise er en av de mest karakterfulle låtene, og domineres av Rohey Taalah sin flotte og karakteristiske vokal.

Avslutningslåten Dark Matter er nok en favoritt. En instrumental der Jacob Young virkelig demonstrerer at frapperende gitarspill ikke handler om flest mulig noter pr. sekund. Her suppleres det med glitrende spill fra blåserrekka, og en Rhodessolo to die for.

 

LPen

Anmeldelsen er basert på en fin 180-grams vinyl i single-fold album. Lyden er flott og crisp, og med en bra dynamikk som understreker de livlige perkusjonene til rytmeteamet.

En flott og overraskende utgivelse fra Jacob Young.

 

 

Lest 3682 ganger Sist redigert søndag, 15 november 2020 12:31
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.