lørdag oktober 20 , 2018
onsdag, 02 august 2017 11:13

3D-musikk - HiFi eller show?

Skrevet av

Sommeren er over oss for fullt. Og hva er vel bedre enn å benytte denne herlige årstiden til å ta et overblikk over hvordan musikkens verden i 3D-lyd står seg for tiden?

For en liten stund siden la DolbyInsider ut en promovideo på facebook med navnet Dolby Atmos for Music. I utgangspunktet svært oppløftende, for det er på høy tid at Dolby promoterer Atmos som et interessant alternativ også for rene musikkutgivelser. Og før jeg starter med å helle litt malurt i begeret, kan det være greit å ta en titt på videoen.

Videoen er proft laget, og er en slags feelgood inspirasjon for DJ og musikere innen Electronica og EDM. Det gis inntrykk av Dolby Atmos som et virkemiddel til å boltre seg i 3D-effekter. Og for all del – utført kyndig kan det i noen tilfeller være et verdifullt bidrag til opplevelsen, gitt at musikken passer til dette. Det har vi fått et klart eksempel på i Kraftwerk sin nyeste utgivelse. Og ingen ting vil glede meg mer enn at musikk gjengitt i Dolby Atmos får et etterlengtet løft.

Men det er likevel en grunn til bekymring for at denne videoen kan gi et skjevt inntrykk, og et ensidig bilde av hva 3D-lyd generelt og Dolby Atmos spesielt kan benyttes til. Derfor frykter jeg at den også kan gi vann på møllen til skeptikere av multikanal- og 3D-lyd.

For situasjonen er den at hvis vi tar en lytt til det som er utgitt av musikk i 3D-lyd til nå, er det langt fra coole moroeffekter 3D-lyd er eksponent for. I høydekanalene er det i all hovedsak reflektert lyd – ikke direktelyd. De er primært benyttet til å støtte 3-dimensjonaliteten i romklangen. Og på de innspillingene jeg har lyttet til gir dette et svært verdifullt bidrag. Det er derfor litt synd hvis det blir gitt et inntrykk av at Dolby Atmos står for fancy effekter. Men for all del – det er plass til begge variantene.

 

 

Musikkutgivelser med 3D-lyd.

Vi har laget en egen artikkel med oversikt over musikkutgivelser vi kjenner til som er utgitt i to av 3D-formatene – Dolby Atmos og Auro-3D. DTS NEO:X er for ferskt enda til å ha noen bidrag her. Og mens oversikten over utgivelser med Auro-3D er basert på Auro Technologies sine lister, og antas å være komplett, ser jeg ikke bort fra at vi har gått glipp av noen utgivelser med Dolby Atmos. Denne artikkelen vil bli ajourført med nye utgivelser etter hvert som de blir lansert. Og vi tar med glede imot tips om musikkutgivelser vi har gått glipp av. Siden vi forventer at denne artikkelen vi være aktuell også for utenlandske lesere har vi valgt å publisere den på engelsk.

Det er åpenbart at det er en enkelt aktør som er dominerende i forhold til disse utgivelsene, og det gjelder både Dolby Atmos og Audo-3D. Morten Lindberg og 2L står for flertallet av musikkutgivelsene med lydspor i Dolby Atmos – ti av totalt 16. Tilsvarende tall for Auro-3D er at 2L står for 16 av totalt 38 utgivelser. Stor honnør til 2L og Morten Lindberg, som er en minst like viktig ambassadør for Musikk i Dolby Atmos som Dolby Labs.

En annen interessant aktør er det amerikanske plateselskapet Sono Luminus. Dette er en aktør som har en god del likhetstrekk med 2L. De utgir primært klassisk musikk og samtidsmusikk, og det som befinner seg i nærområdene. Kjennemerket er spennende musikk med gjennomgående svært god lydkvalitet – med andre ord åpenbare assosiasjoner til 2L også her. Sono Luminus har foreløpig bare en utgivelse med Dolby Atmos, men det er grunn til å håpe at det kommer flere utgivelser etter hvert. Selskapet har utgitt 7 plater med lydspor i Auro-3D.

En tredje aktør det er grunn til å følge nøye med er LSO-Live – London Symphony Orchestra sitt eget plateselskap. De har en svært lang tradisjon med utgivelser i forma av multikanals SACD, og når de nå nettopp har utgitt sin første Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos er det grunn til å være optimistisk i forhold til flere fremtidige utgivelser. Dette kan bli svært spennende, ikke minst etter Simon Rattle sin ankomst i september 2017.

 

Se vår oversikt over utgivelser med lyd i 3D

 

Lest 2123 ganger Sist redigert onsdag, 02 august 2017 11:35
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser