lørdag, 16 mars 2019 23:31

MESSERAPPORT: Menn & Ting 2019 – guttemesse for viderekomne i Larvik Spesial

Skrevet av

På lørdag ble minimessen MENN & TING 2019 avviklet i Larvik. Audiophile.no var der!

En av fordelene med å flytte fra Bergen til Oslo er at man befinner seg litt nærmere flere ting som skjer. Og skjer det ikke i Oslo, skjer det gjerne i en by ikke så langt unna. Larvik befinner seg bare en drøy popquiz fra Oslo på en lørdag formiddag i mars med vårstemning.

Man kan kanskje tenke at det er litt dristig å arrangere en guttemesse så tett etter 8. mars, men jenter var også velkomne. Og noen jenter hadde faktisk funnet veien til Quality Grand Farris denne formiddagen.

Så har det seg sånn at det ikke primært var utvalget av klokker og solbriller som lokket Audiophile.no til Larvik denne lørdagen. For så vidt Ikke utvalget med Argon 18 sykler heller, selv om det må innrømmes at det var rålekre sykler som fikk det til å krible litt i kredittkortet. Det er ikke bare HiFi som har sin HighEnd-klasse. Det gjelder i høyeste grad for sykler også, og der befinner Argon 18 seg.

Hovedatraksjonen for meg var selvfølgelig HiFi-rommet. Det var Tom Bach i Bachs HiFi – The Stereo Shop som sto for det voldsomme oppbudet av HiFi-anlegg i dette mellomstore konferranserommet. Og Tom hadde alliert seg med to distributører som styrte hver sine oppsett. Vi snakker om Simen Bjerkestrand i Mono og danske Per Magh i Harman.

 

Mono AS

Sonus Faber og Audio Research

Det var et formidabelt oppbud av høyttalere fra Sonus Faber på messen, fra de minste Sonetto-modellene til nestkommanderende i Reference-serien. Min umiddelbare tanke var at Simen måtte ha kjørt med semi-trailer ned til Larvik, men så og si alt utstyret i lokalet tilhørte Bachs HiFi. Ganske imponerende, særlig tatt i betraktning at butikken er liten, ifølge Tom Bach selv. Eneste unntaket var de ekstreme fra Sonus Faber – Lilium, som også var hovedattraksjonen i HiFI-avdelingen av messen.

 

 

Lilium

Mitt første møte med disse gigantene var i begynnelsen av Desember 2015, på Støletorget i Bergen hos Roald i Renaissance Audio. De låt formidabelt bra. Det gjorde de i Larvik også, men Tom Bach var ikke helt fornøyd med akustikken i rommet, siden han vet at det kan låte enda bedre.

Lilium har en prislapp på 650.000,- og kan fås i red og valnøtt. De ble drevet av Audio Research Ref6 forforsterker og Ref 160M monoblokker, en forsterkerrigg til en snau halv-million.

 

 

Norgeslansering av Gravis VI

På toppen av det hele var det rigget opp toppmodellen av subwoofere – Sonus Faber Gravis 6. Den hadde norgeslansering denne lørdagen i Larvik, og gjorde en strålende jobb i å supplere aller nederst uten å gjøre noe vesen av seg. Ikke det at Lilium trenger assistanse av en sub – den går i kjelleren så det holder.

Gravis Vi er laget for å assistere flaggskipmodellene Lilium og den enda råere Aida. Den koster 65.000,- og har to tolv-tommere som drives av drives av konvensjonell klasse AB-forsterker på 1.800 watt. Den noe mindre Gravis V må nøye seg med 850 watt…

 

 

Sonus Faber Electa Amator III

Første utgave av Electa Amator ble lansert i 1984, og ble erstattet på slutten av 90-tallet. Sist høst kom den tredje utgaven, og det var disse høyttalerne som fikk æren av å spille på det andre oppsettet i Mono-avdelingen. Det er et par stativhøyttalere som koster 100.000,- inklusiv stativ. Og du får ikke lov til å kjøpe de uten, bedyret Simen.

De ble drevet at den største integrerte fra Audio Research, en GSi75 med en effekt på 2x75 watt, som navnet indikerer. Signalet ble levert av en streamer fra Aurender.

