onsdag januar 17 , 2018
torsdag, 25 mai 2017 06:55

EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

 

Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

Blood Sweat & Tears sitt første album Child is Father to the Man kom i 1968, men var egentlig ingen stor suksess, til tross for mange glitrende musikere. Det var ikke før vokalisten David Clayton Thomas ble med i bandet at det ble noe fart på sakene. Og det må innrømmes at det var han som fikk meg som ungdomsskoleelev til å bli fascinert av dette bandet på tampen av 60-tallet. De tre påfølgende albumene etter The Child is Father to the Man er alle milepeler i rockens historie, og bør være en selvfølge i enhver platesamling med respekt for seg selv.

Etter BS&T 4 forlot David Clayton Thomas bandet i en periode, og ble erstattet av Jerry Fisher som hovedvokalist. Han var egentlig en veldig bra vokalist, og det første påfølgende albumet New Blood var en interessant nyskaping. De to påfølgende albumene er derimot ikke like bra, så for meg var det et gledens øyeblikk da jeg fikk vite at David Clayton Thomas var på vei inn i BS&T igjen.

Og av en eller annen merkelig grunn skjedde litt av det samme ulykksalige med BS&T som med Chicago i siste halvdel av 70-tallet. Begge disse bandene var fremdeles en gjeng med usedvanlig dyktige musikere, men det var noe med den genuine rocken som forsvant litt, fortrengt av mer polert kommersiell musikk. Men det var enda mer ulykksalig for Chicago sitt vedkommende enn for BS&T, som i større grad greide å bevare sitt særpreg.

 

 

Blood Sweat & Tears – In Concert.

Men før denne kvalitetssenkningen kom altså kveldens album, som jeg regner som Blood Sweat & Tears sitt aller beste. Her finner vi flotte Liveversjoner av mange av de beste låtene fra de fire første albumene, og enkelte overraskelser som viser at det likevel kanskje ikke er feil å ta ordet jazz i sin munn når det gjelder Blood Sweat & Tears.

Mitt personlige første møte med dette albumet var da jeg snublet over det i en platebar på SAS-hotellet i Bodø, som ung soldat på vei til Kristiansund på perm sommeren 1976.

 

Side A

Åpningslåten Spinning Wheel var en av de store hitene BS&T hadde på sitt andre studioalbum. Låten var åpningssporet på side 2 på denne Lpen, som egentlig bare het Blood Sweat & Tears, men som på folkemunne går som to`ern. På dette livealbumet er det en fremførelse som er langt mer løs i snippen, og med klarere jazzelementer i krokene.

Det fortsetter med balladen I Love You More Than You'll Ever Know er hentet fra debutalbumet The Child is Father to the Man. Den var skrevet av Al Kooper, og på studioalbumet var det også han som sang den.

Lucretia Mac Evil skrev David Clayton Thomas i Kanada, før han ble med i BS&T. En vanvittig bra låt, som egentlig er tilegnet en av hans tidligere dates. Og her er den enda bedre enn studioversjonene på BS&T 3.

 

Side B

Side B starter med en annen av BS&T sine aller største og første hits - And When I Die. Og også her er det en utpreget live-versjon, med en lengre, herlig tuba-solo av Dave Bargeron. Midt inni glir låten over i et intermesso med låten One Room Country Shack, en blues som John Lee Hooker har opphavet til. Men And When i Die kommer tilbake, sterkere enn noen gang.

Før albumets store overraskelse – Spain, som er Chick Corea sin kanskje mest kjente låt. Og overraskelsen er at i denne fremførelsen fremstår BS&T egentlig som et rent jazzband. Ikke minst Bill Tillman imponerer gedigent på fløyte.

 

Side C

Hi Di Ho var en av topplåtene på BS&T 3, men på dette albumet er låten kanskje den eneste transportetappen. Litt urettferdig, forresten, for avslutningen er helt rå.

Unit Seven er en annen låt som må gå i båsen «ren jazz». Den er en hyllest til Julian Cannonball Adderly, som døde kort tid før denne konsertinnspillingen. Et av albumets høydepunkt, og nydelig saksofonsolo som er verdig hyllest til en av Miles Davis sine store sidemenn. Og også her markerer Dave Bargeron seg som en størrelse på trombone.

Avslutningslåten på side C er Life, albumets første av to låter fra den nye perioden med D.C.T, som startet med New City, utgitt i 1975. Kanskje en ny transportetappe? Og igjen får jeg litt dårlig samvittighet, for blåserarrangementet på tampen av instrumentaletappen midt inni er vanvittig bra. Det er i det hele tatt en utrolig bra blåserrekke BS&T har her.

 

Side D

Denne siste siden starter med låten Mean Old World, og fritt etter hukommelsen er dette en låt som ikke forekommer på noe annet album med BS&T. Og det er kanskje nå det er på tide å trekke frem at det er tre glimrende gitarister på dette albumet, som alle har hatt solide karrierer utenom BS&T. Vi snakker om Georg Wadenius, Mike Stern og Steve Kahn.

Ride Captain Ride er også fra New City, mens avslutningslåten You`ve Made Me So Very Happy er et av DCT sine glansnummer, en flott avslutning på dette albumet som fremdeles er Blood

 

Lest 3133 ganger Sist redigert torsdag, 25 mai 2017 09:34
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...
 • Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat:
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

  Les mer...
 • Vossa jazz 2017 - fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som “førtidspensjonert” hadde eg i år betre tid enn nokon sinne til å førebu meg på årets Vossajazz (07.-09 april), og hadde gått gjennom samtlege artistar på Spotify og You Tube for å kartleggja kva grupper eg ville høyra på. 

  Les mer...
 • Vårpuls 2017
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  I år fikk undertegnede skviset inn et par besøk i Oslo under vårpuls 2017 og her er noen av inntrykkene mine. Det ble kun tid til besøk hos Duet audio's for meg nye lokaliteter i Akersgata og en tur innom Sterofil i Grensen.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser