fredag, 31 august 2007 23:00

Onkyo TX-SR605

Skrevet av

Det er alltid et kappløp på gang i AV-bransjen. For hjemmekinoreceiverne sitt vedkommende har dette kappløpet handlet om de nye formatene nå de siste månedene. And the winner is…

Skrevet av Karl Erik Sylthe, september 2007

 

Helt riktig, kappløpet om HDMI 1.3a i surroundreceivere ble vunnet av Onkyo TX-SR605. Det er den første recieveren som har mulighet for å ta i mot udekodete HD-audiosignaler via HDMI, for dekoding i receiveren.

Og apropos vinner – i det vi var i ferd med å motta testeksemplaret av SR605 tikket det inn en melding om at denne receiveren hadde vunnet en Eisa Award i kategorien European Home Theater Receiver. Intet dårlig morgenrituale for en receiver som skal ut og erobre verden.

Onkyo TX-SR605 har en prislapp på 6.995,-. Dermed ligger den i et prisområde som er litt mellom barken og veden. Litt dyr budsjettreceiver, eller rimelig mellomklassereceiver. Med andre ord et prisområde der man så smått kan begynne å ha forventninger til lyden fra receiveren. Eller som Kari Bremnes ville ha sagt det – omtrent der natta blir te dag…

Etter hvert i testperioden ble det ganske klart at det her er mye mer snakk om en mellomklasserecevier med enkelte budsjettnykker, enn en påkostet budsjettreceiver. For hele fremtoningen gir et godt inntrykk. Og til tross for at jeg hadde noen forestillinger om at designet ikke var all verden basert på bilder, har jeg etter hvert begynt å trives godt med den visuelle framtoningen som skapes av det massive kjevepartiet. Og nettopp dette er med på å understreke den litt kompakte følelsen, som også underbygges av en god byggekvalitet. TX-SR605 tar seg rett og slett godt ut. Spesielt i sort, som var fargen på testeksemplaret.

På receiverens bakside er noe av det første jeg legger merke til de fargekodete høyttalerterminalene. ”Hah” tenkte jeg, ”er det egentlig noen som drar nytte av disse uelegante fargekodene? Folk går ikke rundt og pugger den slags!” Helt til jeg observerte at fargene samsvarte fullt ut med de terminalene jeg plugget ut av på min egen H/K AVR-635, og ga meg muligheten til å overføre terminalene uten å vri hodet for å les skriften på bakplaten!

Ellers er vel det som dominerer baksiden av TX-SR605 at Onkyo har fått plass til overs. Et litt uvanlig fenomen, og har nok sammenheng med to forhold. Med unntak av subwooferutgangen, har Onkyo droppet pre-out. Dette er uvanlig for receivere i dette prissegmentet, men hos Onkyo er det tradisjon. Og selv om jeg i utgangspunktet er bare sånn passe sjarmert av å miste muligheten for å koble til ekstern effektforsterker, må jeg gi Onkyo et poeng. De er trolig klar over at det er en veldig begrenset andel av kundene som benytter seg av pre-out. Kanskje de rett og slett ikke var syke den dagen de lærte ordet prioritering på skolen?

 

Den andre sparsommeligheten kom litt mer brått på – jeg kvapp litt da jeg registrerte at receiveren bare har fire digital-innganger, to optiske og to coax. Eller er nå det egentlig helt sant?

HDMI 1.3a

For det er jo egentlig to digitale audioinnganger til, og etter hvert er det disse som blir brukt. Onkyo TX-SR er den første surroundreceiveren på markedet som er utstyrt med HDMI 1.3a, og det innebærer at den er i stand til å motta udekodede bitstream-signaler digitalt via HDMI, og dekode de nye lydformatene fra Dolby og DTS internt i dekoderen. Dette fordrer at man har en HD-spiller som også er utstyrt med HDMI 1.3, noe jeg dessverre ikke var i besittelse av i testperioden. For her er situasjonen den at HDMI 1.3 har ankommet receiverne litt tidligere enn spillerne. På en annen side vet jeg ikke om det lydmessig har noen stor betydning om dekodingen foregår i receiver eller spiller, så lenge man kan overføre tapsfritt via LPCM med HDMI. Jeg skal komme tilbake til lytteinntrykk fra HD-DVD via HDMI lengre nede.

Onkyo TX-SR605 har altså 2 HDMI-innganger, og en utgang. Og dette gjør at de fire ”gammeldagse” digitalutgangene er mer enn tilstrekkelig på en mellomklassereceiver – selv benyttet jeg bare en av de i testperioden. Derimot kunne jeg ønsket meg flere HDMI inn- og utganger. Men dette er ikke en kritikk av TX-SR605, bare en konstatering av hvilken prisklasse vi befinner oss i. For skal du opp i to HDMI-utganger, virker det som om det er rundt tyve tusen som gjelder. I hvert fall er dette situasjonen for både Onkyo og Denon.

Flere enn to HDMI-innganger er kanskje mer påtrengende etter hvert som HDMI-hverdagen gjør seg gjeldende, og i Onkyo sitt sortiment har den litt større TX-SR705 til et par tusenlapper ekstra tre innganger.

Jeg syns også at det er verd å kommentere at det i testperioden overhodet ikke var noen problem knyttet til HDMI på videosiden. Skulle bare mangle, kan du kanskje si, men faktisk har det manglet for svært mange receivere i HDMIens barndom. Ikke bare er det problemfri HDMI-svitsjing, men også en svært praktisk oppkonvertering fra analoge videokilder. Meget bra, og kanskje i overkant av hva man kan forvente i prisklassen.

Installasjonen var veldig problemfri med SR605. Oppsettmenyen har et over middels utseende, selv om designet ikke er i samme klasse som enkelte menyer fra Sony og siste generasjon Denon. I tillegg er den meget logisk og intuitiv, og det er lett å la brukerrmanualen ligge.

 

Romkorreksjonssystemet Audyssey er vel kjent fra Denon, men ikke helt i denne konfigurasjonen. På SR605 har Onkyo benyttet en noe enklere utgave av Audyssey enn på de større Onkyo-modellene, og på siste generasjon av dyrere Denonmodeller. Disse bruker den svært avanserte Audyssey MultEQ XT. På forhånd trodde jeg at Audyssey 2EQ som TX-SR605 benytter var identisk med tidligere generasjon av Audyssey, som jeg bl.a. ble kjent med i min test av Denon AVR-3805. Men det er ikke riktig, innstillingsprosendyren er annerledes, ved at det her bes om 3 ulike målepunkt. Første måling er hovedmåling, som også definerer avstand og høyttalerkonfigurasjon. De supplerende målingene baserer seg på innstillingene i første runde for konfigurasjon, men gir supplerende informasjon for selve romkorreksjonen. Det blir bedt om å måle i h.h.v. høyre og venstre flanke av lytteposisjon, og summen av disse målingene gir grunnlag for det endelige resultatet.

Også lytteresultatet underbygger at dette er noe annet enn tidligere generasjon Ausyssey. Mer om det senere.

Utfallet av autooppsettet var greit, men med et stort lite mysterium. Jeg er vel kjent med at man kan få merkelige utslag ved avstandsberegning av subwoofer, p.g.a. at filteret i subwooferen kan gi en forsinkelse som forveksles med avstand. Og egentlig er det jo tidsforsinkelse man skal korrigere for, ikke avstand. Jeg vet at mange velger å overstyre autooppsettet for subwoofer når de blir presentert for ”avstander” hinsides tommestokkens besserwisseri, men det er egentlig feil å gjøre det.

Men i dette tilfellet var det omvendt. I mitt mellomklasseoppsett som jeg kaller småscenen regnet Onkyo ut at avstanden til ASW600 var 0,9 meter, mens den egentlig ligger på det doble. Jeg har problem med å forstå årsaken til dette, annet enn at det må være vanvittig kjappe filtre B&W har benyttet her…

En liten mangellapp utdeles for at det bare er parvis tidsforsinkelse av frontkanalene. Egentlig litt overraskende, siden det er individuell justering for H/V surround- og SurroundBack kanaler. Og jeg makter heller ikke å bli nevneverdig opprørt, siden jeg har opplevd parvis justering hos receivere til fem ganger prisen av SR605. Men ideelt er det altså ikke – det ideelle koster to tusen mer, og finnes i Onkyo TX-SR705.

A/D-sjekken

Siden tidenes morgen eller der omkring har jeg hatt en kjepphest. Surroundreceivere skal ikke A/D-konvertere stereosignal i utrengsmål! Og i det minste skal de si i fra når de gjør det! Jeg registrerer rett som det er at aspirerende entusiaster overser denne faktoren, og legger resurser i en CD-spiller med god gjengivelse via de analoge utgangene, for så å fore dette inn i en surroundreceiver som A/D-konverterer signalet ”just for the fun of it”. Det blir litt som å koke lapskaus av en utsøkt indrefilet! For dersom man benytter en analog inngang som konverterer signalet til digitalt, kan man med fordel benytte den digitale utgangen fra CD-spilleren. Resultatet vil i de fleste tilfeller bli bedre. Og problemet har vært at produsentene har vært så lite flinke til å gi informasjon om dette. Og faktisk er jeg av den oppfatning at dette er en av årsakene til at surroundreceivere har hatt et så dårlig rykte tidligere. Dårlig A/D-konvertering, gjerne i kombinasjon med ureflektert bruk, har gitt enda dårligere resultat enn nødvendig. For gode surroundreceivere i dag er langt bedre enn sitt rykte i stereo!

Ok, hvorfor maser jeg om alt dette nå, midt i testen av Onkyo TX-SR605? Jo, jeg har gjort noe med det! Nei, ikke med A/D-konverteringen, men med informasjonen. Herved introduseres en rutinesjekk av status for A/D-konvertering for surroundreceiverne som er til test.

TX-SR605 har tre modi for bl.a. analoge innsignal som er interessante å avklare i denne sammenhengen. Det dreier seg om Pure Audio, Direct og Stereo. Modusen Pure Audio hadde jeg høye forventninger til. Her slokkes display og videodelen, og testen viste da også at Onkyo besto A/D-sjekken. Ingen konvertering!

Direct var jeg mer usikker til. Onkyo oppgir at all unødig prosessering droppes, men av erfaring fra andre produsenter innebetyr ikke dette automatisk at man beholder signalet analogt selv om tidskorreksjon og romkorreksjon utelates. Men hos Onkyo beholdes det analogt. Meget bra!

Siste modus er Stereo. Her hadde jeg forventningen om A/D-konvertering, og fikk det. Og egentlig var det unødig å foreta A/D-sjekken, for hadde jeg gjort litt research på fohånd, hadde jeg oppdaget at Audyssey er aktivert i denne modusen.. Et logisk og riktig valg, når de to tidligere nevnte modi finnes.

Hadde jeg vært i tvil om det foretas A/D-konvertering for DPL IIx og det som verre er, hadde jeg ikke hatt behov for en A/D-sjekk, men for en helse-sjekk! For selv om det faktisk er mulighet for å foreta en matrisedekoding i det analoge domenet, skjer det ikke i praksis i denne type produkt. Derimot er det interessant å undersøke hva som skjer i den analoge multikanals-inngangen. Det er ikke så mange som er klar over det, men dette har i mange tilfeller vært den eneste digitalfrie sonen i en del receivere. Her har det ikke vært A/D-konvertering, selv om alle andre analoge innganger har gjort det. Men likevel skal man ikke ta noe for gitt. Og Onkyo må berømmes for å ha individuell gainjustering av subwooferinngangen, noe som er et prisverdig tiltak i en noen ganger problematisk tilpasning med DVD-spillere som har SA-CD kompabilitet. Og alle justeringsmuligheter gjør at man bør være på vakt, selv om gain-trim er veldig kurant å foreta i det analoge domenet. Og TX-SR605 består med glans – A/D-sjekken viser at 5.1-inngangen beholdes analog.

Fjernkontroll

Ok, jeg har en kjepphest til – jeg insisterer på at folk skal snu seg mot meg og se meg dypt inn i øynene når de snakker til meg. Sånn er det med Onkyo TX-SR605 også. Fjernkontrollen kan gjerne sende signal fra utrolig spiss vinkel og lang avstand. Med litt skru er det nesten mulig få inn en scoring på direkten fra cornerflagget. Men prøv å snu fjernkontrollen litt vekk, og den blir møtt med total arroganse fra moder`n. Dette er egentlig en meget bra respons, og gjør at den gis en plassering langt over snittet for receiverfjernkontroller. Men så er det andre forhold som trekker ned, og gjør at dette nok må betraktes som en fjernkontroll som assosieres med budsjettklassen. For selv om det er en ganske imponerende liste over komponenter den er forprogrammert for, mangler læremuligheter og macro. Og både satelittreceiver og HD-DVD spiller måtte gi tapt i forøk på å få status som ”connected guy”, for ikke å si ”a friend of ours”.