Electa Amator III låt aldeles strålende. Dynamisk og med glimrende perspektiv. Og selv om bassen ikke går like kjellerdypt som på de store gulvmodellene fra Sonus Faber, er den svært slagkraftig og presis.

 

 

 

Klipsh og Rotel.

Det var stilt ut et rikholdig utvalg av høyttalere fra Klipch, både gulvmodeller og stativhøyttalere. Og elektronikk fra Rotel var på plass i salen. Men det var ikke rom for å spille på noe av dette.

 

 

Harman

For Per Hagh i Harman hadde også rigget opp en egen avdeling som han spilte på, og Mono og Harman måtte dele på spilletiden.

 

 

JBL L100 Classic

JBL L100 Classic med sin prislapp på rundt førtifem tusen var de desidert rimeligste høyttalerne som fikk lov til å spille musikk. Men de fikk ikke lite oppmerksomhet av den grunn. Og med rette, for dette er et par særdeles spennende høyttalere, som låt usedvanlig friskt. Og størstedelen av tiden ble de drevet at en moderat integrert forsterker fra Arcam.

JBL L100 Classic er som navnet indikerer en ekte klassiker fra JBL. Dette er en relansering av den opprinnelige L100 som kom i 1970, og som er den mestselgende høyttaleren i JBL sin historie.

Modellen har et klassisk, lavt 70-talls-stativ som tilter høyttaleren kraftig bakover, og fronttrekket er også veldig tidstypisk fra den tiden. Denne tiltingen er et viktig trekk for å gi riktig faseforhold med et så lavt stativ, men gir samtidig en avhengighet til avstanden.

Men selv om denne nye modellen som kom i 2018 ser til forveksling ut som originalen, er det meste helt nytt. Bassen ivaretas av en 12-tommer, og det bare må bli heftig. En fem-tommer til mellomtonen suppleres av en en-tommers diskant.

Det ble spilt mye rytmisk musikk, og det er åpenbart en av styrkene til denne høyttaleren fra JBL, en modell jeg tror vil få mye oppmerksomhet fremover.

 

 

Mark Levinson Nº5805

Nº5805 hadde også en norgespremiere denne lørdagen, og fikk etter hvert overta i rollen å drive JBL L100. Og i tillegg til at jeg opplevde enda litt mer stålkontroll i bassen og bedre definert stereoperspektiv, syns jeg at det var litt mer kropp i vokaler med denne forsterkeren.

Mark Levinson Nº5805 er en integrert forsterker som opererer i klasse AB, og har en overdimensjonert strømforsyning i følge produsenten. Den har også en innebygget DAC, men den var ikke operativ enda på denne tidlige modellen på messen.

 

 

Arcam

Per Magh kunne ellers fortelle den strålende nyheten at Arcam som har vært vekke i Norge et par år vill komme tilbake. Arcam er overtatt av Harman, og i likhet med de andre HiFi-merkene fra Harman vil disse bli importert direkte av noen forhandlere, og ikke gå gjennom en sentral importør. Dette er en trend vi har sett for flere HiFi-merker.

På messen hadde Per rigget opp forsterkeren SA20 og CD-spilleren CDS50, en CD/SACD-spiller som også har innebygget streamer. Den mindre forsterkeren SA10 var også med, men måtte sitte på reservebenken under seansen.

 

 

 

Norske Garasjer

Jeg hadde egentlig tenkt å forlate åstedet, men lot spontaniteten ta overhånd da jeg stakk innom nabolokalet hvor det var rigget til en times foredrag om norske garasjer. Forfatteren Miriam Halstvedt har reist Norge rundt og besøkt garasjeeiere med en heller utradisjonell bruk av garasjer, noe som har avstedkommet boken Norske Garasjer. Vi snakker om stavkirkegarasjer, garasjebarer, fingarasjer med badekar, seilflyverksted og enda mer fantasifull bruk av garasjer. Og selv falt jeg pladask for Syltebar, innredet i en garasje av en kar med samme etternavn som meg selv.

Derimot måtte jeg med tung hjerte stå over Larvik Vinylklubb sitt foredrag om musikkfestivalers historie fra 50-tallet til i dag, et foredrag som var tidfestet til et klokkeslett markant etter min avreise.

 

Håper ildsjelene i Larvik gjentar Menn & Ting neste år. Dette var moro!

 

Lest 7672 ganger Sist redigert lørdag, 02 januar 2021 13:31
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.