onsdag, 14 mai 2003 23:00

NAD T562

Skrevet av

Denne DVD-spilleren er toppmodellen fra NAD, og ble testet sammen med den største receiveren, T762. Den har selskap av sine mindre søsken T512 og T532, til h.h.v. 2.000,- og 3.500,-, mens du må ut med 5 lapper for å få vår testmodell T562.

av Karl Erik Sylthe, 15. mai 2003

I DVD-spillerens barndom på slutten av forrige århundre startet takstameteret på 6.000,- bare du nevnte ordet "DVD-spiller", og skulle du ha litt mer enn basic, nærmet du deg fort femsifrede beløp. Dette er heldigvis historie, og i dag kan du raske med deg en noname-spiller til under tusenlappen i nærbutikken mens du allerede er innom for å kjøpe melk og litt kapers. Og selv anerkjente merker finner du ofte med tilbudspriser til godt under 2.000,-.

En spiller som i dagens marked koster 5.000,-, må ha noe mer å by på enn muligheten av å spille av dagens fangst i utleiesjappa på en problemfri måte. En del produsenter har valgt å kaste seg på bølgen av høyoppløselige lydformater, og kan på de rimeligste modellene tilby enten DVD-Audio eller SACD til denne prisen. En produsent kan til og med tilby begge deler til denne prisen.

Ikke NAD. Så det må være noe mer et sted…

image


Fremtoning
Spilleren har det karakteristiske NAD-designet som vi kjenner fra den øvrige produktlinjen. Til forveksling kan den ligne på en av CD-spillerne fra fabrikken. Mens jeg kan styre min begeistring for dette designet uttrykt på en del av forstekrerne fra NAD, syns jeg det tar seg ganske bra ut på både CD- og DVD-spillerne. Jeg vil faktisk gå så langt som å hevde at DVD-spillerne fra NAD har et langt bedre design enn flertallet av konkurrentene til samme- eller lavere pris. Smaksak selvfølgelig, og med en annen farge ville det vært enda bedre. Men ting er på gang også på det punktet…

Spilleren har en fjernkontroll som også har et meget tiltalende vesen. God å holde i, og med bra funksjonalitet er det bare litt bedre visuell tydelighet som gjenstår på ønskelisten.

På baksiden av spilleren er det rikelig med tilkoblingsmuligher, med både coax og optisk digitalutgang. Også på videosiden skiller den seg tydelig fra billigere modeller, ved at det i tillegg til de sedvanlige composite og S-vide utgangene også tilbys både componment-utganger og RGB via SCART. På toppen av det hele er det inngang for av/på-styring via 12-volts trigger. Utmerket!

Finesser
Det er tydelig at NAD har satset på lyd med denne spilleren. Både HDCD-dekoding, 24bit/192kHZ-dacer og kvalitets op-amper fra Burr-Brown vitner om det. Men også det mer tidsriktige MP3-formatet er ivaretatt.

Også på video-siden er det godbiter å finne. 10bit/54mHz video-dacer skiller seg tydelig fra de rimeligste modellene (og enkelte likeprisede), det samme gjør justerbart sortnivå. Den største godbiten for prosjektorbrukere er nok likevel at spilleren er utstyrt med Progressive Scan for NTCS.

image


Spilleren har også omfattende zoomemuligheter, men her syns jeg NAD har prioritert litt feil. For så vidt imponerende at du kan zoome inntil 32x, men personlig ville jeg foretrekt litt bedre mulighet for "forsiktig" zooming, som for eksempel 1:33 og 1:66, eller 1:1,5 som andre produsenter har valgt. Dette for å gi mulighet for en slags hjemmesnekret "Pan&Scan" med widescreen filmer avspilt på 4:3 tv. PÅ T562 er 1:2 minste zoom, og det blir litt for mye.

På veien
Det første som møter deg når du skal sette opp spilleren, er en meget tiltalende oppsettmeny. Når den i tillegg er oversiktlig, gir det et godt førsteinntrykk.

Når man åpner skuffen for å legge i skuffen, blir man minnet om at det tross alt ikke er ubegrensede penger som ligger i denne spilleren. Sammenlignet med den utsøkte spilleren fra Denon, DVD-3800 som jeg har prøvd ut tidligere blir det litt blåmandag. Slett ikke den samme støyfrie elegansen, men så koster da også Denon-spilleren det dobbelte. Også underveis i menyhåndteringen gir spilleren fra seg enkelt grynt som gir en påminner om at snobberi aldri har vært NAD sin greie. På en annen side framstår T562 som praktisk talt lydløs under CD-avspilling, og det syns jeg personlig er mye viktigere. Slett ikke alle konkurrentene holder følge med NAD på det punktet.

Når filmen ha kommet i gang, ble jeg møtt av en glimrende bildekvalitet. Med fare for å være urettferdig mot den tidligere omtalte DVD-spilleren, framsto bildekvaliteten som å ha den samme høye klassen som DVD-3800 på mitt tv. Eneste malurt i begeret var at det på noen filmer oppsto et snev av hakking i et par partier. Ikke noe stort problem, men likevel et klart minus i margen. Dette var det kjemisk fritt for i DVD-3800.

Jeg nevnte zoomingen tidligere. Selv om jeg ikke ser hensikten i en så ekstrem zooming som det NADen kan tilby, ble jeg faktisk imponert over hvor bra kvaliteten var ved kraftig zooming. Dette overgår det jeg har sett på en del andre spillere med god margin.

CD-spiller
For å si det rett ut er dette en meget god CD-spiller. Via analoge utganger er det en klar forbedring sammenlignet med en del andre spillere under 5 lapper. Selv min CD-spiller som i sin tid hadde en nypris på 10.000,-, kunne kjenne pusten i nakken. Men ikke i ansiktet… Og i kombinasjon med surroundreceiveren NAD T762 som jeg hadde den til utprøving sammen med, utgjør det analoge signalet fra DVD-spilleren i mine ører en klar forbedring, sammenlignet med signalet som er DA-konvertert i receiveren. Disse to enhetene vil for mange være en naturlig kombinasjon, og da passer det godt at T562 utfyller receiveren på en så utmerket måte.

Konklusjon
Dette er en DVD-spiller med en meget klar profil. De som er ute etter DVD-A / SACD må snu seg i andre retninger, NAD har prioritert annerledes. Det NAD til gjengjeld har lagt vekt på, er å tilby meget gode bildeegenskaper for DVD-Video, og i tillegg gi et imponerende resultat som CD-spiller. Ikke så vanvittig sære prioriteringer, spør du meg.

Hvis dette også er dine prioriteringer, og du kan bære over med litt småknirk, bør du stifte nærmere bekjentskap med NAD T562

Lest 8101 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.