Lyra KLEOS

Skrevet av

Nyeste skudd på stammen fra Lyra har fått navnet KLEOS og er den såkalte erstatteren for legenden Lyra Helikon, store sko som skal fylles med andre ord.

Les mer:

 

Japansk baserte Lyra er som mange vet drevet av norske Stig Inge Bjørge, ved sin side har han amerikanske Jonathan Carr som arbeider med design/utvikling av produkter og ikke minst mester bygger Yoshinori Mishima, sammen produsere/lager dette trekløveret pickuper i ypperste verdensklasse og er etter min påstand verdensledende innefor sitt område. Når Lyra kommer med en ny pickup så er det virkelig en nykonstruert pickup og ikke en pickup som det bare er forandret fargen på og påsatt et nytt navn.

I mange år har Lyra Helikon vært et av Lyra's trofaste kjennemerker når det gjelder pickuper og knapt noen som driver med vinyl som hobby har vel unngått og høre en Helikon en eller annen gang. Helikon har alltid presentert det ypperste av lyd i sin prisklasse og har vært en klar pådriver for andre produsenter for og slippe og bli for langt etter lydmessig....... så god er faktisk Helikon at den har holdt ut i uforandret tilstand i over 10 år, hvilket er lenge i hifi verdenen hvor det spyttes ut mkII og spesial edition eller signature versjoner hvert halvår, men nå er det altså Kleos som gjelder.
Kleos er priset noe høyere i Norge enn hva Helikon var som kostet 14995.- mot Kleos som koster 18995.-.
Når det gjelder teknisk oppbyggning henviser jeg heller til Lyra sin egen hjemmeside hvor Jonathan Carr har forklart det hele utførlig, jeg velger i stedet og fokusere på de lydmessige forskjeller jeg opplever med Kleos verses Helikon og Kleos verses Kleos i forskjellige armer for å forsøke og gjengi denne pickupens klangmessige egenskaper på en mest mulig forstålig måte.
Alle Lyra sine pickuper er oppbygd med henblikk på og gi minimalt med resonanser tilbake til armen og dermed eliminere problemer allerede i roten hvor problemene starter i stedet for at alle kundene skal overta problemet og slite med å finne løsningen. Med Lyras filosofi kan kundene konsentrere seg om det viktigste....... og spille musikk........ vel ok..... de må kjøpe en anstendig spiller og arm selvfølgelig og justere det hele opp, men Lyra eliminerer nå i all fall et problem...... så også med Kleos. Lyra går stadig nye veier i jakten på bruken av nye materialer og nye combinationer av bruken av materialer sammen for og forbedre lyden maksimalt innenfor de gitte kriterier.
Men tilbake til montering og ikke minst det lydmessige.
Kleos passer rett inn der hvor en Helikon har stått, kun litt kontroll sjekking av overheng og finjustering av azimuth og stifttrykk så er det hele oppe og går. Man bør med Kleos (som med alle andre pickuper) eksprementere litt med load ..... altså belastning, fra Lyra anbefaler man fra 100 ohm og oppover, jeg har forsøkt med alt fra 70 ohm og opp til 4k og hos meg liker jeg best et sted mellom 125 og 400 ohm litt avhengig av dags formen.

Testoppsett
Jeg monterte Kleos først opp i en SME V-12R altså SME's nye 12" arm montert på en Montegiro Luzzo Dupplo platespiller, deretter ble den montert i tilsvarende 9" utgave av SME V og tilslutt i en DaVincie Nobile Grandezza 10.5" arm, med andre ord 3 gode armer som alle tre er i stand til og avsløre eventuelle u-noter, men samtidig som er i stand til og gjenprodusere alt av godlyd som Kleos kan levere.
Riaa som hovedsakelig ble brukt er en moddet DP 2.2 riaa, det ble kjørt fullballansert hele tiden utenom med DaVinci armen da denne er utstyrt med "fast" kabling med rca kontakter. Litt vekselvis avløste en Aesthix Rhea og en Trigon Vanguard II/VolcanoII DP riaaen. Kablingen til SME armene var Hovland Reference, så med andre ord MEGET avslørende utstyr. Jeg brukte Lyra Titan "i" og Helikon "vanlig" og SL varianten samt en Benz Lp som sammenligning eller kontrollgrunnlag. Jeg brukte 2 stk Lyra Kleos under testen for mest mulig korrekte resultater slik at A-B testing mellom forskjellige armer var enkelt.

