lørdag, 08 april 2017 18:31

AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

Skrevet av

 

Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

Forrige utgivelse vi skrev om fra Sono Luminus var også med musikk fra Island, av komponisten Anna Thorvaldsdottir i utgivelsen In the Light of Air. Og den gjorde et så sterkt inntrykk at den ble blant de utgivelsene som ble kåret til årets plater.

På den utgivelsen var det International Contemporary Ensemble (ICE) som fremførte musikken. Denne gangen er det Iceland Symphony Orchestra som gir oss musikken, og den er innspilt i det fantastiske konserthuset Harpa i Reykjavik. Dirigent er Daníel Bjarnason, og han er også komponist for et av verkene på denne utgivelsen - Emergence. Det er også tidligere omtalte Anna Thorvaldsdottir, og hun står for et av de mest fascinerende verkene på platen. De tre andre komponistene er Thuridur Jonsdottir, Hlynur A. Vilmarsson og María Huld Markan Sigfúsdóttir.

 

 

Utgivelsen

Dette er en to-disc Åure Audio Blu-ray, og det er kjent stoff fra Sono Luminus. Det innebærer at den ene discen er en Blu-ray utgivelse, mens den andre er en ren CD. Det som er helt nytt for Sono luminus er at det ene av lydsporene er i Dolby Atmos. Dette er svært uvanlig for rene lydutgivelser, det er stort sett bare det norske plateselskapet 2L som gjør dette. De andre lydsporene er i stereo, DTS HD Master Audio, samt Auro-3D i 9.1.

 

 

Inntrykk

Musikken på Recurrence er overraskende homogen, til tross for at den er komponert av fem ulike komponister. Det dreier seg om fem relativt unge samtidskomponister, og det er fristende å hevde at dette har en klar islandsk signatur. Det er gjennomgående veldig store linjer i musikken, og stemninger som gir assosiasjoner til islandsk natur, i skiftende vær, lyd og mørke.

Alle komposisjonene er representanter for vekslende vakker og spennende musikk. Likevel er det to komposisjoner som går enda dypere under huden enn de andre. Vi starter med Hlynur A. Vilmarsson sitt verk BD. Det har en del fantstiske klanger, og selv om vi kjenner igjen en del av hovedlinjene i det musikalske landskapet fra de andre verkene, er det et mer detaljer- og ikke like åpent landskap. Det er en bassgjengivelse til å dø for her, en fantsatisk luft i innspillingen og ekstrem mikrodynamikk. Vilmarsson har ellers vært bidragsyter på en annen fersk og spennende utgivelse fra Sono Luminus med navnt Raindamage.

Min andre favoritt her er det Anna Thorvaldsdottir som står for. Også her har vi mye av de samme hovedlinjene som hos de andre komponistene, men det er en nærmest magisk underfundighet i musikken som må oppleves.

Den generelle lydkvaliteten på Recurrence er fantastisk, og lydsporet med Dolby Atmos er min favoritt. Trolig grunnet manglende mulighet for å spille av Auro-3D sporet… Dolby Atmos bidrar til en økt 3-dimensjonalitet i forhold til det ellers utsøkte sporet i DTS HD Master Audio.

Recurrence er en utsøkt CD, og står ikke noe tilbake for In the Light of Air. Når vi i tillegg får Dolby Atmos som bonus, blir dette en åpenbart viktig utgivelse fra Sono Luminus.

 

 

 

 

Lest 4228 ganger Sist redigert lørdag, 19 september 2020 16:41
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.