onsdag, 02 august 2017 11:13

3D-musikk - HiFi eller show?

Skrevet av

Sommeren er over oss for fullt. Og hva er vel bedre enn å benytte denne herlige årstiden til å ta et overblikk over hvordan musikkens verden i 3D-lyd står seg for tiden?

For en liten stund siden la DolbyInsider ut en promovideo på facebook med navnet Dolby Atmos for Music. I utgangspunktet svært oppløftende, for det er på høy tid at Dolby promoterer Atmos som et interessant alternativ også for rene musikkutgivelser. Og før jeg starter med å helle litt malurt i begeret, kan det være greit å ta en titt på videoen.

Videoen er proft laget, og er en slags feelgood inspirasjon for DJ og musikere innen Electronica og EDM. Det gis inntrykk av Dolby Atmos som et virkemiddel til å boltre seg i 3D-effekter. Og for all del – utført kyndig kan det i noen tilfeller være et verdifullt bidrag til opplevelsen, gitt at musikken passer til dette. Det har vi fått et klart eksempel på i Kraftwerk sin nyeste utgivelse. Og ingen ting vil glede meg mer enn at musikk gjengitt i Dolby Atmos får et etterlengtet løft.

Men det er likevel en grunn til bekymring for at denne videoen kan gi et skjevt inntrykk, og et ensidig bilde av hva 3D-lyd generelt og Dolby Atmos spesielt kan benyttes til. Derfor frykter jeg at den også kan gi vann på møllen til skeptikere av multikanal- og 3D-lyd.

For situasjonen er den at hvis vi tar en lytt til det som er utgitt av musikk i 3D-lyd til nå, er det langt fra coole moroeffekter 3D-lyd er eksponent for. I høydekanalene er det i all hovedsak reflektert lyd – ikke direktelyd. De er primært benyttet til å støtte 3-dimensjonaliteten i romklangen. Og på de innspillingene jeg har lyttet til gir dette et svært verdifullt bidrag. Det er derfor litt synd hvis det blir gitt et inntrykk av at Dolby Atmos står for fancy effekter. Men for all del – det er plass til begge variantene.

 

 

Musikkutgivelser med 3D-lyd.

Vi har laget en egen artikkel med oversikt over musikkutgivelser vi kjenner til som er utgitt i to av 3D-formatene – Dolby Atmos og Auro-3D. DTS NEO:X er for ferskt enda til å ha noen bidrag her. Og mens oversikten over utgivelser med Auro-3D er basert på Auro Technologies sine lister, og antas å være komplett, ser jeg ikke bort fra at vi har gått glipp av noen utgivelser med Dolby Atmos. Denne artikkelen vil bli ajourført med nye utgivelser etter hvert som de blir lansert. Og vi tar med glede imot tips om musikkutgivelser vi har gått glipp av. Siden vi forventer at denne artikkelen vi være aktuell også for utenlandske lesere har vi valgt å publisere den på engelsk.

Det er åpenbart at det er en enkelt aktør som er dominerende i forhold til disse utgivelsene, og det gjelder både Dolby Atmos og Audo-3D. Morten Lindberg og 2L står for flertallet av musikkutgivelsene med lydspor i Dolby Atmos – ti av totalt 16. Tilsvarende tall for Auro-3D er at 2L står for 16 av totalt 38 utgivelser. Stor honnør til 2L og Morten Lindberg, som er en minst like viktig ambassadør for Musikk i Dolby Atmos som Dolby Labs.

En annen interessant aktør er det amerikanske plateselskapet Sono Luminus. Dette er en aktør som har en god del likhetstrekk med 2L. De utgir primært klassisk musikk og samtidsmusikk, og det som befinner seg i nærområdene. Kjennemerket er spennende musikk med gjennomgående svært god lydkvalitet – med andre ord åpenbare assosiasjoner til 2L også her. Sono Luminus har foreløpig bare en utgivelse med Dolby Atmos, men det er grunn til å håpe at det kommer flere utgivelser etter hvert. Selskapet har utgitt 7 plater med lydspor i Auro-3D.

En tredje aktør det er grunn til å følge nøye med er LSO-Live – London Symphony Orchestra sitt eget plateselskap. De har en svært lang tradisjon med utgivelser i forma av multikanals SACD, og når de nå nettopp har utgitt sin første Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos er det grunn til å være optimistisk i forhold til flere fremtidige utgivelser. Dette kan bli svært spennende, ikke minst etter Simon Rattle sin ankomst i september 2017.

 

Se vår oversikt over utgivelser med lyd i 3D

 

Sist redigert onsdag, 02 august 2017 11:35
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.