Tannoy DC10T – Test

Skrevet av

Tannoy sin toppmodell i den nye Definitionserien hadde lenge tiltrukket seg oppmerksomhet. Da de ble utlånt av Stereofil for en grundig testrunde, fikk det noen utilsiktede konsekvenser…

Les mer:

Publisert 15. 09.2013

 

 

Definition er ikke en egentlig ny serie fra Tannoy, i hvert fall hvis vi skal holde oss på det språklige planet. Forgjengerne til disse høyttalerne kom i første halvdel av nittitallet, i form av Definition D300, D500, D700 og toppmodellen D900.  Disse var i likhet med de fleste andre av Tannoy sine mer påkostede høyttalerserier preget av å være bestykket med et Dual Concentric elementer, mellomtone-/basselementer med et diskantelement montert sentrisk.

Den nye Definition-serien kom i 2009, og besto av stativmodellen DC8, gulvmodellen DC8T og toppmodellen DC10T, flankert av senterhøyttaleren DC6LCR og subwooferen Definition Subwoofer. I 2012 fikk disse selskap av en ny toppmodell med navn DC10A, som ifølge talspersoner hos Tannoy egentlig er en videreutvikling av klassikeren Kensington i et mer moderne kabinett. Ingen tvil om at designet til de nye Definition har en helt annen appell en det kraftig retropregede Kensington-kabinettet. Muligens med unntak av hos enkelte snevre kretser innen det britiske aristokratiet.

Designet på den nye serien er noe av det mest vellykkede jeg har vært vitne til. Det kurvede tverrsnittet er assistert av veldig stilsikre, men beherskede detaljer. Det er etter hvert mange produsenter som tyr til buet tverrsnitt på høyttalerkonstruksjon, og det akustiske potensialet i dette grepet er åpenbart – muligheten for å redusere stående bølger er en opplagt konsekvens. Ikke helt like opplagt er det kanskje at det faktisk er en ganske krevende øvelse å få godt design av et slikt konsept. Det krever beherskelse og formsans, noe langt fra alle høyttalerprodusenter er i besittelse av. Bowers & Wilkins og Sonus Faber er strålende unntak, men mange mindre profilerte produsenter kommer vel så godt fra oppgaven ved å velge et klassisk rektangulært design.

Men altså ikke Tannoy. Også overflatebehandlingen av den utsøkte fineren er i en klasse for seg, med perfekt høyglanslakk. Serien fås i tre ulike utførelser – sort, valnøtt og kirsebær. Testeksemplarene velvillig utlånt av Stereofil i Grensen var i Valnøtt.

DC10T har et Dual-Concentric-element som består av en 10-tommers mellomtoneelement og en 2,5-tommers titandiskant drevet med en neodymium-magnet. I tillegg er det et 10-tommers basselement. Delefrekvensene er h.h.v. 1,4 kHz og 200Hz.

 

Musikk på Tannoy DC10T

Utprøvningen av disse topphøyttalerne fra Tannoy skulle bli en veldig spesiell opplevelse for meg. De ble satt opp i «Hovedscenen», et anlegg der hovedingrediensene er et oppsett bestående av Linn AKurate DS-streamer, Linn Kinos forforsterker og prosessor, og Chakra C6100 effektforsterker, som normalt driver et par Linn Ninka med aktivt delt triamping. Nå ble Ninka satt til side. Innledningsvis kjørte jeg noen dager med en eldre effekforsterker Lk100. Dette fungerte glimrende, en moderat effekt til tross.

Etter hver ble de aktive delefiltrene demontert fra C6100, slik at denne effektforsterkeren kunne betjene DC10T.

 

 

En av de åpenbare styrkene til DC10T er den eksplosive bassgjengivelsen. Her er det dynamikk, presisjon og dybde i en grad jeg aldri før har opplevd fra et høyttalerpar i mitt oppsett. I alt fra Iver Kleive?s «Musikken fra de usynlige» på 2L, til «Don Juan`s Reckless Daughter» av Joni Mitchell blir det en magisk syntese av presis, kjellerdyp bass som øker den dynamiske opplevelsen. På enkelte innspillinger opplevde jeg at bassen ble litt i overkant til stede i mitt lytterom. Og selv om det fremdeles var med en fantastisk kvalitet, kan det ikke utelukkes at en DC8T hadde fungert like bra i dette rommet. Dette er egentlig temmelig uforutsigbart – match mellom høyttalere og lytterom kan vanskelig forutsies, den må erfares.

En annen parameter som er eksepsjonell på DC10T, er den ekstreme pin-point presisjonen i lydbildet. Evnen til å plassere instrumenter eksakt i lydbildet er overveldende. Mine referansehøyttalere fra Linn har mange svært gode egenskaper når de får aktiv deling, men en slik type presisjon er ikke en av de egenskapene. Her er DC10T rett og lett i en helt annen verden. Server en av 2L sine gjennomsiktige pianoinnspillinger, og du kan nesten se for deg fingrenes bevegelse før de treffer tangentene.

Dynamikk er den tredje av de særegenhetene til Tannoy DC10T. Jeg har tidligere antydet den makrodynamikken som Tannoyene tar på strak arm på de innspillingene som kan servere det. Men minst like viktig er den tydelige mikrodynamikken, den som gjør at det er morsomt å lytte til musikk, og som alt for ofte ødelegges av komprimerte innspillinger for å tekkes moderne medier. Det er litt krevende å spekulere i hvilke gjenskaper det er hos en høyttaler som skaper denne evnen til å formidle mikrodynamikk. Men like fullt opplever vi stadig at det er store forskjeller fra høyttaler til høyttaler på det som subjektivt oppleves som evne til å formidle mikrodynamikk.

 

 

Konklusjon.

Tannoy DC10T er med god margin de desidert beste høyttalere jeg har hatt i mitt oppsett. De har tre soleklare områder der de skiller seg fra det meste – dynamikk, bass og presisjon i bredde og dybde. Det er veldig fristende å anta at spesielt sistnevnte egenskap har sammenheng med Dual-Concentric prinsippet, men strengt tatt er det bare antakelser fra min side. Uansett gir summen av disse egenskapene en helhet som er magisk. Og som ga en gedigen nedtur da høyttalerne var returnert til Stereofil.

 

Tannoy DC10T setter Ninka i skyggen

 

Importør:  Dynamikk AS

Hovedforhandler: Stereofil

Pris: 59.995,-

Lest 19705 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.