søndag, 27 august 2023 14:04

DRA-900H – Ny toppmodell av stereo AV-receivere fra Denon

Skrevet av

Denon har annonsert en ny toppmodell blant sine stereo AV-receivere. Her mangler intet bortsett fra lyd i mange kanaler.

For ganske nøyaktig fire år siden skrev vi en artikkel under tittelen «Av-receiverne i stereo kommer!». Den gangen dreide det seg om to modeller fra Denon og Marantz, henholdsvis Denon DRA-800H og Marantz NR1200. Disse to modellene Sound United-merkene har egentlig fått råde grunnen ganske alene de fire siste årene i sin kategori, hvis vi ser bort fra et par modeller fra Onkyo, en produsent som gledelig har kommet på banen igjen etter en turbulent periode de siste årene.

Og med disse modellene har Denon ambisjoner om å bygge bro mellom sine høytytende stereoforsterkere og AV-receiverne sin funksjonalitet.

DRA-900H

Etter at Denon for en måned siden lanserte omfattende nykommere i siste generasjon med multikanals AV-receivere i den budsjettvennlige S-serien, har tiden nå altså kommet til en oppgradert stereomodell for AV-oppsett.

DRA-900H er altså en oppgradert toppmodell i dette konseptet, og har det aller meste som forventes av en AV-forsterker, bortsett fra at den selvfølgelig begrenser lydgjengivelsen til nettopp stereo. Denne modellen har også fått plass i vår oversikt over stereoforsterkere med HDMI

Oppgradert HDMI-seksjon

Den viktigste nyheten på DRA-900H i forhold til DRA-800H er at den har en solid forsterket HDMI-seksjon. En økning av antall HDMI-innganger er kanskje ikke veldig dramatisk, men at tre av disse inngangene nå er kompatibel med 8k/60Hz eller 4k/120Hz kan være en game-changer for noen potensielle kjøpere. Og kanskje er det gamere sitt utbytte av 4k/120Hz som er det viktigste i dette segmentet, for de som har investert i en 8k-TV sikter kanskje enda høyere når det gjelder AV-receiver eller prosessor.

H for Heos

Denon-kjennere vil umiddelbart gjenkjenne H-en i modellnavnet som en indikator på at vi har med en Heos strømmemotor å gjøre. Dette er Denon og Marantz sin strømmefunksjon, og er en gjenganger etter at de innledningsvis lagde produkter under eget merkenavn. Vi har ellers Denon sin nyest Heos-streamer inne på test for tiden, en flaggskipstrimer som har en høy finish og ekstra god lydgjengivelse. Så følge med de nærmeste ukene for en grundig test av Denon DNP-2000NE.

Utstyr

DRA-900H har to vanlige RCA linjeinnganger i tillegg til en platespillerinngang for MM-pickuper. Pr-out finnes både for hoved-sonen og for Sone 2. Det er også to stk. pre-out for subwoofere, men det er ikke gitt opplysninger om individuelle innstillinger for disse. Derimot er det justerbart Low-passfilter for sub-utgangene, men ikke tilsvarende high-pass filter for hovedkanalene.

DRA-900H er utstyrt med både WiFI og Bluetooth. Sistnevnte er versjon 5.0, og er kapabel både til å ta imot- signaler fra f.eks. en mobil enhet, og å sende signaler til blåtann-hodetelefoner

Oppgitt effekt er den samme som for DRA-800H, 2x100 watt i 8 ohm, 20-20.00 Hz med 0,08 % THD.

Hva med Marantz?

Hvorfor skal Marantz holdes utenfor, i denne oppgraderingen av stereo AV-forsterkere. Og det naturlige oppfølgingsspørsmålet er: «ja, men skal de egentlig det, da?» Vi får følge ekstra god med den kommende tiden. Hvem vet, kanskje kommer det en minst like pirrende nyhet fra den kanten etter hvert…

Denon importeres til Norge av HiFi Klubben

Sist redigert søndag, 27 august 2023 14:22
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.