onsdag, 30 desember 2015 10:52

Arendal Sound – ny norsk høyttalerprodusent.

Skrevet av

Lsound i tar steget over som HiFi-produsent. Høyttalermerket Arendal Sound er født, og vi skal ikke fornærme leserens intelligens med å fortelle hviken by på Sør-Østlandet den kommer fra.

 

 

 

Jan Ove Lassesen er grunnleggeren av den norske HiFi-importør og forhandleren Lsound, og det er nå mer enn ti år siden vår første kontakt i forbindelse med at Lsound planla import av SVS. Det har rent mye vann i havet siden den gang, og Lsound har utviklet seg til å være en betydelig norsk HiFi-aktør, med et bredt produktspekter i sitt sortiment.

Vi mottok nettopp en Pressemelding fra Lassesen om at de har startet produksjon av et helt nytt høyttalermerke. Dette er det andre nye initiativet i denne sektoren vi er vitne til i år, etter at vi på årets Horten-messe fikk presentert et friskt pust i form av giganthøyttalerne Thesis, fra et par entusiaster på den andre siden av Oslofjorden.

Arendal Sound har åpenbart satset tungt, og har allerede fra start en komplett høyttalerserie med hele 6 modeller, i tillegg til et særpreget stand for stativmodellen. Vi snakker om høyttalerserien 1723, som har fått navnet sitt etter det årstallet da Arendal fikk bystatus.

Høyttalerserien er egenutviklet, og bygger på totalt 4 ulike høyttalerelementer, medregnet de særdeles voksne 13,8-tommers basselementene som sitter i de tre subwoofermodellene, og et 4-tommers fulltoneelement som benyttes i en dipolkonstruksjon i 1723 Surround.

Diskantelementet er en 28mm syntetisk softdome, der selve softdomen er produsert av Dr. Kurt Mueller i Tyskland, mens konstruksjonen er utviklet og produsert av Arendal Sound. Rundt denne diskanten har Arendal Sound konstruert en Waweguide, som har som oppgave å optimalisere spredningen i de øverste oktavene. Diskantelementet er delt så lavt som ved 1.500 Hz, noe som må antas å være en fordel i en toveiskonstruksjon der makkerne måler åtte tommer i diameter.

Arendal Sound hevder å ha lagt høy vekt på kvalitet i alle ledd, ikke minst i kabinettet der det er benyttet ekstra kraftig dimensjon på HDF-plater i frontbaffel. Kabinettfrontene har også en tilting på 2,5 grader, noe som i tillegg til å være et karakteristisk designelement også er tunet i forhold til elementenes innbyrdes faselinearitet.

Tuning i bassområdet er også viet spesiell oppmerksomhet, idet det er inntil 3 bassporter (i tower), men også mulighet for å plugge en- eller flere av de. Arendal Sound vektlegger at den mest naturlige bassresponsen gjenre kan oppnås med lukket kabinett. Dette gir en høyere avrunding på papiret, men vil likevel kunne gi bedre respons i det helt dype området, siden avrundingen er mye slakere enn med åpne porter. Tilpassing til rom og plassering er også viktige parametere.

 

 

Alle fullrangemodellene har tilsynelatende forseggjorte biwiringterminaler, der vi setter ekstra pris på at det er oppgitt separat impedans for diskant- og bassinngang. Nyttig informasjon ved eventuell biamping, et trekk som andre produsenter kan ta lærdom av.

Kabinettene fås i fire ulike utførelser – sort og hvit i matt eller highgloss finish.

 

 

 

1723 Tower.

Dette er gulvmodellen i serien, og er en 2½-veis konstruksjon. I tillegg til diskantelementet finner vi 4 stk. 8-tommere, der de to øverste spiller i øvre bass og mellomtoneregister, fra 120 – 1500 Hz. De to nederste elementene overtar under 120 Hz. Dette er ingen pinglehøyttalere – vekten pr høyttaler er på 46 kg!

Følsomheten til 1723 Tower er høy, oppgitt til 92dB. Frekvensresponsen innenfor +- 3dB er oppgitt til 55-20.000 Hz med lukket kabinett, mens avrundingen ved -3dB senkes til 34 Hz med 2 porter, og 38 Hz med tre porter åpne.

Pris på 1723 Tower er fra 25.000,- pr. par.

