fredag, 01 august 2014 19:28

PLATENYTT: 2L – Pure Audio Blu-ray - Souvenir og Remote Galaxy i versjon 2.0

Skrevet av

2L har utgitt en oppdatert utgave av Souvenir og Remote Galaxy. Og endringene gir et interessant perspektiv.

 

 

Det som er nytt på v2.0 av disse ellers så anerkjente utgivelsene er at hele 9.1-sporet er byttet ut. Dette sporet var med codecen AURO-3D, hovedkonkurrenten til Dolby Atmos i kampen om herredømmet i luften, som vi skrev om her.

Begge disse utgivelsene var såkalte «early adopters», og særlig Souvenir var svært tidlig ute med dette formatet allerede i 2012. Etter det vi vet var det verdens første Blu-ray utgivelse med AURO 3D.

Nå har Auro Technologies valgt å foreta en endring av Codecen for å gjøre den bedre tilpasset implementering i main-stream decodere i japanske receivere. Denne oppdaterte codecen kunne føre til kompatibilitetsproblemer, og derfor har 2L valgt å lage en oppdatert utgave av disse to utgivelsene, der hele AURO-3d sporet er erstattet.

Den virkelig hyggelige siden av dette er at kampen om luften – eller høydekanalene – neppe er over, til tross for at Dolby sin overveldende invasjon av 5 av de store japanske receiverprodusentene på det europeiske markedet kunne tyde på at det var game over. Vi kan bare se halvannet tiår tilbake på kampen mellom Dolby og DTS på DVD, der det tidlig så ut til å være håpløst for DTS. Og enkelte Dolbytilhengere erklærte DTS som et dødt format. Og vi så hvordan det gikk – DTS er nå det foretrukne formatet av mange, særlig audiofile.

 

 

Men disse to utgivelsene handler selvfølgelig ikke primært om Auro 3D – det er det bare oppdateringen som gjør. Remote Galaxy har vi tidligere anmeldt her, og trenger derfor ingen nærmere beskrivelse – bare gjentar at det er en plate man neppe bør unnvære hvis man verdsetter nyskapende og samtidig tilgjengelig samtidsmusikk med fantastisk lyd.

Souvenir er en innspilling med Trondheimsolistene. Her er de tilbake i Selbu Kirke som i den første utgivelsen med Trondheimsolistene på 2L med Mozart sine fiolinkonserter, som vi anmeldte her. På Souvenir er det verker av Tchaikovsky og Carl Nielsen, og vi kommer tilbake med en anmeldelse om en stund.

 

Les mer om Souvenir og Remote Galaxy hos 2L

 

 

Lest 6912 ganger Sist redigert fredag, 01 august 2014 19:50
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.