LYD
Og skulle beskrive denne pickupen er svært enkelt ....... og svært vanskelig.
Den som tror at dette er en dirkete Helikon erstatter og således er veldig lik denne i lyden tar fullstendig feil, dette er en helt ny pickup også lydmessig, klangkarakteren er klart mer varm og naturlig med mer fylde i mellomtonen enn hva Helikon presterer. Hadde Lyra uttalt at Kleos var en Skala erstatter hadde det for undertegnede vært lettere og tro da jeg synes Kleos er mer i familie med Skala enn med Helikon klangmessig, men på den annen side har vel aldri Lyra sagt noe annet enn at Kleos er en ny pickup og ikke en Helikon "erstatter". Men jeg plumper rett ut i det og forteller om rosinen i pølsen med engang....... Kleos setter nemmelig en ny standard innefor et kriterie som jeg ikke har hørt noen pickup uansett pris gjøre bedre og som bør få mange andre dyre pickuper og gå og skamme seg og det er :
Se for deg at du sitter og hører på et konsertopptak med et stort filharmonisk orkester og du hører alle strykere på første rekke klart og tydelig med klare konturer på en sort bakgrunn slik at alt står tydelig og klart frem......... tenk deg da at Kleos klarer og gjøre det samme med strykerne på både andre og tredje rekke, på alle pickuper jeg har prøvd til nå har jeg aldri lagt merke til denne fantastiske definisjonen av smådetaljer i bakgrunnen DETTE har jeg aldri hørt fra en pickup før og selv storebror og dobbelt så dyre Titan får pisk av lillebror på dette området, dette tiltross for at Titan "i" er nærmest som et kirurgisk instrument og regne når det gjelder og gjengi innholdet i sporene. Når jeg A -B testet Kleos mot Benz Lp....... riktignok i 2 forskjellige armer men som ble byttet om til motsatt testing etterpå ble det veldig klart at disse to pickupene er i to fullstendig forskjellige verdener når det gjelder dette området av gjengivelse, på Benz Lp blir 2'dre og 3 tedje rekke mer eller mindre komprimert sammen til en hel masse eller "hel ved" om man vil kalle det, at så Benz'en får strykere til og låte enda mer romantiske og gir et varmere slør som kan svært så innsmigrende er en annen sak. Men når det gjelder og trekke alt ut av platene er det nærmest utklassing fra Kleos sin side.
Men det skal også sies at noe av "fenomenet" også skal tilskrives bruken av lange armer, de forvrenger mindre og dermed kommer forskjellene tydligere frem, men nettopp derfor byttet jeg om på pickupene i armene for og få så korrekte testresultater som mulig. Vel så nå vet vi at Kleos setter en ny standard på dette området, hva så med resten av lyden ? Som jeg var inne på tidligere så besitter Kleos etter min mening en mer naturlig mellomtone, dvs noe mindre analytisk mellomtone enn hva Helikon gjorde ......... det er svært vanskelig og sette ord på dette, ord som naturlig, levende, organisk, kjøtt og blod blir liksom ikke nok, den skal nok bare oppleves....... men jeg gjør noen forsøk alikevel...... vi starter med bassen, superb dynamikk i mellombassen med et trøkk som fikk meg til og lure på hvor mye ProAc D-80'ene egentlig tåler av slikt, samtidig som jeg var overrasket over hva de sistnevnte kan. dypbassen er helt enorm (som på alle Lyra pickuper), det man kan si her at man får superb definisjon og oppløsning i bassen slik at man virkelig kan følge bassen på en skikkelig måte også når det spiller mer enn en bass eller ett bassinstrument........ igjen er vi tilbake til det som skjer i mellomtonen, det strekker seg altså helt ned i dypbassen, måten og gjengi alle instrumenter rent klart og tydelig. Jeg har testet mange pickuper i mitt liv, men aldri har jeg vært borte i en pickup som gjør akkurat dette bedre. Oppover i toneområdet er oppløsning og definisjon nøkkelord, men samtidig vil jeg tillegge at Kleos klarer balansegangen med en silkemyk diskant uten og bli lydende som diskanten går mot døden i det den passerer 12-15000hz som mange andre pickuper gjør for ikke og låte vasse i toppen. Når det gjelder holografi presteres det et både dypt og meget bredt lydbilde uten at jeg vil påstå at Kleos er noe bedre enn resten av Lyra serien på dette området, på den annen side er resten av serien meget gode på akkurat dette. Kleos har arvet mye av Titan sine evner til og støvsuge platene for informasjon gjemt i rillene og dette i combination med de tidligere nevnte evner til og definere ut detaljer i lydbildet så gjør det at platesamlingen nesten fremstår som ny med masser av detaljer man aldri tidligere har hørt før.

Konklusjon.
Skal man beskrive Kleos med kun ett ord må det bli "kontroll"......... så enkelt kan den beskrives faktisk fordi den har full kontroll over alt og den gjengir alt med største selvfølgelighet, rent, u-forvrengt, naturlig og levende. Dette er en pickup jeg tror nær sagt alle vil like fordi den har ingen svakheter og den gjengir alle plater med en herlig vitalitet og naturlighet med en utrolig definisjon av små og bakgrunnsdetaljer.
Topp resultater oppnås kun ved og matche pickupen med topp utstyr ellers, men de fleste som vurder og handle en pickup til 19000 kroner har forhåpentligvis riggen i orden. Pickupen får således mine varmeste anbefalinger, jeg har sikret meg 2 stykk og de blir værende her.
Vedr sporing så er pickupen litt kilen på korrekt stiftrykk, hos meg fikk jeg veldig gode resultat med ca 1.75 gram, men her et lite varsku........ så lite som 0.05 gram kan ha stort utslag, så lytt deg frem.


Rudi sommeren 2010

Lest 11300 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.