SME M2-9

Skrevet av

Denne gang skal jeg ta for meg minstemann i SME serien, altså M2-9, det er altså snakk om en 9" arm og den rimeligste armen pr i dag i SME's sortiment.
Armen kommer (som alltid med SME) komplett med verktøy, setup mal og kabling solid innpakket i en isopor eske, er sjelden eller aldri noen transport incidenter med SME, selv ikke når man sender de med posten.

Les mer:

Publisert 9.11.2013

Vel ute av esken er det bare og tre i antiskating tråden og montere i vei, har du engang for 10-20-30 år siden satt opp en SME 3009 serie I eller II går dette lekende lett, for de som ikke har denne erfaringen er nok en liten titt i instruksjonsboka og anbefale, men egentlig er armen lekende lett og sette opp. Alt av skruer og justeringer er lette og få øye på, så for de fleste blir instruksjonsboka bare en ting og kontrollere i mot.

For anledningen hadde jeg et Avid Acutus driv verk stående arbeidsledig og denne var utstyrt med SME innfestning av armen så dermed ble det naturlig for meg og bruke dette........ så kan man kanskje med rette hevde at det er de færreste som kjøper den minste SME armen for bruk på et så dyrt drivverk, men man får i alle fall testet grensene for yteevnen til armen på denne måten.
Selve M2-9 armen ser ut til og være en moderne utgave av den eldre modellen 3009 serie II som stammer helt til bake fra 60-70 tallet, bla er selve arm rammen og basen og antaglighvis også lagringen av samme type som på 3009 serie II, mange av delene er lett gjenkjennelige. Riktignok har M2-9 et mer rett armrør enn det 3009 armen hadde, men resten er umiskjennelig likt. Men hvorfor ikke bygge videre på dette gamle konseptet ?........ den gamle 3009 armen er slettes ikke utdatert lydmessig.

LYD:

Jeg forsøkte meg med litt forskjellige pickuper, bla fikk brukte jeg en Benz MC2, Lyra Helikon, Denon DL 103 SA og en Ortofon MC20 Supreme, m.a.o pickuper med svært ulik lyd og egenskaper og ikke minst krav til armen.

Den vanskeligste av disse er nok Denon DL103SA som krever en stiv arm med litt masse og med god demping fordi den pga lav compliance (høy stivhet i nåleopphenget) som gir en god del resonancer tilbake til armen som den må klare og hanskes med.
Litt om lyden med de forskjellige pickupene:

Benz MC2 som er en VdH bygd aldrende pickup og som er en litt snilt lydende pickup, ikke mange vasse kanter, men en meget jovial liten sak, den låt først litt vel tilbaketrukket og lite viril i M2 armen, men når man fikk satt seg ned og funnet roen skulle det vise seg at det hele ble spillende med en litt mørk forholdsvis varm klang karakter, jeg har tidligere også når jeg har hørt på denne pickupen merket litt tendenser til litt mørk klang, så 1 - 0 til SME armen for og klare å gjengi dette riktig.

Lyden med Lyra Helikon blir som vanlig med denne pickupen helt topp, Lyra's pickuper er som oftest svært enkle og få til og låte bra grunnet at de generelt gir lite resonanser tilbake til armen som denne må hanskes med, bare man får justert overheng og alle vinkler riktig så kvitterer Lyra Helikon som sedvanlig med gulvristende bass, super dynamikk og et vell av smådetaljer som de færreste ikke engang visste at fantes på platene sine. Den helt råe mellombassen og den siste oktaven nedover som Helikon leverer med bravur uteblir litt, den helt råe oppløsningen i mellomtonen som jeg er vant til fra SME serie V er også noe mer tilbakeholden, men det skulle da bare mangle..... SME serie V koster tross alt 3 ganger så mye som M2-9.

.............. over til Denon DL103SA, en pickup jeg tok med i testen bare for og "plage" M2 armen litt, egentlig bare for og sjekke om det går bra og om M2 armen klarer og hanskes med denne litt stivbeinte pickupen, og faktisk joda, det går relativt bra, faktisk opplevde jeg mellomtonen som svært glatt oppløst og faktisk spilte comboen nesten litt varmtlydende med skikkelig kropp og sjel, det jeg vanlighvis legger merke til med Denon DL103SA er homogeniteten i lydbildet og dynamikken spesielt i de nedre oktaver, dette kommer dog ikke så frentredende frem som med en tyngre arm, men i stedet viste comboen meg en ny ukjent siden med denne pickupen som var intresannt og lytte til. Dog vil jeg si at kjøper man en DL103 pickup for og nettopp den gamle og kjente DL103 lyden vil jeg kanskje anbefale en lytt før man handler, det gjelder hvertfall med SA utgaven og såvidt jeg husker så er den vanligste av DL-103'ene enda stivere enn SA utgaven, så vær litt på vakt.

............ videre over til en annen gammel traver: Ortofon MC20 Supreme.
Jeg tok med denne fordi det er en pickup som kan låte veldig fint, men som også kan låte ganske forferdelig i feil arm. I SME M2-9 vil jeg si at denne pickupen låter slik den alltid har gjort, ganske mykt i mellomtonen med halvgod dynamik med en litt sleivete udiffrensiert bass, men alikevel med en ganske koselig avslappende sound.
En form for en konklusjon:

SME M2-9 er en lett arm og like, den er ganske så nøytral og den behersker et stort utvalg av pickuper, dog for å slippe vanskeligheter ville jeg valgt pickuper fra hyllen type medium til myk compliance, M2-9 har rett og slett ikke nok demping for de stiveste "værstingene", da må man nok plusse på et silicon dempebad til armen som et minimum for og komme så nært mål som mulig. Jeg forsøkte altså med Lyra Helikon som koster nesten dobbelt så mye som armen med fremragende resultat, noe som for meg vitner om at armen holder et meget høyt nivå og jeg tror den vil stjele mange SME 309 kunder. Skal jeg våge meg på en anbefaling av pickuper til M2 armen, burde flere fra Audio Techninca som At OC9 og AT33 passe glimrende og Benz Ace low burde også kunne fungere utmerket, litt opp i pris kommer man neppe utenom Lyra Delos, faktisk har jeg tro på at sistnevnte vil være en perfekt match sammen med M2 armen. Et godt drivverk, en M2 arm og en Lyra Delos tror jeg vil utgjøre en MEGET god platespiller kombination.

I priskategorien opp til 10.000.- vet jeg pr i dag IKKE om noen seriøse utfordrere til M2-9 armen som kan frarøve denne tittelen beste arm under kr 10.000.-.


Lest 18778 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.