 

 

 

 

1723 Monitor.

1723 Monitor er stativmodellen, men her er det ikke en gjennomsnittlig størrelse. Tankene ledes hen til eldre, gjerne britiske stativmodeller med et kabinettvolum som ofte overgår de minste gulvhøyttalerne. En matchvekt på 23 kg er da også veldig utypisk for en stativhøyttaler.

1723 Monitor er rene toveiskonstruksjoner, der mellomtone-/basselementene er plassert symmetrisk på hver side av diskantelementet. Følsomhet er her typisk nok redusert til 89 dB, mens bassresponsen er på hhv 58Hz som lukket høyttaler, og 34Hz med to porter åpne.

Et interessant trekk med stativmodellen er at Arendal Sound har utviklet en helt spesialdesignet stand for denne modellen – 1723 Stand. Det er et kabinett som lett kan forveksles med et høyttalerkabinett, og som kan fylles med sand for å gi ekstra vekt, stabilitet og resonansdemping. Kabinettet har den samme vinklingen på 2,5 grader som høyttaleren har, og sammen vil disse fremstå som en slags guvlhøyttaler med en eleganse som kanskje overgår 1723 Tower.

Pris på 1723 Monitor er fra 15.000,- for paret, avhengig av finish. 1723 Stand koster fra 6.000,- pr. par.

 

 

 

1723 Center

Denne senterhøyttaleren er åpenbart en modifisert versjon av 1723 Monitor, og modifikasjonene later også til å være av kosmetisk og praktisk art. De eneste forskjellene vi har kunnet registrere er logoen i fronten, og at teksten på bakplaten er rotert. Kanskje ubetydelige detaljer, men viktige nok for å underbygge den premiumfølelsen Arendal Sound åpenbart har intensjoner om å oppfylle.

1723 Center koster fra kr. 8.000, avhengig av finish.

 

 

1723 Surround.

Dette er den modellen som skiller seg mest fra de andre modellene. Blant annet på grunn av et det her introduseres et annerledes element i tillegg til 28mm diskant og åttetommeren. For i denne dipole konstruksjonen har Arendal Sound valgt å benytte et 4-tommers fullfrekvens element på hver side i de skråstilte sideveggene.

Høyttaleren er ellers åpenbart primært tiltenkt en vegghengt plassering. Eller takmontert, for i vår tid er også takhøyttalere en aktuell rase i forbindelse med dolby Atmos, DTS:X og Auro-3D.

1723 Surround koster fra 12.000,- pr. par.

 

 

 

Subwoofere.

Selv om mange benytter subwoofere også i stereo-oppsett, er det ikke til å komme forbi at det primært er i hjemmekinoer at subwoofere har den største utbredelsen. Så når Arendal Sound allerede fra første stund har lagt inn 3 ulike modeller, er det svært nærliggende å anta at hjemmekino har vært langt fremme i bevisstheten. Ikke dermed sagt at dette ikke modeller som kan fungere utmerket i et HighEnd stereooppsett.

De tre modellene benytter alle det samme 13,8 tommers basselementet. Disse drives av kasse-D moduler, bygget rundt DSPer fra Texas Instruments.

 

 

1723 Subwoofer 1 har en forsterker på 500W, og har oppgitt frekvensgang ned til 20 Hz ved hjelp av tuning fra en Eq, og  ned til 34 Hz i  naturell form.

1723 subwoofer 1 koster fra 8.000,-.

 

 

 

1723 Subfoofer 2 har den doble effekten i forhold til lillebror. Her er avrundingen ved 32Hz, hvis det ikke benyttes Equalizer.

Prisen på 1723 Subwoofer 2 er fra 14.000,-.

 

 

 

1723 Subwoofer 3 er flaggskipmodellen, og her har man valgt å introdusere en port, med tilhørende mulighet for økt frekvensrespons i bunnen. Uten equalizer strekker den seg ned til hhv 25 og 28 Hz med eller uten åpen port. Med equalizer aktivert er de samme tallene 17 og 20Hz. Hedr beveger vi oss under det som er definert som hørbart område med åpen bassport!

 

Alle modeller skap være tilgengelig ganske kjapt ut på nyåret.

Les mer om 1723 serien hos Arendal Sound

 

 

Sist redigert tirsdag, 11 oktober 2016 06:56
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.