Også design er vel blant de egenskapene hos fjernkontrollen som gjør at entusiasmen for den aldri tar helt overhånd. Fargekodingen er ikke veldig elegant, selv om den er ganske praktisk. Og her er vi over på de positive trekkene igjen. For egentlig trivdes jeg ganske bra med denne fjernkontrollen, til tross for åpenbare begrensinger. Den ligger bra i hånden, og er enkel, logisk og oversiktlig å betjene. Og så må jeg få trekke frem den greie level-trim funksjonen, som fungerer akkurat slik den skal. Du kan foreta en kjapp justering dersom du får en akutt vantrivsel med miksen i det du lytter til, men ved neste korsvei har innstillingene blitt justert tilbake der de skal være. Bra!

Skulle du likevel ønske en mer avansert fjernkontroll, kan jeg igjen peke på storebror TX-SR705. Denne har den avanserte utgaven av fjernkontroller i Onkyo-soritimentet. Hvis du da ikke går for en tredjepartsløsning. Mye Harmonisk i mange prisklasser fra f.eks Logitech.

Lyden av TX-SR605

Jeg var ganske usikker på hvilke forventninger jeg skulle ha til denne Onkyoreceiveren sine lydmessige prestasjoner. Selv om det har vært en del ukontrollerte smaksprøver, har jeg aldri tidligere hatt en receiver fra denne produsenten på test. Hvor ville den plassere seg i landskapet, i denne urskogen av konkurrenter?

Jeg startet med en betydelig periode i ren stereo, og for så vidt også uten å gå gjennom Audyssey-oppsettet. Og mitt første inntrykk var at dette var da svært så detaljert og presis gjengivelse til å komme fra en receiver med en prislapp fraretruende nær budsjettklassen. Og mine første assosiasjoner gikk i retning Denonreceivere lydmessig. Jeg har blitt kjent med Denon sine receivere i mellomklssen som svært analytiske formidlere, der det også kan gå litt på bekostning av musikalske kvaliteter. Får både AVR-3803, 3805 og 2807 har vel manglet litt varme i mellomregisteret ved bruk av de innebygde effektforsterkerne. Og for å ha nevnt det - dette var totalt fraværende på flaggskipmodellen AVC-A1XVA, som var en fryd også musikalsk.

Men tilbake til TX-SR605. Etter hvert ble det klart at sammenligningen med Denon ikke var helt riktig. Onkyo er ganske enkelt en mer nøytral gjengiver. Kanskje er ikke det analytiske fullt så fremtredende som på Denonreceiverne, som for øvrig hadde en prislapp på inntil nesten det doble. Men samtidig er ikke mangelen på varme i mellomtonen et fenomen hos Onkyo.

Kjører man Audeyssey, forlates slektskapet med Denon fullstendig. Eller forresten, det er vel helt til man også sammenligner med Audyssey hos Denon AVR-3805. For med romkorreksjonen innkoblet forsvinner det analytiske og en del av presisjonen. Til gjengjeld virker klangfargen riktigere, etter at sjokket er over. Sjokket over fraværet av de romfargingene man har lært seg å like. Og her er det nyttig å sammenligne med den tidligere Denonmodellen AVR3805. Denne hadde en utgave av Audyssey som jeg i utgangspunktet trodde skulle befinne seg i TX-SR605, men som viste seg å ha andre egenskaper. Dette reflekteres også ved at man hos Onkyo ikke på langt nær mister så mye pin-point presisjon som det man gjorde med romkorreksjonen i 3805. Dermed er det mer et slektskap til AVR-2807, også for romkorreksjonen sitt vedkommende. Selv om altså sistnevnte hadde MultEq XT, og en prislapp som matcher storebror TX-SR705. Lydmessig er det fristende å rangere 2807 og 605 som ganske likeverdige, men ikke like. SR605 opplever jeg altså som mer nøytral, mens AVR-2807 er litt mer analytisk. Og så har altså AVR2807 muligheten for å vokse ved tilkobling av ekstern effektforsterker, med det er en annen historie. Og en helt annen pris.

Gløtter man i en helt motsatt retning, finner vi en annen receiver jeg har testet det siste året, til en ikke alt for avvikende pris. Harman/Kardon AVR340 var vel den diamentrale motsetning til Denon sine receivere. En svært musikalt gjengtivelse uten å være nevneverdig detaljfokusert. Her er avstanden til Onkyo TX-SR605 også stor, om enn mindre. Men det er verd å merke seg at dette er en horisontal avstand, ikke vertikal. Og kanskje enda mer interessant – min egen referanse i mellomklassen H/K AVR-635 er også svært annerledes, men fremdeles er den vertikale avstanden liten. Og det til tross for prislapp på nesten det doble.

Hele tiden har jeg nå hatt stereo- og ordinær surroundgjengivelse i tankene. Ganske enkelt fordi det er dette som gir grunnlag for sammenligning. Men så var det dette med HDMI 1.3a, og HD-materiale. Jeg skal ikke her gå inn på videobiten av de HD-DVD utgivelsene som har blitt benyttet under testen av TX-SR605, ganske enkelt fordi det ville vært litt urimelig å gi SR605 æren av det. Bare konstatere at HD-signalet ble formidlet uklanderlig på sin vandring fra Toshiba HD-E1 HD-DVD spiller til LCD-TVen Toshiba Regza 42C3000P. Derimot kan jeg ikke få lovprist nok det løftet som gis ved at Onkyo TX-SR605 kan spille HD-lyden, og ikke være begrenset til Dolby Digital eller DTS. Og forskjellen er overveldende. Uten unntak har det vært en lydgjengivelse fra samtlige HD-DVD plater som har overgått det man kan forvente fra gamle dagers DVD. En skribent hos en konkurrent sa en gang til meg at han syns lydgjengivelsen nesten et viktigere framskritt enn bilde ved BD/HD-DVD. Og jeg er tilbøyelig til å være enig, selv om det selvfølgelig avhenger av den aktuelle innspillingen og personlig legning hos mottakeren.

Og så kan en kritiker si – dette hadde det da vært mulig å oppnå også tidligere, med en receiver med HDMI 1.2. Og svaret vil være: ”Joda, og nøyaktig hvilken receiver var det du hadde i tankene…?”

Konklusjon

Denne gangen hadde jeg tenkt å skrive en kortfattet omtale. For å spare leseren, og for å frigi min egen kapasitet til å skrive flere omtaler. Det gikk i vasken! Jeg hadde for mye på hjertet, og Onkyo TX-SR605 skal ta det som et kompliment.

Skal man produsere en receiver som selges for snaut sju tusen, er det uunngåelig å måtte inngå kompromiss. Jeg tror at en av de største feilene en produsent kan gjøre, er å ikke ta det på alvor. I tillegg til å ha høy kompetanse, tror jeg en av de største utfordringene er å gjøre en riktig prioritering i disse kompromissene.

Onkyo har valgt å foreta noen tydelige prioriteringer i sin bestrebelse på å skape et godt produkt for en begrenset mengde penger, prioriteringer som delvis er annerledes enn det mange konkurrenter har gjort. De har droppet pre-out, levert en enkel men fungerende fjernkontroll, og de har noe begrenset funksjonalitet i forhold til dyrere modeller. Og så den kanskje tydeligste begrensingen – de har droppet et siffer på prislappen.

Resultatet av disse prioriteringene er at Onkyo TX-SR605 framstår som en svært konkurransedyktig receiver, med en velbalansert lydgjengivelse som kan konkurrere med dyrere receivere, og med en brukervennlighet som gjør det behagelig å omgås receiveren.

Og så er det ikke til å komme forbi at Onkyo har stått opp en time eller to tidligere enn alle konkurrentene, noe som har gitt dem et forsprang i å gi en svært forførende HD-gjengivelse av lyd og bilde. Jeg pleier ikke å vifte med Best Buy merket i utrengsmål, men denne gangen er det fortjent.

Eller for å sitere Shirley Horn veldig fritt: I just found out about TX-SR605. And I like it – I like it…

Importør: Mono AS

Veil. pris TX-SR605: kr. 6.995,-


Sist oppdatert : 08.09.2007 19:02:47
Lest 5596 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.