søndag februar 25 , 2018
onsdag, 02 august 2017 11:13

3D-musikk - HiFi eller show?

Skrevet av

Sommeren er over oss for fullt. Og hva er vel bedre enn å benytte denne herlige årstiden til å ta et overblikk over hvordan musikkens verden i 3D-lyd står seg for tiden?

For en liten stund siden la DolbyInsider ut en promovideo på facebook med navnet Dolby Atmos for Music. I utgangspunktet svært oppløftende, for det er på høy tid at Dolby promoterer Atmos som et interessant alternativ også for rene musikkutgivelser. Og før jeg starter med å helle litt malurt i begeret, kan det være greit å ta en titt på videoen.

Videoen er proft laget, og er en slags feelgood inspirasjon for DJ og musikere innen Electronica og EDM. Det gis inntrykk av Dolby Atmos som et virkemiddel til å boltre seg i 3D-effekter. Og for all del – utført kyndig kan det i noen tilfeller være et verdifullt bidrag til opplevelsen, gitt at musikken passer til dette. Det har vi fått et klart eksempel på i Kraftwerk sin nyeste utgivelse. Og ingen ting vil glede meg mer enn at musikk gjengitt i Dolby Atmos får et etterlengtet løft.

Men det er likevel en grunn til bekymring for at denne videoen kan gi et skjevt inntrykk, og et ensidig bilde av hva 3D-lyd generelt og Dolby Atmos spesielt kan benyttes til. Derfor frykter jeg at den også kan gi vann på møllen til skeptikere av multikanal- og 3D-lyd.

For situasjonen er den at hvis vi tar en lytt til det som er utgitt av musikk i 3D-lyd til nå, er det langt fra coole moroeffekter 3D-lyd er eksponent for. I høydekanalene er det i all hovedsak reflektert lyd – ikke direktelyd. De er primært benyttet til å støtte 3-dimensjonaliteten i romklangen. Og på de innspillingene jeg har lyttet til gir dette et svært verdifullt bidrag. Det er derfor litt synd hvis det blir gitt et inntrykk av at Dolby Atmos står for fancy effekter. Men for all del – det er plass til begge variantene.

 

 

Musikkutgivelser med 3D-lyd.

Vi har laget en egen artikkel med oversikt over musikkutgivelser vi kjenner til som er utgitt i to av 3D-formatene – Dolby Atmos og Auro-3D. DTS NEO:X er for ferskt enda til å ha noen bidrag her. Og mens oversikten over utgivelser med Auro-3D er basert på Auro Technologies sine lister, og antas å være komplett, ser jeg ikke bort fra at vi har gått glipp av noen utgivelser med Dolby Atmos. Denne artikkelen vil bli ajourført med nye utgivelser etter hvert som de blir lansert. Og vi tar med glede imot tips om musikkutgivelser vi har gått glipp av. Siden vi forventer at denne artikkelen vi være aktuell også for utenlandske lesere har vi valgt å publisere den på engelsk.

Det er åpenbart at det er en enkelt aktør som er dominerende i forhold til disse utgivelsene, og det gjelder både Dolby Atmos og Audo-3D. Morten Lindberg og 2L står for flertallet av musikkutgivelsene med lydspor i Dolby Atmos – ti av totalt 16. Tilsvarende tall for Auro-3D er at 2L står for 16 av totalt 38 utgivelser. Stor honnør til 2L og Morten Lindberg, som er en minst like viktig ambassadør for Musikk i Dolby Atmos som Dolby Labs.

En annen interessant aktør er det amerikanske plateselskapet Sono Luminus. Dette er en aktør som har en god del likhetstrekk med 2L. De utgir primært klassisk musikk og samtidsmusikk, og det som befinner seg i nærområdene. Kjennemerket er spennende musikk med gjennomgående svært god lydkvalitet – med andre ord åpenbare assosiasjoner til 2L også her. Sono Luminus har foreløpig bare en utgivelse med Dolby Atmos, men det er grunn til å håpe at det kommer flere utgivelser etter hvert. Selskapet har utgitt 7 plater med lydspor i Auro-3D.

En tredje aktør det er grunn til å følge nøye med er LSO-Live – London Symphony Orchestra sitt eget plateselskap. De har en svært lang tradisjon med utgivelser i forma av multikanals SACD, og når de nå nettopp har utgitt sin første Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos er det grunn til å være optimistisk i forhold til flere fremtidige utgivelser. Dette kan bli svært spennende, ikke minst etter Simon Rattle sin ankomst i september 2017.

 

Se vår oversikt over utgivelser med lyd i 3D

 

Lest 1195 ganger Sist redigert onsdag, 02 august 2017 11:35
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser