søndag, 01 september 2002 23:00

Outlaw ICBM - fleksibel basskontroll!

Skrevet av Stian Gårdsvoll

6-kanals overføring og trøbbel med bass? Outlaw ICBM er et sekskanals analog delefilter som ordner biffen. Endelig skikkelig bass management!

 

av Stian Gårdsvoll 2.september 2002

Alle som har investert i SACD og/eller DVD-Audio har nok lagt merke til at mulighetene for intelligent styring av bass er nokså begrensede, og i mange tilfeller helt fraværende. Bare de aller nyeste spillerne har bass management, og den er i tillegg meget simpel. Det er her Outlaw ICBM kommer inn i bildet.

 

 

Dette er et 6-kanals aktivt delefilter der man kan sette delefrekvensen for hver høyttaler individuelt, mellom 40 og 120 Hz, i trinn 40 - 60 - 80 - 100 - 120. Så blir alt under den valgte delefrekvensen sendt til sub'en. Som du ser av bildet nedenfor så er dette en op-amp-basert konstruksjon.

 

 

 

Du kan velge mellom filtertype; standard er 12db/oktav Butterworth både i høy-pass og lav-pass. Du kan også velge 36 db/oktav Butterworth i såkalt "special mode".

 

 

Du kan i tillegg velge å kjøre bassen tilbake i fronthøyttalerne, ved å skru "recombine" på. Du har også to justeringsmuligheter for subwoofer nivå og mix.

 

 

 

Testoppsettet

  • B&W Nautilus 805
  • B&W Nautilus HTM2
  • B&W DM601 S2
  • Dali SWA12
  • Sony DVP-NS900
  • Sony TA-P9000ES
  • Thule PA250B mk II
  • Monster THX-godkjent kabling

Praktisk bruk

Jeg koblet opp ICBM mellom NS900 og preamp som anvist i bruksanvisningen. Valgte først 80 Hz som delefrekvens på alle høyttalere, men gikk bort fra dette, fordi jeg følte jeg mistet litt av varmen i vokal. Endte til slutt opp med 80 Hz for senter og bakhøyttalere, men jeg klarte aldri å bestemme meg for hva jeg ville bruke på frontene. Ideelt sett, så burde man kunne valgt 50 Hz også. Hverken 40 eller 60 Hz fungerte 100% i mine ører. Men dette er veldig høyttaleravhengig og tildels også avhengig av platematerialet.

Endelig kunne jeg spille Telarcs 1812-overture med Cincinnati Pops (SACD; selvfølgelig!) på skikkelig nivå! Denne platen bruker ekte kanoner med bassinnhold helt ned i 6 Hz, noe som min N805 ikke liker særlig godt. Med delefrekvensen satt til 60 Hz, så kunne jeg spille så høyt jeg bare orket, uten å overlaste Nautilusene. Suben slet derimot mer...

Ikke helt transparent

Dessverre så mener jeg å kunne si at ICBM ikke er helt transparent. Særlig øvre mellomtone og nedre diskant ble litt påvirket. Stemmen til Kari Bremnes på "Svarta Bjørn" var ikke fullt så ren som vanlig. Litt skarpere og litt mindre ren. Marginale forskjeller, men likevel tilstede i merkbar grad.
Jeg var veldig usikker på dette, og har brukt en hel måned på å lytte til denne enheten, for å bli sikker. Men jeg må nok konkludere slik jeg gjør, ja. Men som du skjønner, så er dette subtile saker.

På den positive siden, så ble lydbildet generelt bedre. Bassen ble fastere og bedre definert. Litt av angsten for å plutselig finne basslementene som vrengte stråhatter i sofaen ved høye lydnivåer ble også redusert... belastningen på de dyrebare fronthøyttalerene ble mye mer kontrollerbar.

Hvis du kan leve med et lite kvalitetstap i øvre mellomtone og nedre diskant, i bytte mot vesentlig bedre bass, så vil vi på det varmeste anbefale ICBM. Til en pris av skarve 4000 kroner, så er dette på grensen til å kunne kalles et kupp! Få den gjerne testet i ditt eget oppsett, slik du selv kan vurdere evnt. konsekvenser i ditt oppsett.

Takk til Audiotron for utlån av testobjekt!

Link [importør/forhandler] [produsent]


Sist oppdatert : 10.06.2004 20:18:43
Lest 2150 ganger