torsdag juli 19 , 2018
torsdag, 25 mai 2017 06:55

EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

 

Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

Blood Sweat & Tears sitt første album Child is Father to the Man kom i 1968, men var egentlig ingen stor suksess, til tross for mange glitrende musikere. Det var ikke før vokalisten David Clayton Thomas ble med i bandet at det ble noe fart på sakene. Og det må innrømmes at det var han som fikk meg som ungdomsskoleelev til å bli fascinert av dette bandet på tampen av 60-tallet. De tre påfølgende albumene etter The Child is Father to the Man er alle milepeler i rockens historie, og bør være en selvfølge i enhver platesamling med respekt for seg selv.

Etter BS&T 4 forlot David Clayton Thomas bandet i en periode, og ble erstattet av Jerry Fisher som hovedvokalist. Han var egentlig en veldig bra vokalist, og det første påfølgende albumet New Blood var en interessant nyskaping. De to påfølgende albumene er derimot ikke like bra, så for meg var det et gledens øyeblikk da jeg fikk vite at David Clayton Thomas var på vei inn i BS&T igjen.

Og av en eller annen merkelig grunn skjedde litt av det samme ulykksalige med BS&T som med Chicago i siste halvdel av 70-tallet. Begge disse bandene var fremdeles en gjeng med usedvanlig dyktige musikere, men det var noe med den genuine rocken som forsvant litt, fortrengt av mer polert kommersiell musikk. Men det var enda mer ulykksalig for Chicago sitt vedkommende enn for BS&T, som i større grad greide å bevare sitt særpreg.

 

 

Blood Sweat & Tears – In Concert.

Men før denne kvalitetssenkningen kom altså kveldens album, som jeg regner som Blood Sweat & Tears sitt aller beste. Her finner vi flotte Liveversjoner av mange av de beste låtene fra de fire første albumene, og enkelte overraskelser som viser at det likevel kanskje ikke er feil å ta ordet jazz i sin munn når det gjelder Blood Sweat & Tears.

Mitt personlige første møte med dette albumet var da jeg snublet over det i en platebar på SAS-hotellet i Bodø, som ung soldat på vei til Kristiansund på perm sommeren 1976.

 

Side A

Åpningslåten Spinning Wheel var en av de store hitene BS&T hadde på sitt andre studioalbum. Låten var åpningssporet på side 2 på denne Lpen, som egentlig bare het Blood Sweat & Tears, men som på folkemunne går som to`ern. På dette livealbumet er det en fremførelse som er langt mer løs i snippen, og med klarere jazzelementer i krokene.

Det fortsetter med balladen I Love You More Than You'll Ever Know er hentet fra debutalbumet The Child is Father to the Man. Den var skrevet av Al Kooper, og på studioalbumet var det også han som sang den.

Lucretia Mac Evil skrev David Clayton Thomas i Kanada, før han ble med i BS&T. En vanvittig bra låt, som egentlig er tilegnet en av hans tidligere dates. Og her er den enda bedre enn studioversjonene på BS&T 3.

 

Side B

Side B starter med en annen av BS&T sine aller største og første hits - And When I Die. Og også her er det en utpreget live-versjon, med en lengre, herlig tuba-solo av Dave Bargeron. Midt inni glir låten over i et intermesso med låten One Room Country Shack, en blues som John Lee Hooker har opphavet til. Men And When i Die kommer tilbake, sterkere enn noen gang.

Før albumets store overraskelse – Spain, som er Chick Corea sin kanskje mest kjente låt. Og overraskelsen er at i denne fremførelsen fremstår BS&T egentlig som et rent jazzband. Ikke minst Bill Tillman imponerer gedigent på fløyte.

 

Side C

Hi Di Ho var en av topplåtene på BS&T 3, men på dette albumet er låten kanskje den eneste transportetappen. Litt urettferdig, forresten, for avslutningen er helt rå.

Unit Seven er en annen låt som må gå i båsen «ren jazz». Den er en hyllest til Julian Cannonball Adderly, som døde kort tid før denne konsertinnspillingen. Et av albumets høydepunkt, og nydelig saksofonsolo som er verdig hyllest til en av Miles Davis sine store sidemenn. Og også her markerer Dave Bargeron seg som en størrelse på trombone.

Avslutningslåten på side C er Life, albumets første av to låter fra den nye perioden med D.C.T, som startet med New City, utgitt i 1975. Kanskje en ny transportetappe? Og igjen får jeg litt dårlig samvittighet, for blåserarrangementet på tampen av instrumentaletappen midt inni er vanvittig bra. Det er i det hele tatt en utrolig bra blåserrekke BS&T har her.

 

Side D

Denne siste siden starter med låten Mean Old World, og fritt etter hukommelsen er dette en låt som ikke forekommer på noe annet album med BS&T. Og det er kanskje nå det er på tide å trekke frem at det er tre glimrende gitarister på dette albumet, som alle har hatt solide karrierer utenom BS&T. Vi snakker om Georg Wadenius, Mike Stern og Steve Kahn.

Ride Captain Ride er også fra New City, mens avslutningslåten You`ve Made Me So Very Happy er et av DCT sine glansnummer, en flott avslutning på dette albumet som fremdeles er Blood

 

Lest 4500 ganger Sist redigert torsdag, 25 mai 2017 09:34
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser