onsdag, 10 mars 2021 15:07

Roam – etterlengtet kompakt bærbar fra Sonos

Skrevet av

Sonos introduserte batteridrift på en av sine enheter tidlighøsten 2019, på strømmehøyttaleren Move. Med den nye høyttaleren Roam har tatt det bærbare et steg videre – dette er en høyttaler som inviterer til å bli tatt med i bagen når du skal til stranden.

Sonos introduserte et paradigmeskifte da de for ganske nøyaktig et og et halvt år siden introduserte høyttaleren Move. Dette er en høyttaler som for første gang kombinerer strømdrift og batteri, og gjør det på et elegant vis via en dockingstasjon du enkelt setter høyttaleren oppi etter endt transportabel bruk. Og et par nyvinninger for Sonos understøttet brukbarheten til en bærbar høyttaler. Da snakker vi om kombinasjonen av WIFi og Bluetooth, og en helt nyutviklet videreføring av Sonos sitt romkorreksjonssystem Trueplay, som på Move har blitt helautomatisk.

En del av oss ble likevel litt overrasket over at Sonos valgte å introdusere batteridrift i en høyttaler som er såpass stor og tung som Move. Den har en utmerket lydgjengivelse, og kan på mange måter ses som en erstatter av Play:3. Men som bærbar høyttaler har den noen åpenbare begrensninger. Det er utsøkt til å ta med ut på terrassen, men har neppe vært et hyppig skue på badestrendene rundt omkring. Derfor har noen av oss regnet med at det ville være et tidsspørsmål før Sonos Move ville få en lillebror.

Sonos Roam

Og som navnet på denne nykommeren fra Sonos som ble lansert i går antyder, er det en modell som er skapt for å streife rundt. Eller som Hot Project ville sagt det for snaut 40 år siden – Made to Roam. For her er både volum og vekt redusert til en brøkdel av det Move stiller opp med, og vekta er under halvkiloen. I likhet med Move har også Roam både WiFi og Bluetooth, kan også ta imot musikk via AirPlay 2.

Du kan også «flytte» musikken manuelt til- eller fra andre Sonos-høyttalere ved å holde inne play-knappen på den aktuelle enheten.

WiFi og Bluetooth

Roam er selvfølgelig utstyrt med den funksjonaliteten de andre høyttalerne til Sonos har blitt så kjent for. Det innebærer at den blant annet kan konfigureres i et stereopar sammen med en annen Roam, forutsatt at den befinner seg i et WiFi-oppsett. Og selv om du i likhet med oss nedskalerer forventningene til lydkvaliteten på en høyttaler med så beskjedene mål, forespeiler Sonos at Roam har en lydkvalitet som overgår det som er vanlig i denne størrelsen. Dette håper vi å kunne finne ut av om ikke så veldig lenge.

Sonos oppgir at Roam støtter Bluetooth 5.0, men oppgir ikke hvilke Bluetooth lydkodeker som støttes.

Litt uvanlig designkonsept

Sonos har gått litt nye veier med designet denne gangen. Det er et sterkt avlangt volum med en avrundet trekantprofil. Rent umiddelbart er det lett å få assosiasjoner til Denon sine like kompakte minimodeller i Envaya-serien som ble lansert som sommermodeller for en del år siden, men disse hadde en trapesformet grunnprofil der Sonos går for trekant.

En diskant og en mellomtone/bass drives av to stk. klasse-H digitale forsterkere i hver enhet.

Automatisk skifting mellom WiFi og Bluetooth

Roam støtter automatisk overgang fra WiFi til Bluetooth når det er behov for det, og skal også skifte tilbake igjen automatisk når WiFi på ny er tilgjengelig. Denne funksjonaliteten er ny, og skiller Roam fra Move. Dersom dette fungerer som forespeilet i praksis betyr et en veldig smidig bærbar bruk i praksis.

Batteridrift

Sonos lover at Roam har et batteri som skal holde til drift i 10 timer. Roam går umiddelbart i sleep-mode når den ikke er i drift.

Lading kan skje via den medfølgende USB-C kabelen, eller via en QI-sertifisert trådløs lader.

Sonos har laget en spesiell QI-lader til Roam, som fester seg til høyttaleren via en magnet. Denne enheten er ekstrautstyr.

Styring

Roam støtter stemmestyring via Amazon Alexa, men for oss i Norge er det en enda bedre nyhet at den støtter Google Assistent. Du kan selvfølgelig også benytte Sonos sine Apper, men det opplyses ikke om den også støtter det gamle S1-systemer, eller om den i likhet med andre produkter som er lansert den siste tiden krever S2.

Du kan også styre Roam via knapper på høyttalerne, og disse gir tilgang til Play, pause, volum opp/ned, skip, replay, skru av mikrofoner eller svitsj til Bluetooth.

Strandglede

Skulle du fristes til å ta med Sonos Roam til stranden er det en god nyhet at den er sertifisert til IP67. Men skulle du ta med høyttaleren på en dykketur bør du holde deg på grunnere vann enn 3 fot, og begrense deg til en halvtimes dukkert.

Spesifikasjoner:

  • Dimensjoner: 168 x 62 x 60 mm
  • Vekt 0.43 kg
  • Farger: Shadow Black og Lunar White med matt finish
  • Leveringsklar fra 20 april
  • Pris i Norge er 1.799,-

Les mer om Roam hos Sonos

Sist redigert onsdag, 10 mars 2021 15:24
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.