mandag, 03 mars 2014 22:22

Test av NAD D3020 – kunsten å hoppe etter Bjørn Erik Edvardsen.

Skrevet av

Nad D3020 har en gigant av en stamfar. Men greier den å fylle de dype sporene?

 

 

 

For ca. 35 år siden konstruerte Bjørn Erik Edvardsen NAD 3020. Den gikk mot strømmen, og ble ganske fort en milepel i hi-fi verdenen. Nad 3020 var tilsynelatende en pingle, med sine 20 watt. Men tester med høyttalere som utgjorde svært krevende laster viste at den greide seg utmerket, og serverte både god lyd, og effekt som viste seg å være tilstrekkelig til de fleste oppgavene. Et enkelt og ujålete kabinett, kombinert med fleksibiliteten som pre-out/main-in kobling ga, og en sympatisk lav pris gjorde at dette ble en suksess som hi-fi entusiaster husker selv 35 år etter debuten.

Så legendarisk har denne forsterkeren blitt, at entusiastiske samlere kan ha opp til flere eksemplarer stående. Vår egen Stig Arne her i Audiophile.no har faktisk en samling på 6-7 stykker stående i sitt uutgrunnelige hi-fi arkiv, og han hører forskjell på de ulike eksemplarene, som også har litt ulike spesifikasjoner grunnet forskjellig alder. Han har på tro og ære lovet å lage en fordypningsartikkel om 3020, og vi gleder oss!

Men så var det altså vår tids 3020, eller D3020 som den heter den forsterkeren som ble introdusert sist høst. Ingen tvil om hva «D»en stå for i denne forsterkeren.

Da jeg hentet testeksemplaret hos Hi-fi Klubben i C.Sundtsgate i Bergen var det ikke de sedvanlige bekymringene over hva min kiropraktor ville si som dominerte sortien. Jeg tok den lille esken under armen, en eske som hadde omtrent samme dimensjon som esken til de Parrot Zik hodetelefonene jeg kjøpte til min kone til jul. En ganske diametral kontrast til opplevelsen da jeg samme sted hentet monsteret Denon AVC-A1XVA på 44kg.

Vekten på NAD D3020 er 1,38kg, og det avslører egentlig at den i tillegg til å operere i klasse D, også har switch-mode strømforsyning. Dette er komponenter i en konstruksjon som gir mulighet for lav vekt, og som også har så god effektivitet av varmeutviklingen sjelden utgjør et problem selv i svært kompakte konstruksjoner. For D3020 er virkelig kompakt, og har enda lavere mål enn jeg så for meg før det første møtet. En bredde på 58mm og en total dybde på 219mm, målt til tuppen av utstikkende volumkontroll i front og høyttalerterminaler på baksiden. Kombinert med at den har et design som innbyr til vertikal orientering gjør at dette er et funn for de som er ute etter en forsterker som knapt skal vises i landskapet. Ingen problem å la den gli umerkelig inn i bokhylla mellom et kobbel med pocketbøker. Eller å gi den plass på nattbordet sammen med vannglass, vekkerklokke et par bøker og en iPhone.

 

 

NAD D3020 kom ikke alene da den ble lansert i høst. De er en liten minifamilie, og NAD omtaler de som The New Digital Generation. Foruten D3020 består denne av storebror D7050, og D1050 USB DAC. De har alle det samme særpregede utseendet, men storebror har fått oppskalerte dimensjoner.

D3020 har en elegant finish, med sort høyglans ramme rundt to gummierte sideflater. Denne finishen speiles også i den minimalistiske fjernkontrollen, og jeg setter stor pris på de gummierte flatene som kontaktflate. Eneste haken med denne finishen er at man lett føler behov for renhold, for det meste vises både på høyglans og på gummierte flater.

Selv om det er et uhyre kompakt kabinett, er det på igjen måte minimalisme som preger kompetanselisten. I tillegg til å være en integrert forsterker stiller den med både DAC og bluetooth.

 

 

Tilkoblinger

På bakpanelet finner vi en optisk- og en Coax digitalinngang. I tillegg er det en svært viktig USB-inngang, som gjør at DACen dermed altså fungerer som en USB-DAC. Denne er asynkron, og støtter opplkøsninger opp til 24 bits / 96kHz. Det at USB-DACen er asynkron, innebærer at det er denne som styrer klokka. Jitter er dermed begrenset til det den interne klokka måtte finne på å skape selv. USB-inngangen har likevel en noe begrenset bruk. Det er ikke mulig å bruke den til å styre en egen streaming fra en usb-HD. Derimot kan du med veldig godt resultat få den til å dekode alt som kommer fra PCen eller MACen. Da kreves det minimum Windows XP, SP2, eller OS X Snow leopard 10.6 hvis du har MAC.

 

Av analoge tilkoblinger finner vi bare et sett analoge RCA-innganger, i tillegg til en hybrid minijack, som også kan fungere som digital inngang fra MAC. Det er ingen pre-out, men til gjengjeld en veldig kjærkommen subwoofer-utgang.  Sistnevnte er et veldig klokt valg, siden det kan være mange som benytter den ultrakompakte D3020 sammen med småhøyttalere, noe jeg selv gjorde i deler av testperioden.

Høyttalerterminalene er enkle, og holder en grei kvalitet uten at de på noen som helst måte briljerer. De tar selvfølgelig bananplugger, men du må selvfølgelig gjennom den ganske sedvanlige prosedyren med å plukke ut noen EU-propper. Kvalitetsfølelsen på bakplate med terminaler er ganske gjennomgående middels, og tilsvarer det man kan forvente på et produkt i denne prisklassen. Eneste lille nedturen er minijackterminalene, men det er lett å tilgi gitt de minimalistiske rammene her.

Rosinen i pølsa når det gjelder «tilkoblinger» er bluetoth. NAD har utstyrt D3020 med CSR sin aptX – en bluetooth-protokoll som skal gi nær lossless. Det er litt motstridende informasjon ute og går om hvor tapsfri denne protokollen egentlig er. Jeg registrerer at CSR selv benytter begrep som «CD-like performance», noe som gjør det fristende å anta at det er en protokoll som ikke er 100% tapsfri. Det er likevel ikke lett å høre forskjell i praktisk lytting.

Jeg opplevde at aptX var litt kilent i forhold til bevegelse i lydkildene. Hvis iPhone eller Laptop var i bevegelse under avspilling, kunne det lett oppstå småhakking i lyden. Faktisk opplevde jeg at aptX var mest sårbart like etter start, men jeg sliter med å finne en plausibel forklaring.

Beveger vi oss til fronten, er det igjen minimalisme som dominerer. Et ratt som volumkontroll, sammen med et diffust panel bak den glossy sorte fronten er alt. Dette panelet viser volumstyrken i dB på en måte som er uvanlig, litt upresis og kreativ. I tillegg kan du se hvilken inngang som er valgt. Selve valget skjer ved å trykke tilstrekkelig mange ganger på en touch-knapp på toppen.

Fjernkontrollen er veldig kompakt, og har akkurat det du trenger – av/på, volum og kilde +/-.

 

 

 

Lyden

Innledningsvis ble den satt inn som erstatning i mitt soveromsanlegg kalt «intimscenen», som for tiden hadde et vikariat inne i forstuen. Nærmere bestemt vil det si at D3020 gikk inn som erstatter for Denon DRA-F102 DAB, og fikk selskap av DCD-F102 som en av lydkildene. I dette oppsettet fikk den aller først som oppgave å trekke et aldrende sett Tannoy M2, men etter kort stund kom et testsett med JohnBlue JB3 i hus, og disse ble satt inn i stedet.

Rent umiddelbart gjorde D3020 et veldig solid inntrykk. M2 er intet verdig selskap for en D3020, og de er vel strengt tatt fremdeles i mitt eie fordi de er så fantastisk lette å sovne til – som skapt for et soveromsanlegg. Likevel gjorde D3020 gjorde en veldig hederlig jobb. Sammenlignet med DRA-F102 greier den å skape noe mer luft enn det Denonen presterer. Kanskje har dette sammenheng med 50% økning i effekt fra 20 til 30 watt, men det kan like gjerne skyldes at NAD har en bedre konstruksjon som gir bedre transparens. Det var særlig da den ble foret med høyoppløste filer via USB-inngangen at den virkelig dro fra den kompakte Denonforsterkeren. Reiersrud/Kleive/Dissing sin nyeste «Som Den Gyldne Sol» ble gjengitt med en nydelig oppløsning, selv om det skulle helt andre høyttalere enn M2 til for å forløse det hele.

 

 

Da JohnBlue JB3 tok over ble det en veldig annerledes forestilling. Dette er rake motsetningene til Tannoy M2 i omtrent enhver tenkelig parameter, ikke minst klangbalanse. Dette er svært uvanlige 1-veis høyttalerkonstruksjoner, med sine 3-tommers fulltone elementer. Disse høyttalernes store styrke ligger i mikrodynamikk og detaljeringsevne, og også her følger D3020 oppgaven bedre enn DRA-F102. Med disse høyttalerne fikk også sub-utgangen komme til nytte, for JB3 trenger assistanse av subwoofere for å komme til sin rett.

I tillegg til JB3 fikk D3020 avslutte med en runde med både Xavian Mia II og Linn Katan – stativhøyttalere til h.h.v. ca. 5k og 9k. Den kanskje mest vellykkede matchen av disse var med Xavian. Dette er noen virkelig perler av stativhøyttalere, som spiller forrykende dynamisk selv med billig elektronikk, men som likevel vokser grassat når den får selskap av mer påkostede konstruksjoner. Dette ble behørig demonstrert da de etterpå ble drevet av et sett av monoblokkene Timekeeper fra Burson.

Men også sammen med D3020 trivdes Xavian Mia II overraskende godt. Mia II har en annen egenskap i at de er veldig avslørende i toppen. Det minste rusk fra elektronikk og/eller innspillinger blir bemerket av MIA. D3020 er en anelse forsiktig i toppen, og dette liker Xavian.

Med Linn Katan er det litt annerledes, siden disse er litt forsiktige i toppen selv, kan ble det litt dobbelt utslag i kombinasjon med NADen. Ikke helt ideell kombinasjon.

 

 

Konklusjon.

Med D3020 har NAD klart det igjen. De har laget en forsterker som skiller seg så klart ut fra mengden at det er nødt til å bli en suksess.

Men det er et helt annet vinnerkonsept denne gangen enn for 35 år siden – et annet konsept i en annen tid. Det er ikke en eksepsjonell lydkvalitet i forhold til prisen, sånn som det var med den analoge stamfaren. Lydkvaliteten er god og tilsvarer omtrent det du kan forvente i denne prisklassen. Effekten er kanskje litt under pari, men det er på papiret. I virkeligheten holder den temmelig langt.

Det som gjør NAD D3020 til et unikt, vinnende konsept, er at denne kvaliteten sitter i et elegant miniatyrkabinett som du enkelt kan plassere mellom et par Harry Hole bøker, eller på nattbordet. Og i tillegg får du en gnistrende god asynkron USB-DAC, og en veldig praktisk aptX-blåtann som ren bonus. Da er det ikke noen sak å hoppe etter Bjørn Erik Edvardsen, selv om man etter hvert har gått over til V-stil, eller rettere D-stil!

Selvfølgelig går det an å ønske seg mer. Wi-fi hadde vært kjekt å ha, for ikke å snakke om mer effekt og kanskje enda høyere kvalitet? Det har NAD også gjort - svaret heter NAD D7050, og prisen er omtrent det doble.

 

 

Pris NAD D3020: 3.798,-

Importør i Norge: Hi-fi Klubben

 

Lest 18803 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.