mandag september 24 , 2018
fredag, 19 mai 2017 12:26

EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

Jeg er fristet til å bare kalle det rockbasert musikk med sterke improvisastoriske element. For Grateful Dead er livebandet over alle liveband. Noe deres produksjonskatalog bekrefter. De har riktignok noen toneangivende album som er studioalbum, men størstedelen av Grateful Dead sin produksjon er live-album. Dette befestes ved at bandet hadde en veldig stor del av sin karriere på turne. Og i tillegg har de hatt en holdning til at alt skal være tilgjengelig, noe som har resultert i en rekordartet katalog tilgjengelig for gratis nedlasting. Og det legalt.

Det er to frontfigurer som dominerer musikken til Grateful Dead, og det er gitaristene og vokalistene Jerry Garcia og Bob Weir. I nevnte rekkefølge. Men det gir slett ingen grunn til å utelate bassist og vokalist Phil Lesh, eller Ron "Pigpen" McKernan og Bill Kreutzmann på hhv keyboard og trommer.

 

 

LIVE DEAD

Men tilbake til dagens album. Live Dead er et fantastisk album, og strukturen gjør at jeg ikke nøler med å kalle dette for prog-rock, selv om det er et begrep som kanskje ikke så ofte blir brukt om Grateful Dead. Og en av grunnene er at hovedbolken er en slags medley som går over tre albumsider.

 

Side A

Dark Star er åpningslåten i denne medleyen, og fyller hele side 1. Dette er vel kanskje den biten som er mest jazzinspirert på dobbeltalbumet, og er en veldig flott låt dominert av gitarspillet til Jerry Garcia og Bob Weir.

 

Side B

På side B er vi over i Saint Stephen, og musikken forandrer en del karakter. Vi er litt mer over på en miks av en slags country rock, folk, og God-knows–what… Veldig fascinerende. Og igjen er det gitarene som skaper magien, sammen med et fantastisk samspill med rytmegruppen. Saint Stephen går over i The Eleven, og beveger seg samtidig elegant over i litt mer Bluesy terreng. Men uten å være blues.

 

Side C

The Eleven fra Side B tråkler seg elegant og sømløst over i Turn on Your Lovelight. Som er en anelse mer straight rock, i den grad det er mulig å snakke om straight rock i tilfellet Grateful Dead.

Fremdeles er vi selvfølgelig i kraftig Live-mode – vi snakker da om Grateful Dead. Og en låt som skifter mellom 1. og 4. akkord for å benytte terminologien innlært av vår gamle, entusiastiske og inspirerende musikklærer på Langveien Ungdomskole - Dag Jarnung.

Og her befinner vi oss egentlig litt ved kjernen av Gratful Dead. For det er mulig å betrakte Turn on Your Lovelight som en endeløs kjede av første- og fjerde-akkorder. Men det går også an å lytte til denne grenseløst fantastiske improvisasjonsmusikken, der alle musikerne lytter til alle, og skaper øyeblikkets musikk der og da. Jeg så et portrettprogram om Bob Weir, der han beskrev hans musikalske samarbeid med Jerry Garcia. Og hans beskrivelse av hvordan han lyttet til J.G. sin improviserte gitarsolo, og siden han kjente JC så godt musikalsk, var han i stand til å lytte seg frem til hvor han kom til å lande, og var forberedt og kunne gi han et musikalsk møte ved «landingen». Fascinerende, og samtidig en god beskrivelse av kjernen i musikken på disse tre sidene på Live Dead!

 

Side D

Ok, Den grandiose medleyen på side A-C er over, og side D er sikkert bare noe utfyllende greier. Veldig feil – dette er faktisk albumets høydepunkt.

Og vi går rett på sak. Death Don`t Have No Mercy er en vanvittig låt. Vanvittig på mange måter, for i tillegg til at denne låten som er skrevet av Gary Davis gir meg en uvilkårlig assosiasjon til historiens pester, svartedauer og spanskesyker, er det en vanvittig fascinerende låt. Og ikke nok med det – i et kommende album i denne serien med vinylklassikere får vi en låt som er en slags blåkopi av harmonistrukturen. Vi snakker da om Star Track av Jefferson Airplane, på albumet Crown of Creation. Men det viktigste er likevel at dette er fantastisk bra musikk, i Grateful Dead sin inkarnasjon!

Feedback gir en kraftig påminner om at man ikke må forsøke seg på å sette Grateful Dead i bås. Som navnet antyder er låten basert på gitar-feedback, og hvem mestrer det bedre enn – tja hvem er det egentlig? I hvert fall ikke Jimi Hendrix. Eller Terry Kath….

Avslutningslåten på side 4 er en søt liten låt. Jeg sier ikke mer…

 

 

Et fantastisk Live-album, og kandidat til Greateful Dead sitt beste album noensinne. Og med den produksjonen sier det ikke rent lite!

Lest 3682 ganger Sist redigert fredag, 19 mai 2017 12:36
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser