tirsdag, 21 mai 2024 20:19

Sonos Ace – hodetelefondebut fra multiromspesialisten

Skrevet av

Sonos har i dag lansert et produkt vi har sett komme i fem år. Det gjør ikke produktet mindre spektakulært, og ganske overraskende. Sonos Ace er hodetelefoner som på noen områder går helt nye veier.

Det er ikke til å unngå at vi får noen umiddelbare assosiasjoner til en annen gigant som plutselig fant ut at de skulle gå nye veier, og introdusere over-ear hodetelefoner for første gang. Vi snakker selvfølgelig om Apple, og deres AirPods Max som ble lansert for tre og et halvt år siden. Den gang ble det ganske mye oppmerksomhet mot de nye hodetelefonene, og de hadde et design som ikke lignet på noe vi hadde sett før.

Og når jeg nå tillater meg å hevde at Sonos Ace er kraftig inspirert av AirPods Max, dukker et annet minne opp, et minne fra studietiden som er nesten 50 år gammelt. For en arkitekturprofessor oppfordret til å ta utgangspunkt i den beste sammenlignbare arkitekturen, og gjøre det enda bedre i studentoppgavene.

Og på en måte er det kanskje det Sonos har gjort her, i hvert fall hva design og konsept angår. For selv om AirPods Max var ganske banebrytende på mange områder, var det også noen punkt som hadde et åpenbart forbedringspotensiale. Stikkord er meshløsning i hodebåndet, etuiløsning, lading og vekt.

Men samtidig er det andre designelement som er umiskjennelig likt AirPods Max, ikke minst gjelder det det designmessige inntrykket med møte mellom bøyler og de store, dominerende øreklokkene. For dette er virkelig lekkert, og selv om jeg ikke et øyeblikk tviler på at den sorte fargen er lettere å holde ren, er den hvite utgaven direkte uimotståelig.

Avtakbare øreputer

En lekker løsning som også er åpenbart inspirert fra Apple er at øreputen er festet med en magnet, og kan enkelt tas av. Det er også en smart og elegant fargekoding på innsiden av øreklokkene som gjør at du får ekstra hjelp til å sette på hodetelefonene riktig vei.

Tekniske løsninger

Litt overraskende er det egentlig at Sonos Arc primært er blåtannbasert til musikklytting. Man kunne kanskje anta at når Sonos lansert et sett med hodetelefoner ville de være WiFi-basert, men det er ikke situasjonen. Til gjengjeld er det Bluetooth 5.4, og Sonos liver at de skal være kompatible med avspilling av aptX Lossless, noe som selvfølgelig også fordrer at avsender har tilsvarende aptX-løsning.

Tapsfri avspilling kan du også få via USB-C, og det leveres også en analog til USB C-kabel som åpenbart må inneholde en AD-konverter.

Kombinert med Sonos lydplanke

Men det er først hvis du har en Sonos lydplanke at du får fullt utbytte av at dette er en SObnos hodetelefon, og ikke en tilfeldig blåtannmodell. For her får du muligheten til å svitche mellom TV-lyden og lyd via hodetelefoner bare ved å trykke på en knapp på hodetelefonen. Og da snakker vi om en surroundbasert lyd med Dolby Atmos. Også den løsningen med adaptiv surround som gjør at lyden tilpasses hoderetningen så vi først hos Apple, men er like elegant når Samsung eller Sonos presenterer sin egen variant. Hvordan dette fungerer får vi muligheten for å erfare når vi kommer tilbake med en test av Sonos Ace.

På lanseringstidspunktet er det bare Sonos ARC som fungerer sammen med Ace, men i løpet av kort tid vil alle modeller bli kompatible. Det vil si Sonos Beam Gen 1 og 2, og Sonos Ray.

Omvendt romkorreksjon

I løpet av kort tid vil også Sonos levere en softwareoppdatering som gir en spesiell variant av TruePlay. VI er vant til at romkorreksjon skal korrigere for rommets særegenheter, men på Sonos Ace er det annerledes. Der er det nettopp lytterommet akustiske egenskaper som skal forsøksvis gjenskapes. Og ideen bak dette er logisk – lytteren skal i minst mulig grad føle at det er hodetelefoner det lyttes til, men oppleve tilstedeværelse i rommet. Det blir interessant å høre hvordan dette fungerer i praksis.

Batteritid og etui

Oppgitt batteritid er 30 timer, og det er ganske imponerende når det inkluderer bruk av ANC. Og med en hurtiglading kan du få inntil 3 timer ekstra med bare 3 minutter lading.

Sonos later til å ha tatt lærdom av Apple sin flopp med hodetelefonetuiet, og leverer med et mer konvensjonelt etui, med godt design.

Tilgjengelighet og pris

Sonos Ace skal bli tilgjengelig den 5. juni i år, og vil få en veil. pris på NOK 5.499,-

 

Les mer om Ace hos Sonos

 

Sist redigert onsdag, 22 mai 2024 05:49
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.